Reisboeken

Een overzicht van de reisboeken en reisgidsen die in 2015 verschenen in Nederland en Vlaanderen.

Februari 2015

Tom Waes – Reizen Waes
Onweerstaanbare reisverhalen Tom Waes

Reizen WaesTom Waes is de grootste avonturier van Vlaanderen. Hij loopt 250 kilometer door Marokko (Tomtesteron), hij fietst met een voorhistorische fiets van Bordeaux naar Parijs (Wauters versus Waes) en hij trekt naar de meest exotische en bizarre plekken op deze planeet (Reizen Waes). Maar tegelijk is Waes een man van warmte, van vriendschap, van ontroering en van de gulle lach. Die eigenschappen toonde hij al tijdens de eerste reeks van het uiterst succesvolle televisieprogramma Reizen Waes in 2013, en dat blijft zo in de tweede reeks die vanaf de tweede helft van februari 2015 op de buis komt.

In dit boek vertelt Tom over zijn avonturen: verrassende ontmoetingen, adembenemende landschappen, bizarre beesten en spijzen, fysieke kicks, verhalen van gevaar en angst, maar ook van gastvrijheid en humor.

Verschijnt bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, 224 bladzijden, prijs € 22,95.

Marjolein van der Kolk – Mijn Berlijn
Tips van de bestbezochte blog over Berlijn

Mijn BerlijnBerlijn leeft. De bruisende stad evolueert. Een plek boordevol contrasten met verschillende wijken. De stad van oneindige mogelijkheden, waar altijd iets nieuws te ontdekken valt.

Marjolein van der Kolk, die al jaren in Berlijn woont, neemt je mee op ontdekkingstocht en geeft haar favorieten, geheime tips en weetjes. Voor je eerste bezoek, maar ook voor wie Berlijn al goed kent. Geniet van scherpe observaties en sfeerimpressies. Laat de voor de hand liggende tips links liggen en ga buiten de gebaande paden met Mijn Berlijn.

Marjolein van der Kolk (1987) besloot een halfjaar stage te lopen in Berlijn. De magnetische aantrekkingskracht van deze stad zorgde ervoor dat Marjolein er permanent ging wonen. In 2007 begon ze BerlijnBlog.nl, dat maandelijks meer dan 50.000 bezoekers trekt en daarmee de bestbezochte blog over Berlijn in Nederland en België is.

Verschijnt bij Xander Uitgevers, 208 bladzijden, prijs € 19,95.


Maart 2015

Vivian Oskam – Blijven drijven
Zes jaar avontuurlijk leven

Blijven drijvenDe 27-jarige Bram en Vivian kiezen heel bewust voor iets anders dan een leven met hypotheek, carrière en crèche. Ze worden verliefd op een oude zeilboot en beginnen aan een avontuur dat hun leven verandert. Na jaren renoveren willen ze de wereld in. Met plannen voor zes, maar geld voor één jaar gooien ze de trossen los en zeilen ze zuidwaarts.

Onder de indruk van de armoede in Afrika en tegenstellingen in Brazilië zoeken ze naar de balans tussen werken, zeilen en vriendschappen onderweg. Dan vernietigt een storm bijna hun dromen. Om de boot te redden bouwen ze in the middle of nowhere eigenhandig een trailer. Het stelt hun wilskracht en relatie zwaar op de proef, maar de beloning is groot. Zwanger varen ze door de mooiste wildernis op aarde. Dochter Flora wordt geboren in Chili. Als jong gezin zeilen ze langs de afgelegen paradijzen van de Stille Zuidzee.

,,Een buitengewoon reisverhaal. Zinderend, aangrijpend en met vaart en humor verteld.”

Verschijnt bij Uitgeverij Hollandia, 272 bladzijden, prijs € 16,95.


April 2015

Jolanda Linschooten – Niet de race maar de reis
Mijn trail run van 2000 km door de ruige natuur

Niet de race maar de reisHoe 48 dagen trailrunnen over het hele Britse eiland een mens binnenstebuiten keert. Hoe is het om in je eentje dwars door Engeland, Wales en Schotland te rennen? Ultraloopster Jolanda Linschooten deed het. Ze liep in zes weken een trailrun van 2000 kilometer, in de eenzaamheid van de ruige natuur, door weer en wind.

Ze kwam zichzelf niet alleen fysiek tegen, maar ook emotioneel. Deze tocht werd een innerlijke reis, waardoor ze uiteindelijk haar verleden kon accepteren. Een reis die ze volbracht om zichzelf te overwinnen. En daardoor vrij te zijn.

Jolanda Linschooten is avonturier en fotografe. Bovendien is ze een van Nederlands sterkste ultratrail-loopsters. Ze heeft een reeks reisboeken op haar naam staan en houdt presentaties over haar tochten. In Niet de race maar de reis vertelt ze wat rennen met haar doet. Een bevrijdend, inspirerend verhaal, zegt ze zelf.

Verschijnt bij Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 272 bladzijden, prijs € 17,99.

Mark Stroop – Twee cabrio’s en een Kalasjnikov
Hoe een autoverhuurder de achtervolging inzet op een Arabische autodief en in de binnenlanden van Irak belandt.

Twee cabrio's en een KalasjnikovMark Stroop ziet op zijn beeldscherm twee stippen tergend langzaam naar het oosten schuiven: het zijn twee van zijn luxe huurauto’s. Ze rijden 3500 kilometer verderop. Als blijkt dat de politie weinig kan doen, besluit Stroop tegen ieders advies in de cabrio’s zelf terug te halen. Samen met ‘meneer Saman’ stort hij zich in een hachelijk avontuur. De twee zetten de achtervolging in en krijgen te maken met corruptie, jihadstrijders, de Iraakse politie, Canadese huurlingen, de hoogste veiligheidsdiensten, kalasjnikovs én een in Irak afgestudeerd natuurkundige die wel erg aparte motieven heeft om de twee cabrio’s te stelen.

In 1993 kocht Mark Stroop een grijze Rolls Royce. Al snel vroeg een vriend hem te chaufferen bij zijn bruiloft. Meer verzoeken volgden. Stroop begon een vergoeding te vragen en zo onstond SilverLine, zijn bedrijf dat inmiddels tien cabrio’s, drie oldtimers, een limousine en 35 motors verhuurt. Een zorgeloze business is het niet. Tot een paar jaar terug werd er gemiddeld elk jaar een auto van hem opengebroken en meegenomen. Totdat Stroop een track-and-tracesysteem in al zijn auto’s plaatste.

Verschijnt Uitgeverij The House of Books, 256 bladzijden, prijs € 17,50.


Mei 2015

Jeroen van der Spek – De gekste plek van Nederland
111 bizarre locaties en hun bijzondere verhaal

De gekste plek van NederlandNederland saai en aangeharkt? De gekste plek van Nederland bewijst het tegendeel. Het boek vormt een bloemlezing van de meest bizarre en ongerijmde locaties in ons land. Van het ronddraaiende huis van John Körmeling tot de luchtspiegeling van Bears en van de landingsbaan voor Aliens tot het Nederlandse Kremlin in Winkel. Nederland-kenner Jeroen van der Spek presenteert een bonte verzameling van verrassende landmarks, verborgen pareltjes en immense zelfbouwprojecten. Plekken die die niet alleen een omweg waard zijn, maar ook stuk voor stuk goed zijn voor een bijzonder verhaal. Ontdek waar het oude stationskoepeltje van Arnhem is gebleven, ga kamperen op de Afsluitdijk en lees hoe het beeld van Michael Jacksons HIStory Tour strandde bij de McDonalds in Best.

Jeroen van der Spek is reis- en locatiejournalist, Nederland-kenner bij uitstek en fotograaf. Hij was jarenlang verantwoordelijk voor de NS-uitgave Er-op-Uit! en werkt sinds 2008 aan een reeks inspiratiegidsen met ideeën voor een dagje uit. Eerder schreef hij Winter! Hollandse feesten, feiten & tradities (2013) en Holland Highlights. Van watermanagement tot Dutch Design (2014).

Verschijnt bij Uitgeverij Lias, circa 200 bladzijden, prijs € 14,95.


Juni 2015

Ingrid Meurs – Relaxed op vakantie
Volop genieten voor, tijdens en na je vakantie

Relaxed op vakantieMeer genieten voor, tijdens en na je vakantie! Een vakantie is bedoeld om uit te rusten, op te laden en er weer tegenaan te kunnen. Waarom veroorzaakt op vakantie gaan dan zoveel stress? En waarom ben je de hele vakantie na drie dagen op kantoor alweer vergeten? Is op vakantie gaan wel zo relaxed als je van tevoren over je toeren raakt van het uitzoeken, boeken, pakken, enzovoort?

Relaxed op vakantie helpt je de valkuilen van je vakantie zo veel mogelijk te omzeilen en zowel uitgerust óp vakantie te gaan als ná je vakantie van de herinnering te genieten.

Ingrid Meurs (1968) ging als tiener op Interrail, reisde als twintiger met een rugzak de wereld rond, ging als dertiger naar een camping waar het leuk moest zijn voor de kinderen en deelt als veertiger al haar tips om het hoofd koel te houden – of je nou drie weken gaat kamperen of een stedentrip van twee dagen maakt.

Verschijnt bij Kosmos Uitgevers, 160 bladzijden, prijs € 15,00.

Karel Werdler – Dark Tourism
De dood achterna

Dark TourismDark Tourism, de dood achterna gaat over reizen naar plaatsen die in de ruimste zin des woords met de dood in verband kunnen worden gebracht. Tijdens zijn werk in het toerisme werd de auteur, vaak tot zijn eigen verbazing, geconfronteerd met situaties waarin de dood of de omgang daarmee tot de lokale bezienswaardigheden werd gerekend. Van de graven van internationale beroemdheden in Parijs, de vernietigingskampen van de Tweede Wereldoorlog, de tentoonstelling Bodies in de Beurs van Berlage tot de Killing Fields in Cambodja.

Duistere bezienswaardigheden zijn overal en fascineren veel mensen. Dit boek is geen reisgids en ook geen wetenschappelijke verhandeling, maar het wil inspiratie geven om deze bijzondere plekken te bezoeken, of om daar onderzoek naar te doen. De dood is geen attractie, maar wel universeel en vaak vreemd of beangstigend, en zoals zal blijken maar al te vaak het object van onze toeristische fascinatie.

Karel Werdler is manager externe relaties en senior lecturer bij Hogeschool Inholland en Fellow bij het Institute of Dark Tourism Research (IDTR) van Central Lancashire University. Hij zit in de afsluitende fase van zijn promotietraject op het onderwerp Dark Tourism.

Verschijnt bij NRIT Media, 224 bladzijden, prijs € 24,95.


Augustus 2015

Arita Baaijens – Zoektocht naar het paradijs
Een onderzoek naar waarheid en werkelijkheid in het hart van Centraal-Azië

Zoektocht naar het paradijs - Arita BaaijensNa een persoonlijke crisis reist Arita Baaijens af naar het Altajgebergte in het zuidwesten van Siberië, waar Rusland, China, Mongolië en Kazachstan bij elkaar komen. Daar zou het legendarische Shambhala te vinden zijn, een aards paradijs in een doolhof van gletsjers en ravijnen. Onvermoeibaar trekt de reizigster te paard over besneeuwde bergen en door donkere wouden waar wolven en beren wonen. Onderweg ontmoet ze keelzangers, stoere herders, biologen, sjamanen, kluizenaars, professoren en profeten, maar het paradijs blijft onvindbaar, zelfs na jaren zoeken.

Ze raakt geïntrigeerd door het geloof van de lokale bewoners in de heilige natuur en vraagt zich af hoe landschap en geest elkaar beïnvloeden. Hoe fantasie zich van de werkelijkheid onderscheidt. En of wetenschap het monopolie op waarheid bezit. De zoektocht naar het paradijs zet het leven van de ontdekkingsreizigster weer op de rails.

Arita Baaijens (1956) is ontdekkingsreizigster, bioloog, schrijfster en vrijbuiter. Zij publiceerde eerder onder meer Een regen van eeuwig vuur en Woestijnnomaden. Zij ontving internationale erkenning en prijzen voor onderzoek naar de betekenis van landschap en is lid van de Royal Geographical Society. In oktober 2014 werd ze bekroond met de Women of Discovery Humanity Award.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 240 bladzijden, prijs (gebonden) € 24,99.


Oktober 2015

Fleur de Weerd – Het land dat maar niet wil lukken
Een reis door het grillige Oekraïne

Het land dat maar niet wil lukkenOekraïne is al jaren onderwerp van gesprek. Maar wat is het nu eigenlijk voor land? Wie zijn de inwoners? Waar houden zij zich mee bezig? Welke dromen en ambities hebben zij? En hoe kijken zij naar de huidige situatie?

Fleur de Weerd reist door Oekraïne en spreekt markante karakters die dit land bevolken: een mijnwerker in Novodonetsk, een bazin van een huwelijksbureau in Odessa, een homopriester in Donetsk, een smokkelaar en een verstoten schrijver in Oezjhorod, een orthodox-joodse toerist, een ultranationalist met een passie voor paaseieren in Lviv en vele anderen. Ze luistert naar hun verhalen en tekent hun familiegeschiedenissen op. Confrontaties gaat ze niet uit de weg, waardoor een helder en genuanceerd beeld ontstaat. Ze laat zien dat Oekraïne een land is van complexe en tegengestelde identiteiten, een land met een treurige en uiterst ingewikkelde geschiedenis, een land dat worstelt om het hoofd boven water te houden, maar niet opgeeft. Een land dat zoveel meer is dan een speelbal van Rusland.

Fleur de Weerd (1985) is journalist en historicus en werkte in 2012 als correspondent in Kiev voor Trouw, Het Parool, De Tijd en Radio 1. Ze was een van de weinige Nederlandse correspondenten die aanwezig waren toen in februari 2014 de onlusten in Oekraïne uitbraken. Het land dat maar niet wil lukken is haar debuut.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 288 bladzijden, prijs € 21,99.


November 2015

Bill Bryson – De weg naar Little Dribbling
Een reis door Groot-Brittannië

De weg naar Little DribblingBill Brysons kennis over Groot-Brittannië ontwikkelde zich van ‘weet bijna niets’ naar ‘grondige vertrouwdheid’, tot ‘complete verbijstering: wat weet ik eigenlijk weinig’. Ineens realiseert Bryson zich namelijk dat hij in een land woont dat zich zo snel ontwikkelt dat het hem vreemd aandoet, een plek vol beroemdheden wier namen en talenten hij niet kan onderscheiden, acroniemen die hem moeten worden uitgelegd, gespreksonderwerpen die hij niet langer kan volgen. En precies op dat moment wordt Bryson opgeroepen om een test te doen voor het Brits staatsburgerschap.

Twintig jaar na zijn eerste kennismaking met Groot-Brittannië, dat hij uitgebreid heeft beschreven in Een klein eiland – een van de meest geliefde reisboeken van de afgelopen decennia – besluit hij tot een gloednieuwe reis om ‘zijn’ land te herontdekken. Wederom leidt dat tot hilarische anekdotes waarmee hij de typische kijk van de Engelsen op hun eiland schitterend tot uitdrukking weet te brengen.

Bill Bryson (1951) is een Amerikaanse schrijver van reisboeken. Hij is de auteur van Een kleine geschiedenis van bijna alles, waarvan inmiddels meer dan 125.000 exemplaren zijn verkocht, de reisboeken Een klein eiland, Het verloren continent, de memoires Het wonderbaarlijke leven van de Thunderbolt Kid, Een huis vol en De zomer van 1927.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 320 bladzijden, prijs € 24,99.

Tommy Wieringa – Honorair kozak

Honorair KozakDit zijn de avonturen van een hotelburger en een onvermoeibare reiziger. In Oekraïense steppe wordt Wieringa tot honorair kozak geslagen, in Wenen vindt hij een illustere dubbelganger die naamloos door de geschiedenis werd toegedekt en in een woestijnklooster waant hij zich de valse bruid van Jezus. De reis voert langs muzen en minnaressen, gaat te paard, per schip en in gammele kleine vliegtuigjes; Wieringa toont zich een onverschrokken wereldveroveraar. Veel van zijn tochten ondernam Tommy Wieringa om onderzoek te doen voor zijn romans Joe Speedboot, Caesarion en Dit zijn de namen, werken die voor de liefhebbers duidelijk meeklinken in deze verhalen.

Tommy Wieringa schreef onder meer de romans Alles over Tristan en Joe Speedboot. Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006) en in 2009 verscheen de roman Caesarion, gevolgd door Ga niet naar zee (2010). Met Dit zijn de namen (2012) won hij de Libris Literatuur Prijs en in 2013 was Wieringa de auteur van de Boekenweek. Zijn werk wordt wereldwijd vertaald.

Verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij, 240 bladzijden, prijs € 18,90.


December 2015

Marona van den Heuvel – Tussen bannelingen en bohémiens
De verborgen werelden van Parijs

Tussen bannelingen en bohémiensIn Tussen bannelingen en bohémiens bezoekt schrijfster Marona van den Heuvel delen van Parijs waar gewone bezoekers meestal geen voet zetten. Ze spreekt met de artiesten van de kunstenaarskolonie La Ruche, portretteert een Perzische kolonel van de sjah en de achterkleindochter van Raspoetin, peilt de sfeer onder de Joden na de Charlie Hebdo aanslagen. Ze observeert de bobo’s (bourgeois-bohémiens) rondom het Canal Saint-Martin en bezoekt illegalen die in kleine bootjes de oversteek hebben gewaagd en nu proberen te overleven in de uitzichtloze banlieue. Ze schetst de echte Parisiens, die middenin deze turbulente metropool onverstoorbaar vasthouden aan de ongeschreven regels van het Parijzenaarschap.

Het resultaat is een kleurrijke verzameling verhalen en portretten van mensen die samenleven in de stad die al eeuwenlang een magische aantrekkingskracht uitoefent op avonturiers, kunstenaars, bannelingen en bohémiens van over de hele wereld.

Marona van den Heuvel is schrijfster, journaliste en diplomate. Ze werkte in Den Haag, Brussel, Hanoi, Madrid en Almaty. In Parijs woonde en werkte zij tweeënhalfjaar voor de Nederlandse ambassade. Momenteel is zij de India-correspondente voor Trouw vanuit Mumbai. Haar eerste boek, Bentleys in de Steppe; een portret van het moderne Kazachstan, werd in 2009 genomineerd voor de Bob den Uyl prijs voor het beste reisboek van het jaar.

Verschijnt bij Uitgeverij Kleine Uil, 160 bladzijden, prijs € 16,50.

Marlies Swen – Ina Kwanà?
Mijn ontmoetingen en wederwaardigheden in Niger en andere landen in de Sahel

Ina Kwanà?Marlies Swen (1947) heeft jarenlang op verschillende middelbare scholen lesgegeven. Toen is ze een totaal andere kant opgegaan: ze raakte in de ban van West-Afrika. Samen met een paar vriendinnen heeft ze in 2008 de Stichting VivaSahel in het leven geroepen. Deze stichting richt zich op ontwikkelingsprojecten, zoals putten, microkredieten, een school en een ziekenhuis. Dat alles in nauwe samenwerking met de mensen ter plekke.

Met hen reizend en overleggend heeft ze de stof voor dit boek verzameld. Veel bijzondere verhalen zijn er te vertellen over haar reizen in Niger, Mali en Burkina Faso. Bijzonder vooral omdat ze als enige blanke in Afrikaans gezelschap verkeerde. Op die manier heeft ze onvergetelijke dingen meegemaakt en in menig hilarische situatie verkeerd. Zo moest er in the middle of nowhere een traditionele genezeres aan te pas komen om een gebroken voet te behandelen.

In het verleden heeft Marlies Swen al een paar keer wat verhalen laten printen. Nu heeft ze er enkele verhalen aan toegevoegd en alles bij elkaar in één bundel samengebracht. Ze heeft vooral in Niger gereisd, een bijzonder boeiend land dat in Europa vrijwel onbekend is. Er leven veel verschillende volken met allemaal hun eigen gebruiken. Ook al is het land één grote zandbak, desondanks spreken de Nigerijnen van: mon beau pays. Daar sluit Marlies zich volledig bij aan.

Verschijnt bij Uitgeverij Free Musketeers, 144 bladzijden, prijs € 15,95.

► Klik hier voor reisboeken die in 2014 verschenen.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam