8 tips voor het kopen van een jacht

Met een beetje doorsparen kun je een eigen jacht kopen: hoe fantastisch is dat? Met je eigen motorboot kun je lekker ontspannen de rivieren en meren verkennen. Met een grotere boot of een zeiljacht kun je letterlijk over de oceanen de wereld rondreizen. Aanmeren in de haven van St. Tropez, een wijntje drinken in de haven en de volgende dag verder varen naar de eerste de beste bestemming waar je zin in hebt. Waarom niet doorvaren naar een tropisch eiland in de Cariben?

Men zegt weleens dat iemand de gelukkigste dag van zijn leven beleeft na het kopen van een jacht. Geen ander ‘vervoersmiddel’ geeft zo’n enorm gevoel van vrijheid, nog meer dan een camper of motor waar je te maken hebt met verkeersdrukte en verkeersregels. En je hoeft echt geen geluksvogel te zijn om een jacht te kopen, want er zijn ook vaartuigen beschikbaar voor schappelijke prijzen. Ben je klaar om met je eigen boot de rivieren en wereldzeeën te bedwingen? Hier vind je 8 tips voor het kopen van een jacht.

#1 Kies het type jacht

Het kopen van een jacht is best een grote investering, dus bedenk vooraf waar je de boot voor wilt gebruiken. Wil je alleen varen op binnenwateren, of ook op de zeeën? Een jacht voor meren, plassen, kanalen en rivieren is niet geschikt voor de zee, en omgekeerd is een zeewaardig jacht niet geschikt voor de binnenwateren. Wil je ook slapen op de boot en met hoeveel mensen? Wil je een jacht op een trailer kunnen zetten om ‘m met je auto naar de haven te vervoeren? Wil je een boot alleen gebruiken om drankjes te drinken op het dek, of ook om mee te watersporten? Maak een omschrijving van het type jacht dat het beste bij je past.

#2 Zeiljacht of plezierjacht

Maak een keuze of je een zeiljacht of plezierjacht wil kopen. Voor een zeiljacht zijn meer vaardigheden nodig en bovendien ben je veel tijd kwijt met het hijsen van de zeilen, het spannen van de lijnen en het bepalen van de windrichting. Je kunt eerst een zeilklasje volgen om te kijken of het wat voor je is. Het besturen van een motorboot is eenvoudiger. Je hebt wel een vaarbewijs nodig voor kennis over de regels op het water en de veiligheidsmaatregelen. Een vaarbewijs kun je eenvoudig halen bij de ANWB. Daarmee krijg je ook een internationaal vaarbewijs waarmee je in veel andere Europese landen mag varen.

#3 Nieuw of tweedehands

Als je voor de eerste keer een jacht gaat kopen, kun je beter rondkijken naar een tweedehands exemplaar. Je bent veel minder geld kwijt en je hebt minder kosten als de boot je toch niet helemaal bevalt. Er is een enorm groot aanbod aan tweedehands jachten. Zoek daarvoor in Google op ‘jachtmakelaar’. Het is een beetje hetzelfde als het kopen van een tweedehands auto: vergelijk de verschillende jachten en maak een proefvaart als je interesse hebt.

#4 Materiaal van het jacht

Een jacht kan van verschillende soorten materiaal zijn gemaakt: polyester, aluminium, glasvezel, staal of hout. Elk type materiaal vergt een bepaalde mate van onderhoud. Zo gaat een polyester boot minder snel rotten dan een houten boot, waar je meer onderhoud voor nodig hebt. Een houten boot past misschien wel beter bij je smaak. Bedenk hoeveel onderhoud een jacht nodig heeft. Een net gekocht exemplaar ziet er altijd glanzend uit, maar een schilderbeurt is meestal snel nodig. Schilder gezocht? Op internet vind je makkelijk een vakman om nieuwe bootverf aan te brengen.

#5 Binnenboordmotor of buitenboordmotor

Ook het soort motor heeft invloed op de prijs van het jacht. Je kunt kiezen uit een binnenboordmotor of een buitenboordmotor, die allebei voor- en nadelen hebben. Een buitenboordmotor is goedkoper en makkelijk te bedienen, maar maakt meer lawaai en slurpt meer benzine. Een binnenboordmotor is zuiniger en stiller, maar ook duurder en niet los te halen van de boot voor reparatie. Elektrisch varen is de laatste jaren steeds meer in opkomst en je kunt dan zelfs subsidie krijgen bij het kopen van een jacht. Door de beperkte capaciteit van de accu’s kun je niet hele lange stukken varen.

#6 Extra kosten bij het kopen van een jacht

Vergeet niet dat je saldo op je bankrekening nog niet op nul mag staan zodra je een jacht hebt gekocht. Er komen altijd extra kosten bij. Je hebt natuurlijk de onderhoudskosten, waar we het al eerder over hadden. Het is verstandig je boot één keer per jaar te laten nakijken bij een werf, als een soort APK-keuring. Daarnaast moet je je jacht verzekeren tegen brand, diefstal en schade. Dan heb je nog de registratiekosten, zodat de autoriteiten weten van wie een jacht is. Dit kost een paar honderd euro. Wil je professioneel kunnen communiceren op zee? Ook een radiolicentie voor het gebruik van een marifoon kost geld.

#7 Inspecteer het jacht

Het is belangrijk om een jacht goed te inspecteren als je ‘m koopt, vooral als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn. De verkoper zal zijn boot er met een nieuwe verflaag fris laten uitzien, maar onder de waterlijn kunnen verborgen gebreken zitten. Voor een paar honderd euro kun je een boot laten taxeren door een gecertificeerde jacht-taxateur, die alle techniek, systemen en apparaten onder de loep neemt. Bedenk wat je allemaal wilt aanpassen. Misschien wil je wel een nieuw elektrisch scheepstoilet. Ook voor dit soort klusjes op boten vind je altijd wel een loodgieter in de buurt. Maak een proefvaart en neem iemand mee die veel verstand heeft van jachten.

#8 Zoek een ligplaats

Na het kopen van een jacht moet je ‘m natuurlijk ook nog ergens kwijt! Een plekje in de achtertuin gaat niet (voor de meeste onder ons), dus zal je een ligplaats moeten zoeken. Nederland is een waterrijk land, dus overal zijn wel ligplaatsen te vinden. Er zijn echter grote prijsverschillen. De Friese Meren zijn het goedkoopst, daar betaal je gemiddeld € 25 per m² per jaar. De Noord- en Zuidhollandse Plassen zijn het duurst. Als je gaat aanmeren in een andere jachthaven, moet je daar ook altijd liggeld betalen. Hoe exclusiever de locatie, hoe meer je kwijt bent. Wil je een aanmeren op het Italiaanse eiland Capri? Dan kost je dat bijna € 3000 per dag!

Voor het laatst bijgewerkt op 10 juli 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het kopen van een jacht, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/paulvinten; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam