Koningaap - India

Wat te doen in Bangalore, India: 10 tips!

Bangalore wat te doenBangalore is het ‘Silicon Valley’ van India, een snelgroeiende metropool vol ICT-bedrijven, startups en moderne hightechfaciliteiten. Bangalore is de meest verwesterde stad van het land met studentikoze inwoners die biertjes drinken in een pub, de hele nacht dansen en dromen over innovatieve gadgets. Niet alles draait echter om technologie in de derde stad van India, die inmiddels ruim 13 miljoen inwoners telt.

Bengaluru, zoals de stad nu officieel heet, biedt van een mix van oud en nieuw. Dat is niet gek als je bedenkt dat Bangalore al in 1537 werd gesticht door het plaatselijke stamhoofd Kempe Gowda. Het was een tijdje de hoofdstad van het koninkrijk Mysore en het hoofdkwartier van de Britse regering in India. Veel bezienswaardigheden stammen uit die periodes, van forten en paleizen tot sierlijk aangelegde parken en tuinen. Daar heeft Bangalore ook haar bijnaam The Garden City aan te danken, voordat informatietechnologie de overhand nam.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Bangalore?
Reserveer hier online een hotel of guesthouse in Bangalore

Er is genoeg te zien en te doen als je een paar dagen wil uittrekken voor de huidige hoofdstad van de deelstaat Karnataka. Zeker als je ook nog wilt genieten van het heerlijke streetfood, uitstapjes wilt maken in de omgeving en je bij de locals wilt voegen voor een picknick bij het meer. Een rondje joggen ‘s ochtends in het park, een museum bezoeken, een middagje shoppen en een ambachtelijk biertje proeven: het kan allemaal in de grootste stad in het zuiden van India. Hier vind je 10 tips wat te doen in Bangalore!

Bangalore Palace

Een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad is Bangalore Palace, dat in 1878 is gebouwd voor de maharadja van Mysore. Het koninklijk paleis valt op door de betoverende architectuur met de verschillende torentjes, het sierlijke houtsnijwerk, de gedecoreerde plafonds, de Victoriaanse meubels en de gotische glas-in-loodramen. Voor de bouw diende Windsor Castle in Londen als inspiratie. De maharadja raakte enthousiast over dit kasteel tijdens zijn reizen naar Engeland en wilde het kasteel in dezelfde stijl laten bouwen.

Bangalore paleis

Je kunt nu dwalen door de 35 zalen van het paleis, waarvan vele zijn ingericht met schilderijen uit de 19e en 20e eeuw. Ook hangen de muren vol met foto’s en memorabilia van de koninklijke familie, die het paleis nog steeds in bezit heeft. De groene gazons rondom het paleis waren lange tijd het decor voor concerten en evenementen.

Bangalore Palace

Bekende artiesten als The Rolling Stones, Metallica, de Backstreet Boys en Guns N’ Roses hebben hier opgetreden. Sinds een conflict met het stadsbestuur van Bangalore over het gebruik van de grond heeft de koninklijke familie hier een stokje voor gestoken. Adres: Vasanth Nagar, Bangalore, Karnataka 560052, India.

Ontdek alle paleizen en bezienswaardigheden op één dag
Boek hier een dagtour langs de hoogtepunten van Bangalore

Botanische tuin van Lal Bagh

Een groene oase in de hightech stad is de botanische tuin van Lal Bagh, aan de zuidkant van het centrum van Bangalore. De tuin is al in de 18e eeuw aangelegd en bevat meer dan duizend soorten planten, bloemen, bomen en struiken. Hier groeien ook exotische planten die uit landen als Afghanistan en Iran zijn gehaald. De grootste attractie is het 19e-eeuwse Glass House. Deze serre die gebouwd is naar het voorbeeld van Crystal Palace in Londen (dat is afgebrand in 1936).

Bangalore botanische tuin

De botanische tuin is dé plek als je even wilt ontsnappen aan al het beton en de stadsdrukte van Bangalore. Sluit je aan bij picknickende inwoners, geniet van een zen-moment tussen de kleurrijke bloemen of ga even hardlopen op de speciale hardloopbaan van 5 kilometer lang. Extra bijzonder zijn de bloemenshows die één of twee keer per jaar in Lal Bagh worden gehouden. Voor een bezoek aan de tuin moet je entree betalen. Adres: Mavalli, Bangalore, Karnataka 560004, India. Website: horticulturedir.karnataka.gov.in

ISKCON Tempel

Voor een spirituele ervaring in Bangalore breng je een bezoek aan de ISKCON Tempel, een van de grootste hindoeïstische tempels ter wereld. De tempel uit 1997 is een belangrijk heiligdom van de Hare Krishna-beweging die in 1966 werd gesticht tijdens de Amerikaanse oorlog in Vietnam. Een van de doelen is mensen meer spiritueel bewust te maken en een sfeer van wereldvrede te creëren. ISKCON is dan ook de afkorting van International Society for Krishna Consciousness.

Bangalore ISKCON tempel

Kosten noch moeite zijn gespaard voor de bouw van de tempel op een heuvel in het noordwesten van Bangalore. Het is een eigenlijk een enorm cultureel complex dat is gebouwd met graniet, marmer en Koreaans glas. De tempel heeft vier torens die met elkaar verbonden zijn door een glazen baldakijn.

Hare Krishna Tempel Bangalore

Er zijn zes altaren die gewijd zijn aan goden. De belangrijkste hiervan zijn godin Radha en god Krishna. Bescheiden kleding is vereist als je de tempel bezoekt. Je kunt er ook terecht voor spirituele workshops en festivals. Adres: Hare Krishna Hill, Chord Rd, Rajajinagar, Bangalore, Karnataka 560010, India. Website: www.iskconbangalore.org

Zomerpaleis van Tipu Sultan

Tipu Sultan’s Summer Palace geeft je een idee over het leven van de rijke inwoners van Bangalore in de 18e eeuw. Dit zomerpaleis is in 1791 gebouwd voor Tipu Sultan (1750-1799), destijds de heerser van het koninkrijk Mysore. Het paleis is een mooi voorbeeld van indo-islamitische architectuur en voornamelijk gemaakt van teakhout. Opvallend zijn de teakhouten pilaren met elegante ronde bogen.

Tipu Sultan Paleis in Bangalore

De muren en plafonds zijn versierd met prachtige bloemmotieven. Rondom het paleis liggen weelderige groene tuinen met fonteinen. De begane grond is ingericht als museum met schilderijen, ornamenten, kledingstukken en militaire objecten uit de tijd van Tipu Sultan.

Bangalore paleis sultan

Je ziet er ook een replica van Tipu’s Tiger, een mechanisch kunstwerk in de vorm van een tijger die een Britse soldaat verscheurt. De sultan stond ook bekend als de ‘tijger van Mysore’ door zijn haat tegen de Britten. Ironisch genoeg staat het originele kunstwerk nu in het Victoria & Albert Museum in Londen. Het paleis vind je in het oude centrum van Bangalore. Adres: Tippu Sultan Palace Rd, Chamrajpet, Banglore, Karnataka 560018, India.

Cubbon Park

Cubbon Park is het stadspark in het centrum van Bangalore, met goed aangelegde wandelpaden, fonteinen, lotusvijvers, standbeelden, meer dan 6000 bomen en talrijke attracties. Het park is aangelegd in 1870 en vernoemd naar de Britse legerofficier Lord Cubbon. Rondom het park zijn verschillende overheidsgebouwen, instellingen en historische monumenten. Dit is een heerlijke plek om te wandelen, te fietsen, te joggen of wat yoga-oefeningen te doen.

Cubbon Park in Bangalore

Op zondag komen veel locals uit Bangalore naar Cubbon Park om met familie en vrienden te gaan picknicken. Ben je gek van vogels? Ga dan op zoek naar reigers, ijsvogels, eksters, roodborstjes, bijeneters, mussen en rotsduiven. Veel standbeelden verheerlijken opmerkelijk genoeg nog personen uit de Britse koloniale tijd. Zo staan koningin Victoria en koning Edward VII hier op een voetstuk, evenals Lord Cubbon. Een attractie is het Government Aquarium, het één na grootste aquarium van India.

Government Museum

Aan de zuidelijke rand van Cubbon Park ligt het Government Museum, het meest prominente museum van Bangalore. Het is al opgericht in 1865 en daarmee een van de oudste musea van India. Hier zie je een reeks zeldzame archeologische vondsten, waaronder steengravures, aardewerk, schilderijen, sieraden, munten en inscripties. Ook zijn er tentoonstellingen gewijd aan oude muziekinstrumenten, beeldhouwkunst en natuurhistorie.

Bangalore regeringsmuseum

Een topstuk is de allereerste inscriptie in het Kannada uit 450 na Christus. Dit is de oorspronkelijke taal die in de staat Karnataka wordt gesproken. In totaal zijn er 18 zalen verdeeld over twee verdiepingen. Direct naast het museum ligt de Venkatappa Art Gallery, vernoemd naar de beroemdste kunstenaar van Bangalore K. Venkatappa (1886-1965). Er hangen 600 schilderijen van hem en andere gerenommeerde Indiase kunstenaars uit de regio. Adres: Kasturba Rd, Ambedkar Veedhi, Sampangi Rama Nagar, Bangalore, Karnataka 560001, India.

Vidhan Soudha

Niet te missen aan de noordelijke rand van Cubbon Park is Vidhan Soudha, het grootste overheidsgebouw van India. Hier zetelt de deelstaatregering van Karnataka. De ambtenaren hebben daarvoor liefst 300 kamers ter beschikking. De bouw begon in 1952 en is voltooid in 1956.

Vidhan Soudha in Bangalore

Dit gebouw wordt beschouwd als een wonder van de Dravidische architectuur, met de granieten gevel en d zeven koepels. In de volksmond staat het dan ook bekend als de ‘Taj Mahal‘ van Zuid-India. ‘s Avonds ziet het er extra betoverend uit als het gebouw is verlicht. Een bezoek aan Vidhan Soudha is alleen mogelijk met voorafgaande toestemming. Adres: Ambedkar Bheedhi, Sampangi Rama Nagara, Bangalore, Karnataka 560001, India.

Wil je het grootste wetgevende gebouw van India bezoeken?
Boek hier een privétour naar Vidhan Soudha en het paleis van Bangalore

KR Market

Voor een onderdompeling in het lokale leven breng je een bezoek aan de KR Market in het hart van Bangalore. De Krishna Rajendra Market is de grootste en oudste markt van Bangalore die al in 1928 is opgericht. Waarschijnlijk was deze plek toen nog een slagveld. Bij de oprichting van de markt werd deze vernoemd naar een voormalige heerser van het koninkrijk Mysore, afgekort dus KR. Grappig feitje: het was destijds de eerste plek in Azië met elektriciteit!

KR Market in Bangalore

Bij de talloze kraampjes en straatverkopers kun je echt van alles krijgen, maar de KR Market staat vooral bekend als de grootste bloemenmarkt van Azië. Al om 4 uur in de ochtend komen bloemenverkopers uit de hele omgeving hier naartoe om hun orchideeën, rozen, anjers en andere geurige bloemen uit te stallen. Dit is ook de beste tijd voor het maken van selfies en Insta-kiekjes – al moet je er vroeg voor opstaan! De muurschilderingen binnen maken het extra fotogeniek. De drukte, opstoppingen en hectiek kunnen beklemmend aanvoelen. Je kunt echter deelnemen aan een rondleiding om je over de markt te bewegen.

Ontdek verse producten en de geuren van kleurrijke bloemen
Boek hier een wandeling over de bloemenmarkt van Bangalore

Nandi Hills

Maak een uitstapje naar de Nandi Hills als je wat actiefs wilt doen in Bangalore. Dit is een oud heuvelstation op 1500 meter hoogte, zo’n 60 kilometer ten noorden van de stad. Zowel leden van koninklijke dynastieën als de koloniale Britten gingen hier vroeger naartoe om de koelte op te zoeken. Tegenwoordig zijn de heuvels een favoriete plek voor gewone Indiërs om te genieten van de zonsopkomst of de zonsondergang. Je kunt er genieten van een betoverend uitzicht over de omgeving of wandelen, fietsen of paragliden.

Nandi Hills bij Bangalore

Ook zijn de heuvels bezaaid met tempels en heiligdommen. Boven op een van de heuvels staat de Yoga Nandeeshwara-tempel, die meer dan 1000 jaar oud zou zijn. Twee dwarpalaka’s (poortwachters) bewaken de deuren van de tempel. Berucht is Tipu’s Drop, een rotswand van 600 meter hoog. Ter dood veroordeelde gevangen zouden hier vroeger vanaf zijn geduwd. Verder zijn er de overblijfselen van een paleis van heerser Tipu Sultan. Door drukte moet je sinds maart 2022 een vergunning hebben om de Nandi Hills in het weekend te bezoeken.

Ontdek dit idyllische zomerverblijf bij Bangalore
Boek hier een privé-excursie naar de Nandi Hills

Visvesvaraya Wetenschapsmuseum

Als techno-hoofdstad van India mag een wetenschapsmuseum natuurlijk niet ontbreken in Bangalore. Bezoek het Visvesvaraya Industrial & Technological Museum en je bent weer helemaal bij over de technologische revolutie van de afgelopen eeuw. Er zijn exposities over onderwerpen als de luchtvaart, het menselijk lichaam, de ruimtevaart, elektronica en ouderwetse locomotieven.

Bangalore wetenschapsmuseum

Op een interactieve manier leer je meer over de klimaatverandering op onze planeet, maar er is ook een ruimte gewijd aan dinosaurussen. Hou er rekening mee dat er veel Indiase schoolgroepen langs kunnen komen. Het wetenschapsmuseum bevindt zich direct naast het Government Museum, dus je kunt er zo even binnen wippen. Adres: 5216, Kasturba Rd, Near Chinna Swamy Stadium, Ambedkar Veedhi, Bengaluru, Karnataka 560001, India. Website: www.vismuseum.gov.in

Wat te doen in Bangalore: praktische tips

Overnachten in Bangalore

Bangalore is een enorm grote en uitdijende metropool, dus waar moet je overnachten? Het historische centrum, dat dateert uit de Britse koloniale tijd, is handig als je op loopafstand wilt zitten van de belangrijkste bezienswaardigheden. Als je een hotel zoekt in de buurt van Cubbon Park, zit je altijd goed wat dat betreft.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Bangalore?
Reserveer hier een hotel of guesthouse in Bangalore, tegen de laagste prijzen

Vlakbij vind je verscheidene tophotels aan en rondom MG Road (Mahatma Gandhi Road), een van de drukste straten van Bangalore. Dit gebied is bezaaid met restaurants, pubs, winkels, theaters en kantoren. Ook St. Mark’s Road in het centrum heeft goede hotels. Voor een rustiger verblijf kun je ook buiten het stadscentrum verblijven. Door de redelijk nieuwe metro zijn de verschillende wijken van Bangalore steeds beter bereikbaar.

Oberoi Bengaluru Hotel

Een van de beste hotels aan MG Road is het Oberoi Bengaluru Hotel. Het luxe 5-sterrenhotel is gebouwd in de vorm van een halve maan rondom een prachtige tuin met eeuwenoude regenboogbomen. Hier merk je weinig van de drukte van de straat. Dineer in deze bekroonde tuin, neem het duik in het zwembad of laat je pamperen in de spa. Vanaf het balkon van je hotelkamer heb je uitzicht op de tuin. Voor het dineren heb je de keuze uit drie restaurants, waaronder een Thais restaurant in een afgelegen tuinpaviljoen. ► Boek een overnachting in het Oberoi Bengaluru Hotel vanaf € 148

Oberoi Hotel in Bangalore

Taj West End Hotel

Voor ouderwetse koloniale charme boek je een kamer in het Taj West End Hotel, genesteld in een weelderige tuin ten noorden van Cubbon Park. Dit legendarische hotel in Bangalore begon al in 1887 als een herberg met tien kamers. Inmiddels heeft het 5-sterrenhotel 117 elegant ingerichte kamers die uitkijken op de tuin. Geniet van Vietnamees eten in het bekroonde restaurant Blue Ginger of zak weg met een cocktail in de Blue Bar. Uiteraard is er een zwembad voor een verfrissende duik. Bovendien is dit sfeervolle hotel de thuisbasis van de op een na oudste boom in de stad en een postbus uit het Victoriaanse tijdperk die nog steeds in gebruik is. ► Boek een overnachting in het Taj West End Hotel vanaf € 148

Taj West End Hotel in Bangalore

Eten en drinken in Bangalore

Bangalore is een geweldige plek voor fijnproevers, met zowel verfijnde gastronomische restaurants als overheerlijk streetfood. Voor dat laatste moet je naar de VV Puram Food Street (Visveswara Puram Food Street), dat bekendstaat om het enorme aanbod van Indiase snacks. Deze straat is bezaaid met eettentjes waar je terecht kunt voor verschillende soorten streetfood, van pittige lokale specialiteiten tot gerechten uit Noord-India en China.

Bangalore Sambar

Een populair lokaal gerecht is sambar, een een kruidig-zoete groentestoofpot op basis van linzen en gekookt met duivenerwt en tamarindebouillon. Je eet het met idli (een gestoomd cakeje van griesmeel) en dosa (een soort hartig pannenkoekje). Het wordt vooral gegeten als ontbijt. Probeer het uit bij Brahmins’ Coffee Bar, een iconische plek die al sinds 1965 bestaat.

Dankzij de vele IT-specialisten, de expats, de studenten en de westerse levensstijl staat Bangalore ook bekend als de pub-hoofdstad van India. Bier is het favoriete drankje onder veel (rijkere) inwoners en de stad telt zelfs meer dan 60 microbrouwerijen (ook al mogen hindoestanen van hun geloof geen alcohol drinken).

Stap bijvoorbeeld binnen bij Ironhill Bengaluru (www.ironhillindia.com), de grootste microbrouwerij ter wereld. Liever zin in wijn? Dat had je niet gedacht, maar 45 kilometer ten noorden van Bangalore bevindt zich de Grover Zampa Vineyard (www.groverzampa.in). Het wijnhuis biedt vijf soorten wijn, die je rechtstreeks uit de wijnkelder kunt proeven.

Reizen naar Bangalore

Bangalore is goed te bereiken vanuit Nederland. KLM vliegt een paar keer per week rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar deze stad, een vlucht van 9 uur en 15 minuten. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft directe vluchten naar Bangalore vanuit Frankfurt (8½ uur). Verschillende Indiase luchtvaartmaatschappijen vliegen vanuit alle grote steden in India naar Bangalore.

Een KLM-vliegticket naar Bangalore is te koop vanaf € 923
Boek hier een vliegticket naar Bangalore bij KLM

Vluchten komen aan op Kempegowda International Airport Bengaluru (BLR) (www.bengaluruairport.com). Het is een moderne luchthaven 36 kilometer ten noorden van Bangalore. Voor het vervoer van het vliegveld naar het centrum van Bangalore kun je een bus of een taxi nemen. Goedkoop is een Airport Bus die er 2 uur over doet. Informatie over de dienstregeling vind je op de website van de Bengaluru Metropolitan Transportation Corporation (mybmtc.karnataka.gov.in). Een taxi doet er ongeveer 35 minuten over.

Bangalore trein

Daarnaast is Bangalore uitstekend bereikbaar per trein als je een rondreis maakt in India. Er rijden treinen naar de stad vanuit alle grote steden, waaronder Delhi, Mumbai, Mysore en Chennai. De rechtstreekse trein vanuit de hoofdstad Delhi doet er bijna 40 uur over, maar je reist dan wel dwars door India, van noord naar zuid. Het centraal station is KSR Bengaluru City Junction. Dit is het drukste treinstation in het zuiden van India. Voor treintickets en de dienstregeling kijk je op de website van Indian Railways: www.irctc.co.in

Voor meer informatie over wat te doen in Bangalore kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau van de deelstaat Karnataka: www.karnatakatourism.org

Voor het laatst bijgewerkt op 28 december 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Bangalore, India, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam