Vlucht vertraagd of geannuleerd

Vlucht vertraagdHet komt zo nu en dan voor: je vlucht is vertraagd of geannuleerd. Het kan tal van oorzaken hebben: drukte in het luchtruim, stakingen van luchthavenpersoneel of luchtverkeersleiders, problemen met het vliegtuig, problemen met koffers en passagiers, politieke onrust of simpelweg omdat de piloot niet op tijd vertrekt. Heel vervelend natuurlijk, vooral als je ergens op tijd moet zijn.

Sinds enkele jaren heb je als passagier in Europa recht op vergoeding en verzorging als je vlucht is geannuleerd of heel erg is vertraagd. De landen van de Europese Unie (EU) hebben in 2004 hierover afspraken gemaakt, en elke luchtvaartmaatschappij die in Europa vliegt is verplicht zich aan deze regels te houden. Bij een annulering of flinke vertraging kun je bij de luchtvaartmaatschappij een claim indienen voor een financiële vergoeding. Dit geldt echter alleen als de vliegtuigmaatschappij zelf verwijtbaar is. Bij gebeurtenissen waar sprake is van overmacht, zoals een orkaan, een vulkaanuitbarsting, oorlog, stakingen van derden, uitzonderlijke sneeuw of dichte mist, kun je géén aanspraak maken op compensatie. Dat geldt ook voor het missen van de vlucht door lange wachtrijen bij de veiligheidscontrole of omdat je te laat bij de gate bent gearriveerd. Bij een technisch mankement of personeelsproblemen bij de luchtvaartmaatschappij heb je wél recht op een vergoeding.

Vlucht vertraagd

Bij een vertraagde vlucht kun je in de volgende situaties aanspraak maken op verzorging of een vergoeding:

 • Als je vliegt vanaf een luchthaven in een van de landen van de Europese Unie (inclusief Noorwegen, IJsland en Zwitserland). Het maakt niet uit met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt. Dat kan er ook een van zijn van buiten de EU.
 • Als je vliegt vanuit een land buiten de EU naar een vliegveld binnen de Europese Unie, én met een Europese luchtvaartmaatschappij. Corendon Airlines is een Turkse luchtvaartmaatschappij en valt dus niet onder deze regelgeving.

Wanneer heb je recht op verzorging?

Bij een langer durende vertraging is de luchtvaartmaatschappij verplicht de passagiers verzorging aan te bieden, zoals eten en drinken, twee gratis telefoongesprekken of de mogelijkheid om gratis te internetten. Als je door de vertraging gedwongen bent om te overnachten, heb je recht op een gratis hotelovernachting en vervoer van de luchthaven naar het hotel. In de volgende gevallen heb je recht op verzorging:

 • Bij een vlucht tot en met 1500 kilometer: bij een vertraging van 2 uur of langer.
 • Bij een vlucht binnen de Europese Unie langer dan 1500 kilometer en voor alle andere vluchten tussen de 1500 en 3500 kilometer: bij een vertraging van 3 uur of langer.
 • Bij een vlucht langer dan 3500 kilometer, zowel naar een bestemming binnen de Europese Unie als daarbuiten: bij een vertraging van 4 uur of langer.

Bij een vertraging van 5 uur of langer kun je er ook voor kiezen niet meer te gaan. De luchtvaartmaatschappij moet je dan de kosten van het vliegticket terugbetalen voor het gedeelte van de reis die je nog niet hebt gemaakt. Ben je pas halverwege de reis, dan krijg je een retourvlucht naar de plek waar je de reis begon.

Luchtvaartmaatschappijen worden geacht de verzorging gratis aan te bieden terwijl je wacht, maar heel vaak gebeurt dat niet en moet je jezelf melden bij de balie van de vliegtuigmaatschappij. Dan krijg je daar de vouchers uitgereikt voor eten en drinken (alleen koffie, thee of frisdrank, niet voor alcohol). Als je geen hulp krijgt en je zelf je drankjes en maaltijden moet betalen, is de luchtvaartmaatschappij verplicht dit achteraf aan je terug te betalen (mits deze kosten redelijk zijn). Bewaar daarvoor wel de bonnetjes.

Wanneer heb je recht op een vergoeding?

Je hebt recht op een financiële compensatie als je door de vertraging 3 uur of later op de eindbestemming arriveert. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de afstand die je vliegt:

 • € 250 per passagier voor een vlucht tot en met 1500 kilometer.
 • € 400 per passagier voor een vlucht binnen de Europese Unie langer dan 1500 kilometer en bij alle andere vluchten tussen de 1500 en 3500 kilometer.
 • € 600 per passagier voor een vlucht langer dan 3500 kilometer, zowel naar een bestemming binnen de Europese Unie als daarbuiten. De vergoeding bedraagt € 300 als de vertraging onder de 4 uur blijft.

Als de luchtvaartmaatschappij je een alternatieve vlucht aanbiedt en je vertraging 2 tot 4 uur bedraagt, krijg je maar 50 procent van de schadevergoeding.

Vlucht geannuleerd

Bij een annulering van je vlucht kun je kiezen voor een andere vlucht of voor teruggave van het geld dat je voor het vliegticket hebt betaald. In de volgende situaties kun je hier aanspraak op maken:

 • Als je vliegt met een luchtvaartmaatschappij van een lidstaat van de Europese Unie (inclusief Noorwegen, IJsland en Zwitserland). Het maakt niet uit vanuit welk land je vliegt.
 • Als je vertrekt vanaf een vliegveld binnen de Europese Unie. Het maakt niet uit met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt. Dat kan er ook een zijn van buiten de EU.

Wil je je geld terug, dan moet de luchtvaartmaatschappij dat binnen 7 dagen aan je terugbetalen. Mocht je niet verder kunnen vliegen vanaf een vliegveld waar je een tussenstop hebt gemaakt, dan heb je recht op een gratis vlucht terug naar de luchthaven waar je vandaan kwam.

Kies je voor een andere vlucht, dan is de luchtvaartmaatschappij verplicht de passagiers verzorging aan te bieden tot de nieuwe vlucht vertrekt, zoals eten en drinken, gratis telefoongesprekken of de mogelijkheid om gratis te internetten.  Als je zo lang moet wachten dat je moet overnachten, dan moet de luchtvaartmaatschappij zorgen voor een gratis hotelovernachting en vervoer naar het hotel.

Wanneer heb je recht op een vergoeding?

Bij annulering heb je in bepaalde gevallen ook recht op een financiële compensatie. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de afstand die je vliegt:

 • € 250 per passagier voor een vlucht korter dan 1500 kilometer. De vergoeding bedraagt € 125 als je minder dan 2 uur later op je eindbestemming aankomt.
 • € 400 per passagier voor een vlucht tussen de 1500 en 3500 kilometer. De vergoeding bedraagt € 200 als je minder dan 3 uur later op je eindbestemming aankomt.
 • € 600 per passagier voor een vlucht langer dan 3500 kilometer en van of naar een land buiten de Europese Unie. De vergoeding bedraagt  € 300 als de vertraging onder de 4 uur blijft.

Vergoeding aanvragen

Bewijsstukken voor claim luchtvaartmaatschappijHeb je eenmaal recht op een vergoeding, dan kun je daarvoor een claim indienen bij de luchtvaartmaatschappij. Ben je nog op de luchthaven, dan kun je de situatie bespreken bij een informatiebalie van de betreffende vliegtuigmaatschappij. Als ze een beetje bereidwillig zijn, kunnen zij mogelijk direct al je gegevens invoeren en zorgen voor restitutie.

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen, zoals de KLM, kun je een vergoeding voor vertraging via de website aanvragen. Bij de KLM kun je contant geld krijgen, maar ook kiezen voor een Travel Voucher waarmee je later een andere vlucht kunt maken.

Is het niet mogelijk via de website een klacht in te dienen, stuur dan een brief naar de luchtvaartmaatschappij. Hier is een overzicht te vinden van kantoren van alle luchtvaartmaatschappijen in Nederland. Geef in de brief zoveel mogelijk details, zoals de passagiersgegevens, de datum, het vluchtnummer, de bestemming en de duur van de vertraging. Vermeld je rekeningnummer waar het bedrag op kan worden gestort. Ook als je je reis het geboekt bij een reisbureau of een tour operator, moet je zelf een claim indienen bij de luchtvaartmaatschappij.

Bewaar ook zoveel mogelijk bewijsstukken, zoals de e-mail met het e-ticket en je boarding pass. Maak met je smartphone een foto van de schermen op het vliegveld waarop de duur van de vertraging of de annulering staat aangegeven, zodat daar later nooit discussie over kan ontstaan. Bewaar bij een vertraging de bonnetjes van drankjes en maaltijden, om die te kunnen declareren. Stuur de brief bij voorkeur aangetekend naar het kantoor van de luchtvaartmaatschappij.

Is de luchtvaartmaatschappij niet bereid mee te werken, dan kun je de klacht voorleggen aan het meldpunt luchtvaartpassagiers van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Deze instantie controleert of de vliegtuigmaatschappij zich aan de Europese regels houdt. De inspectie neemt alleen klachten in behandeling van vluchten die korter dan een jaar geleden hebben plaatsgevonden. Een besluit van de inspectie is niet bindend en kan de luchtvaartmaatschappij nog altijd naast zich neerleggen. In dat geval zal je naar de kantonrechter moeten stappen om je geld te krijgen.

Bemiddelaars

Er zijn in Nederland talloze commerciële bemiddelaars die het werk voor je uit handen nemen bij het indienen van een claim. Je bepaalt hier uiteraard wel een vergoeding voor. Ze werken veelal op basis van ‘No Cure, No Pay’, wat betekent dat je niet hoeft te betalen als je geen recht hebt op een vergoeding. Ze helpen je bij verdere juridische procedures als de luchtvaartmaatschappij je claim afwijst.

Uit eerder onderzoek van de Consumentenbond bleek dat luchtvaartmaatschappijen liefst 95 procent van de compensatieverzoeken in eerste instantie afwijzen. Hieronder een overzicht van enkele bemiddelaars:

Vlucht vertraagd
Onderdeel van Green Claim. Voor een ‘No cure no pay’ account betaal je alleen bij succes 25 procent van het totale compensatiebedrag. Is je vlucht vertraagd, geannuleerd of overboekt? Check dan hier je vergoeding

ARAG Flight Claim Service
Onderdeel van het Duitse verzekeringsbedrijf ARAG. Rekent 25 procent inclusief btw over de claimwaarde.

Aviclaim
Aviclaim helpt consumenten met het indienen van een claim bij luchtvaartmaatschappijen als de vlucht is vertraagd of geannuleerd. Rekent 25 procent van het claimbedrag.

EUclaim
Een van de grotere dienstverleners voor het indienen van claims bij luchtvaartmaatschappijen. De kosten zijn 29 procent van het claimbedrag en € 26 administratiekosten.

Ticketclaim
Gespecialiseerde dienstverlener voor het afhandelen van claims, opgericht in 2008. De commissie bedraagt 25 procent van het uiteindelijk toegewezen bedrag.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 juni 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vertraagde of een geannuleerde vlucht, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; depositphotos.com/eyeidea/furtaev.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam