Openbaar vervoer in Oslo, Noorwegen

Oslo is een compacte stad, maar toch zal je af en toe gebruik willen maken van het openbaar vervoer. Sommige bezienswaardigheden in Oslo liggen te ver weg om te voet te bereiken. Ook voor korte afstanden kan het relaxed zijn om het openbaar vervoer te nemen. Het stadsbestuur van Oslo moedigt inwoners en toeristen aan om het OV te gebruiken, om daarmee het autogebruik en de uitstoot te verminderen. In 2028 moet al het openbaar vervoer in het grootstedelijk gebied van Oslo emissievrij zijn.

De hoofdstad van Noorwegen heeft een uitgebreid en efficiënt openbaar vervoernetwerk van metro’s, trams, bussen, regionale treinen en veerponten. Je kunt hiermee alle stadsdelen en buitenwijken bereiken, evenals de omliggende regio Viken (vroeger bekend als het graafschap Akershus). Al het openbaar vervoer in Oslo wordt beheerd door één vervoersbedrijf, Ruter. Op de website vind je informatie over de dienstregeling: www.ruter.no

Kopen van kaartjes in Oslo

Met één ticket kun je gebruikmaken van al het openbaar vervoer, dus van de metro’s, stadsbussen, trams, lokale treinen en ferry’s. Je kunt het beste een kaartje kopen vóór het instappen. Eventueel kun je een kaartje kopen op een veerpont en bij de buschauffeur in de bus, maar dan betaal je meer (ongeveer € 2 tot € 4 extra). Je moet ook contant betalen. In de trams en metro’s is het niet mogelijk om een kaartje te kopen.

Tickets kun je kopen op bemande treinstations, bij kaartautomaten, bij servicepunten van Ruter en bij de kiosken van Narvesen, 7-Eleven, Deli De Luca en Mix. Daarnaast kun je tickets kopen op je mobiele telefoon met de RuterBillett-app. Dit is de gemakkelijkste manier.

Spaar tijd en geld uit voor 30 musea en attracties in Oslo!
Bestel hier alvast online je Oslo Pass, inclusief openbaar vervoer

Voor een enkele reis koop je een Enkeltbillett. Tevens kies je het aantal zones. Oslo is verdeeld in 4 zones. Het centrum is zone 1, terwijl de buitenste wijken (inclusief de internationale luchthaven) tot zone 4 behoren. Een enkele reis voor 1 zone is geldig voor 60 minuten, en in die tijd mag je zo vaak overstappen als je wilt. Voor elke extra zone komt er 30 minuten aan reistijd bij. Je kunt ook een ticket kopen voor 24 uur (24-timersbillett) of een hele week (7-dagersbillett).

Voor een stedentrip of langer verblijf kun je de Oslo Pass aanschaffen. Hiermee kun je 24, 48 of 72 uur gebruikmaken van het openbaar vervoer in Oslo. Met deze pas krijg je ook gratis toegang tot vele bezienswaardigheden in Oslo. Je kunt de Oslo Pass kopen bij servicepunten van Ruter op de luchthaven en Aker brygge, online en bij toeristenkantoren en hotels.

Reizen met de metro in Oslo

De metro is een van de meest efficiënte manieren om in Oslo te reizen. In de Noorse hoofdstad staat de metro bekend als T-Bane, die zowel populair is onder forenzen als onder vakantiegangers. Oslo heeft vijf verschillende metrolijnen, genummerd 1 tot en met 5, met meer dan honderd stations. Elke metrolijn heeft een verschillende kleur. De metro’s rijden vanaf ongeveer 05.00 uur in de ochtend tot 01.00 uur ‘s nachts.

In het stadscentrum is een tunnel waar alle metrolijnen samenkomen. Op zes stations kun je elke lijn nemen: Majorstuen, Nationaltheatret, Stortinget, Jernbanetorget, Grønland en Tøyen. Het metrostation Jernbanetorget is het belangrijkste, want hier vind je het centraal station en het belangrijkste busstation van Oslo. Ook kun je hier overstappen op een tram. Metrolijn 1 (lichtblauw) is populair bij toeristen om de skischans Holmenkollen te bereiken.

Reizen met de tram in Oslo

Al sinds 1875 rijden er trams (Trikk) in Oslo, dat een handig vervoermiddel is om enkele buitenwijken te bereiken. Tegenwoordig heeft de stad zes tramlijnen, met verschillende nummers en kleuren. De laatste jaren zijn veel verouderde trams (met trappen) vervangen door stillere en moderne exemplaren, met deuren die opengaan op straatniveau. De lichtblauwe trams rijden overdag elke 10 minuten en in de avonden en weekenden elke 20 minuten.

Vrijwel alle trams rijden door het centrum van Oslo. Voor toeristen kan tramlijn 12 (paars) handig zijn: hiermee kun je vanaf het centraal station naar het uitgaansgebied Aker Brygge en het beeldenpark Vigelandsparken. Trams 17 en 18 rijden naar het Bislett Stadion.

Reizen met de bus in Oslo

In Oslo rijden twee soorten bussen. De rode zijn stadsbussen (Bybuss) die het centrum van Oslo verbinden met de buitenwijken, waar geen ander openbaar vervoer rijdt. De groene bussen bestrijken de grootstedelijke regio en rijden naar dorpen, voorsteden en plaatsen die veel verder weg liggen. De regionale buslijnen beginnen en eindigen meestal bij het centraal busstation van Oslo (Oslo bussterminal).

In de rode bussen kun je bij elke deur instappen. In groene bussen moet je voorin bij de chauffeur instappen. Een populaire buslijn bij toeristen is nummer 30 richting het schiereiland Bygdøy, voor het Vikingmuseum (Vikingskipshuset) en het Kon-Tiki Museum. Buslijn 50 rijdt naar het mooie stadje Drøbak in het zuiden, met zijn pittoreske houten huizen.

Het openbaar vervoer tijdens de nacht is beperkt in Oslo, maar gelukkig kun je tussen 01.00 en 04.00 uur gebruikmaken van nachtbussen (bekend als Nattlinjer of Nattbusser). Je betaalt hiervoor het gebruikelijke dagtarief, er komt geen toeslag bij voor reizen in de nacht. Buslijnen 31 en 34 rijden 24 uur per dag, het hele jaar door.

Wil je de hoogtepunten van Oslo op je gemak bekijken?
Bestel hier je tickets voor een hop on, hop off-bus en boottocht in Oslo

Reizen met de boot in Oslo

Tickets voor het openbaar vervoer in Oslo zijn ook geldig voor de veerboten naar de kleinere eilanden in de Oslofjord ten zuiden van de hoofdstad. Kaartjes kun je niet op de eilanden kopen, dus zorg dat je een retourtje hebt. Er gaan ferries naar Hovedøya, Lindøya, Nakholmen, Bleikøya, Gressholmen en Langøyene, die vallen in zone 1.

In de zomer varen de veerponten van vroeg in de ochtend tot middernacht. In de winter vertrekken ze ongeveer 7 tot 8 keer per dag. Ze vertrekken allemaal vanaf de pier Rådhusbrygge 1, voor het stadhuis van Oslo.

Vroeger kon je met een ticket ook naar het schiereiland Bygdøy, maar tegenwoordig valt dat niet meer onder het ov-netwerk. Als de musea op Bygdøy wilt bezoeken met een ferry, moet je hiervoor een apart kaartje kopen. De veerboten vertrekken elke 20-30 minuten vanaf Pier 3 en varen alleen tussen maart en oktober. Met de Oslo Pass is de overtocht wel gratis. Website: www.nyc.no

Voor het laatst bijgewerkt op 3 februari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het openbaar vervoer in Oslo, Noorwegen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/RS.photography; Pixabay; Flickr.com/Ricky Leong; Flickr.com/Sean Hayford Oleary.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie