Met deze films krijg je de smaak te pakken voor je volgende vakantie

Amsterdam, 15 maart 2018 – Natuurlijk verleng je je vakantiegevoel door heerlijk na te genieten. Reisfoto’s op je desktop, nog een paar weken op slippers rondlopen of het nationale gerecht van je vakantiebestemming thuis eten. Je kunt je eigen vakantiegeluk ook uitrekken door de voorpret vroeg in te zetten. Door je filmkeuze af te stemmen op een volgende reis, wakker je zowel voorpret als nieuwsgierigheid aan.

Een film geeft een exclusieve inkijk in een ongezien stukje van de wereld. Welke films representatief zijn voor hun geboorteland, kun je aan locals vragen die ook begrijpen wat een buitenlander als culture shock ervaart. Online reisorganisatie Travelbird heeft daarom een aantal ambassadeurs naar hun nationale filmtip gevraagd. Hieronder vind je een selectie.

De cultcomedy Il Sorpasso laat je alvast nadenken over herkenbare vragen tijdens je volgende Italiaanse vakantie.

Laat je eigen roadtrip door Italië inspireren door Il Sorpasso (1962) van regisseur Dino Risi. De hete zomer in Rome jaagt Roberto en Bruno de stad uit. Ze nemen de Via Appia en belanden langs de kusten van Lazio en Toscane.

Scherp je antennes voor de hedendaagse straatcultuur in de grootste stad van Marokko en ga de film Casanegra (2008) kijken. De film won internationale prijzen en brak in het thuisland zowel bezoekersrecords als meteen ook diverse taboes. Het verhaal brengt je naar Casablanca en Fez met twee werkloze twintigers van straatverkoop, alcoholisme, travestie en huiselijk geweld tot drugsgebruik en criminaliteit.

Eenmaal zelf in Madrid kan je op zoek naar de vele filmlocaties van Almodóvar.

Ben je niet vies van onversneden temperament met een paar felle powervrouwen uit Spanje op de bank? Dan kun je niet om de Spaanse cultregisseur Pedro Almodóvar heen. Mujeres al borde de un ataque de nervios (1988) is een melodramatische kennismaking met Madrid, met een waaier aan bekende Spaanse actrices en Antonio Banderas voor Hollywood hem ontdekte.

Met vier Oscars is de laatste bioscoopfilm van Ingmar Bergman Fanny och Alexander (1982) dan weer een krachtige Scandinavische klassieker. Hij neemt je mee naar een kleine stad in Zweden die erg op Uppsala lijkt. Ook al speelt het verhaal aan het begin van de twintigste eeuw, je trekt zonder veel omwegen een rode lijn trekken met actuele thematiek die in het Noorden speelt.

Na een Kaurismäki film heb je alle mededogen voor de Finse melancholie.

Zoek je een recenter perspectief? Twee ambassadeurs uit buurland Finland tippen dit allerlaatste juweeltje van Aki Kaurismäki. Met On the Other Side of Hope (2017) won de geëngageerde regisseur een Zilveren Beer op het Filmfestival in Berlijn. Pak je koffer net als de handelsreiziger Wikstrom. Dwaal door de winterse straten van Helsinki tot je pad een gevluchte Syriër kruist ergens waar de wereld ophoudt in een vergeten visrestaurant aan de kust. Ontdek de Finse melancholie en laat je meeslepen door een absurde twist die Kaurismäki eigen is door zijn typisch gebruik van slapstick.

Nog aan het sparen voor een reis naar Mexico? Dan kun je je alvast opwarmen aan de energie van de jeugdbendes in het grootstedelijk Mexico door Los Olvidados (1950) te bekijken van de legendarische filmmaker Buñuel. Er is ook best een grote kans dat je de smaak te pakken krijgt en bij elk gerecht chilipepers en chocolade toevoegt na de film Como agua para chocolate (1992). Dit magisch-realistische verhaal voor het slapen aan je geliefde voorlezen is ook een zinnenprikkelend alternatief.

De rijke Mexicaanse keuken speelt een hoofdrol in dit passionele liefdesverhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Nele Decock
Nele is een verhalenverzamelaar en heeft al heel wat alleen rondgereisd. Van Oezbekistan tot Madagascar, over de Armeense bergen tot in Kameroen. Voor elk nieuw land leert ze zichzelf een pakketje basiswoorden in de lokale taal. Verder zitten een open vizier, een onversneden onderzoekershart en een gezonde intuïtie ook altijd in haar rugzak. Voor als ze het land uitgaat, lekker op de internetgolven surft of gewoon naar de andere kant van de stad fietst.