Gedächtniskirche, Berlijn

De Gedächtniskirche is het symbool van de verwoesting van Berlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kerk vlakbij de Kurfürstendamm valt op door haar gehavende toren, die sinds een bombardement in 1943 als een ruïne is blijven staan. In de jaren ’50 wilde het Berlijnse stadsbestuur de toren slopen en er een nieuwe kerk neerzetten, maar dat leidde tot protesten van boze burgers. Sindsdien is de ‘holle kies’ een zichtbare herinnering aan het verleden, te midden van moderne wolkenkrabbers die rond de kerk zijn verrezen.

De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche – zoals de kerk officieel heet – werd tussen 1891 en 1895 gebouwd ter ere van de eerste Duitse keizer Wilhelm I. De kerk moest een pronkstuk worden in Berlijn, met prachtige mozaïeken, verschillende torens en een smalle 113 meter hoge torenspits die van kilometers ver was te zien. De vijf kerkklokken waren de één na grootste in Duitsland, na de klokken in de Dom van Keulen. Bij de inhuldiging maken de klokken zoveel kabaal, dat de wolven in de nabijgelegen dierentuin ervan moesten huilen.

Aan de glorie van het gebedshuis kwam een einde toen de Gedächtniskirche op 23 december 1943 ten prooi viel aan hevige luchtaanvallen van de geallieerden. Het dak stortte in en de torenspits brak, waardoor er nog een beschadigde toren overbleef van 71 meter hoog.

Na de succesvolle burgerprotesten in de jaren ’50 werd Berlijns beroemdste ruïne geïntegreerd in een nieuwe kerk, die in 1961 werd geopend. Het een modern grijs en achthoekig gebouw van beton en staal, dat in niets lijkt op de Gedächtniskirche uit de 19e eeuw. Door het gebruik van 21.334 glas-in-loodramen krijgt het gebouw ‘s avonds een blauwe gloed.

Bezoeken van de Gedächtniskirche

De Gedächtniskirche ligt in het westen van Berlijn, vlakbij het winkelgebied rond de Kurfürstendamm en de Dierentuin van Berlijn. Je kunt zowel de beschadigde torenspits als de nieuwe kerk bezoeken, waar ook nog gewoon kerkdiensten worden gehouden. De ruïne is nu een ‘gedenkteken’ tegen oorlog en vernietiging en een symbool van verzoening. Je ziet er ook een kruis van spijkers uit de kathedraal van de Britse stad Coventry, die in 1940 eveneens zwaar werd gebombardeerd.

Elke dag worden meerdere rondleidingen gegeven in de Gedächtniskirche. Die zijn gratis, maar een donatie wordt wel op prijs gesteld. Op de website vind je de tijden. In het moderne deel worden ook muziekuitvoeringen en orgelconcerten gegeven. Adres: Breitscheidplatz, 10789 Berlin, Duitsland. Website: www.gedaechtniskirche-berlin.de

Lees hieronder de tips over andere bezienswaardigheden in Berlijn:

Rijksdag

Rijksdag, BerlijnDe Rijksdag (Reichstag) is de zetel van het Duitse parlement in Berlijn. Het is in gebruik genomen in 1894 en kent een bewogen geschiedenis. Er is om gevochten en het is in 1933 in brand gestoken. Naar verluidt is dat gebeurd door de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe. Lees hier meer over de Rijksdag

Neues Museum

Neues Museum in BerlijnHet Neues Museum bestaat al sinds 1859 en huisvest een fascinerende collectie archeologische en Egyptische voorwerpen die een periode omspannen van ruim 6000 jaar. Het Neues Museum is het tweede museum op het Museumeiland in de Spree in Berlijn en werd gebouwd omdat het Altes Museum uit zijn jasje groeide. Lees hier meer over het Neues Museum

Dierentuin van Berlijn

Een leuk uitstapje met kinderen is een bezoek aan de Dierentuin van Berlijn, de oudste zoo van Duitsland (opgericht in 1844). Het is ook een van de grootste dierentuinen ter wereld, met meer dan 20.000 dieren van 1300 verschillende soorten. Lees hier meer over de Dierentuin van Berlijn

Voor het laatst bijgewerkt op 11 mei 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van de Gedächtniskirche in Berlijn, Duitsland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/carlosneto; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam