Tips over vliegen naar Sint Maarten

Vanuit Nederland kun je makkelijk naar Sint Maarten vliegen. KLM vliegt een paar keer per week rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar het Caribische eiland. Dit is een vlucht van ongeveer 9 uur. Er is een kans dat je op de heenreis of terugvlucht een tussenlanding maakt op Curaçao. Dan is de vliegtijd wat langer.

De prijs van een vliegticket naar Sint Maarten is het hoogst tijdens de periode van half december tot eind april. Dit is het hoogseizoen op het eiland. Ook in de schoolvakanties betaal je meer voor een vliegticket. ► Check hier de prijs van een vliegticket met KLM naar Sint Maarten

Je kunt verder met Air France via Parijs naar Sint Maarten vliegen. De Franse luchtvaartmaatschappij vliegt meerdere keren per week rechtstreeks van vliegveld Paris Charles de Gaulle naar Sint Maarten, een vlucht van ruim 9 uur. De vliegtuigmaatschappij Air Caraïbes vliegt rechtstreeks van vliegveld Paris Orly naar het eiland in de Caraïben.

Sint Maarten is per vliegtuig eveneens goed bereikbaar vanuit steden in Noord-Amerika en andere (ei)landen in het Caribisch gebied. Sint Maarten heeft twee luchthavens. De belangrijkste is Princess Juliana International Airport in het Nederlandse deel, waar alle internationale vluchten aankomen. Het Franse deel Saint-Martin heeft het regionale vliegveld Grand Case L’Espérance Airport.

Princess Juliana International Airport

Princess Juliana International Airport (SXM), geopend door prinses Juliana in 1943, is de grootste en belangrijkste luchthaven van Sint Maarten. Het ligt aan de westkant van het Nederlandse deel en is beroemd om de spectaculaire landingen van de Boeings op luttele meters vanaf het strand van Maho Beach.

Zonaanbidders, toeristen en vliegtuigspotters komen naar het stukje strand om naar het landen en opstijgen van de vliegtuigen te kijken, maar er zijn ook weleens ongelukken gebeurd door de sterke luchtstroom uit de motoren van de vliegtuigen. In juli 2017 kwam nog een 57-jarige toeriste om het leven door een zogeheten jetblast.

Princess Juliana International Airport is een van de drukste luchthavens in de Caraïben. Alleen het vliegveld van San Juan in Puerto Rico verwerkt meer passagiers. Meer dan 20 luchtvaartmaatschappijen vliegen naar deze luchthaven en het is een belangrijk knooppunt voor de regio, met vluchten naar bestemmingen als Antigua, Aruba, Curaçao, de Dominicaanse Republiek, Saba, St. Barths en Sint Eustatius.

Voorzieningen op Princess Juliana International Airport

Princess Juliana International Airport is een moderne luchthaven, met goede voorzieningen. De terminal raakte zwaar beschadigd door orkaan Irma in september 2017, maar na een maand ging het vliegveld alweer open. Sindsdien vinden er nog volop herstelwerkzaamheden plaats.

Het vliegveld beschikt over een bank, geldautomaten, een boekenwinkel, delicatessenwinkels en souvenirshops. Voor eten en drinken kun je terecht bij verscheidene bars en restaurants, waaronder een pizzeria en een koffietentje. Wifi is gratis beschikbaar voor alle passagiers. Businessclasspassagiers krijgen gratis toegang tot de Executive Lounge. Andere reizigers kunnen hier tegen betaling terecht. Officiële website van de luchthaven: www.sxmairport.com

Op het luchthaventerrein zelf is geen accommodatie, maar er zijn wel hotels en resorts op slechts een paar minuten rijden. In de aankomsthal zijn kantoren van autoverhuurbedrijven. Het huren van een auto op Sint Maarten kun je voordelig regelen via Sunny Cars, zonder verborgen kosten en extra verzekeringen. ► Check hier de tarieven van autohuur op Sint Maarten bij Sunny Cars

Vervoer vanaf Princess Juliana International Airport

Voor de aankomsthal is een taxistandplaats waar je een taxi kunt nemen naar elke bestemming op Sint Maarten. Er is een vaste taxicentrale, de St. Maarten Airport Taxi Association (www.sxmairporttaxis.com). Er gelden vaste tarieven voor de verschillende zones op het eiland, dus de taxi’s hebben geen meter.

Er rijdt geen openbaar vervoer van en naar de luchthaven. Er zijn wel hotels en resorts die een shuttledienst aanbieden voor hun gasten vanaf het vliegveld. Ook kun je een taxi transfer regelen via een tour operator.

Aéroport Saint-Martin Grand-Case

Aéroport Saint-Martin Grand-Case (SFG) is een veel kleiner vliegveld op het Franse deel Saint-Martin. Het wordt ook wel L’Espérance Airport genoemd. Het heeft voornamelijk een regionale functie, met korte vluchten naar Saint-Barthélemy, Guadeloupe en Martinique (allemaal overzeese Franse gebiedsdelen in het Caribisch gebied).

Het vliegveld ligt ongeveer 300 meter vanaf de badplaats aan Baie de Grand Case. Er zijn autoverhuurbedrijven aanwezig en ook kun je na aankomst gebruikmaken van een taxi. De taxi’s hebben geen meter, maar werken met vaste tarieven. Sommige taxichauffeurs accepteren alleen Amerikaanse dollars. Website van de luchthaven: www.saintmartin-airport.com

Reizen met de boot naar Sint Maarten

Je hoeft niet per se te vliegen, maar je kunt ook de boot nemen naar Sint Maarten. Dan moet je wel eerst vliegen naar een ander Caribisch eiland. Er zijn reguliere bootverbindingen naar Sint Maarten vanaf de nabijgelegen eilanden Anguilla, St. Barthélemy en Saba.

Daarnaast kun je het eiland bezoeken met een cruiseschip. Sint Maarten heeft twee havens voor cruiseschepen. Elk jaar verwelkomt het eiland zo’n 2 miljoen cruisepassagiers. Voor informatie over de havens kun je kijken op de website van de St. Maarten Port Authority: www.portstmaarten.com

Veerdienst Anguilla – Sint Maarten

Anguilla ligt maar zo’n 11 kilometer ten noorden van Sint Maarten. Vanaf dit Britse eiland zijn elke dag vele veerdiensten naar Sint Maarten. De veerboten vertrekken overdag elk uur vanaf Blowing Point op Anguilla en komen aan in de haven van Marigot in het Franse deel Saint-Martin. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten.

Daarnaast kun je gebruikmaken van een private charter voor de bootreis naar Sint Maarten, die duurder is dan de gewone veerboot. Dit is een soort taxiservice, die goedkoper is naarmate je met meerdere mensen reist. Deze boten komen aan in Simpson Bay op het Nederlandse deel op Sint Maarten.

Je kunt deze overtochten het beste vooraf boeken, en ze vertrekken op een tijdstip dat jij dat wenst. Er zijn meerdere rederijen die deze transfers aanbieden, waaronder Calypso Charters (www.calypsochartersanguilla.com) en GB Ferries (www.gbferries.com).

Veerdienst Saba – Sint Maarten

Er zijn wekelijks meerdere veerdiensten tussen Saba en Sint Maarten. De rederij Saba Transport vaart een paar keer per week met het schip Dawn II vanaf Fort Bay op Saba naar Dock Maarten, een overtocht van circa anderhalf uur. Het wordt ook wel de ‘Heineken Boat’ genoemd, omdat je aan boord een gratis Heineken-biertje kunt krijgen. Aan boord is plek voor 50 passagiers. Voor reserveringen: www.sabaferry.com

Daarnaast vaart het schip Big B (230 passagiers) van Great Bay Express vier keer per week van Saba naar Sint Maarten, ook een overtocht van anderhalf uur. Voor de dienstregeling en reserveringen: www.greatbayferry.com

Lees hieronder verder voor nog meer reisinspiratie voor je vakantie in Sint Maarten:

Overnachten op Sint Maarten

Voor je vakantie op Sint Maarten heb je een ruime keuze om te overnachten, van hotels en resorts tot guesthouses en vakantievilla’s. De grotere hotels en resorts vind je vooral in het Nederlandse deel van het Caribische eiland. Lees hier de tips voor overnachten op Sint Maarten

Reisorganisaties Sint Maarten

Hier vind je Nederlandse reisorganisaties zijn gespecialiseerd in reizen en vakantie naar Sint Maarten. Van elke reisorganisatie vind je de contactgegevens. Op hun websites kun je terecht voor het boeken van een reis naar Sint Maarten. Lees hier meer over de reisorganisaties voor Sint Maarten

Voor het laatst bijgewerkt op 12 april 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over vliegen naar Sint Maarten, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/sepavone; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam