10x eten en drinken in Griekenland

Griekenland eten drinkenGriekenland is het land van mythen, paradijselijke eilanden en historische bezienswaardigheden, maar ook van een heerlijke keuken! Je ontkomt niet aan lekker eten en drinken als je hier vakantie viert. Griekenland staat bekend om zijn rijke culinaire tradities die al net zo lang meegaan als zijn eeuwenoude geschiedenis. Je vindt hier een overvloed aan smaken en gerechten die je zintuigen doen tintelen, van de zonovergoten olijfgaarden tot aan de idyllische eilanden in de Egeïsche Zee.

De Griekse keuken bestaat uit eeuwenoude recepten die beïnvloed zijn door de Arabieren, de Italianen en de Ottomanen. In de gerechten spelen verse groenten, vis, olijfolie, wijn, vlees en granen een belangrijke rol. Maar ook kruiden, yoghurt, brood, kaas en olijven zie je terug in de lokale keuken.

Ben je benieuwd wat je te wachten staat als je een vakantie boekt naar dit mediterrane land? In dit artikel nemen we je alvast mee op een culinaire reis langs de bekendste gerechten en dranken. Lees meer over 10x eten en drinken in Griekenland!

Moussaka

Moussaka klinkt je vast bekend in de oren: het is een van de beroemdste gerechten van Griekenland. Het is een stevige ovenschotel die je in vrijwel elke taverne wel kunt krijgen. Moussaka bestaat uit lagen aubergines, aardappelen, gekruid gehakt (vaak lams- of rundvlees) en een romige bechamelsaus. De lagen worden zorgvuldig gestapeld en vervolgens gebakken tot ze een gouden korst vormen.

Griekenland moussaka

Moussaka is een symbool van de Griekse keuken en staat garant voor een verrukkelijke smaakexplosie. Waarschijnlijk is het begin 20e eeuw bedacht door de invloedrijke Griekse chef-kok Nikólaos Tselementés. Hij zich liet inspireren door de Franse keuken en voegde daarom de bechamelsaus toe. Het gerecht is thuis makkelijk te maken en er zijn ook vegetarische varianten van. Op internet vind je talloze moussaka recepten als je alvast in Griekse vakantiesferen wilt komen.

Souvlaki

Het populairste streetfood in Griekenland is souvlaki: gegrild vlees op een spiesje. De naam komt van souvla, dat ‘spit’ betekent. Het gerecht zou al 4000 jaar geleden zijn bedacht. Meestal bereid met varkensvlees of kip, worden de stukjes vlees gemarineerd in olijfolie, citroensap en een mengsel van mediterrane kruiden. De souvlaki wordt vervolgens gegrild en geserveerd met pitabrood, tzatziki en uien en fijn gesneden tomaten. Je kunt het bijna op elke straathoek eten in Griekenland.

Griekenland souvlaki

Tzatziki

Tzatziki is een verfrissende dipsaus met yoghurt, komkommer, knoflook en verse kruiden (en soms citroensap). Deze lichte en romige saus is ideaal als voorafje om brood in te dippen, maar het wordt ook geserveerd bij souvlaki of ander gegrild vlees. Vooral in warme zomers is tzatziki heerlijk verkoelend, maar je kunt het altijd wel eten als bijgerecht. Uiteraard maak je de saus met Griekse yoghurt, dat al gegeten werd in de tijd van de oude Grieken.

Griekenland tzatziki

Gyros

Gyros lijkt een beetje op souvlaki en is de Griekse variant van het ‘broodje shoarma’. Dit is dun gesneden vlees dat wordt gewikkeld in een pitabroodje met sla, stukjes tomaat, uien en kruiden als oregano, tijm en knoflook. Meestal wordt kip gebruikt, maar het is ook te krijgen met rundvlees, varkensvlees of lamsvlees. In een Grieks restaurant krijg je er friet en natuurlijk tzatziki bij, in Nederland wordt het gegeten met een flinke hoeveelheid knoflooksaus. Vegetarische gyros bevat kaas in plaats van vlees.

Griekenland gyros

Fasolada

Bij ons is het niet zo bekend, maar toch is fasolada het nationale gerecht van Griekenland. Het is een eenvoudige en voedzame soep van witte bonen die je laat kennismaken met de gezonde kant van de Griekse keuken. In de soep zitten ook talloze andere groenten, zoals tomaten, wortelen, uien en selderij. Als je het bestelt, krijg je er vaak vers brood en olijven bij. Het is een echte maaltijdsoep die vooral tijdens de koudere wintermaanden in de smaak zal vallen.

Griekenland fasolada

Dolma

De Grieken zijn dol op dolma: kleine pakketjes van druivenbladeren die gevuld zijn citroenachtige rijst, pijnboompitten en kruiden zoals munt en dille. Soms zit er ook gehakt in. De pakketjes worden opgerold en gestoomd tot ze zacht en smaakvol zijn. De naam is afgeleid van het Turkse woord doldurmak, dat ‘vullen’ betekent. Je kunt dolma perfect eten als aperitief met een lekker wijntje erbij. Voor vegetariërs is een van de meest ideale gerechten.

Griekenland dolma

Spanakopita

Ook hartige taarten behoren tot de favorieten in de Griekse keuken, een beetje zoals de pizza dat is voor de Italianen. Een klassieker is spanakopita, een taart gemaakt van bladerdeeg en gevuld met spinazie en feta. Soms worden ook prei en kruiden toegevoegd. De spanakopita wordt in de oven gebakken tot de korst bruin en knapperig is. Oorspronkelijk aten Grieken de spinazietaart bij het ontbijt, tegenwoordig vooral bij speciale gelegenheden als Pasen. Je kunt het eten als voorgerecht, maar het is geen probleem om er een (vegetarische) maaltijd van te maken.

Griekenland spanakopita

Baklava

De lijst bekende Griekse gerechten is niet compleet zonder het noemen van baklava, het beroemde mierzoete dessert dat wereldwijd geliefd is. Niet alleen in Griekenland overigens, maar ook in het hele Midden-Oosten en andere landen rondom de Middellandse Zee. Verschillende landen claimen de ‘uitvinder’ te zijn, hoewel historici het gerecht toeschrijven aan de Assyriërs in de 8e eeuw.

Griekenland baklava

Dit zoete meesterwerk bestaat uit gelaagde vellen filodeeg die worden gevuld met gehakte amandelen, walnoten of pistachenoten (elke Griekse regio heeft haar eigen variant). Vervolgens worden de gebakjes doordrenkt met een honingachtige siroop. Baklava is knapperig en kleverig, maar een onweerstaanbare traktatie om je maaltijd mee af te sluiten.

Ouzo

Wat te drinken bij een Griekse maaltijd? Ouzo! Deze anijslikeur is hét nationale drankje van Griekenland. En eerlijk is eerlijk: tijdens een relaxte vakantie in het zonnige Griekenland smaakt het altijd beter dan thuis. Ouzo wordt gemaakt van druivenresten en heeft best een hoog alcoholpercentage, tussen de 37½ en 48 procent.

Griekenland ouzo

Je drinkt het ijskoud en meestal als aperitief. Grieken mengen het vaak met water, waardoor een melkachtige witte drank ontstaat. Ouzo drinkt lekker weg en is de ideale start voor een ontspannen avond. Maar hou je wel gedeisd. Een paar drankjes teveel kan je een zware kater opleveren.

Retsina

Ga je voor wijn bij het eten, dan hebben Griekse restaurants talloze goede wijnen van eigen bodem te bieden. De meest traditionele wijn uit Griekenland is echter retsina, dat je in andere landen bijna niet kunt krijgen. Het is dan ook een vrij aparte wijn, lichtgeel van kleur en met de smaak van dennenhars. Tijdens het fermentatieproces wordt het hars toegevoegd van pijnbomen, dat een unieke smaak oplevert.

Griekenland retsina

Uit archeologische vondsten blijkt dat deze wijn al in de Griekse oudheid werd gemaakt. Retsina is vooral verfrissend tijdens warme zomerdagen en in tavernes ook goedkoop. Het past goed bij vis, zeevruchten en kleine hapjes. Je moet wel even wennen aan de smaak, waardoor deze wijn niet bij iedereen geliefd zal zijn.

Voor het laatst bijgewerkt op 11 januari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over eten en drinken in Griekenland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam