Wat te doen in Kampen, Overijssel: 25 tips!

Kampen wat te doenKampen is een eeuwenoude Hanzestad aan de IJssel, vol monumenten, legenden en zeevaartgeschiedenis. Ooit lag Kampen namelijk aan de Zuiderzee, waardoor de stad kon profiteren van de noordelijke handel met de Scandinavische landen en Rusland. In de 14e eeuw was Kampen daardoor zelfs een van de meest machtige steden in Noordwest-Europa.

Je snuift dus letterlijk geschiedenis op als je door de straatjes wandelt in de historische binnenstad. Wandelend langs koopmanshuizen en de rivier de IJssel kun je je helemaal voorstellen hoe kooplieden en zeelieden overlegden over de volgende reis met een Kamper kogge, een middeleeuws zeilvrachtschip. Een replica van zo’n schip kun je nog steeds in de haven bewonderen, net als drie imposante stadspoorten die nog zijn overgebleven uit de 14e en 15e eeuw. In het verleden had Kampen zelfs twintig stadspoorten!

Bezoek het Stedelijk Museum voor een onderdompeling in de nautische geschiedenis van Kampen en beklim de Nieuwe Toren voor een panoramisch uitzicht over de stad. Steek zeker ook de Stadsbrug met de gouden wielen over voor een blik op de prachtige skyline van Kampen aan de overkant van de IJssel.

Ga shoppen in de Oudestraat, een van de langste winkelstraten van Nederland, en proef lokale streekproducten als de Kamper Slof en de ambachtelijk gebrouwen Kamper Vreugd. Ben je benieuwd naar de beste bezienswaardigheden en activiteiten in deze stad in het noordwesten van Overijssel? Hier vind je de 25 leukste tips wat te doen in Kampen!

Stedelijk Museum Kampen

Een bezoek aan Stedelijk Museum Kampen is een must, wat voor weer het ook is! In het museum krijg je in één oogopslag een beeld van de fascinerende cultuur en geschiedenis van de Hanzestad. Er zijn vier vaste tentoonstellingen rond de thema’s water, religie, rechtsspraak en Huis van Oranje. Daarnaast organiseert het museum wisselende tentoonstellingen die dieper ingaan op specifieke thema’s of kunstenaars.

Producten Stedelijk Museum Kampen

Zo ontdek je in het museum hoe Kampen vanaf 1200 uitgegroeide tot een van de machtigste steden van de noordelijke Nederlanden, met scheepsmodellen van de befaamde kogge zeilvrachtschepen. Wachtershokjes belichten de periode dat Kampen bekend was als garnizoensstad en jonge mannen hier hun dienstplicht moesten doorbrengen.

Walvisbot Stedelijk Museum Kampen

Je ziet nostalgische producten van fabrikanten uit Kampen, zoals de pannen van BK en koffie en thee van Kanis & Gunnink. Een aparte zaal is gewijd aan de Oranjegekte in Kampen. Weinig andere Nederlandse steden zijn zo Oranjegezind en voor de viering van Koningsdag wordt alles uit de kast getrokken. In de zaal over de rechtsspraak zie je een stuk walvisbot uit de 16e eeuw waarmee veroordeelden moesten rondlopen aan hun been. Het was toen een van de ‘lichtere’ straffen.

Stedelijk Museum in Kampen

De tentoonstelling over de rechtsspraak bevindt zich in de Schepenzaal, een oude rechtszaal die sinds de Hanzetijd onveranderd is gebleven. Het Stedelijk Museum bevindt zich namelijk in het oude raadhuis uit de 14e eeuw. Met de rijk versierde gevel en de spitse torentjes is dit op zichzelf al een historisch monument. Maandag gesloten. Adres: Oudestraat 133, 8261 CK Kampen. Website: www.stedelijkmuseumkampen.nl

Maak een rondleiding door een sigarenfabriek

Kampen was ooit groot in koffie en sigaren, maar het meeste producenten zijn verdwenen. Een uitzondering is Sigarenfabriek De Olifant, gelegen in een sfeervol historisch pand in het hart van de stad. Dit is een van de laatste overgebleven sigarenfabrieken in Nederland waar nog op ambachtelijke wijze sigaren worden gemaakt.

Kampen Sigarenfabriek De Olifant

Dat gebeurt al sinds 1883 in dit monumentale pand met de scheve muren en de houten vlonders, dat doordrongen is door de geur van tabak. Je kunt je aanmelden voor een rondleiding voor een kijkje in het gehele productieproces, van het selecteren van de tabaksbladeren tot het rollen van de sigaren. Je wordt meegenomen door een doolhof van werk- en opslagvertrekken en leert meteen van alles over de geschiedenis van tabak en de belangrijke rol van Kampen in de tabaksindustrie.

Kampen sigarenfabriek

Onderdeel is een museum met een uitgebreide collectie van historische tabaksartikelen, zoals antieke tabaksdozen, reclamemateriaal en gereedschappen gebruikt bij de productie van sigaren. Combineer een rondleiding met een proeverij bij zusterbedrijf De Eenhoorn, de enige overgebleven koffie- en theeproducent van Kampen. Tours worden gegeven om 14.00 uur en vooraf aanmelden is noodzakelijk. Adres: Voorstraat 100-108, 8261 HV Kampen. Website: www.eenhoorn.eu

Koornmarktspoort

Kampen had ooit een indrukwekkende stadsmuur en twintig middeleeuwse stadspoorten om de stad te verdedigen. Van het verdedigingswerk zijn drie poorten overgebleven, waarvan de Koornmarktspoort de oudste is. Deze poort werd gebouwd tussen 1337 en 1380 en vormt een verbinding tussen de IJssel aan de ene kant en de oude binnenstad aan de andere kant.

Kampen Koornmarktspoort

Voor de bouw van de stadspoort zijn 12.000 bakstenen gebruikt. Aan de rivierkant wordt de poort geflankeerd door twee robuuste torens. Tegenwoordig is de Koornmarktspoort in gebruik als escape room waarbij je een reis terug in de tijd maakt naar de nautische gloriedagen van weleer. En het is een populaire fietsroute, dus pas op dat je niet van je sokken wordt gereden. Adres: Voorstraat 1, 8261 HP Kampen.

Kampen stadspoort

De Bovenkerk

De Bovenkerk, ook bekend als de Sint-Nicolaaskerk, bepaalt al eeuwenlang het stadsgezicht van Kampen. Als je aan de overkant van de IJssel staat, zie je deze indrukwekkende kerk ver boven alle huizen uitsteken. De bouw van de protestante kerk begon in de 12e eeuw en kreeg in de 13e eeuw een gotisch uiterlijk. De spitse toren kwam erbij in de 15e eeuw.

Kampen Bovenkerk

Het interieur ziet er behoorlijk fraai uit met de hoge gewelven, de prachtige glas-in-loodramen en de drie orgels. Daaronder bevindt zich het beroemde Hinsz-orgel uit 1742, dat behoort tot de grootste van Nederland. Dit orgel blinkt uit vanwege de uitzonderlijke akoestiek. Dat kun je zelf ervaren tijdens een van de orgelconcerten die op donderdagavond in juli en augustus en op feestdagen worden gegeven.

Kampen kerk

Ook wordt de Bovenkerk gebruikt voor zangdiensten en culturele evenementen. Als er niets op de agenda staat, kun je zelf in de kerk rondlopen en de graven bekijken van beroemde inwoners van Kampen, zoals de 17e-eeuwse schilder Hendrick Avercamp. Groepen kunnen een rondleiding volgen. Het Klokkenluidersgilde (www.klokkenluidersgildekampen.nl) organiseert beklimmingen van de toren, waarbij je op 55 meter hoogte een mooi uitzicht over Kampen staat te wachten. Adres: Koornmarkt 28, 8261 JX Kampen. Website: www.debovenkerk.nl

Stadswandelingen Kampen➽  TIP: wil je meer weten over bezienswaardigheden in Kampen? Elke vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag om 14.00 uur kun je meelopen met een stadswandeling langs de hoogtepunten van Kamoen. De kosten zijn € 10 per persoon en de wandeling duurt ongeveer 1½ uur. Kijk voor meer informatie op de website van VVV Kampen.

Ikonenmuseum

Voor religieuze kunst breng je een bezoek aan het Ikonenmuseum, met de grootste collectie orthodoxe iconen van West-Europa. Het museum beheert zo’n 4000 houten en metalen iconen, vooral uit Rusland, de Balkenlanden en Griekenland. De kunstwerken dateren uit de 15e tot de 20e eeuw en zijn vooral afbeeldingen van Jezus, Maria, heiligen en kerkelijke feestdagen.

Kampen Ikonenmuseum

De icoon is afgeleid van het Griekse woord eikoon en betekent letterlijk ‘beeld’. Volgens de traditie mogen op iconen alleen afbeeldingen staan van datgene dat daadwerkelijk door mensenogen is gezien. Op de schilderijtjes prijkt dan ook regelmatig het gezicht van Christus, met een baard en lang bruin haar, omdat hij gezien zou zijn aan het begin van onze jaartelling. God zelf komt dus niet voor op de iconen.

Kampen iconen

Een bezoek aan het museum is ook een soort spirituele beleving als het stil is in de zalen en je de enige bezoeker bent. Het Ikonenmuseum is gevestigd in een voormalig middeleeuws klooster uit de 14e eeuw. Bij het museum is een winkel een café. Gesloten op maandag. Adres: Buiten Nieuwstraat 2, 8261 AV Kampen. Website: www.ikonenmuseumkampen.nl

De Koggewerf en de Kamper Kogge

De maritieme geschiedenis van Kampen beleef je opnieuw op de Koggewerf, een scheepswerf ten noorden van het centrum. Hier ligt de Kamper Kogge aan de kade, een nagebouwd middeleeuws zeilvrachtschip uit de 14e eeuw. Van het originele schip werd in 1981 in de Flevopolder het wrak gevonden. Op basis daarvan is de reconstructie gebouwd.

Kamper Kogge in Kampen

Je kunt gratis een kijkje nemen bij het schip en de expositieruimte dat het verhaal van de Kamper Kogge verteld. Op het terrein zijn ook een paar andere traditionele gebouwen te vinden, zoals de zeilopslag, de houtwerkplaats en de Taveerne waar je kunt neerstrijken voor een kop koffie. Ongeveer één keer per maand kun je voor € 7,50 meedoen aan een rondleiding die door een vrijwilliger wordt gegeven.

Kampen Koggewerf

Het leukste is om een keer mee te varen met het zeilschip, de enige varende kogge van Nederland. Tijdens een vaartocht van 1 uur en 15 minuten op de IJssel ervaar je het middeleeuwse Hanzegevoel. Het vaarseizoen is van april tot het einde van de herfstvakantie. Op de website kun je zowel een rondleiding als een vaartocht reserveren. Adres: Havenweg 7, 8262 BZ Kampen. Website: www.kamperkogge.nl

Maak een rondvaart over de IJssel

Een rondvaart over de IJssel is een leuke manier om Kampen en omgeving vanaf het water te ontdekken. Tijdens een boottocht zie je de prachtige skyline van de stad, met haar historische gebouwen en kerktorens, en vaar je door de prachtige natuur van de IJsseldelta. Afhankelijk van de gekozen rondvaart kom je ook meer te weten over de geschiedenis van Kampen en de flora en fauna.

Kampen rondvaart

Verschillende rederijen bieden tochten aan, variërend van korte stadsrondvaarten tot langere tochten die dieper de delta in gaan. De Veerman van Kampen (www.deveermanvankampen.nl) maakt in 2½ uur een rondje Kattegat op een klassieke salonboot. Je vaart stroomafwaarts de IJssel af en passeert een natuurgebied met vele watervogels. Bij Rondvaart Kampen (www.rondvaartkampen.nl) kun je terecht voor een individuele rondvaart of een zeiltocht op een oud zeilschip.

Kampen rondvaart IJssel

Wil je zelf bepalen welke kant je op vaart? Dat kan ook! Bij Kamper Events (www.kamperevents.nl) kun je met een kleine groep een sloep huren om te genieten op de IJssel. Een vaarbewijs is niet nodig.

Shoppen in de Oudestraat

Voor shoppen moet je naar de Oudestraat, dé winkelstraat van Kampen. Volgens het lokale toeristenbureau is dit zelfs de langste winkelstraat van Nederland, maar dat is te betwijfelen. Oud is de straat zeker, maar met een lengte van ruim 1 kilometer bij lange na niet de langste. Voor de langste winkelstraat moet je eerder naar een stad als Dordrecht kijken.

Kampen Oudestraat

Dat neemt niet weg dat je heerlijk kunt winkelen in deze historische voetgangersstraat, waar de prachtig gerestaureerde gevels getuigen van de welvaart van Kampen door de eeuwen heen. Je vindt er een gevarieerd aanbod aan winkels, van de grote ketens tot boetiekjes en delicatessenshops. Kiekoo (www.kiekoo.nl) is een leuke kindercadeauwinkel met een grote collectie kunst-kinderboeken.

Kampen winkelstraat

Ook zijn er koffietentjes en restaurants waar je even de benen kunt strekken. Voorts heeft de Oudestraat bezienswaardigheden zoals het oude stadhuis (uit de 14e eeuw), de Nieuwe Toren en het Gotisch Huis. Op dit soort oude panden hangen informatiebordjes over de geschiedenis en architectuur.

Beklim de Nieuwe Toren

Blikvanger in het historische centrum van Kampen is de Nieuwe Toren, die gebouwd is tussen 1649 en 1663. Eerder stond hier een kapel, maar die ging in vlammen op. Daarop besloot het stadsbestuur hier een vrijstaande klokkentoren te bouwen. De koepelvormige lantaarn bovenin was eigenlijk een ontwerp voor het Paleis op de Dam in Amsterdam. Om onduidelijke redenen werd dat nooit gerealiseerd.

Kampen De Nieuwe Toren

Bijzonder is het carillon met 48 klokken, dat tot de grootste en best klinkende van Nederland behoort. Elke maandag van 11.00 tot 12.00 uur en zaterdag van 15.00 tot 16.00 uur geeft stadsbeiaardier Frans Haagen en concert op dit carillon. Nog leuker is het om de Nieuwe Toren te beklimmen voor een prachtig uitzicht over Kampen en omgeving.

Kampen klokkentoren

Na het beklimmen van 163 treden kom je bij het uitkijkpunt boven in de 65 meter hoge toren. Helaas is de toren voor individuele personen alleen te beklimmen tijdens de Kamper Ui(t) Dagen in de zomer. Voor groepen zijn er wel meer mogelijkheden. Ook kun je je dan opgeven voor een escaperoom. Je wordt als team opgesloten in de Nieuwe toren en moet eruit zien te ontsnappen. Adres: Oudestraat 146, 8261 CZ Kampen. Website: www.kamperevents.nl

Het Gotisch Huis

Een van de bezienswaardigheden aan de Oudestraat is het Gotisch Huis. Dit smalle huis met de trapgevel, de kruisvensters en de rode luiken werd rond 1500 gebouwd voor een rijke koopman uit Kampen. Ooit hoorden ook een molen en paardenstallen bij het huis. Begin 20e eeuw werd het gerestaureerd door de beroemde architect Pierre Kuypers, ook degene die het Rijksmuseum in Amsterdam ontwierp.

Gotisch Huis in Kampen

Tot 2009 was hier het Stedelijk Museum gevestigd, maar sindsdien staat het leeg. Een monumentenorganisatie is sinds begin 2024 bezig met het herstel van het pand. Het huis met de prachtige gotische voorgevel is dus helaas niet te bezoeken. De restauratie moet gereed zijn in 2026. Adres: Oudestraat 158, 8261 CZ Kampen.

Synagoge van Kampen

Voor de Tweede Wereldoorlog had Kampen een flinke Joodse gemeenschap. In 1847 werd er daarom een Joodse synagoge gebouwd door stadsarchitect Nicolaas Plomp. Bijna honderd jaar diende het als gebedshuis, maar de nazi’s hebben in 1942 bijna alle Joden uit Kampen gedeporteerd. De Duitsers vernielden de inboedel van de synagoge en gebruikten het als opslagplaats, maar het gebouw zelf bleef gespaard.

Kampen synagoge

De voormalige synagoge is nu in gebruik als tentoonstellingsruimte van het Stedelijk Museum. Op de begane grond vinden regelmatig wisselende exposities plaats, dus check de website of het open is. Op de vrouwengalerij is een permanente herdenkingstentoonstelling ingericht ter nagedachtenis aan de Joodse geschiedenis van Kampen. Adres: IJsselkade 33, 8261 AC Kampen. Website: www.stedelijkmuseumkampen.nl

De Stadskazerne

Op de plek waar ooit soldaten leerden vechten staat nu de Stadskazerne. Tot eind jaren ’70 heette het gebouw nog de Van Heutszkazerne en functioneerde het als militair opleidingscentrum. De jaren daarna zat er een kunstacademie, maar in 2014 transformeerde het tot een ontmoetingscentrum voor ‘verbinding, educatie en debat’.

Kampen Stadskazerne

In het monumentale gebouw zitten nu onder meer de bibliotheek, het stadsarchief van Kampen en het VVV-kantoor. Ook vinden er regelmatig exposities en kun je er koffie drinken flexwerken bij Café Paatje. Je kunt er zo even binnenlopen om de voormalige legerkazerne te bekijken en handig: er zijn gratis toiletten! Adres: Oudestraat 216, 8261 CA Kampen. Website: www.destadskazerne.nl

Wandel over de Stadsbrug

Als je met de trein arriveert, moet je sowieso over de iconische Stadsbrug wandelen van het station naar de binnenstad van Kampen. Maar ook zonder treinkaartje is een wandeling over deze brug de moeite waard. Deze bekroonde brug dateert uit 1999, maar is al de zoveelste versie van de brug over de IJssel. Al in 1448 werd de eerste brug over de rivier gebouwd, toen nog van hout. Ondanks een rookverbod ging die in vlammen op, net als de houten bruggen die keer op keer opnieuw werden gebouwd.

Kampen Stadsbrug

De huidige hefbrug valt op door de vier goudkleurige wielen aan de bovenkant, die doen denken aan de gouden weerhanen op kerktorens. Deze wielen, die het brugdek omhoog moeten trekken als er een schip onderdoor vaart, zijn bekleed met bladgoud. ‘s Avonds zijn ze mooi verlicht. Halverwege is een balkon waar je van het uitzicht over de IJssel kunt genieten. Voor het ontwerp van de Stadsbrug heeft de architect al meerdere prijzen gewonnen.

Avondje uit in Stadsgehoorzaal

Wil je ‘s avonds wat doen in Kampen? Check de agenda van de Stadsgehoorzaal, een van de oudste en mooiste theaters van Nederland. Dit historische theater bestaat al sinds 1891 en is sindsdien hét podium van de stad. De grote zaal staat bekend om de rode pluchen stoelen en de imposante kroonluchter, waardoor je je even terug waant in de tijd. Volgens artiesten behoren ook de kleedkamers tot de mooiste van het land.

Kampen Stadsgehoorzaal

De Stadsgehoorzaal biedt een breed scala aan voorstellingen, van muziek en dans tot cabaret en toneel. Jaarlijks staan er ruim 100 voorstellingen op het programma. De kleine zaal vinden vaak Filmhuisvoorstellingen plaats. Er zijn drie foyers voor een drankje en eten voor of na de voorstelling kan in Theaterrestaurant Salon 1891. In de gangen kun je wisselende exposities bekijken, als het theater open is. Adres: Burgwal 84, 8261 ES Kampen. Website: www.stadsgehoorzaalkampen.nl

Biermuseum Kampen

Ben je dorstig geworden van alle bezienswaardigheden? In de Voorstraat vind je Biermuseum Kampen, gevestigd in het oudste stenen woonhuis van de stad. Deze patriciërswoning dateert uit 1440 en zou gebouwd zijn door een rijke koopman die in het bezit was van een felbegeerde hopvergunning. Inderdaad: in dit pand werd in de middeleeuwen al bier gebrouwen. Aangetroffen zaden van hop en een bierpul uit 1325-1375 vormen hiervan het bewijs.

Kampen Biermuseum

Op vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur ben je welkom voor een historische introductie, het bekijken van een film en een proeverij van twee ‘middeleeuwse’ bieren: de Kamper Trots en de Kamper Vreugd. Deze bieren zijn op ambachtelijke wijzen gebrouwen volgens een recept uit de middeleeuwen. Helaas waren we op een andere dag in Kampen, anders waren we zeker even binnengelopen. Reserveren is aanbevolen. Adres: Voorstraat 20, 8261 HS Kampen. Website: www.biermuseumkampen.nl

Ontdek de hofjes van Kampen

Kampen heeft enkele verborgen plekjes die je niet zo snel tegenkomt als je door de straten wandelt. Verscholen achter de Marktsteeg ligt het Hof van Breda, een historische stadstuin met een geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. Te midden van vier vierkante perken staat een grote beuk en er bivakkeren vogels als vinken, zanglijsters en roodborstjes.

Hof van Breda in Kampen

Het is een serene plek om een boek te lezen, maar het is ook een luisterplaats als het carillon in de Nieuwe Toren wordt bespeeld. In 2007 is het hofje vernoemd naar de familie Van Breda, een oude adellijke familie uit Kampen. Je mag het Hof van Breda alleen overdag bezoeken en honden zijn niet toegestaan.

Kampen hofje

Ook kun je je even terugtrekken in de binnentuin van Margareta aan de Burgwal, ontworpen door de beroemde tuinarchitect Mien Ruys. Aan de tuin grenst restaurant MaGreet (www.magreet.nl) met een mooi terras en een eigen kruidentuin.

Broederpoort en Cellebroederspoort

Tijdens een wandeling in Kampen is het ook de moeite waard een kijkje te nemen bij de twee andere middeleeuwse stadspoorten die nog overeind staan. Net ten westen van de oude binnenstad staat de Broederpoort, de grootste van de drie. Deze poort is gebouwd in 1465 en werd vernoemd naar de (niet meer bestaande) Minderbroederskerk, die toen vlakbij stond.

Kampen Broederpoort

Van de jaren ’50 tot ’80 zat hier het Stedelijk Museum. Nu vinden er af en toe exposities plaats. Een stukje verderop staat de Cellebroederspoort, die ook in 1465 werd gebouwd en eveneens twee spitse torens heeft. De torens zien er dan ook bijna hetzelfde uit. Beide poorten vormden onderdeel van een aarden verdedigingswal van de stad. Hier was geen stadsmuur.

Kampen Cellebroederspoort

De Cellebroederspoort is vernoemd naar het toenmalige Cellebroedersklooster. Beide torens zijn overigens in 1615 verbouwd door de Overijsselse architect Thomas Berendtsz, waardoor ze hun renaissance uiterlijk kregen. De Cellebroederspoort is te huur voor recepties, trouwerijen en andere evenementen.

Ontspan in het Kamper Stadspark

Lopend door de Broederpoort of de Cellebroederspoort kom je meteen in het Kamper Stadspark, een heerlijke plek om even te wandelen, te picknicken of te ontspannen. Deze groene oase is in 1830 aangelegd in Engelse landschapsstijl met gazons, vijvers en rozenbogen. In 1863 werd het park opnieuw ontworpen door de befaamde tuinarchitect Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul, die ook tekenden voor het Vondelpark in Amsterdam.

Kampen Stadspark

Sommige beuken, populieren en kastanjebomen staan er al sinds het begin en zijn dus al anderhalve eeuw oud. Eind juni is het stadspark twee dagen lang het decor voor het Full Color Festival (www.fullcolorfestivalkampen.nl) met een markt, straattheater, muziek en lekker eten & drinken. Als je op stap bent met de kleintjes, kun je een bezoek brengen aan kinderboerderij Cantecleer (www.cantecleer.com). Bekijk herten, geitjes en konijnen en scoor een ijsje of limonade.

TIP: wil je slapen met uitzicht op het Kamper Stadspark?
Boek hier een overnachting bij Bed & Breakfast Tussen de Poorten

Maak een fietstocht rond Kampen

Wil je wat actiefs doen? Ontdek de omgeving van Kampen op de fiets! Je kunt kiezen uit meerdere fietsroutes rondom de Hanzestad langs pittoreske dorpjes, polders en de uiterwaarden van de IJssel. Populair is het Hanzerondje van 41 kilometer van Kampen naar Zwolle, waarbij je grotendeels langs de IJssel fietst. Zwolle is een leuke stad met bezienswaardigheden als de Peperbus, Museum De Fundatie en het Herman Brood Museum.

Kampen fietsen

Je kunt ook een rondje fietsen van 28 kilometer over het Kampereiland, dat vroeger daadwerkelijk een eiland was in de monding van de IJssel. Heb je meer tijd? Maak er een langere fietsvakantie van door de IJsselvallei, waarbij je ook andere Hanzesteden aandoet als Hattem en Hasselt. Onderweg steek je af en toe met een pontje een rivier over. In Kampen kun je een (elektrische) fiets huren bij Van Dijk Bikes (www.vandijkbikes.nl) aan de IJsseldijk.

Wil je de omgeving van Kampen op de fiets verkennen?
Boek hier een 5-daagse fietsvakantie langs de Hanzesteden

Het Speelgoedkabinet

Herleef je kinderjaren in het Speelgoedkabinet, een klein museum in de binnenstad van Kampen met een verzameling speelgoed van 1960 tot nu. Je ziet vast wel speelgoed voorbij komen waar je zelf mee hebt gespeeld, van LEGO en Playmobil tot Ministeck en Barbie-poppen. Er zijn zo’n 2500 modelautootjes te bewonderen van bekende merken als Matchbox en Majorette.

Kampen speelgoedmuseum

Treinliefhebbers worden niet vergeten met een modelspoorbaan waarop zeven treinen rijden. Dit is het perfecte museumbezoek als je wat met kinderen wilt doen! Het Speelgoedkabinet is open tijdens vakanties van woensdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur. Adres: Boven Nieuwstraat 65, 8261 HB Kampen. Website: www.speelgoedkabinet.nl

Relax op het Kamper stadsstrand

Op warme dagen wil je misschien alleen maar op het strand hangen. Ook dat kan in Kampen! Steek daarvoor de brug over naar het Kamper stadsstrand aan de overkant van de IJssel. Dit is de perfecte plek voor een paar uurtjes ontspanning, met het zand onder je voeten en een prachtig uitzicht op de skyline van Kampen. Er is een zonneweide, je kunt chillen op ligbedden en in hangmatten en er is een zonneweide om aan je kleurtje te werken. En het strand is gratis toegankelijk.

Kampen strand

Zwemmen in de rivier is helaas niet toegestaan, dus afkoelen door een duik in het water is er helaas niet bij. Bij het strand kun je eten en drinken bij Paviljoen Hanzezicht (www.paviljoenhanzezicht.nl), dat geopend is van half april tot half oktober. Bij mooi weer zit het terras snel vol en er worden in de zomer regelmatig evenementen georganiseerd, van live muziek tot sportactiviteiten.

Verken de IJsseldelta

Ten noorden van Kampen ligt een waterrijk landschap dat bekendstaat als de IJsseldelta. In dit gebied aan de monding van de IJssel komen water, land en geschiedenis samen. Je vindt er de oudste polder van Nederland (drooggelegd in de 14e eeuw), de oudste stenen dijk, terpboerderijen en een eindeloze variatie van waterwegen. Dat loopt uiteen van rivieren en slootjes tot weteringen, kreken, kolken en uiterwaarden. Typisch dat landschap wat je je voorstelt bij landelijk Nederland. Vooral als er bijzondere wolken in de lucht hangen!

Kampen IJsseldelta

Pak de fiets, auto of boot en neem de tijd om de IJsseldelta te verkennen als je wat langer vakantie viert in dit gebied. Je kunt er wandelen, fietsen, kanoën en suppen. Of huur een boot voor een tochtje over de eeuwenoude waterwegen. In de IJsseldelta vind je naast Kampen andere stadjes met een lange geschiedenis. Maak een stop in Hanzestad Hasselt, bezoek het tapijtmuseum in tapijtstad Genemuiden en ga watersporten in Zwartsluis.

Windmolen D’Olde Zwarver

Aan de zuidkant van Kampen wordt de skyline niet bepaald door poorten en torens, maar door windmolen D’Olde Zwarver. Deze achtkantige stellingmolen staat sinds 1842 in Kampen, maar de precieze bouwdatum is nooit achterhaald. Misschien is de molen wel veel ouder. Ooit stond de molen dichter bij de binnenstad, maar in 1952 is die verplaatst naar de huidige plek langs de IJssel. Vandaar ook de naam: de oude zwerver.

Kampen windmolen

Sinds de jaren ’70 houden vrijwilligers D’Olde Zwarver draaiende en worden tarwe, rogge en spelt tot meel gemalen. In de winkel kun je uiteenlopende molenproducten kopen, van bloem en gist tot pannenkoekenmeel en kruidkoekmix. Op zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur kun je een kijkje nemen in de windmolen en meer horen over de mysterieuze geschiedenis. Komt de molen misschien toch uit Groningen? Adres: IJsseldijk 92, 8261 LM Kampen. Website: www.d-olde-zwarver.nl

Museumboerderij Erf 29

Het agrarische verleden van Kampen komt samen in Museumboerderij Erf 29, gevestigd in een terpboerderij uit de 19e eeuw. Je komt er alles te weten over het vroegere boerenleven in Kampen. De boerderij en de bijbehorende stallen hebben een authentieke inrichting uit het begin van de 20e eeuw met antieke meubels, kleding en keukengerei.

In het voorhuis is een collectie klederdrachtmutsen te zien die steeds wisselt. Het slaapgedeelte is ingericht in art deco-stijl uit de jaren ’30. De Museumboerderij bevindt zich op het Kampereiland ten noorden van de stad, een gebied dat tot de aanleg van de Afsluitdijk regelmatig overstroomde. Adres: Heultjesweg 31, 8267 AH Kampen. Website: www.erf29.nl

Beleef de Kamper Ui(t)dagen

Elke zomer verandert Kampen in een bruisend festivalterrein tijdens de Kamper Ui(t)dagen. Op zo’n vijf of zes donderdagen in juli en augustus is er van alles te beleven in de Hanzestad, van live muziek en entertainment tot proeverijen en leuke activiteiten voor kinderen. Geniet van orgelmuziek in de kerken, maak een rondvaart en ga op zoek naar snuisterijen op braderieën. Dit is ook de tijd van het jaar dat je eindelijk de Nieuwe Toren kunt beklimmen.

Kampen wegwijzer

Het evenement begint met het hijsen van een koe met touwen aan de Nieuwe Toren in het bijzijn van de burgemeester. Geen echte koe natuurlijk, maar lang geleden zou er weleens een levende koe naar boven zijn gehesen. Het beest moest plukken gras weg grazen die op de gevel waren gegroeid. Deze arme koe overleefde het niet, met een touw strak om haar nek. Hieruit is het begrip Kamper ui ontstaan: een spottend verhaal dat de domheid van inwoners én bestuurders benadrukt. Kijk voor het programma op: www.visitkampen.nl

Wat te doen in Kampen: praktische tips

Overnachten in Kampen

Kampen is niet een hele grote stad, maar heeft toch een paar aantrekkelijke hotels en bed & breakfast. Wil je in het historische centrum verblijven, dan is Boetiek Hotel Kampen een aanrader. Het bevindt zich in een monumentaal Jugendstil-pand aan de rivier de IJssel en heeft slechts 11 kamers, die allemaal anders zijn ingericht. Bij mooi weer kun je ontbijten in de tuin die tegen de oude stadsmuur aan ligt. Gasten kunnen gratis parkeren op een eigen terrein.

Kampen boetiekhotel

Net buiten het centrum van Kampen ligt B&B De Stadsboerderij, gevestigd in drie aaneengesloten historische huizen. Tot midden vorige eeuw woonden hier nog zogeheten stadsboeren. De karakteristieke panden zijn stijlvol opgeknapt tot een bed & breakfast met zeven kamers en een familie-appartement. Drie kamers hebben een kitchenette. Voor fietsers is er een overdekte en afsluitbare stalling.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Kampen?
Reserveer hier een hotel of bed & breakfast in Kampen, tegen de laagste prijzen

Wil je graag in een vakantiehuis verblijven? Aan de westelijke rand van Kampen ligt Vakantiepark EuroParcs De IJssel Eilanden aan het Revemeer. Je hebt de keuze uit chalets, vakantievilla’s, appartementen en tiny houses, waarvan een groot deel aan het water ligt. Het vakantiepark heeft een restaurant en je kunt een (elektrische) fiets huren om naar Kampen te fietsen. Ook het huren van een boot behoort tot de mogelijkheden om de waterrijke omgeving te verkennen. ► Boek hier een verblijf in Vakantiepark EuroParcs De IJssel Eilanden

Kampen vakantiepark

Eten en drinken in Kampen

Kampen lag vroeger aan de Zuiderzee en vis is daarom nog steeds een belangrijk thema in de culinaire tradities van de stad. Zo is Kampen trots op de Kamper paling waar vissersboten vanouds op visten en die bij eigen rokerijen werd verwerkt. Nog steeds kun je een broodje gerookte paling scoren, bijvoorbeeld bij Palingboot het Bottertje (www.palingboothetbottertje.nl) aan de IJsselkade.

Ben je een koffieliefhebber? Leuk om te weten is dat de bekende koffieproducent Kanis & Gunnink uit Kampen komt. In 1879 begon H. Kanis een theehandel en koffiebranderij aan de Oudestraat. Later kwam daar Frans Gunnink bij als winkelbediende. De winkel bestaat niet meer, maar Kampen heeft genoeg koffietentjes. Een aanrader is Filter Specialty Coffee aan Oudestraat 176.

Kampen koffietentje

Probeer qua lokale lekkernijen een Kamper Slof te scoren. Dit is een soort uitgerekte gevulde koek, met amandelspijs en walnoten. Het recept is al eeuwenoud en vele families doorgegeven. Je kunt het onder meer krijgen bij Banketbakkerij Smit (www.bakkerijsmit.nl) aan de Oudestraat 170, die al sinds 1936 bestaat.

Kamper Slof in Kampen

Voor de lekkerste bonbons en chocolade sla je een voorraadje in bij Chocolaterie De Swaen (www.chocolateriedeswaen.nl) aan de Oudestraat 162. Er zijn bonbons verkrijgbaar in uiteenlopende smaken als oma’s stoofpeer en amandel butterscotch. Voor stijlvol dineren maak je een reservering in het knusse restaurant De Bottermarck (www.debottermarck.nl) met slechts tien tafeltjes. Kies voor een shared dining menu of een 7-gangenmenu voor € 79,95.

Kampen chocolaterie

Reizen naar Kampen

Kampen  ligt in het uiterste westen van de provincie Overijssel, niet ver van Flevoland. Je kunt de stad prima bereiken per auto, trein en bus. Het belangrijkste treinstation (uit 1865) ligt aan de overkant van de IJssel. Na aankomst moet je de Stadsbrug oversteken en je bent in de binnenstad. Nadeel is echter dat er geen intercity’s en sneltrein stoppen op dit station. Dit treinstation is het eindpunt van een kort stoptreintje tussen Zwolle en Kampen van vervoersmaatschappij Keolis (www.keolisblauwnet.nl).

Kampen station

Je kunt dus via Zwolle naar Kampen reizen, maar je kunt ook de sprinter pakken naar station Kampen Zuid. Deze vertrekt onder meer vanuit Lelystad en Leeuwarden. Op dit kleine station kun je de bus pakken naar het centrum. Lopen is te ver, het ligt 5 kilometer van de binnenstad. Helaas kun je geen OV-fietsen huren op station Kampen Zuid.

Aangezien Kampen niet bereikbaar is per intercity, ben je met de auto een stuk sneller in de Hanzestad. Vanuit Amsterdam en Utrecht is het 1 uur en 15 minuten rijden, vanuit Rotterdam ben je bijna 2 uur onderweg.

Kampen brug IJssel

Op loopafstand van de binnenstad zijn drie grote parkeerplaatsen waar je gratis kunt parkeren, onder andere tegenover het NS-station. Betaald parkeren nabij het centrum kan onder meer bij parkeerplaats De Bongerd en Meeuwenplein. Een dagkaart kost € 10,30 (prijs in 2024). In de oude binnenstad mag je maximaal 3 uur parkeren. Op zondagen en feestdagen is parkeren gratis.

Voor meer informatie over wat te doen in Kampen kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.visitkampen.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 19 april 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Kampen, Overijssel, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com; Booking.com; EuroParcs.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam