Wat te doen en te zien in Tanger, Marokko: 10 tips!

Tanger ligt in het noorden van Marokko en geldt als ‘de poort tot Afrika’, de stad die veel mensen voor het eerst zien als ze vanuit Zuid-Europa de oversteek maken naar het Afrikaanse continent. De meeste reizen meteen verder, op zoek naar al het kleurrijke en exotische dat Marokko te bieden heeft.

Toch is de havenstad zelf de moeite waard om te bezoeken, al is het maar om het glorieuze artistieke verleden van Tanger. De stad is al eeuwenoud, met dank aan de strategische ligging aan de Straat van Gibraltar (je kunt Spanje zien liggen in de verte). Halverwege de vorige eeuw kwam Tanger echter goed op het netvlies te staan, toen de stad een speciale internationale status kreeg. Tanger werd een toevluchtsoord voor excentrieke kunstenaars, schrijvers, spionnen, aristocraten en diplomaten.

Onder meer Paul Bowles, Samuel Beckett, George Orwell en Jack Kerouac brachten enige tijd in de stad door. In de jaren zestig ‘vluchtten’ The Rolling Stones’ naar Tanger, in afwachting van de uitspraak van een drugszaak. Die artiesten hebben een culturele nalatenschap achtergelaten, maar door de lange geschiedenis is Tanger ook een traditionele Marokkaanse stad met kronkelende straatjes, oude paleizen, markten en moskeeën. Kom je langs deze bloeiende en kosmopolitische stad? Hier vind je 10 tips wat te doen en te zien in Tanger!

Verdwaal in de medina van Tanger

De medina is de oude wijk van Tanger, een labyrint van oude smalle straatjes en pleintjes waarin je makkelijk kunt verdwalen. De stadswijk is omringd door een 15e eeuwse muur van een oud fort en het is er altijd levendig, met theehuizen, cafeetjes en winkeltjes waar je toeristische snuisterijen kunt kopen.

Het centrale plein is Petit Socco, waar oude mannen urenlang thee drinken en backgammon spelen. Vroeger verzamelden zich drugsdealers en prostituees op dit plein, maar nu gaat het er vreedzaam aan toe. De medina is een van de populairste bezienswaardigheden van Tanger en je vindt er veel goedkope guesthouses. Kies er een met een dakterras, zodat je een mooi uitzicht hebt op de wijk. Wees wel attent op zakkenrollers en negeer de mannetjes die je lastigvallen.

Kasba van Tanger

Ten noorden van de medina vind je de kasba, de vesting van waaruit Tanger ooit tegen buitenlandse agressors werd verdedigd. De kasba ligt hoog op een heuvel, met uitzicht op de oceaan. Je kunt hier dwalen door de geplaveide steegjes langs de witgekalkte huizen waar nog altijd mensen wonen.

Op de binnenplaats kom je Dar el-Makhzen tegen, het paleis van de sultan uit de 17e eeuw. Hier bevindt zich nu het Kasbah Museum met tentoonstellingen over de rijke geschiedenis en cultuur van de Marokkaanse stad. Het museum heeft een selectie van mozaïeken, relikwieën, versierde vuurwapens, prachtige tapijten, manuscripten en Marokkaanse kunstwerken. De bewerkte houten plafonds en de marmeren binnenplaats tonen de fijne kneepjes van Marokkaans handwerk. Vergeet ook niet de prachtige tuinen te bezoeken.

Bezoek het American Legation Museum

Velen weten niet dat Marokko als een van de eerste landen ter wereld de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten erkende. Dat gebeurde een jaar na de Onafhankelijkheidsverklaring die op 4 juli 1776 werd getekend. In Marokko opende Amerika het eerste consulaat in het buitenland, een elegant herenhuis midden in de medina van Tanger. Nu zit hier het American Legation Museum waar je meer te weten komt over deze diplomatieke post en de relatie tussen Amerika en Marokko.

Je ziet hier onder meer antieke meubels, oude foto’s en boeken, diplomatieke documenten en bijzondere kunstwerken. Beroemd is het schilderij Zohra dat de Schotse kunstenaar James McBey van zijn dienstmeisje schilderde. Dit werk wordt ook wel de Marokkaanse ‘Mona Lisa’ genoemd. Een vleugel is gewijd aan de Amerikaanse schrijver Paul Bowles (1910-1999), die lange tijd in Tanger verbleef. Het oude consulaat is het enige officiële Amerikaanse historische monument buiten de Verenigde Staten. Adres: 8 Rue d’Amerique, Tanger, Marokko. Website: www.legation.org

Kerk van St. Andrew

Als je even wil ontsnappen aan de drukte, kun je binnenwandelen bij de Kerk van St. Andrew. Deze witte Anglicaanse kerk is een overblijfsel uit de tijd dat Tanger internationaal gezien hoogtij vierde en vele Britten in de stad verbleven. Het gebedshuis is gebouwd tussen 1894 en 1905 op een stuk grond dat koning Hassan I aan de Engelsen heeft geschonken.

In het Moorse interieur zijn ook verwijzingen naar de islam opgenomen. Het Onze Vader-gebed is achter het altaar ook in het Arabisch opgenomen en de klokkentoren heeft iets weg van een minaret. Buiten de kerk is een begraafplaats waar verschillende Britse beroemdheden en soldaten liggen begraven. Er is onder meer een grafsteen van een Londense drugsbaron die naar Marokko vluchtte om zijn straf te ontlopen. De kerk is nog altijd in gebruik, op zondag kun je de ochtenddienst meepikken.

Grotten van Hercules

Als je wat bijzonders buiten de stad wil doen, moet je zeker een dagtrip maken naar de Grotten van Hercules. Deze grotten zijn wereldberoemd door de legenden en mythen die er omheen hangen. Volgens de overlevering rustte de Griekse god Hercules (of Herakles) hier uit na het scheiden van Afrika en Europa. Daarna dacht hij in de grot na over het uitvoeren van het 11e ‘moeilijke werk’ van de 12 opdrachten die hij moest uitvoeren in opdracht van koning Eurystheus: het stelen van de gouden appels die hem onsterfelijk moesten maken.

Volgens een ander verhaal is de grot het begin van een 24 kilometer tunnel die Marokko met Spanje verbindt. Op die manier zouden de apen op de Rots van Gibraltar zijn beland. De grot heeft twee openingen, waarvan een heel opvallend de vorm heeft van Afrika. De Grotten van Hercules liggen ongeveer 15 kilometer ten westen van Tanger (30 minuten rijden) en zijn makkelijk te bezoeken door het boeken van een tour.

Relax op het Grand Socco

Grand Socco is een van de grootste pleinen van Tanger waar het heden het verleden ontmoet. Aan de ene kant vind je de ingang van de medina, aan de andere kant wandel je naar de ‘nieuwe’ wijk Ville Nouvelle die de Franse kolonisten aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw hebben aangelegd.

Palmbomen, een fontein en bankjes flankeren het plein, dat officieel bekend is als Place du Grand 9 Avril 1947. Net noorden van het plein ligt Jardins de la Mendoubia, schaduwrijke tuinen met vijgenbomen en drakenbloedbomen. Inwoners van Tanger komen hier om te wandelen, te relaxen en een terrasje te pakken bij een van de omliggende cafés. In de avond wordt het hier levendig als handelaren hun marktkraampjes neerzetten en fruit, specerijen, gedroogde noten en tweedehands artikelen verkopen.

Grote Moskee van Tanger

De Grote Moskee (Grande Mosquée de Tanger) is de grootste en een van de oudste moskeeën van de stad, die opvalt door de torenhoge minaret van witte en groene tegels. De moskee is gebouwd in 1685 op de ruïnes van een Portugese kathedraal, die op zijn beurt weer op de resten van een Romeinse tempel was gebouwd. Met de bouw van de moskee werd gevierd dat Marokko weer in handen was van de Arabieren. De Grote Moskee staat in de medina en is alleen te bezoeken door moslims. De levendige buitenkant is echter het bewonderen waard.

Stranden van Tanger

Tanger is geen traditionele badplaats met resorts en een boulevard, maar de stranden zijn wel een fijne plek om te flaneren en de zeelucht op te snuiven. Het dichtstbijzijnde strand is Plage Municipale, een groot en breed zandstrand op loopafstand van de medina. Hier komen vooral locals om te zwemmen, te picknicken of een potje voetbal te spelen. Het kan erg druk zijn en zwemmen is niet zo’n goed idee vanwege de vervuilde zee, maar je kunt hier wel een ritje maken op een kameel.

Voor een meer idyllisch strand kun je beter de taxi nemen naar Plage Sidi Kacem, zo’n 20 kilometer ten westen van Tanger en ten zuiden van de Grotten van Hercules. Het is een kilometerslang gouden zandstrand aan de Atlantische Oceaan met restaurants en beach clubs. Een van de beste plekken voor een ontspannen lunch is de Franse bistro L’Ocean (www.oceanplagetanger.com), met mediterrane gerechten, verse vis en schaaldieren.

Bewonder moderne kunst in Tanger

Voor het bewonderen van moderne kunst moet je even binnenstappen bij Galerie d’Art Contemporain Mohamed Drissi, dat gehuisvest is in het voormalige Britse consulaat. Het museum werd geopend in 1986 en focust zich op hedendaagse Marokkaanse kunst. Je ziet er schilderijen en sculpturen van kunstenaars als Chrabia Tallal, Fatima Hassan, Mohammed Kacimi en Abdelkebir Rabia. Er worden ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Je vindt het museum naast de St. Andrews kerk.

Maak een trip naar Kaap Spartel

Voor het afvinken van bijzondere plekken in de wereld kun je een dagtrip maken naar Kaap Spartel (Cap Spartel), het meest noordwestelijke puntje van Afrika. Vanaf de 304 meter hoge kaap heb je zicht op het punt waar de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee elkaar ontmoeten. De zonsondergang is dus eigenlijk de beste tijd voor een bezoek, wanneer de schemering over de Atlantische Oceaan trekt.

Op Kaap Spartel is een fotogenieke vuurtoren uit 1864, die vroeger echt nodig was om schepen langs de gevaarlijke kliffen te loodsen. Talloze landen, waaronder Nederland en België, hebben Marokko financieel gesteund om de vuurtoren aan het werk te houden. Bij de vuurtoren is Café-Restaurant Cap Spartel (www.caferesto-capspartel.com) waar je kunt genieten van het uitzicht over de zee. In het nabijgelegen natuurgebied kun je wandelingen maken. Bij het boeken van een tour kun je dit combineren met een bezoek aan de Grotten van Hercules.

Wat te doen in Tanger: praktische tips

Reizen naar Tanger

Vanuit Nederland kun je met de boot en per vliegtuig naar Tanger reizen. Er gaan veerdiensten vanuit de Spaanse steden Algeciras, Tarifa, Almería, Málaga en Motril. Ook vaart er een veerboot vanuit de Spaanse stad Barcelona en vanuit de Franse havenstad Sète. Op de veerboten kun je je eigen auto meenemen. Een deel van de veerdiensten komt aan Tanger Med, een haven zo’n 30 kilometer ten oosten van de stad Tanger. ► Lees hier meer over reizen met de auto naar Marokko

Met het vliegtuig kun je met de luchtvaartmaatschappij Air Arabia Maroc rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Tanger vliegen. De vluchten gaan een paar keer per week en duren ruim 3 uur. Met Transavia kun je goedkoop van Rotterdam/Den Haag naar Tanger vliegen, ook een vlucht van zo’n 3 uur. Vliegtickets zijn te koop vanaf € 49. ► Boek hier een vliegticket met Transavia naar Tanger

Overnachten in Tanger

Steeds meer toeristen besluiten om één of meerdere dagen in Tanger te verblijven, dus er komen steeds meer plekken om te overnachten. Je kunt terecht in een hotel, een appartement of een riad, een traditioneel Marokkaans herenhuis dat lijkt op een bed & breakfast. In de oude medina vind je veel goedkope guesthouses. Als je met een gids op stap wil, kan het hotel vaak een betrouwbaar iemand regelen.

Een van de beroemdste plekken om te verblijven, is het luxe El Minzah Hotel. Het elegante 5-sterrenhotel ging open in 1930 en was sindsdien favoriet bij hoogwaardigheidsbekleders, Hollywood-sterren, politici en excentrieke aristocraten. Aan de muren van de foyer hangen foto’s van alle beroemde gasten die hier verbleven, onder wie Winston Churchill, Yves Saint Laurent, prins Albert van Monaco en John Malkovich. Het El Minzah Hotel ligt dichtbij de medina en beschikt over twee zwembaden, twee restaurants, een fitnessruimte en een panoramisch uitzicht over de baai. ► Boek een overnachting in het El Minzah Hotel vanaf € 103 per nacht

Eten en drinken in Tanger

Door haar geschiedenis als artistieke pleisterplaats heeft Tanger enkele legendarische cafés. Het beroemdste is Gran Café de Paris tegenover het Franse consulaat, dat al sinds 1927 een bijzondere clientèle aantrekt. Het café was de ontmoetingsplek van de schrijvers die in Tanger verbleven, onder wie de Amerikanen Paul Bowles en William Burroughs. De laatste gebruikte het zelfs als werkplek, terwijl hij zich inliet met spionnen, schurken en diplomaten.

Recentelijk figureerde het café in The Bourne Ultimatum, een actiefilm met Matt Damon in de hoofdrol. In het café met zijn leren bankjes, houten stoelen en beige muren kun je nog steeds een onberispelijke service verwachten. Bestel een muntthee of café au lait en geniet van de sfeer van het beruchte café.

Voor meer informatie over wat te doen in Tanger kun je kijken op de website van het lokale VVV-kantoor: www.visittanger.com

Voor het laatst bijgewerkt op 24 september 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen en te zien in Tanger, Marokko, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/rechitansorin; Pixabay; Wikipedia; Tanger Tourisme.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam