Bezienswaardigheden in Djibouti

Djibouti was lange tijd onbekend bij toeristen, maar rukt de laatste jaren op als ‘onontdekte’ bestemming onder backpackers en avontuurlijke reizigers. Djibouti is niet groot en zit weggestopt in een hoekje aan de oostkust van Afrika, maar heeft een schat aan bezienswaardigheden. Weinig landen van deze grootte hebben zo’n verscheidenheid aan landschappen, van zoutmeren en vulkanen tot stranden en canyons. Je kunt hier snorkelen in prachtige koraalriffen, het nomadische leven in de woestijn verkennen en het buitenaardse landschap bewonderen. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Djibouti.

Assalmeer

Het Assalmeer is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Dibouti. Dit is namelijk een van de laagst gelegen meren ter wereld, met meer zout dan de Dode Zee op de grens van Israël en Jordanië. Het honingkleurige kratermeer ligt liefst 155 meter beneden zeeniveau. Dat is niet zo laag gelegen als de Dode Zee (met 430 meter onder de zeespiegel), maar minstens zo indrukwekkend. Het Asssalmeer ligt in een oogverblindend landschap, omringd door wit zand, slapende vulkanen en uitgestrekte lavavelden. Met het barre landschap lijkt het wel alsof je op een andere planeet bent.

Het meer is tien keer zouter dan de zee, en op sommige plekken is de zoutconcentratie zelfs 40 procent. Zwemmen is dus onmogelijk, maar het turkooisblauwe water is wel perfect om in te drijven en in te relaxen. Door het hoge zoutgehalte zou het water ook goed zijn voor het reinigen en revitaliseren van de huid. Het is rijk aan mineralen als magnesium, calcium en sulfaten. Dit is trouwens ook een van de heetste plekken op aarde: in de zomer kan de temperatuur gemakkelijk 55 °C bereiken.

Het Assalmeer is hard op weg een van de grootste toeristische trekpleisters te worden van Djibouti. De regering heeft het natuurwonder in 2015 voorgedragen voor een plek op de Werelderfgoedlijst van Unesco en er bestaan plannen voor de bouw van een bezoekerscentrum en wellness resorts. Het Assalmeer ligt ongeveer 115 kilometer ten westen van de hoofdstad Djibouti, een rit van ruim 2 uur. Je kunt het meer bezoeken via een lokale tour operator in Djibouti of door het regelen van een taxi.

Djibouti-Stad

Het is ook de moeite waard enkele dagen door te brengen in Djibouti-Stad. De hoofdstad is de perfecte uitvalsbasis voor het regelen van excursies (en om ervan bij te komen), maar heeft op zichzelf ook wel een paar bezienswaardigheden. Het is een charmante stad met een uitgesproken Arabische sfeer waar je kunt verdwalen tussen 19e eeuwse gebouwen. Le Marché-Central is de grootste markt, een chaotische plek waar je het drukke stadsleven kunt ervaren. Je kunt hier souvenirs en lokale producten scoren. Er is een aquarium, een van de beste van Afrika, waar je vissen uit de Rode Zee kunt bewonderen. Andere attracties zijn het presidentieel paleis en de Hamoudi-moskee uit 1906.

Tadjourah

Tadjourah is de oudste stad van Djibouti en ook een van de oudste steden aan de Afrikaanse oostkust. Tadjourah werd al in de 12e eeuw gesticht en was eeuwenlang een belangrijke havenstad voor de handel in goederen tussen Djibouti en Ethiopië. De stad werd vooral berucht door de slavenhandel waar de heersende sultans hun geld mee verdienden. Nu is het een relaxte plek om even de drukte van de hoofdstad te ontvluchten. Door de vele witgekalkte huizen en moskeeën staat Tadjourah ook wel bekend als La Ville Blanche (‘De Witte Stad’).

Het is een geweldige plek om te wandelen, want vanaf de waterkant heb je een prachtig uitzicht op de Golf van Tadjourah. Vlakbij liggen enkele stranden en in de zee met zijn vissen en koraal is ideaal om te snorkelen en te duiken. Andere activiteiten zijn vissen, waterskiën en windsurfen. Vanaf Djibouti-Stad gaat er een veerboot naar Tadjourah. Website: www.region-tadjourah.dj

Abbemeer

Het Assalmeer is niet het enige zoutmeer van Djibouti. Op de grens met Ethiopië vind je het Abbemeer, dat opvalt door zijn torenhoge kalkstenen ‘schoorstenen’ die voortdurend een mysterieuze zwavelhoudende stoom afblazen. Sommige van deze schoorstenen zijn liefst 45 meter hoog. Dit geeft het verder vlakke meer een apocalyptische uitstraling. Het is dus niet zo verbazend dat hier de Amerikaanse sciencefictionfilm Planet of the Apes (1968) is opgenomen. De stoom komt van de Dama Ali, een halfslapende vulkaan aan de noordwestkant van het meer. Het Abbemeer ligt in het midden van de zogeheten Afar-driehoek, een van de heetste en meest verlaten plekken op aarde. Je kunt het meer alleen bereiken met een 4WD en een gids.

Moucha eilanden

Een paar kilometer voor de kust van Djibouti-Stad liggen de Moucha eilanden, een paradijs voor iedereen die houdt van vissen, snorkelen en duiken. De eilanden zelf bestaan vooral uit zand en enkele cactussen, maar ze zijn omringd door schitterende koraalriffen. Er zijn 20 eilandbewoners, al verveelvoudigt het aantal mensen tijdens de zomermaanden. Op de eilanden zijn een paar bungalows waar je de nacht kunt doorbrengen, met een klein restaurant erbij. Op een heldere dagen kun je de Afrikaanse kust zien liggen en de zonsondergang ‘s avonds is fenomenaal. Vanuit Djibouti-Stad varen geregeld bootjes naar de Moucha eilanden.

Day Forest National Park

Day Forest National Park laat zien dat er in Djibouti meer te vinden is dan alleen maar dorre woestijn. Het is een van de twee beschermde beboste gebieden in het land, een prachtig bergachtig natuurgebied met zeldzame flora en fauna. Als je geluk hebt, zie je de geheimzinnige Toha Sunbird (een bijzondere zangvogel die in Djibouti voorkomt). Het bos is ontstaan op de steile hellingen en ravijnen van het Goda-bergmassief, waarbij de hoogste berg zelfs een hoogte heeft van 1783 meter. Day Forest National Park is al opgericht in 1939 en is daarmee het oudste nationaal park van Djibouti. Deze groene oase ligt ongeveer 30 kilometer van de Golf van Tadjourah.

Voor het laatst bijgewerkt op 2 januari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Djibouti, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Depositphotos.com; Office National du Tourisme du Djibouti; Wikimedia Commons.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

  • Beste,

    Zelf dacht ik altijd dat het heetste plekje op aarde de Atacama desert in Zuid-Amerika zou zijn…
    maar dit in Djibouti is ook bijzonder! Dus het zoutgehalte is het Assalmeer is er hoger dan in de Dode zee?! lijkt mij dan een uitstekend kuuroord voor mensen met huidaandoeningen zoals exceem en ringworm of psoriasis (zwavel, zout en magnesium)