Wat te doen in Chefchaouen, Marokko: 15 tips!

Wat te doen in Chefchaouen, de Blauwe Stad van Marokko? Chefchaouen ligt in het noorden van Marokko en is een van de mooiste steden van het land, met dank aan de vele blauwe huizen en de pittoreske ligging in het Rifgebergte. De indigoblauw geschilderde huizen hebben het stadje wereldberoemd gemaakt, zeker nu Chefchaouen zo vaak poseert op Instagram. Tot enkele jaren geleden was de Blauwe Stad nog een verborgen juweeltje in Marokko. Als je nu wat wilt doen om het aantal likes op te krikken, kun je zelfs een Instagram-tour boeken.

Over de blauwe gloed van Chefchaouen doen verschillende verhalen de ronde. Sommigen beweren dat de blauwe muren helpen om muggen weg te houden. Anderen geloven dat de huizen zomers koel blijven door de blauwe tinten. De meest gangbare theorie is dat de huizen blauw werden geverfd toen Joden en Moren hier eind 15e eeuw heen vluchtten om aan de Spaanse inquisitie te ontsnappen. Hoe dan ook, de locals in Chefchaouen blijven vasthouden aan de blauwe kleur. Twee keer per jaar pakken ze de verfpot om hun huizen een nieuw likje te geven.

Naast het maken van foto’s is er genoeg te doen op deze schilderachtige plek. Je kunt er dwalen door de oude stad, luisteren naar straatmuzikanten of de bergen in de omgeving verkennen. De sfeer in Chefchaouen is vriendelijk en vredig, minder opdringerig dan in toeristische hotspots als Marrakech en Fez. Je kunt Chefchaouen makkelijk bereiken via een dagtrip vanuit Tanger of Fez, maar het is ook de moeite waard om er een paar dagen te blijven. Het stadje is vooral door backpackers omarmd. Benieuwd wat er te beleven is in deze ‘blauwe parel’? Hier vind je 15 tips wat te doen in Chefchaouen!

Wil je een dagtrip maken naar Chefchaouen vanuit Fez of Tanger?
Bekijk hier de beste tours en excursies naar Chefchaouen!

Verdwaal in de medina van Chefchaouen

Een bezoek aan de medina is een van de eerste dingen die je absoluut moet doen in Chefchaouen. In dit doolhof van straatjes en steegjes zie je immers waarom deze plek de ‘Blauwe Stad’ wordt genoemd. Alle straten, pleinen, trappen, deuren en doodlopende steegjes zijn even betoverend en fotogeniek, die perfect voldoen aan het ideale ansichtkaart-profiel. Op sommige populaire Insta-locaties moet je de eigenaren zelfs betalen om te mogen poseren, meer veel kost het niet. Op andere plekken, zoals in de Calle Sidi Buchuka, hoef je niet te betalen maar moet je wel in de rij staan om foto’s te maken.

Het is leuk om te verdwalen in de medina, die niet zo groot is als in Fez of Marrakech. In de blauwe straten, versierd met kleurrijke plantenpotten, vind je volop boetiekjes en winkeltjes waar je traditionele souvenirs kunt kopen. Het hart van de medina is Place Outa El Hamam, een centraal plein met cafés en restaurants waar je kunt ontbijten en lunchen. Als je foto’s wilt maken zonder mensen (maar mét katten), moet je voor 9 uur ‘s ochtends de straat op.

Bezoek de souk van Chefchaouen

Een stukje authentiek Marokko ervaar je het beste als je een kijkje neemt op de souk – de lokale markt van Chefchaouen. Op verschillende dagen van de week komen boeren uit de nabijgelegen Rif-vallei naar de straten van de medina om hun producten te verkopen. Dat varieert van groente en fruit tot kaas en specerijen. Ook ambachtslieden brengen hun waren aan de man, zoals houtsnijwerk en lederwaren. Of wacht dat je van een gloednieuwe djellaba? Dit lange en ruimvallende kledingstuk is in Chefchaouen uitgevonden!

Geschiedenis in het Kasbah Museum

In het Kasbah Museum kun je de geschiedenis opsnuiven van Chefchaouen. In dit niet al te grote museum in de medina leer je meer over de cultuur, de gebruiken en de kunsten uit de regio. Je ziet er onder meer tentoonstellingen met aardewerk, muziekinstrumenten, traditionele klederdrachten en kunstwerken.

Het museum bevindt zich in een voormalig fort uit de 15e eeuw dat eerst dienstdeed als gevangenis. Een van de torens heeft een uitkijkplatform waar je een prachtig uitzicht hebt op de medina. Mocht je even willen relaxen, dan kun je terecht in de Andalusische tuinen rondom het museum. Het staat trouwens ook bekend als het Etnografisch Museum van Chefchaouen. Je vindt het aan het Outa El Hamam-plein.

Grote Moskee van Chefchaouen

Ook aan het Outa El Hamam-plein vind je de Grote Moskee (Grand Mosquée), die opvalt door zijn achthoekige minaret. De meeste andere moskeeën in Marokko hebben vierkante minaretten. Ook de kleuren bruin en beige vallen nogal op, in vergelijking met de vele blauwe huizen in Chefchaouen. De moskee werd in de 15e eeuw gebouwd in opdracht van Moulay Mohamed Ben Ali Ben Rachid, de zoon van de oprichter van de stad. Het ontwerp is in Andalusische stijl, beïnvloed door moslims die terugkeerden uit Spanje. Vijf keer per dag klinkt er een oproep tot gebed uit de minaret. Alleen moslims mogen de moskee betreden.

Wandel door Bab el Ain

Bab el Ain is een van de belangrijkste toegangspoorten tot de historische 15e-eeuwse medina van Chefchaouen. Het ligt aan de zuidkant van de medina, vlakbij een grote begraafplaats. De imposante terracottakleurige stenen gevel heeft een relatief kleine boog, waar je doorheen kunt lopen, en piepkleine raampjes in het bovenste gedeelte. De poort zou vernoemd zijn naar een waterbron in de buurt, want in het Arabisch is dat ‘Ayn‘.

Geniet van het uitzicht vanaf de Spaanse Moskee

Een van de beste uitzichten op Chefchaouen heb je vanaf de Spaanse Moskee, gelegen op een heuvel ten oosten van de stad. De witgekalkte moskee is in de jaren ’20 door de Spanjaarden gebouwd, maar trok nooit gelovigen en is eigenlijk nooit gebruikt. Ook niet-moslims kunnen daarom een kijkje binnen nemen. De Spaanse Moskee ligt ongeveer 2 kilometer van de medina vandaan, je kunt er in een halfuur naartoe wandelen. Het pad begint bij Bab al Ansae, de oostelijke poort van de medina. De beste tijd voor een wandeling is vlak voor zonsondergang, zodat je een spectaculair uitzicht hebt op de Blauwe Stad en het Rifgebergte.

Watervallen van Ras El Ma

Ook leuk is om een wandeling te maken naar de watervallen Ras El Ma, ook ten oosten van de medina niet ver van de Spaanse Moskee. Hier druppelt het bergwater de stad binnen. De watervallen zijn maar een paar meter hoog, maar het is wel een heerlijke plek om te ontspannen en de locals te observeren. Hier wassen de inwoners van Chefchaouen hun kleren of nemen ze een duik in het koude water.

Relax in een hamam

Wil je wat doen waardoor je écht tot rust komt? Laat je verwennen en boek een traditionele Marokkaanse massage. In Chefchaouen zijn verschillende lokale hamams, waarvan Lina Ryad & Spa (www.linaryad.com) een van de beste is. Deze riad ligt in het hart van de medina en beschikt over lichte en ruime kamers die uitkijken op de omliggende bergen. De spa is een rustige oase met een verwarmd binnenzwembad en je kunt er terecht voor verschillende massages en schoonheidsbehandelingen. Wil je liever baden tussen de lokale bevolking? Probeer dan Hammam El Harras.

Proef de geitenkaas van Chefchaouen

Proef zeker de geitenkaas als je in Chefchaouen bent. Deze traditionele ronde kaas, die Jben wordt genoemd, is misschien wel de lekkerste geitenkaas van Marokko. Kaas-connaisseurs zijn onder de indruk van de unieke smaak en de wijze waarop deze geitenkaas wordt gemaakt. Zo grazen de geiten in hun eigen natuurlijke omgeving, kauwend op kruiden op de berghellingen rond Chefchaouen. Jben wordt in Marokko vooral bij het ontbijt gegeten, samen met brood, olijfolie, tijm en andere verse kruiden. Je kunt het kopen op de markt van Chefchaouen.

Akchour watervallen en de Brug van God

Wil je wat verkoelends doen tijdens je bezoek aan Chefchaouen? Neem een taxi van 30 tot 45 minuten naar de watervallen van Akchour (Cascades d’Akchour), met water dat net zo blauw is als de huizen in Chefchaouen. Je kunt de watervallen bewonderen of een duik nemen in de poelen daaronder.

Je kunt ook een wandeling van 45 minuten maken naar een bijzondere rotsformatie die bekendstaat als de Brug van God. Deze rots heeft de vorm van een brug boven een rivier. Akchour is een klein dorp met een paar restaurants ten noordoosten van Chefchaouen. Bij aankomst bieden verscheidene gidsen zich aan, maar dat is niet per se nodig.

Duik in het nachtleven van Chefchaouen

Oké, laten we maar meteen met de deur in huis vallen: nachtbrakers hebben weinig te zoeken in Chefchaouen. De stad staat niet bekend om het uitbundige nachtleven, maar er is zeker wat te doen als de zon eenmaal onder is. ‘s Avonds verzamelen de meeste toeristen zich op het Outa El Hamam-plein voor een huisgemaakte tajine of een kop muntthee. Bijna elke avond spelen hier straatmuzikanten, die hun publiek tot dansen proberen te bewegen. Ben je op zoek naar alcohol? Dan is Parador Restaurant en Bar een van de weinige plekken waar je dat kunt krijgen.

Maak een trektocht naar Jebel El-Kelaa

Zin in een langere trektocht? Trek dan de hele dag uit voor een wandeling naar de Jebel El-Kelaa, een van de hoogste bergen rond Chefchaouen. De top ligt op 1616 meter, dus een zekere fitheid is wel een vereiste. Het is een wandeling van zo’n 20 kilometer, die grotendeels bergopwaarts is. Eenmaal boven wordt je beloond met een fantastisch uitzicht over het Rifgebergte.

Trek ongeveer 9 uur uit voor de hele trektocht, draag comfortabele wandelschoenen en neem warme kleding en voldoende voedsel en drinkwater mee. Het pad is niet altijd goed gemarkeerd en je kunt verdwalen bij mist of slecht weer. Let op de witte en gele markeringen. Als je alleen gaat, vertel dan de eigenaar van je hotel dat je de wandeling gaat maken. De trektocht begint bij de camping boven de oude stad.

Ontspan met een joint

Rondwandelend in Chefchaouen zal je regelmatig hasj worden aangeboden en je ruikt de hasjiesj ook, vooral in de medina. Voor sommige backpackers, die stoned op een dakterras hangen, is dat een van de belangrijkste redenen om naar de Blauwe Stad af te reizen. Chefchaouen blijkt dan ook de hasj-hub van Marokko te zijn. Het stadje is omringd door wietvelden en cannabisplantages – de helft van de wereldwijde hasj zou zelfs uit Marokko komen. Je kunt ontspannen met een joint, al is het wel illegaal. Je kunt hier zelfs wietplantages in het Rifgebergte bezoeken en zien hoe het hier wordt verbouwd.

Ontmoet de katten van Chefchaouen

Chefchaouen is een stad van poezen, katten en kittens: overal kom je die snoezige viervoeters tegen in de Blauwe Stad. Je ziet ze rondlopen in de steegjes van de medina, op markten, in restaurants en op terrasjes. Ze zitten in bomen en struiken en strekken zich uit op stoepen en trappen. Alleen in de huizen lijken geen katten rond te lopen. Ze zijn vaak gewillig om te poseren en je kunt ze aaien en met ze spelen. Maar let wel op: het zijn wél zwerfkatten, dus laat je niet bijten.

Bekijk de Joodse begraafplaats

Geschiedenisfanaten kunnen niet om de Joodse begraafplaats heen, buiten de muren van de oude stad. Je ziet de begraafplaats als je naar de Spaanse moskee loopt. De grafstenen liggen verspreid over de groene heuvel en zijn van Joden die vroeger in Chefchaouen woonden. Tegenwoordig kent de Blauw Stad geen Joodse gemeenschap meer.

Talassemtane Nationaal Park

Voor puur natuur kun je een tripje maken naar Talassemtane Nationaal Park, ongeveer 1 uur rijden ten oosten van Chefchaouen. Dit park van 590 vierkante kilometer is in 2004 opgericht om de laatste sparrenbossen van Marokko te behouden. Je kunt hier wandelen langs rivieren en door de groene heuvels en bergen – de hoogste top ligt op 1050 meter.  In het park liggen trouwens ook de watervallen van Akchour en de Brug van God.

Wat te doen in Chefchaouen: praktische tips

Reizen naar Chefchaouen

Chefchaouen heeft geen eigen vliegveld, dus je zal naar een stad als Fez, Tanger of Rabat moeten vliegen om bij de Blauwe Stad te komen. Vanuit deze steden kun je de bus nemen, of je kunt een auto huren in Marokko. Veel reizigers nemen de bus vanuit Fez, die er ongeveer 4 uur over doet. Vanuit Tanger ben je met de bus circa 3 uur onderweg.

Je reist meestal met een moderne bus met airconditioning. De busdiensten worden verzorgd door de Marokkaanse busmaatschappij CTM (www.ctm.ma). In de zomer is het raadzaam vooraf tickets te boeken, gezien de groeiende populariteit van Chefchaouen. De stad heeft geen treinstation. Vanuit Fez, Tanger, Rabat en andere steden kun je ook makkelijk een dagtrip boeken naar Chefchaouen. ► Boek hier een dagtrip of privétour naar Chefchaouen

Overnachten in Chefchaouen

Ondanks de vele toeristen is overnachten in Chefchaouen niet duur. In en rond de medina zijn talloze goedkope low-budget hotels, hostels en riads (traditionele Marokkaanse herenhuizen die tot guesthouse zijn omgetoverd). In een gedeelde slaapzaal kun je al terecht vanaf € 6 per nacht. In een middenklasse hotel betaal je tussen de € 20 en € 40 per nacht. Hou er rekening mee dat een hotel of hostel in de medina zelf lawaaierig kan zijn, dus neem dan oordopjes mee.

Sommige hotels hebben een dakterras waar je een fraai uitzicht hebt over Chefchaouen en de omringende bergen. Een charmante riad is Dar Baibou, gevestigd in drie aaneengesloten huizen die meer dan 350 jaar oud zijn. Luxe 5-sterrenhotels vind je niet in de stad, waar toch vooral backpackers op af komen.

Eten en drinken in Chefchaouen

Aan restaurants en cafés is geen gebrek in Chefchaouen. Het epicentrum is het Outa El Hamam-plein, waar je toeristische tentjes vind. Voor de traditionele Marokkaanse keuken kun je een bezoek brengen aan het Aladdin Restaurant (www.aladinchefchaouen.com). Je kunt hier eten in een romantische en betoverende sfeer en op de menukaart staat een breed scala aan Marokkaanse favorieten, van köfte tot tajine en couscous. Alles tegen een zeer betaalbare prijs.

Voor het laatst bijgewerkt op 14 maart 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Chefchaouen, Marokko, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/pazhyna; Pixabay; Wikipedia; Flickr.com/travelwayoflife.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam