Reizen naar Tsjechië

Reizen met het vliegtuig naar Tsjechië

Tsjechië is goed te bereiken met het vliegtuig. Vanuit Nederland zijn meerdere vluchten per dag naar Praag, de hoofdstad van Tsjechië. KLM, CSA (Czech Airlines), de Tsjechische low budget maatschappij Smart Wings en Easyjet vliegen rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Praag. De vliegtijd is 1 uur en 30 minuten. Vanuit andere steden in Nederland kun je (nog) niet rechtstreeks naar Praag vliegen.

Prague Ruzyne Airport (PRG) is de belangrijkste luchthaven van Tsjechië en een internationaal overstappunt voor vluchten van en naar Oost-Europa. Er zijn meer dan 250 vluchten per dag, vanuit ruim honderd bestemmingen over de hele wereld. Het vliegveld – dat ook wel bekendstaat als Václav Havel Airport – ligt ongeveer 20 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad.

De luchthaven heeft twee terminals met cafés, bars en restaurants en 85 winkels. Sommige eetgelegenheden zijn 24 uur per dag open. In Terminal 2 is een museum, voor als je je verveelt. Website: www.prg.aero

Vervoer van de luchthaven naar Praag

Bus

Van het vliegveld rijdt een bus naar het Centraal Station van Praag. Deze Airport Express Bus vertrekt van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds elk halfuur. De reistijd naar het centrum is 30 tot 50 minuten, afhankelijk van de drukte in het verkeer. Je kunt een kaartje kopen bij balies in de aankomsthal of bij de buschauffeur (kleingeld noodzakelijk). Op het Centraal Station kun je de metro pakken van lijn C en met de trein reizen naar andere steden in Tsjechië.

Je kunt ook bus 100 nemen naar metrostation Zličín (metrolijn B, reistijd 18 minuten) of bus 119 naar metrostation Nádraží Veleslavín (metrolijn A, reistijd 15 minuten). Alle busdiensten worden verzorgd door het vervoersbedrijf DP Praha. Op de website kun je de dienstregeling raadplegen: www.dpp.cz

Vervoer van luchthaven PraagEr rijdt nog geen trein of metro van de luchthaven naar het centrum van Praag. Er bestaan wel plannen om in de toekomst een treinverbinding naar het vliegveld te realiseren.

Minibus

Je kunt op de luchthaven ook de minibus nemen naar het centrum van Praag. Deze is wat duurder dan de gewone bus. Tot 19.00 uur vertrekt elk halfuur een shuttle bus buiten voor de aankomsthal van Terminal 1 en Terminal 2. De minibus stopt op de V Celnici Straat, in de buurt van Náměstí Republiky (het Plein van de Republiek). Het ligt dicht bij het metrostation van lijn B. De shuttle service wordt verzorgd door Cedaz.

Taxi

De duurste en snelste optie is om na aankomst op het vliegveld een taxi te nemen naar het centrum van Praag. Er zijn twee officiële taxibedrijven: Fix Airport Cars en AAA Radio Taxi (www.aaataxi.cz). Zij hebben balies in de aankomsthal. Op de websites kun je de officiële taxitarieven raadplegen.

Reizen met de trein naar Tsjechië

Vanuit Nederland kun je niet meer rechtstreeks met de trein naar Tsjechië rijden. Er reed lange tijd een internationale nachttrein tussen Amsterdam en Praag (de City Night Line), maar Deutsche Bahn heeft deze verbinding eind 2014 geschrapt.

Tsjechië is echter nog steeds goed bereikbaar met de trein. Vanuit Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en Polen kun je rechtstreeks met de trein naar Tsjechië reizen. Je kunt bijvoorbeeld met de hogesnelheidslijn ICE International van Amsterdam naar Oberhausen (reistijd 1 uur en 50 minuten). Dagelijks vertrekt vanuit Oberhausen een nachttrein naar Praag.

Een alternatief is een trein te nemen van Amsterdam naar Berlijn (reistijd 6 uur en 15 minuten). Vanuit Berlijn rijdt meerdere keren per dag een Eurocity naar Praag (reistijd 4 uur en 40 minuten). Binnen een dag kun je dan met de trein in de hoofdstad van Tsjechië zijn.

Reizen met de auto naar Tsjechië

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk met de auto naar Tsjechië reizen. Je hoeft alleen door Duitsland te rijden, voordat je in Tsjechië bent. Je kunt er in één dag naartoe reizen, maar het is wat relaxter om de autorit over twee dagen te verdelen en onderweg in Duitsland te overnachten. Lees hier meer over reizen met de auto naar Tsjechië

Voor het laatst bijgewerkt op 17 augustus 2015.

Foto's © depositphotos.com/benkrut; Cedaz Praha.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam