Beste bezienswaardigheden in Zimbabwe

Ben je benieuwd naar de beste bezienswaardigheden in Zimbabwe? Het dictatoriale tijdperk van president Mugabe is ten einde en langzaam vaart het land weer een stabiele politieke koers, waardoor er steeds meer toeristen naar het Afrikaanse land reizen. Je wordt niet snel teleurgesteld tijdens een rondreis of vakantie in Zimbabwe, vooral als je een safari op je lijstje hebt staan. Het land heeft wildreservaten van wereldklasse waar je weinig moeite voor hoeft te doen om olifanten, leeuwen, neushoorns en giraffes te spotten.

Zelfs vlakbij de hoofdstad Harare kun je wilde dieren spotten. Een must see zijn natuurlijk de Victoria watervallen, een van de zeven natuurlijke wereldwonderen waar het brullende water je naar adem doet happen. Zimbabwe heeft schitterende meren, bizarre rotsformaties en torenhoge kliffen, maar ook historische bezienswaardigheden uit de middeleeuwen. Buiten de steden is het relatief veilig, dus het is tijd om het fascinerende Zimbabwe te ontdekken! Wil je een rondreis maken in dit verloren juweel in zuidelijk Afrika? Hier vind je de beste bezienswaardigheden in Zimbabwe!

Hwange Nationaal Park

Een van de beste plekken voor een safari is Hwange Nationaal Park, het grootste wildreservaat van Zimbabwe. Het wemelt hier van de wilde dieren, waaronder leeuwen, giraffen, buffels, luipaarden en gemsbokken. Het zal niet moeilijk te zijn om olifanten te spotten, want dit park heeft een van de grootste olifantenpopulaties ter wereld. Het is behoorlijk indrukwekkend als er een familie van 200 dikhuiden voor je staat.

Het reservaat is ook de thuisbasis van zeldzame dieren als de Afrikaanse wilde hond, de zwarte neushoorn en de bruine hyena. Liefst meer dan 100 verschillende soorten zoogdieren leven er in dit natuurgebied, evenals 400 verschillende soorten vogels. De beroemdste inwoner was trouwens de leeuw Cecil, die helaas door een Amerikaanse tandarts werd doodgeschoten. Hwange Nationaal Park herbergt verschillende luxe lodges, maar je kunt er ook kamperen in tenten. Het reservaat ligt tegen de grens van Zimbabwe, vlakbij de Victoria watervallen. ► Boek hier een safari naar Hwange Nationaal Park

Victoria watervallen

Het bezoeken van de Victoria watervallen is ongetwijfeld een van de beste bezienswaardigheden tijdens een vakantie in Zimbabwe. De Victoria Falls liggen op de grens van Zambia en zijn de grootste, breedste en mooiste watervallen van Afrika. Het natuurwonder is zo overweldigend, dat het bij lokale stammen ook wel bekendstaat als Mosi-oa-Tunya, ‘de rook die dondert’.

De Victoria watervallen zijn 108 meter hoog, ongeveer twee keer zo hoog als de bekende Niagara watervallen in de Verenigde Staten van Amerika. Het watergordijn is het grootste ter wereld, met een breedte van liefst 1708 meter. De Victoria watervallen worden gevoed vanuit de machtige Zambezi rivier, die het water met een enorme kracht en snelheid over een rotswand naar beneden duwt. ► Lees hier meer over het bezoeken van de Victoria watervallen

Mana Pools Nationaal Park

Mana Pools Nationaal Park staat bekend als een van de laatste ongerepte natuurgebieden van Zimbabwe, een wildernis met acaciabomen schilderachtige vergezichten over de Zambezi-rivier en een overvloed aan wilde dieren. Tijdens een safari kun je hier olifanten, hyena’s, leeuwen, buffels, jachtluipaarden en zebra’s tegenkomen. In de van de vier poelen (de ‘Mana Pools’) leven nijlpaarden en krokodillen. Door de rauwe en wilde natuur staat dit reservaat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Mana Pools Nationaal Park is een van de beste plekken voor een wandelsafari of kanosafari, met gids uiteraard (omwille van de veiligheid). Het reservaat ligt in het uiterste noorden van Zimbabwe en is daardoor minder toegankelijk dan Hwange Nationaal Park, maar het voordeel is dat er dan ook minder toeristen zijn. Veel safari-experts beschouwen dit gebied als een van de laatste plekken in Afrika waar je nog ‘authentiek’ wild kunt kijken.

Matobo Nationaal Park

Ten zuiden van de stad Bulawayo ligt Matobo Nationaal Park, een landschap van bizarre rotsformaties en granieten heuvels dat zich kilometers ver uitstrekt. De op elkaar gestapelde rotsblokken lijken de zwaartekracht te trotseren, maar toch zijn deze opvallende geologische formaties al zo’n 2 miljard jaar geleden ontstaan. Op sommige rotsen hebben Bosjesmannen 2000 jaar geleden rotstekeningen achtergelaten.

Over de glooiende heuvels struinen verschillende wilde dieren, waaronder luipaarden, neushoorns, hyena’s, giraffen en struisvogels. Het park heeft de meeste zwarte adelaars ter wereld. In het gebied ligt trouwens ook de controversiële 19e eeuwse kolonist Cecil John Rhodes (1853-1902) begraven, de stichter van de Britse kolonie Rhodesië (de voorloper van Zimbabwe). Zijn overblijfselen worden gemarkeerd met een koperen plaquette op World View, een van de bekendste uitkijkpunten in het park. De Matobo-heuvels staan sinds 2003 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Great Zimbabwe Nationaal Monument

Nog meer Uneso-Werelderfgoed is het Great Zimbabwe Nationaal Monument, een van de oudste en grootste bouwwerken ten zuiden van de Sahara. Je kunt hier dwalen tussen de stenen ruïnes van een oude handelsstad in de middeleeuwen, die tussen de 11e en 15e eeuw enorm machtig was en een grote invloed had in de wereld. Er zijn zelfs Arabische munten en Chinees porselein gevonden. Het rijk van Groot-Zimbabwe is omgeven door legenden. Het zou de hoofdstad zijn geweest van de koningin van Sheba die zo’n 2500 jaar geleden leefde, al hebben historici hier wel veel twijfels over.

Volgens een andere legende werd Groot-Zimbabwe door de reuzen gebruikt als speeltuin. De ruïnes bevinden zich in een uitgestrekt gebied van 80 hectare, met een akropolis bovenop een heuvel waar de koningen woonden. De lokale naam voor het complex is Dzimba dza mabwe (dat zoiets betekent als ‘huizen van steen’) of ‘Zimbabwe’. Toen het vroegere Rhodesië in 1980 onafhankelijk werd, is besloten de nieuwe natie naar dit monument te vernoemen. De ruïnestad ligt vlakbij Masvingo in het zuiden van Zimbabwe, ongeveer 4 uur rijden van Harare of Bulawayo.

Harare

Harare is voor veel vakantiegangers de eerste stop in Zimbabwe, omdat je hier aankomt met het vliegtuig. Je hoeft niet meteen door te reizen naar de nationale parken verderop in het land, want de hoofdstad heeft genoeg bezienswaardigheden om er één of twee dagen door te brengen. In en rond de miljoenenstad zijn namelijk ook al wilde dieren te bewonderen.

Je kunt bijvoorbeeld (op afspraak) een bezoek brengen aan Wild is Life (www.zimbabweelephantnursery.com), een opvangcentrum waar Afrikaanse dieren worden verzorgd die gewond zijn geraakt of in de steek zijn gelaten. Je ziet er baby-olifantjes, schubdieren, apen, giraffen, leeuwen en jachtluipaarden. Wild is Life ligt vlakbij de internationale luchthaven van Harare.

Op 30 kilometer van de Zimbabwaanse hoofdstad ligt het Thetford Game Reserve (www.thetfordgamereserve.com), een privéreservaat waar je tijdens een safari neushoorns, sabelmarters en giraffes kunt spotten. Er zijn een paar luxe lodges waar je kunt overnachten. In Harare zelf heb je een paar interessante musea, zoals de National Gallery of Zimbabwe (www.nationalgallery.co.zw). Dit is het belangrijkste kunstmuseum van het land, met schilderijen, sculpturen, tekeningen en installaties van hedendaagse Zimbabwaanse kunstenaars.

Lake Kariba

Ten noordoosten van de Victoria watervallen stroomt de Zambezi-rivier in Lake Kariba, een heerlijke plek om te watersporten, op het water te dobberen, te vissen en wildlife te spotten. Nadat Italiaanse ingenieurs hier in 1959 een damwand hebben geplaatst, is dit qua volume het grootste kunstmatige meer ter wereld. In het bergachtige gebied rond het meer leven talloze wilde dieren, waaronder de Big Five. Vlak langs de oevers zie je olifanten pootje baden in het meer.

Een van de beste dingen om te doen in Lake Kariba, is het huren van een woonboot. Je kunt hier relaxen met familie of vrienden, genieten van de zonsondergang en met een verrekijker turen naar een leeuw of olifant. Visliefhebbers kunnen hun hengel uitslaan voor de tijgervis, een woeste zoetwatersoort die door sportvissers wordt geprezen om zijn kracht en vasthoudendheid. Zwemmen kun je beter niet doen vanwege de vele krokodillen in het meer. Lake Kariba ligt in het noordwesten van Zimbabwe, ongeveer 5 uur rijden van Harare. De noordelijke helft van het meer ligt in Zambia.

Gonarezhou Nationaal Park

Een van de beste bezienswaardigheden in het zuiden van Zimbabwe is Gonarezhou Nationaal Park, bekend om zijn spectaculaire rode zandstenen kliffen die de lucht in steken. Deze zogeheten Chilojo-kliffen zijn op sommige plekken 180 meter hoog, maar in het ruige gebied leven ook een groot aantal wilde dieren. In de beboste heuvels scharrelen zo’n 11.000 olifanten, die hier wat minder vriendelijk lijken te zijn dan in andere wildreservaten van Zimbabwe. Tijdens de burgeroorlogen in het vroegere Rhodesië en in Mozambique werd in dit gebied hevig gevochten.

Naast de olifanten krijg je de kans om neushoorns, luipaarden, leeuwen, Afrikaanse honden, giraffes en hyena’s te zien. In het park slingeren kristalheldere rivieren die het domein zijn van nijlpaarden en krokodillen. Dit reservaat ligt niet ver van het Kruger Natonal Park in Zuid-Afrika, maar het is hier een stuk rustiger en sta je niet snel in een file van minibusjes met toeristen. Samen met het Krugerpark en het Limpopo National Park in Mozambique is Gonarezhou onderdeel van het Great Limpopo Transfrontier Park, een enorm uitgestrekt natuurgebied dat over drie landen is verspreid. Je kunt kamperen in een tent en er zijn een paar bungalows waar je kunt overnachten. Website: www.gonarezhou.org

Voor het laatst bijgewerkt op 25 april 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Zimbabwe, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/OndrejProsicky; Pixabay/toubibe; Pixabay/Albrecht Fietz.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam