8 tips voor het huren van een boot

Het huren van een boot is makkelijker dan ooit. Er zijn steeds meer aanbieders waar je zonder veel poespas een boot kunt huren, zowel voor een langere vaarvakantie als voor een dagtocht op het water. Er is enorm veel keuze aan vaartuigen, van sloepen en luxe pleziervaartuigen tot zeiljachten en catamarans.

Een boot huren kan ook buiten de Nederlandse watergrenzen. Tegenwoordig kun je hiervoor in de hele wereld terecht, maar vooral in het zuiden van Europa zijn uitstekende plekken om met een boot het water op te gaan. Wil je liever niet zelf achter het roer staan? Geen probleem! Op veel plekken kun je een boot huren met schipper, zodat je geen stuurmanskunsten of vaarbewijs nodig hebt.

Niet voor niets wordt een vaarvakantie dus steeds populairder onder Nederlanders. Met een boot het water op geeft een heerlijk gevoel van vrijheid, want je kun aanmeren waar je maar wilt. Als je het wel gezien hebt, kies je opnieuw het ruime sop. Bij het huren van een boot heb je wel de lusten van een vaarvakantie, maar niet de lasten, zoals het onderhoud. Wil jij weleens je zeebenen testen voor je volgende vakantie? Hier vind je 8 tips voor het huren van een boot!

#1 Maak een profiel van je ideale boot

Bedenk eerst wat voor soort vaarvakantie je in gedachten hebt voordat je een boot gaat huren. Wil je een boot om alleen een dagtrip te maken, of een jacht voor een langere vakantie in het buitenland? Wil je varen op een meer, een rivier of de zee? Een jacht voor meren, plassen en kanalen is niet geschikt voor zee, en omgekeerd. Hoeveel mensen gaan er mee en wat is je budget? Wil je sloom op het dek hangen, of al zeilend van het ene havenstadje naar de volgende? Als je dit eerst allemaal op een rij zet, wordt het een stuk makkelijker om je ideale boot te zoeken.

#2 Kies de bestemming voor je vaarvakantie

Alleen al in Nederland zijn volop mogelijkheden om een boot te huren. De Friese meren, de Loosdrechtse plassen en de Amsterdamse grachten zijn populaire vaarplekken. Nederland heeft veel water, maar het weer zit niet altijd mee. Voor een zonnige vaarvakantie kun je beter naar het zuiden van Europa gaan. Met een boot huren in Griekenland kun je eilandhoppen tussen meer dan 6000 eilanden. In Kroatië kun je varen tussen zo’n 1250 mediterrane eilanden, terwijl in Italië het Gardameer de ideale bestemming is voor een maritiem avontuur. Je kunt een boot huren om de Balearen te verkennen of de rivieren en kanalen in Zuid-Frankrijk ontdekken. Zit je ruim in kas? Ga dan voor een megajacht in de Franse Rivièra!

#3 Check de vaarregels in je vakantieland

Niet iedereen zonder papieren of ervaring mag zomaar het water op. In elk land gelden andere regels, dus het is handig om je hierin te verdiepen. Bij een boot huren in Kroatië is bijvoorbeeld een vaarbewijs verplicht voor vaartuigen die langer zijn dan 3 meter. In Spanje is een vaarbewijs nodig voor motorboten vanaf 9,5 pk. Nederland zijn verschillende instanties waar je een vaarbewijs kunt halen, zoals bij de ANWB. Als je hier geen zin in hebt of liever niet zelf wil varen, kun je een boot huren met een schipper. Check ook de andere regels, zoals de maximaal toegestane snelheid, de minimumleeftijd en het alcoholgebruik. In sommige landen riskeer je hoge boetes als je met een drankje op achter het roer staat.

#4 Zoek een verhuurplatform

Op internet zijn talloze platformen te vinden waar je een boot kunt huren, net zoals voor het huren van een auto. Dit soort websites brengen huurders en booteigenaren samen. Je hebt de keuze uit vele tienduizenden boten in landen over de hele wereld. Zoek in Google op de trefwoorden ‘boot huren’ en de locatie. Kies voor een betrouwbare website die zich richt op Nederlandse klanten, zodat je bij vragen en problemen makkelijk contact kunt opnemen. Er bestaat (nog) geen keurmerk voor verhuurplatforms van boten, dus check de reviews van andere reizigers.

#5 Zorg voor een goede verzekering

Net zoals bij autohuur komen er verzekeringen kijken bij het huren van een boot. De verhuurder heeft gewoonlijk een aansprakelijkheidsverzekering en cascoverzekering afgesloten voor schade die je aan anderen of de boot toebrengt, maar huurders hebben wel altijd een eigen risico. Het is vaak wel mogelijk om voor enkele tientjes per dag het eigen risico af te kopen. Dit staat bekend als Collission Damage Waiver (CDW). Dan heb je in ieder geval geen zorgen als je per ongeluk de kade ramt. Neem ook de tijd de boot te inspecteren op deuken, krassen, gaten en andere schade als je ‘m ophaalt en maak hier foto’s van. Zo komt de al bestaande schade niet op jouw conto.

#6 Let op de bijkomende kosten

Het huren van een boot hoeft helemaal niet duur te zijn, maar er kunnen vaak nog kosten bijkomen. Soms betaal je een toeslag als je de boot op een andere locatie inlevert dan waar je ‘m ophaalde. Er kunnen kosten bijkomen voor het brandstofverbruik, het havengeld en de eindschoonmaak. Lees het huurcontract goed door om te zien op welke extra kosten je moet rekenen. Bij sommige verhuurders zijn de verbruikskosten en de schoonmaak standaard inbegrepen.

#7 Wat moet je meenemen

Wat moet je zelf allemaal meenemen als je een boot gaat huren? Ten eerste is eten en drinken wel handig 🙂 Neem voldoende voorraad mee, voor het geval je in een haven aankomt waar de winkels al dicht zijn. Zwemkleding en zonnebrandcrème zijn essentieel voor de vele uren die je op het water doorbrengt. Het is ook leuk om fietsen mee te nemen, zodat je je in een havenstadje makkelijk kunt verplaatsen. Neem goede waterkaarten mee, of installeer een app voor actuele informatie over de waterroutes. En neem natuurlijk je beste vriend mee: je hond.

#8 Ga vertrouwd het water op

Het is een spannend moment als je voor het eerst het water op gaat, vooral als je nog nooit zelf hebt gevaren! Laat de booteigenaar of de verhuurder je alles duidelijk uitleggen. Vraag naar de vaarinstructies en de lokale voorschriften en check waar de zwemvesten, de brandblusser en EHBO-doos liggen. Vraag hoe je het water en de brandstof moet aanvullen. Soms is het mogelijk om eerst even een proefvaart te maken met een ervaren schipper als je een boot huurt. Heb je alles onder de knie? Ga vertrouwd het water op en je heerlijke vaarvakantie kan beginnen!

Voor het laatst bijgewerkt op 5 juli 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het huren van een boot, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/ampack; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam