Dagboek van een wereldreis

Donderdag 28 december (dag 54)

Het circus van gisteravond was best aardig, de gebruikelijke circusacts in een behoorlijk hoog tempo – ongebruikelijk voor Indiase begrippen. Een drietal acts vond ik eruit springen. Er was een nijlpaard (nog nooit eerder gezien in een circus), een man dronk liters water en spuugde dat weer uit en ik was er bijna getuige van hoe een leeuw aan het einde van de show de leeuwentemmer opvrat. Het scheelde niet veel.

Niet veel geslapen vannacht, want ik was bang dat ik niet op tijd wakker zou worden. Ik moest de trein naar Mumbai hebben die al om zeven uur vertrok. Ik slaap tegenwoordig door mijn reiswekkertje heen, dus er zit niets anders op dan wakker te blijven of te vertrouwen op de wake-up service van het hotel. Maar goed dat ik dat laatste niet heb gedaan, want hoewel ik het gisteravond drie keer uitbundig heb gevraagd hoorde ik niks vanochtend. Sterker nog: ik moest de hotelbaas wakker maken om de buitendeur voor mij open te doen.

Het was stampvol in de trein. Ik zat tweede klasse, tien uur lang op een houten bank. Elke millimeter in de coupé was bezet, op een bank waar vier mensen behoren te zitten zaten er acht en er zaten zelfs een aantal mensen in het bagagerek boven mij (mijn rugzak nam eigenlijk een zitplaats in beslag). Bij binnenkomst in Mumbai rijd je door eindeloos grote sloppenwijken, die tot de ergste ter wereld gerekend kunnen worden. Bij het station geen riksja’s, maar taxi’s, wiens chauffeurs een stuk minder opdringerig zijn maar wel een veel hogere prijs vragen. Mumbai is een dure stad. Na vele hotels afgelopen te hebben (vol, vuil of te duur) beland in een guesthouse voor twaalf euro per dag!

► Verder lezen naar vrijdag 29 december.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam