Bezienswaardigheden en musea in Innsbruck, Oostenrijk

Goldenes Dachl (Gouden Dak)

Het klinkt raar, maar een ‘dak’ is een van de populairste bezienswaardigheden van Innsbruck. Dagelijks klonteren toeristen samen voor het Goldenes Dachl – een foto van deze trekpleister is hét bewijs dat je daadwerkelijk in Innsbruck bent geweest. Het is niet zomaar een dak, maar een ‘Gouden Dak’, dat uitgegroeid is tot symbool van de hoofdstad van Tirol. Het gaat in feite om een erker die bedekt is met 2657 vergulde koperen dakpannen (dus het gaat niet om echt goud).

De erker hangt aan het vroegere verblijf van de Tiroler vorsten en werd in 1500 gebouwd in opdracht van keizer Maximiliaan I. Zo kon de kleurrijke Oostenrijkse aartshertog vanaf dit balkon het bruisende stadsleven op het hoofdplein van Innsbruck observeren. Je kunt het dak van buiten bewonderen, maar ook een bezoek brengen aan het Goldenes Dachl Museum. Daar leer je meer over de keizer, de geschiedenis van de Goldenes Dachl en de middeleeuwse wereld van gilden en landgoederen. Zo kom je daar te weten dat de bevolking van Innsbruck de erker tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft ingekapseld in een bunker om te voorkomen dat de culturele schat verloren zou gaan. Je vindt de Goldenes Dachl in het oude centrum van Innsbruck. Het museum is in november gesloten. Adres: Herzog-Friedrich-Straße 15, 6020 Innsbruck, Oostenrijk. Website: www.innsbruck.gv.at/goldenesdachl

Kaiserliche Hofburg

De keizerlijke Hofburg (Kaiserliche Hofburg) is het voormalige paleis voor de vorsten van het Habsburgse Rijk en is een van de belangrijkste culturele gebouwen van Oostenrijk. Het paleis is gebouwd in 1460 als middeleeuwse burcht in gotische stijl, maar kreeg in de achttiende eeuw de pracht en praal van het Weense hof onder leiding van keizerin Maria Theresa. Zij liet de residentie tussen 1754 en 1773 verbouwen in een stijl van barok en rococo, waardoor het meer grandeur moest uitstralen.

Hoogtepunt in het keizerlijke Hofburg is de Riesensaal, een grote zaal in gepolijst marmer, ingericht in wit en goud met vele mooie portretten van de keizerlijke familie (met hun zestien kinderen), en drie grote plafondschilderingen uit 1775. Het was de belangrijkste bal- en feestzaal in het westen van Oostenrijk. Wat je ook niet mag missen zijn de luxe appartementen met hun prachtig beschilderde plafonds, de schilderijengalerij en het appartement van keizerin Elisabeth (beter bekend als Sisi). De meubels en wanden werden hier bekleed met exquise zijden stoffen. Hofburg diende als paleis tot het einde van de Eerste Wereldoorlog, toen het Habsburgse Rijk uiteen viel. Je vindt de keizerlijke Hofburg in het oude centrum van Innsbruck, tussen de Goldenes Dachl en de Domkerk. Adres: Rennweg 1, 6020 Innsbruck, Oostenrijk. Website: www.hofburg-innsbruck.at

Andere bezienswaardigheden en musea in Innsbruck

Meer hoogtepunten ontdekken tijdens je vakantie in Innsbruck?
Bekijk hier de beste tours en activiteiten in Innsbruck

Voor het laatst bijgewerkt op 6 april 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden en musea in Innsbruck, Oostenrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/tupungato; Flickr.com/pilot_micha.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam