Tips voor een vakantie in Fuerteventura

Fuerteventura betekent letterlijk ‘sterke wind’. Het waait er dus altijd, op het een na grootste stukje van de Canarische Eilanden waar de windmolens nog altijd hun rondjes draaien. Maar die warme passaatwind zorgt juist voor verkoeling op Fuerteventura. Het Spaanse eiland ligt weliswaar in de Atlantische Oceaan, maar de hete Sahara-woestijn is dichtbij. Het zand uit de woestijn waait bijna letterlijk de zee over.

Het landschap is droog, schraal en ruig, wat Fuerteventura zijn eigen karakter geeft binnen de Canarische Eilanden. Op het langgerekte eiland kun je makkelijk een week vakantie vieren, er is genoeg te zien en te beleven. Pas geleden brachten we een bezoek aan deze bijzondere bestemming waar meer geiten wonen dan mensen. Hier vind je enkele tips voor een vakantie in Fuerteventura.

Vulkanen op Fuerteventura

Vulkaan op FuerteventuraZe zijn al een tijdje niet meer actief, maar in het grillige noorden van Fuerteventura steekt nog altijd een rij van drie vulkaankegels uit het landschap. Deze jongste vulkanen van het eiland bliezen ongeveer 8000 jaar geleden hun laatste stoom uit. De vulkanen kun je tegenwoordig makkelijk beklimmen. Er loopt een goed begaanbaar kronkelend natuurleerpad langs de kraters en heel hoog is het niet: de hoogste vulkaan de Calderón Hondo is zo’n 278 meter. Op de hellingen van de vulkanen zie je het fraaie roodachtig en gele lavagranulaat. Eenmaal boven kun je nog in de kraters van de vulkanen gluren.

Iets ten noorden van het dorp Lajares is een zanderige parkeerplaats waar je je auto kunt parkeren en aan de wandeling kunt beginnen. Met buslijn 7 kun je ook in Lajares komen. Stap uit bij het voetbalveld, vandaar is het ongeveer 1 kilometer lopen naar het beginpunt. Vergeet de zonnebrand niet.

Stranden op Fuerteventura

Strand op FuerteventuraWat is een vakantie op een Canarisch Eiland zonder een strand? Op Fuerteventura is aan stranden geen gebrek. Er zijn kilometerslange smetteloze goudgele zandstranden waar je bijna geen andere toeristen of locals tegenkomt. Ga bijvoorbeeld naar Parque Natural El Jable in het noordoosten van het eiland, vlak onder het stadje Corralejo. Deze witte stranden zijn nagenoeg ongerept en vormen een uitvloeisel van een woestijnachtig duingebied dat landinwaarts ligt. Op een paar plekken staan strandstoelen en parasols, maar op de meeste plekken heb je de zee, het strand en de zon voor jezelf. Ook voor windsurfers zijn de omstandigheden op Fuerteventura ideaal, met zijn eeuwig waaiende wind. Neem wel een windscherm mee als je op het strand wilt liggen.

Voor het Parque Natural El Jable kun je je auto gewoon langs de hoofdweg FV-1 parkeren en vandaar het zand op lopen. Entree hoef je niet te betalen en er is ook geen omheining. Of neem een taxi en laat je afzetten bij het Oliva Beach Resort en wandel vanaf daar naar het zuiden.

Cultuur op Fuerteventura

Vuurtoren op FuerteventuraVoor het toppunt van artistieke kunstzinnigheid, zoals op het zustereiland Lanzarote, hoef je niet op vakantie naar Fuerteventura. Het Canarische eiland heeft echter zijn eigen charmante geschiedenis die zijn sporen heeft nagelaten. Al in de oudheid was het komen en gaan van bezoekers, die vanuit Afrika zo op het eiland kwamen.

Voor het toerisme verdiende de lokale bevolking vooral aan de visserij. Het Museo de la Pesca Tradicional is een boeiend klein visserijmuseum in het dorp El Cotillo waar je alles leert over het dagelijks bestaan van de vissers in het verleden. Het museum is gevestigd in de vuurtoren El Tostón, die je uiteraard ook kunt beklimmen. Bovenop heb je een mooi uitzicht op het vlakke en door lavatongen dooraderde noordwestelijke deel van het eiland. Ook zie je de rood-wit gestreepte hogere vuurtoren ernaast, die sinds 1985 de schepen voor de kust de weg wijst.

Voor een inkijkje in het traditionele boerenleven is het openluchtmuseum en boerendorp Tefía een aanrader. Huizen van boeren zijn ingericht met meubels van weleer en handwerkers (in moderne kleding) redden hun ambachten van de vergetelheid. Als ze niet toevallig aan het lunchen zijn, zie je hoe ze keramiek, glas of hout bewerken.

Vermaak op Fuerteventura

Dromedaris op FuerteventuraFuerteventura is géén partyeiland waar het geraas van de golven elke avond wordt overstemd door de decibellen van dreunende nachtclubs, maar dat wil niet zeggen dat er geen vermaak is. Het eiland is een paradijs voor windsurfers, en die willen ‘s avonds natuurlijk ook loungen en chillen. De noordelijke plaats Corralejo is met zijn levendige en creatieve surfscene dé plek voor een bruisend nachtleven, en gelukkig is het oude dorp daarbij nog niet compleet ingenomen door pubs, disco’s en restaurants.

Voor uitgaan tussen de locals ben je in de hoofdstad Puerto del Rosario op de juiste plek. Er zijn enkele muziekcafés en disco’s voor de lokale jongeren. Jandía in het zuiden de grootste vakantiestad van Fuerteventura, maar met zijn vele hotels, resorts en appartementencomplexen is dit eerder een plek om te mijden.

Met de Sahara zo dichtbij, is het niet verbazingwekkend dat Fuerteventura ook een flink aantal dromedarissen en kamelen tot haar inwoners mag rekenen. Op verschillende plekken op het eiland kun je een tochtje maken op een dromedaris en in de fraai aangelegde dierentuin Oasis Park staan er honderden bij elkaar. In de dierentuin kun je tussen de palmen, drakenbloedbomen en andere tropische bomen ook terecht voor apen, krokodillen, giraffen (die je mag aaien), zebra’s en vogels. Alleen de entree (€ 33) is schrikbarend hoog. Website: www.oasiswildlifefuerteventura.com

Praktische tips voor een vakantie in Fuerteventura

Overnachten op Fuerteventura

Overnachten FuerteventuraFuerteventura heeft volop mogelijkheden om te overnachten. Er zijn honderden hotels en resorts. De meeste bevinden zich in de badplaatsen Costa Calma, Esquinzo en Morro Jable op het schiereiland Jandía en in de kustplaatsen Caleta de Fuste en Corralejo. Dit zijn vaak grote toeristencentra met zwembaden en volop mogelijkheden om te watersporten. Bij de all-inclusive resorts zijn maaltijden en drankjes bij de prijs inbegrepen. Ook kun je overnachten in vakantiehuizen, villa’s, appartementen en bungalows.

Daarnaast kun je overnachten in een pension of een landhuis, die je vaker buiten de badplaatsen en landinwaarts vindt. Fuerteventura heeft geen jeugdherbergen. Wel is er een berghut (Refugio de Montaña Casa de Los Padrones bij Betancuria) en een albergue rural in Pozo Negro, waar je kunt overnachten in bedden in slaapzalen. Op het schiereiland Jandía zijn drie campings, die alleen in de zomermaanden geopend zijn.

Voor hotels en vakantiehuizen op Fuerteventura kun je onder meer terecht op Booking.com. Ook kun je voor accommodatie op het Canarische Eiland terecht bij een reisbureau of reisorganisatie, waarvan het verblijf in een strandhotel onderdeel uitmaakt van een pakketreis.

Reizen naar Fuerteventura

Fuerteventura is het gemakkelijkste te bereiken per vliegtuig. Vanuit Nederland kun je met Transavia naar Fuerteventura vliegen, waarbij je mogelijk moet overstappen op Gran Canaria. Lees hier meer over reizen naar Fuerteventura

Lees hieronder verder voor meer reisinspiratie voor een vakantie op de Canarische Eilanden:

Tips voor een vakantie op Tenerife

Tenerife is de grootste van de Canarische Eilanden, een populaire zonbestemming met heerlijk weer, zonnige stranden en de hoogste berg van Spanje. Er zijn niet veel plaatsen in de wereld waar strand, bergen, woestijn en bossen op minder dan een uur rijden van elkaar liggen. Lees hier meer over een vakantie op Tenerife

Tips voor een vakantie op Lanzarote

Vakantie LanzaroteDe ‘zwarte parel’ van de Canarische Eilanden blinkt niet alleen uit door haar stranden, maar vooral door haar natuur. Lanzarote is een van de mooiste eilanden in de Atlantische Oceaan, met dank aan de zes jaar durende vulkaanuitbarsting van 1730 tot 1736. Lees hier de tips voor een vakantie op Lanzarote

Voor het laatst bijgewerkt op 5 november 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op Fuerteventura, Canarische Eilanden, Spanje, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/kasto; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!