Tips voor een vakantie in Taipei, Taiwan

Een vakantie in Taipei beleef je officieel in ‘de hoofdstad van de Republiek China’, een titel die de communistische machthebbers op het Chinese vasteland doet stuiptrekken. Meer bekend is Taipei als de hoofdstad van Taiwan, de Chinese provincie die zich in 1949 afscheidde van het grote en machtige moederland. En hoewel Taipei misschien niet kan evenaren met kosmopolitische Aziatische steden als Shanghai en Hongkong, heeft het alles in zich dat een vakantie in deze metropool de moeite waard maakt.

In de 17e eeuw was Taipei nog een ontoegankelijk en modderig gebied, maar inmiddels is een bruisende hoofdstad met 7 miljoen inwoners waar de oude wereld de 21e eeuw ontmoet. Taipei is het culturele, politieke en financiële epicentrum van het land met vele tempels, scooters en wolkenkrabbers. Lange tijd had de stad zelfs het hoogste gebouw ter wereld binnen haar grenzen, de Taipei 101, totdat de Burj Khalifa in Dubai er in 2010 met de titel vandoor ging.

De toren domineert de skyline van Taipei als een gigantische bamboestok die uit de rest van de bebouwing omhoog steekt. Allemaal gebouwen die overigens net als de Taipei 101 tegen een stootje kunnen. De Taiwanese hoofdstad is namelijk met enige regelmaat óók het epicentrum van aardbevingen en cyclonen, waar de inwoners zich verrassend goed tegen kunnen verweren.

Je verveelt je niet snel in Taipei. Je kunt terecht in musea die een boeiend licht werpen op de recente geschiedenis en Taipei heeft ver buiten de landsgrenzen een naam opgebouwd met de beroemde avondmarkten. In de straten kun je ‘s avonds terecht bij honderden eetkraampjes waar de verkopers je met smaken, geuren en lokale specialiteiten proberen te verleiden. In elektronicazaken van meerdere verdiepingen kun je je vakantiebudget aanwenden voor de aanschaf van de nieuwste snufjes en gadgets, met dank aan de meer dan 3000 hightechbedrijven die zich in Taipei hebben geworteld.

Het uitstekende metronetwerk maakt een vakantie extra gemakkelijk en eten en drinken kun je 24 uur per dag op elke straathoek kopen – Taipei heeft meer 7-Elevens per hoofd van de bevolking dan enige andere plek in de wereld. Je kunt je zelfs terugtrekken in Eslite, een van de beste boekenwinkels van Azië die eveneens 24 uur per dag open is. Bovendien vormt Taipei de perfecte uitvalsbasis om de directe omgeving te verkennen en uitstapjes te maken naar bergen, watervallen en hot springs.

De stad in het noorden van Taiwan is een intrigerende plek waar westerse, Chinese en Japanse invloeden samenkomen. Als je hier vakantie viert ben je niet de enige, maar wel een van de weinigen. Wacht niet tot de massa de stad ontdekt, maar reis af naar een van de meest welvarende en homovriendelijke steden van Azië waar je overal wifi hebt en kunt uren kunt ontspannen in een traditioneel theehuis. Hier vind je alvast handige tips voor je vakantie in Taipei.

Bezienswaardigheden in Taipei

Taipei 101

Geen foto van de Taiwanese hoofdstad is compleet zonder de Taipei 101, de gigantische wolkenkrabber die overal bovenuit steekt. Met zijn 101 verdiepingen en 508 meter was het van 2004 tot 2010 het hoogste gebouw ter wereld. Daarna streek de Burj Khalifa in Dubai met die eer, dat liefst 828 meter hoog is. De Taipei 101 vermengt oude feng shui-tradities met moderne architectuur, bedoeld om ‘de aarde met de hemel te verbinden’. De toren heeft 61 liften, waarvan de twee snelste omhoog knallen met een verbijsterende snelheid van 1010 meter per minuut. De liften bevatten een speciale atmosferische luchtregeling die ervoor zorgen dat je oren niet dichtklappen. Naar de 89e verdieping doe je er slechts 40 seconden over. Daar is ook het observatiedek, waar je een prachtig 360 graden-uitzicht hebt over Taipei en omgeving. Website: www.taipei-101.com.tw

National Palace Museum

Het National Palace Museum heeft een van de grootste collecties Chinese relikwieën en kunst ter wereld. Sommige voorwerpen zijn wel duizenden jaren oud. Een van de hoogtepunten is een kunstvoorwerp van jaspis-edelsteen dat eruitziet als een stuk gestoofd varkensvlees, compleet met aderen en haarzakjes. Het is een van de meest bizarre nationale schatten van Taiwan. Ook bijzonder is een van jade gemaakte Chinese kool, met twee insecten op de bladeren die vruchtbaarheid moeten symboliseren. Het is gemaakt tijdens de keizerlijke Qinq-dynastie in China. Iedereen met een interesse in Aziatische of Chinese cultuur en geschiedenis doet er goed aan dit museum in te duiken, dat er inderdaad uitziet als een paleis. Adres: No. 221, Sec 2, Zhi Shan Rd, Shilin District, Taipei City, Taiwan 111. Website: www.npm.gov.tw

Bezoek een avondmarkt

Alleen al de avond- en nachtmarkten zijn een goede reden om je vakantie een keer in Taipei door te brengen. Deze night markets zijn meer dan toeristische attracties, voor de Taiwanezen is het een manier van leven. De eetkraampjes met streetfood vind je op verschillende plekken in de stad, maar de Shilin Night Market is de grootste, populairste en beroemdste. Hier kun je terecht bij meer dan 500 kraampjes voor traditionele delicatessen als é ā jiān (omelet gevuld met kleine oesters) en stinky tofu (gefrituurde stinkende tofu). Naast de foodcourt zijn de zijstraatjes en steegjes bezaaid met winkeltjes waar van alles en nog wat te koop is. En je kunt er terecht in bioscopen, gamehallen en karaokebars. Het is een levendig district dat doorgaat tot ver na middernacht, al zijn de meeste voedselverkopers dan al vertrokken. De Shilin Night Market ligt op slechts 70 meter lopen van het MRT-station Jiantan.

Chiang Kai-shek Memorial Hall

Het Chiang Kai-shek Memorial Hall is een monument dat is gewijd aan de beroemdste en misschien wel meest controversiële figuur uit de Taiwanese politiek. Chiang Kai-shek (1887-1975) was een Chinese generaal die tijdens de Tweede Wereldoorlog de strijd aanbond met de communisten. Hij verloor deze strijd, waarop hij in 1949 vluchtte naar het eiland Taiwan en met 2 miljoen Chinezen in zijn kielzog. Daarna heeft hij het land jarenlang met harde hand geleid. Na zijn dood namen zijn aanhangers het initiatief voor een monument, dat in 1980 werd geopend. Het Chiang Kai-shek Memorial Hall is een 76 meter hoog wit gebouw met acht zijden. Die vertegenwoordigen de Chinese symboliek van het getal 8, dat staat voor ‘geluk’ en ‘rijkdom’. In de grote zaal staat een groot bronzen standbeeld van Chiang Kai-shek, waar elk uur een wisseling van de wacht plaatsvindt. Op de eerste verdieping is een museum dat aan het leven en het werk van de Taiwanese president is gewijd, met onder meer zijn kleding, auto’s en medailles. Je vindt het monument op het Vrijheidsplein, tegenover het Nationaal Theater. Website: www.cksmh.gov.tw

Praktische informatie over een vakantie in Taipei

Beste tijd om Taipei te bezoeken

De beste tijd voor een vakantie in Taipei is van eind oktober tot januari, als het weer koeler is en de lucht helder. November is ideaal: het is een van de droogste maanden van het jaar en de herfstkleuren van de bladeren zorgen voor een erg mooi landschap. Het regenseizoen begint in april en duurt uiterlijk tot begin oktober. Dat is ook de meest vochtige tijd van het jaar, waarbij er in de zomermaanden ook kans is op cyclonen.

Overnachten in Taipei

Er zijn genoeg mogelijkheden om te overnachten tijdens je vakantie in Taipei. Door het efficiënte metronetwerk kom je vanuit elke plek naar het centrum en de bezienswaardigheden. Goede plekken voor reizigers om te verblijven, zijn de districten Ximending, Zhongzheng en Xinyi.

Een van de meest luxueuze plekken om te overnachten in Taipei is het Grand Hotel, een 5-sterrenhotel met rode pilaren en een goudkleurig dak waar talloze hoogwaardigheidsbekleders hebben geslapen. Het Grand Hyatt Taipei Hotel kijkt uit op de wolkenkrabber Taipei 101. W Taipei is het hipste hotel met hoge ramen in de hotelkamers waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de stad. Het heeft een buitenzwembad, twee restaurants en drie bars. Lees hier meer over overnachten in Taiwan

Reizen naar Taipei

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk naar Taipei reizen. KLM en China Airlines vliegen dagelijks of een paar keer per week rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Taipei. De vlucht duurt 12 tot 13 uur. Je kunt ook naar Taipei vliegen met een overstap, bijvoorbeeld via Hongkong of Seoul.

Taipei heeft twee vliegvelden: Taiwan Taoyuan International Airport (TPE) en Taipei Songshan (TSA). De meeste internationale vluchten komen aan op Taoyuan, dat de grootste en drukste luchthaven is. Je kunt met de metro, de bus of de taxi van de luchthaven naar het centrum van Taiwan reizen.

Meer informatie

Voor meer informatie over een vakantie in Taipei kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.travel.taipei

Voor het laatst bijgewerkt op 20 juli 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Taipei, Taiwan, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam