Bezienswaardigheden in Innsbruck, Oostenrijk

Goldenes Dachl (Gouden Dak)

Het klinkt raar, maar een ‘dak’ is een van de populairste bezienswaardigheden van Innsbruck. Dagelijks klonteren toeristen samen voor het Goldenes Dachl – een foto van deze trekpleister is hét bewijs dat je daadwerkelijk in Innsbruck bent geweest. Het is niet zomaar een dak, maar een ‘Gouden Dak’, dat uitgegroeid is tot symbool van de hoofdstad van Tirol. Het gaat in feite om een erker die bedekt is met 2657 vergulde koperen dakpannen (dus het gaat niet om echt goud).

Goldenes Dachl in Innsbruck

De erker hangt aan het vroegere verblijf van de Tiroler vorsten en werd in 1500 gebouwd in opdracht van keizer Maximiliaan I. Zo kon de kleurrijke Oostenrijkse aartshertog vanaf dit balkon het bruisende stadsleven op het hoofdplein van Innsbruck observeren. Je kunt het dak van buiten bewonderen, maar ook een bezoek brengen aan het Goldenes Dachl Museum.

Innsbruck gouden dak

Daar leer je meer over de keizer, de geschiedenis van de Goldenes Dachl en de middeleeuwse wereld van gilden en landgoederen. Zo kom je daar te weten dat de bevolking van Innsbruck de erker tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft ingekapseld in een bunker om te voorkomen dat de culturele schat verloren zou gaan. Je vindt de Goldenes Dachl in het oude centrum van Innsbruck. Het museum is in november gesloten. Adres: Herzog-Friedrich-Straße 15, 6020 Innsbruck, Oostenrijk. Website: www.innsbruck.gv.at

Kaiserliche Hofburg

De keizerlijke Hofburg (Kaiserliche Hofburg) is het voormalige paleis voor de vorsten van het Habsburgse Rijk en is een van de belangrijkste culturele gebouwen van Oostenrijk. Het paleis is gebouwd in 1460 als middeleeuwse burcht in gotische stijl, maar kreeg in de 18e eeuw de pracht en praal van het Weense hof onder leiding van keizerin Maria Theresa. Zij liet de residentie tussen 1754 en 1773 verbouwen in een stijl van barok en rococo, waardoor het meer grandeur moest uitstralen.

Hofburg paleis in Innsbruck

Hoogtepunt in het keizerlijke Hofburg is de Riesensaal, een grote zaal in gepolijst marmer, ingericht in wit en goud met vele mooie portretten van de keizerlijke familie (met hun zestien kinderen), en drie grote plafondschilderingen uit 1775. Het was de belangrijkste bal- en feestzaal in het westen van Oostenrijk.

Innsbruck Hofburg

Wat je ook niet mag missen zijn de luxe appartementen met hun prachtig beschilderde plafonds, de schilderijengalerij en het appartement van keizerin Elisabeth (beter bekend als Sisi). De meubels en wanden werden hier bekleed met exquise zijden stoffen. Hofburg diende als paleis tot het einde van de Eerste Wereldoorlog, toen het Habsburgse Rijk uiteen viel. Je vindt de keizerlijke Hofburg in het oude centrum van Innsbruck, tussen de Goldenes Dachl en de Domkerk. Adres: Rennweg 1, 6020 Innsbruck, Oostenrijk. Website: www.hofburg-innsbruck.at

Hofkirche

De Hofkirche (Hofkerk) behoort tot de een van de meest markante bezienswaardigheden in de oude binnenstad van Innsbruck. Dit is imposant een keizerlijk graf, maar dan zonder keizer! De elegante gotische kerk werd tussen 1553 en 1563 gebouwd als grafmonument voor de Habsburgse keizer Maximiliaan I (1459-1519). Initiatiefnemer was zijn kleinzoon Ferdinand I, die een groots herdenkingsmonument wilde oprichten ter ere van zijn grootvader.

Innsbruck Hofkerk

In het midden van de kerk staat een sierlijke zwarte marmeren sarcofaag, geflankeerd door 28 levensgrote marmeren beelden van belangrijke historische figuren, familieleden en voorouders. De kerk wordt daarom ook wel Schwarzmanderkirche genoemd – oftewel ‘de zwarte mannenkerk’. Acht van deze ‘mannen’ zijn eigenlijk vrouwen, dus die bijnaam klopt niet helemaal. Maximilaan I ligt echter begraven in het kasteel van Wiener Neustadt bij Wenen, wat ook zijn wens was. Toen de kerk ruim 40 jaar na zijn dood eindelijk klaar was, besloten zijn nazaten de tombe maar leeg te laten.

Hofkerk tombe in Innsbruck

Er liggen wel enkele andere belangrijke personen begraven, onder wie Andreas Hofer, de nationale held van Tirol. Als vrijheidsstrijder ging hij in 1809 de strijd aan met Napoleon. Ook bijzonder in de kerk is een orgel van Jörg Ebert van meer dan 450 jaar oud. Dit is een van de oudste orgels ter wereld die nog steeds in gebruik is. Tijdens concerten wordt het orgel nog bespeeld. Adres: Universitätsstraße 2, 6020 Innsbruck, Oostenrijk. Website: www.tiroler-landesmuseen.at

Schloss Ambras

Op een heuvel ten zuidoosten van Innsbruck ligt Schloss Ambras, een van de beroemdste kastelen van Oostenrijk. Aartshertog Ferdinand II (1529-1595) liet het renaissancekasteel bouwen als liefdesgeschenk voor zijn vrouw Philippine Welser. Zij was een eenvoudig burgermeisje waar Ferdinand in het geheim mee was getrouwd. Rond 1570 richtte hij in een lagere deel van het kasteel (het Unterschloss) de Kunst- und Wunderkammer op. Hier bracht hij zijn uitzonderlijke kunstcollectie onder, bestaande uit harnassen, wapens, portretten, kostbaar glaswerk, kristallen bekers en zilveren en gouden voorwerpen.

Slot Ambras in Innsbruck

Volgens het kasteel is dit ‘het oudste museum ter wereld’ dat zich nog altijd op dezelfde plek bevindt. Sinds 1936 is het een publiek museum en kun je ronddwalen door de prachtige zalen. Hoogtepunt is de enorm lange Spaanse Zaal met portretten van prinselijke heersers van Tirol. Hier vinden nu klassieke muziekconcerten plaats. Ook bijzonder is de 16e-eeuwse badkamer. Hier konden gasten een ware wellness-ervaring ondergaan, met een groot bad met warm water, een zweetbad en een ontspanningsruimte. Adres: Schloßstraße 20, 6020 Innsbruck, Oostenrijk. Website: www.schlossambras-innsbruck.at

Ontdek de indrukwekkende keizerlijke geschiedenis
Boek hier alvast je entreetickets voor Schloss Ambras

Alpenzoo

Ben je met de kinderen naar Innsbruck? Dan mag de Alpenzoo niet ontbreken op je lijstje van bezienswaardigheden. De dierentuin ligt op een hoogte van 750 meter aan de voet van de Nordkette, de ‘huisberg’ van Innsbruck. Daarmee is het de hoogst gelegen van Europa. Maar de Alpenzoo heeft ook ‘s werelds grootste collectie dieren uit het Alpengebied. Je ziet er zo’n 2000 Alpendieren van 150 verschillende soorten, waaronder steenbokken, gemzen, beren, lynxen, wolven en bizons (die wel 1000 kilo kunnen wegen).

Innsbruck Alpenzoo

Bijzonder zijn de Turopolje-varkens uit Kroatië, die door gevechten tijdens de Bosnische burgeroorlog bijna waren uitgestorven. In acht terraria zie je reptielen die zich hebben aangepast aan het koele klimaat in de Alpen. Bij de vogels kijk je in de ogen van de steenarend, de grootste roofvogel in het Alpengebied die vooral op marmotten jaagt. De dierentuin ligt op 20 minuten lopen van het centrum van Innsbruck. Je kunt ook de kabelbaan Hungerburgbahn nemen. De kids zullen er dol op zijn. Adres: Weiherburggasse 37a, 6020 Innsbruck, Oostenrijk. Website: www.alpenzoo.at

Boek vooraf je kabelbaanrit naar de dierentuin van Innsbruck!
Boek hier je entreeticket voor de Alpenzoo en de Hungerburgbahn

Nordkette

Voor een adembenemend uitzicht over Innsbruck neem je de kabelbaan naar de Nordkette (de Noordketen), de ‘huisberg’ ten noorden van de stad. Eigenlijk is dit een bergketen in de Alpen met meerdere toppen, die reiken tot een hoogte van meer dan 2700 meter. Een groot deel van deze bergen ligt in Karwendel, het grootste natuurpark van Oostenrijk. In de zomer kun je hier wandelen en bergbeklimmen, ‘s winters kun je er skiën.

Innsbruck Nordkette kabelbaan

De Nordkettenbahnen, de kabelbaan die al in gebruik is sinds 1908, brengt je vanuit het centrum van Innsbruck in 20 minuten naar de Nordkette. De rit verloopt in drie etappes. Eerst neem je de Hungerburgbahn vanuit het stadscentrum naar de Hungerburg op 862 meter hoogte (8 minuten). Onderweg kun je eventueel uitstappen voor een bezoek aan de Alpenzoo. Vervolgens loop je een klein stukje naar Hermann-Buhl-Platz, vernoemd naar een beroemde Oostenrijkse alpinist. Mocht je honger of dorst hebben, dan kun je aanschuiven in restaurant Das Hungerburg (www.dashungerburg.com) en meteen al van het uitzicht genieten.

Innsbruck Nordkette

Daarna neem je de Seegrubenbahn naar de Seegrube op 1905 meter hoogte. Ook hier kun je Tiroolse lekkernijen proeven in het panoramische restaurant Seegrube (www.seegrube.at). Voor de derde en laatste etappe stap je in de Hafelekarbahn en die brengt je naar de 2334 meter hoge bergtop Hafelekar. Aan de ene kant zie je in de verte het dal van Innsbruck, aan de andere kant de ruige bergtoppen in natuurpark Karwendel. Alle kabelbanen vertrekken om de 15 minuten. Kijk ook je ogen uit bij de futuristische kabelbaanstations – die zijn ontworpen door de beroemde Irakees-Britse architecte Zaha Hadid. Website: www.nordkette.com

Geniet van een 360º-graden uitzicht over Innsbruck!
Boek hier je ticket voor de rit met de Nordkette-kabelbaan

Tiroler Volkskunstmuseum

In het Tiroler Volkskunstmuseum kom je alles te weten over de geschiedenis en cultuur van Tirol. In de verschillende zalen zie je klederdracht, oud handwerk, meubels, textiel, gereedschap, aardewerk, glas, alledaagse gebruiksvoorwerpen en andere items die typisch zijn voor de Oostenrijkse streek. De oudste voorwerpen dateren uit de late middeleeuwen.

Innsbruck Volkskunstmuseum

Veertien kamers zijn authentiek ingericht zoals ze er ooit uitzagen in boerderijen en herenhuizen, met spullen van vroeger. Zo zie je een houten salon met een oven die van buiten kon worden verwarmd. Dit was vanaf de 16e eeuw de belangrijkste woonkamer in boerderijen in Tirol. Het Volkskunstmuseum is gevestigd in vier vleugels van een voormalig Franciscaans klooster in de oude binnenstad van Innsbruck, direct naast de Hofkerk. Dit museum bestaat al sinds 1929 en geldt als een van de beste streekmusea van Europa. Adres: Universitätsstraße 2, 6020 Innsbruck, Oostenrijk. Website: www.tiroler-landesmuseen.at

Kathedraal van Innsbruck

Aan de noordkant van het centrum vind je de Kathedraal van Innsbruck, de oudste kerk van de stad. Die staat ook wel bekend als de Jacobskerk (Dom St. Jakob) omdat het op een van de pelgrimsroute ligt naar de Spaanse bedevaartsplaats Santiago de Compostella. In de 12e eeuw stond hier al een gotische kerk, maar door een aardbeving een paar eeuwen later bleef er weinig van over. Van 1717 tot 1724 verrees een nieuwe barokke kathedraal met twee hoge klokkentorens en een koepel. Elke dag om 12.15 uur kun je de klokken horen luiden.

Innsbruck kathedraal

Binnen kun je het barokke interieur bewonderen, met fraaie plafondschilderingen, sculpturen, marmeren zuilen en sierlijk stucwerk. Het letterlijke hoogtepunt is het hoogaltaar versierd met goud en zwart, geel en rood marmer. In het midden prijkt het schilderij Mariahilf van de Duitse schilder Lucas Cranach de Oude. Hij schilderde dit portret van Maria met kind in 1537. Via de Duitse stad Dresden kwam het rond 1650 in Tirol terecht. Dit is de beroemdste afbeelding van Maria in het Alpengebied, dat door velen is gekopieerd. Buiten gebedsdiensten is de Dom van Innsbruck elke dag te bezoeken. Adres: Domplatz 6, 6020 Innsbruck, Oostenrijk. Website: www.dibk.at

Voor het laatst bijgewerkt op 3 juni 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Innsbruck, Oostenrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Pixabay/RonPorter.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam