De Portable Cities van Yin Xiuzhen

Portable CitiesStel: je gaat voor een langere tijd op reis en kunt maar één koffer of backpack meenemen. Al probeer je deze nog zo effectief mogelijk in te pakken; je zult nooit al je bezittingen mee kunnen nemen. De komende maanden zal je uit je koffer moeten leven en dat is helemaal niet erg. De inhoud van je koffer is als het ware een compacte versie van ‘thuis’, zo stelt de Chinese kunstenares Yin Xiuzhen.

Xiuzhen kwam tot deze conclusie toen ze op een vliegveld weer eens moest wachten op haar bagage. Vervolgens kon ze dit idee niet meer loslaten en besloot ze het te gebruiken voor haar volgende kunstproject: Portable Cities.

In Portable Cities maakt Yin Xiuzhen miniatuurversies van steden die een plekje in haar hart hebben veroverd. Dat doet ze door gebruik te maken van gedragen kleding en deze als het ware op te zetten in een koffer. De kleding is altijd afkomstig van de inwoners van de desbetreffende stad. Ook voorziet ze de koffers van speakers, zodat iedere stad haar eigen soundtrack krijgt. Tot dusver heeft Xiuzhen al van verschillende steden een complete city scape gemaakt, waaronder de stad waar ze opgroeide en nog steeds woont, Peking, en ons eigen Groningen.

De Portable Cities van Yin Xiuzhen zijn geen objectieve weergaven van de werkelijkheid, maar eerder een samenkomst van persoonlijke indrukken van de kunstenares. Zo is de city scape van Peking niet uitgerust met bekende toeristische plaatsen als het Olympisch Stadion en het Tiananmen Plein, maar bijvoorbeeld wel met het oude centrum van de stad. De Portable City van Groningen bevat wel alle belangrijke trekpleisters, zoals de Martinitoren, het Goudkantoor en de Der Aa-kerk.

Benieuwd naar het resultaat van dit kunstproject? Neem dan snel een kijkje op deze website.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 januari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Portable Cities van Yin Xiuzhen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Pace Gallery, London/Beijing.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam