8 frustraties waarom we (nog) niet kunnen reizen

Reizen frustratie en coronaAmsterdam, 24 januari 2021 – Een intens verlangen om weer te kunnen reizen, lijkt langzaam in de kiem te worden gesmoord. Door nieuwe en gevaarlijke mutaties van het verdoemde coronavirus moeten we reisplannen steeds verder uitstellen. Het licht aan het einde van de tunnel lijkt steeds meer op de koplamp van een tegemoetkomende trein.

Al bijna een jaar zit de wereld op slot en de grote vraag is wanneer we weer kunnen reizen. Behalve braaf de coronaregels opvolgen en lijdzaam afwachten, heb ik nergens invloed op. Heeft het zin om door te gaan met dit reisblog? Het moment is aangebroken: ik moet de ontgoocheling even kwijt. Daarom hier mijn 8 frustraties waarom we (nog) niet kunnen reizen.

#1 De alleseters in Wuhan

Waarom wilden Chinezen op een voedselmarkt in Wuhan zo graag vleermuizen, schubdieren, wasberen of andere exotische dieren op tafel zetten? Oké, misschien is het nog niet zeker of de voedselmarkt de bron is van de uitbraak. Toch beter als de alleseters in China voortaan rare dieren links laten liggen. In Wuhan is het leven weer zo goed als normaal, terwijl we hier nog midden in de ellende zitten.

#2 De trage vaccinaties

De vaccinaties tegen het coronavirus boden rond de jaarwisseling nog enige hoop. Het had de schade deels kunnen beperken, maar inmiddels doen de ambtenaren in Den Haag er alles aan om het reizen uit te stellen. Het vaccineren in Nederland gaat ongelooflijk traag, blijkt uit de statistieken. In Europa staat alleen Bulgarije onder Nederland, als het om de vaccinatiesnelheid gaat. Waarom zetten de beleidsmakers niet met z’n allen de schouders eronder?

Reizen frustratie en vaccin

#3 De farmaceutische bedrijven

De grote farmaceutische bedrijven verdienen natuurlijk een pluim dat ze zo snel coronavaccins konden ontwikkelen – vaak met steun van de overheden. Nu zijn we overgeleverd aan de grillen van de farmaceuten (die desondanks vette winsten in de boeken kunnen bijschrijven). Zo kan het gebeuren dat ze de helft minder vaccins leveren als beloofd. Is het niet een idee dat de overheden bij een pandemie de productie van vaccins zelf ter hand nemen? Dan kunnen ze ook eerlijk worden verdeeld.

#4 Niet-reiziger Mark Rutte

Onze minister-president Mark Rutte is niet zo’n reiziger. Meestal gaat hij in de zomer een paar weekjes op vakantie in eigen land. Dat blijkt ook consequent uit zijn persconferenties, waarbij hij telkens weer oproept om voorlopig niet te gaan reizen. Iemand die reist voor zijn plezier, wordt zelfs als ‘asociaal’ bestempeld. Bij steun voor moeilijke sectoren gaat het altijd over de horeca en de evenementenbranche, en nooit over de reissector. Branchevereniging ANVR, waarbij veel reisorganisaties zijn aangesloten, klaagt hier terecht over.

#5 De anti-vakantiehouding bij het RIVM

Ook de beleidsmakers bij het RIVM hoeven niet zo nodig de wereld te ontdekken. Volgens RIVM-voorman Jaap van Dissel is de tweede coronagolf veroorzaakt door jongeren die in het zuiden van Europa vakantie hebben gevierd. Die zouden het verder hebben verspreid via feesten en studentenhuizen. Voor het RIVM een reden om reizen taboe te verklaren. Maar er zijn toch niet alleen maar jongeren die in Zuid-Europa vakantie vieren? De meeste vakantiegangers houden zich netjes aan de regels als ze in het buitenland zijn.

Reizen frustratie

#6 De Europese grenzensluiters

Ik begrijp heus wel dat je het coronavirus in bedwang houdt door zoveel mogelijk binnen te blijven. Je kunt echter óók reizen zonder grote risico’s op verdere verspreiding. Een wandelvakantie, fietsvakantie of skivakantie op eigen gelegenheid is prima te doen. Je reist in je eigen bubble, je zorgt voor je eigen eten, je regelt je eigen slaapplek en je bent zo min mogelijk in contact met andere mensen. Een activiteit in de buitenlucht is bovendien erg gezond. Toch leggen Europese politici alleen maar meer reisbeperkingen op. Onderscheid tussen soorten reizigers worden niet gemaakt.

#7 De codeerders van het ministerie

De codeerders van het ministerie van Buitenlandse Zaken zetten de code voor de hele wereld gemakshalve op oranje – ongetwijfeld op aandringen van de regering en het RIVM. Er zijn echter landen met weinig besmettingen die maar al te graag toeristen uit het buitenland verwelkomen, zoals de Malediven. Met strikte hygiëneregels en sneltesten doen ze er alles aan om corona buiten de deur te houden. Voor de reisadviezen worden alle landen over één kam geschoren.

#8 Tegenstrijdige sneltesten

Heel fijn, die sneltesten. Dan weet je binnen 20 minuten of je besmet bent met het coronavirus. Die sneltesten worden echter alleen gebruikt om het reizen te ontmoedigen. Het is sinds kort verplicht voor iedereen die met het vliegtuig of de veerboot naar Nederland reist. Je kunt het toch ook omdraaien? De sneltesten bieden geweldige mogelijkheden om allerlei dingen weer mogelijk te maken, waaronder het reizen. Is de uitslag negatief? Dan mag je op vakantie. Daar wordt iedereen een stuk gelukkiger van – met uitzondering van Mark Rutte uiteraard.

Reizen frustratie en verbod

Foto's © goffkein.pro/Shutterstock.com; Pixabay.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!