Booking Australië

Wat te doen op de Marshalleilanden: 10 tips!

Marshalleilanden wat te doenDe Marshalleilanden trekken niet veel bezoekers: jaarlijks reizen slechts zo’n 5000 vakantiegangers af naar deze archipel van 29 koraalatollen in het midden van de Stille Oceaan. Het is daarmee een van de minst bezochte landen ter wereld, maar dat wil niet zeggen dat er niets te doen is op deze afgelegen tropische eilandjes. De Marshalleilanden hebben paradijselijke strandjes en lagunes, waar je dichtbij de evenaar kunt zwemmen en snorkelen in warm helder water. Het is ook een topbestemming als je van surfen, vissen en duiken houdt.

Vooral voor wrakduiken staan de Marshalleilanden op de bucketlist van vele duikliefhebbers, want op de zeebodem liggen meer scheepswrakken dan je af kunt vinken. De archipel heeft dan ook een roerige oorlogsgeschiedenis achter de rug. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er hevig gevochten tussen de Japanners en Amerikanen. In de naoorlogse jaren gebruikten de Verenigde Staten de atollen voor nucleaire proeven, waarbij tientallen atoombommen tot ontploffing werden gebracht. Bijna nergens anders in de Stille Zuidzee vind je zoveel relikwieën uit de Tweede Wereldoorlog als op de Marshalleilanden.

De kernproeven werden gelukkig in 1958 stopgezet en inmiddels zijn de Marshalleilanden opgekrabbeld als gewilde bestemming voor avonturiers, watersporters, Insta-millennials en wereldreizigers. Nu is alleen de stijging van de zeespiegel een bedreiging voor deze laaggelegen atollen en eilandjes. Wil je een bezoek brengen aan deze verbijsterende archipel tussen Papoea Nieuw-Guinea en Hawaï? Hier vind je 10 tips wat te doen op de Marshalleilanden!

Alele Museum, Majuro

Majuro is de officiële hoofdstad van de Marshalleilanden, die zelf weer over 64 kleinere eilandjes is verspreid. Hier vind je de internationale luchthaven, de meeste hotels en enkele bezienswaardigheden. Om meer te weten te komen over de Marshallese cultuur en geschiedenis kun je een bezoek brengen aan het Alele Museum, het grootste museum van de Marshalleilanden. Hier zie je onder meer traditionele kano’s, antieke gereedschappen en oude kostuums van de eilandbewoners. Ook leer je er meer over de Tweede Wereldoorlog en heeft het museum een verzameling oude foto’s die het leven tussen 1880 en 1930 weergeven.

Bikini atol

Het atol Bikini is een van de bekendste toeristische attracties van de Marshalleilanden, dat meer te maken heeft met de nucleaire geschiedenis dan als het bovenste deel van een badpak. De Amerikanen gebruikten deze ooit zo hemelse lagune tussen 1946 en 1958 voor het houden van kernproeven. De Verenigde Staten lieten liefst 23 atoombommen neerdalen op dit stukje paradijs. Bikini staat nu symbool voor het begin van het atoomtijdperk in aanloop naar de Koude Oorlog. Om die reden heeft Unesco de atol in 2010 tot Werelderfgoed uitgeroepen.

Bikini atol op Marshalleilanden

De stralingsniveaus zijn inmiddels gedaald tot een veilig niveau waardoor je Bikini kunt bezoeken om inzicht te krijgen in de destructieve kernwapenproeven van Amerika, maar het atol is vooral herboren als een van de beste plekken ter wereld voor wrakduiken. De heldere lagune is een gigantisch scheepskerkhof met tientallen schepen die tijdens een nucleaire explosie in 1946 tot zinken werden gebracht. Daaronder bevindt zich de USS Saratoga, een enorm Amerikaans vliegdekschip dat nog groter is dan de Titanic. Rond de lagune liggen 23 piepkleine eilandjes, waar je de kokosnoten beter niet kunt leegdrinken. Een duiktrip kun je boeken bij Indies Trader: www.indiestrader.com

Laura Beach, Majuro

Als je wilt ontspannen is Laura Beach dé plek waar je moet zijn. Dit paradijselijke oord ligt op het meest westelijke puntje van het langgerekte Majuro-eiland. Je kunt hier relaxen en picknicken op een van de mooiste witte zandstranden van de archipel. Onder de palmbomen vind je de nodige schaduw en de ondiepe warme azuurblauwe zee is ideaal om te zwemmen en te snorkelen. Laura Beach ligt op een hoogte van 3 meter en is daarmee ook nog eens het hoogste punt van de Majuro-atol. Het schijnt dat Amerikaanse militairen het strand tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben vernoemd naar actrice Lauren Bacall. Vanuit de hoofdstad rijdt een bus naar Laura Beach (1 uur).

Laura Beach op Marshalleilanden

Waan Aelõñ in Majel, Majuro

Het is nauwelijks voor te stellen, maar ooit wisten de inwoners van de Marshalleilanden met hun kano’s precies de weg op de uitgestrekte zeeën van de Stille Oceaan. Deze vaardigheden worden nog steeds aan de nieuwe generatie doorgegeven in Waan Aelõñ in Majel. In dit centrum leren jongeren hun eigen kano’s te bouwen en ermee te zeilen op de oceaan. Tijdens werkdagen kun je een rondleiding krijgen en zie je de tieners aan het werk. Bij mooi weer kun je ze ook het water op zien gaan. Er is een cadeauwinkel waar modelkano’s en handgemaakte houten souvenirs worden verkocht, waarbij de opbrengst naar lokale jongeren gaat. Website: www.canoesmarshallislands.com

Kwajalein atol

Kwajalein is een van ‘s werelds grootste koraalatollen en behoort tot de dichtstbevolkte gebieden van de Marshalleilanden. Het bestaat uit een enorme lagune en 97 eilandjes. Op het grootste eiland Kwajalein bevindt zich sinds de Tweede Wereldoorlog een Amerikaanse marinebasis met meer dan 1000 man. Vlak daarboven ligt Ebeye, een volgebouwd eiland met talloze winkels, restaurants en meer dan 15.000 inwoners.

De voornaamste reden om naar dit atol te vliegen, is echter het wrak van de Prinz Eugen. Dit is een Duitse zware kruiser die tijdens de Tweede Wereldoorlog door Adolf Hitler te water werd gelaten. Het schip is in december 1946 gezonken en ligt nu ondersteboven voor de kust van het eilandje Enubuj. De schroeven steken nog boven het water uit. Dit is nu een van de favoriete spots voor duikers, waar witpunthaaien en marmerroggen om het indrukwekkende wrak heen zwemmen.

Surfen op de Marshalleilanden

Wil je wat actiefs doen op de Marshalleilanden? De zeeën rond de atollen en eilandjes raken steeds meer in trek voor kitesurfen en windsurfen. Professionele surfers hebben de archipel inmiddels al in hun hart gesloten, terwijl ze op zoek waren naar meer spannende surflocaties buiten Hawaï en Indonesië. De golven zijn van wereldklasse en variëren in hoogte, van manshoog tot gigantisch. De beste surflocaties liggen bij de buitenste eilanden, zoals Alinglaplap en Mili. Er waaien altijd passaatwinden over de Marshalleilanden, maar de beste tijd om te surfen is doorgaans van november tot en met maart. Indies Trader biedt surftrips aan en heeft een luxe surflodge, het Beran Island Resort: www.indiestrader.com

Marshalleilanden surfen

Tyfoonmonument, Majuro

Tyfoons zijn vrij zeldzaam op de Marshalleilanden, maar toch werden de zuidelijke atollen in 1918 zwaar getroffen door een tropische storm.  Er kwamen toen meer dan 200 mensen en Majuro raakte zwaar beschadigd. Aan het einde van de onverharde kustweg naar Laura Beach staat het Tyfoonmonument, dat opgericht is te nagedachtenis aan de slachtoffers. Dit grote zandstenen monument is ook een eerbetoon aan de keizer van Japan, die geld schonk om Majuro weer op te bouwen. Op het monument is het volledige verhaal van de tyfoon te lezen.

Arno atol

Zo’n 20 kilometer ten oosten van Majuro ligt het Arno atol, een koraalatol van 133 eilandjes en drie lagunes. Dit is de enige plek van de Marshalleilanden die je kunt bereiken met een reguliere bootverbinding. Arno is een populaire plek voor diepzeevissen, met vissen als tonijn en marlijn in overvloed. Het eilandje Longar is bekend om de traditionele liefdesschool, waar jonge vrouwen ooit leerden hun seksuele technieken te verfijnen. Op het meest westelijke eilandje Arno kun je overnachten in de Beachcomber Lodge.

Arno atol op Marshalleilanden

Eneko Island, Majuro

Voor een stranduitje kun je een dagtocht maken naar Eneko Island, een klein eiland aan de noordkant van de lagune van Majuro. Het is de perfecte plek om even te ontsnappen van het ‘drukke stadsleven’ van Majuro, met ongerepte strandjes en een turquoise zee waar je heerlijk kunt zwemmen en snorkelen in het heldere ondiepe water. Je kunt er kajakken of een goed boek lezen met het geritsel van wuivende palmbomen op de achtergrond. Hier kom je voor het gevoel van isolatie en rust in de Stille Zuidzee. Er staan ook een paar bungalows waar je kunt overnachten, die eigendom zijn van het Robert Reimers Hotel in Majuro. Je bereikt het eilandje met een boottocht van zo’n 30 minuten, dat je bij hetzelfde hotel kunt regelen.

Runit Island

Een fascinerende plek op de Marshalleilanden is Runit Island, waar je misschien beter geen voet aan wal kunt zetten. Dit is een van de 40 eilandjes in de Enewetak atol die door sommigen beschouwd als ‘de gevaarlijkste plek op aarde’. Van een afstandje ziet het eruit als een ongerept paradijs, met kokospalmen, verlaten strandjes en koraalriffen. Tussen de bomen doemt echter een enorme betonnen koepel op die bekendstaat als de ‘Cactus Dome’.

Hier hebben de Amerikanen het radioactieve afval opgeslagen van de kernproeven die ze tussen 1946 en 1958 op de Marshalleilanden hebben uitgevoerd.  In totaal zit er zo’n 88.000 kubieke meter radioactief afval opgeslagen. Als de constructie breekt of gaat lekken, komt de giftige stof plutonium vrij. Er staan borden die bezoekers waarschuwen niet aan land te komen vanwege de radioactieve straling, al zijn er nog steeds toeristen die het doen. Je kunt Runit Island het beste van een afstandje vanuit een boot bekijken.

Voor het laatst bijgewerkt op 15 januari 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen op de Marshalleilanden, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © kurakurakurarin1991/Shutterstock.com; maloff/Shutterstock.com; Erika Bisbocci/Shutterstock.com; Indies Trader.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam