Parlementspaleis, Boekarest, Roemenië

De beste bezienswaardigheden in Boekarest

Parlementspaleis BoekarestAls je tijdens je stedentrip in Boekarest iets van brute lelijkheid wilt zien, moet je naar het kolossale Parlementspaleis (of Volkspaleis). De immense omvang en de weelde doen je mond openvallen van verbazing en je hoofd tollen. Het Parlementspaleis (Casa Poporului) bevat twaalf verdiepingen (waaronder vier ondergrondse verdiepingen en een nucleaire bunker), 1100 kamers, 4500 kroonluchters, en ga zo maar door. Het interieur is zo luxe als het maar zijn kan, met mozaïeken, eiken lambrisering, marmer, bladgoud, glas-in-lood ramen en vloeren bedekt met dikke tapijten. Het 84 meter hoge Parlementsgebouw is met zijn oppervlakte van 365.000 vierkante meter het één na grootste overheidsgebouw ter wereld, na het Pentagon in de Verenigde Staten.

De Roemeense dictator Ceauşescu gaf in 1984 de opdracht voor dit megalomane gebouw, waarvoor een groot deel van het historische Boekarest werd gesloopt. Het oorspronkelijke ontwerp voor het complex kwam van een architect van slechts 28 jaar oud, maar de communistische leider was zo grillig dat zelfs 700 architecten later het Parlementspaleis nog steeds niet aan zijn verwachtingen voldeed. Zelfs bij zijn dood in 1989 was het nog niet af. Tegenwoordig biedt het Parlementsgebouw onderdak aan het parlement (niet zo gek natuurlijk), een conferentiecentrum en het National Museum of Contemporary Art. Een groot deel van het gebouw is ongebruikt.

Het bekendste gebouw van Roemenië ging in 1990 open voor het publiek. Tijdens een rondleiding kun je de grootste en meest extravagante zalen bezichtigen en tegen extra betaling mag je de kelders in of het naar het dakterras, waar je misschien wel het mooiste uitzicht hebt over Boekarest. Ook voor een fototoestel moet je extra betalen. Een rondleiding moet je een dag van tevoren aanvragen via de website. Bij bezoek moet je je paspoort of identiteitskaart laten zien. Adres: Strada Izvor 2-4, Boekarest. Website: cic.cdep.ro

Panorama van Parlementspaleis Boekarest

Voor het laatst bijgewerkt op 21 september 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het Parlementspaleis in Boekarest, Roemenië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © depositphotos.com/rossandhelen; Flickr.com/Alejandro Giacometti.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam