Vlucht vertraagd of geannuleerd

Het komt zo nu en dan voor: je vlucht is vertraagd of geannuleerd. Het kan tal van oorzaken hebben: drukte in het luchtruim, stakingen van luchthavenpersoneel of luchtverkeersleiders, problemen met het vliegtuig, problemen met koffers en passagiers, politieke onrust of simpelweg omdat de piloot niet op tijd vertrekt. Heel vervelend natuurlijk, vooral als je ergens op tijd moet zijn.

Sinds enkele jaren heb je als passagier in Europa recht op vergoeding en verzorging als je vlucht is geannuleerd of heel erg is vertraagd. De landen van de Europese Unie (EU) hebben in 2004 hierover afspraken gemaakt, en elke luchtvaartmaatschappij die in Europa vliegt is verplicht zich aan deze regels te houden. Bij een annulering of flinke vertraging kun je bij de luchtvaartmaatschappij een claim indienen voor een financiële vergoeding. Dit geldt echter alleen als de vliegtuigmaatschappij zelf verwijtbaar is.

Bij gebeurtenissen waar sprake is van overmacht, zoals een orkaan, een vulkaanuitbarsting, oorlog, een bommelding, stakingen van derden, uitzonderlijke sneeuw of dichte mist, kun je géén aanspraak maken op compensatie. Dat geldt ook voor het missen van de vlucht door lange wachtrijen bij de veiligheidscontrole of omdat je te laat bij de gate bent gearriveerd. Bij een technisch mankement of personeelsproblemen bij de luchtvaartmaatschappij heb je wél recht op een vergoeding.

Vlucht vertraagd

Bij een vertraagde vlucht kun je in de volgende situaties aanspraak maken op verzorging of een vergoeding:

 • Als je vliegt vanaf een luchthaven in een van de landen van de Europese Unie (inclusief Noorwegen, IJsland en Zwitserland). Het maakt niet uit met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt. Dat kan er ook een van zijn van buiten de EU.
 • Als je vliegt vanuit een land buiten de EU naar een vliegveld binnen de Europese Unie, én met een Europese luchtvaartmaatschappij. Corendon Airlines is een Turkse luchtvaartmaatschappij en valt dus niet onder deze regelgeving.

Wanneer heb je recht op verzorging?

Vlucht vertraagdBij een langer durende vertraging is de luchtvaartmaatschappij verplicht de passagiers verzorging aan te bieden, zoals eten en drinken, twee gratis telefoongesprekken of de mogelijkheid om gratis te internetten. Als je door de vertraging gedwongen bent om te overnachten, heb je recht op een gratis hotelovernachting en vervoer van de luchthaven naar het hotel. In de volgende gevallen heb je recht op verzorging:

 • Bij een vlucht tot en met 1500 kilometer: bij een vertraging van 2 uur of langer.
 • Bij een vlucht binnen de Europese Unie langer dan 1500 kilometer en voor alle andere vluchten tussen de 1500 en 3500 kilometer: bij een vertraging van 3 uur of langer.
 • Bij een vlucht langer dan 3500 kilometer, zowel naar een bestemming binnen de Europese Unie als daarbuiten: bij een vertraging van 4 uur of langer.

Bij een vertraging van 5 uur of langer kun je er ook voor kiezen niet meer te gaan. De luchtvaartmaatschappij moet je dan de kosten van het vliegticket terugbetalen voor het gedeelte van de reis die je nog niet hebt gemaakt. Ben je pas halverwege de reis, dan krijg je een retourvlucht naar de plek waar je de reis begon.

Luchtvaartmaatschappijen worden geacht de verzorging gratis aan te bieden terwijl je wacht, maar heel vaak gebeurt dat niet en moet je jezelf melden bij de balie van de vliegtuigmaatschappij. Dan krijg je daar de vouchers uitgereikt voor eten en drinken (alleen koffie, thee of frisdrank, niet voor alcohol). Als je geen hulp krijgt en je zelf je drankjes en maaltijden moet betalen, is de luchtvaartmaatschappij verplicht dit achteraf aan je terug te betalen (mits deze kosten redelijk zijn). Bewaar daarvoor wel de bonnetjes.

Wanneer heb je recht op een vergoeding?

Je hebt recht op een financiële compensatie als je door de vertraging 3 uur of later op de eindbestemming arriveert. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de afstand die je vliegt:

 • € 250 per passagier voor een vlucht tot en met 1500 kilometer.
 • € 400 per passagier voor een vlucht binnen de Europese Unie langer dan 1500 kilometer en bij alle andere vluchten tussen de 1500 en 3500 kilometer. De meeste bestemmingen in Turkije, Marokko en de Canarische Eilanden vallen binnen de 3500 kilometer.
 • € 600 per passagier voor een vlucht langer dan 3500 kilometer, zowel naar een bestemming binnen de Europese Unie als daarbuiten. De vergoeding bedraagt € 300 als de vertraging onder de 4 uur blijft.

Als de luchtvaartmaatschappij je een alternatieve vlucht aanbiedt en je vertraging 2 tot 4 uur bedraagt, krijg je maar 50 procent van de schadevergoeding.

Vlucht geannuleerd

Bij een annulering van je vlucht kun je kiezen voor een andere vlucht of voor teruggave van het geld dat je voor het vliegticket hebt betaald. In de volgende situaties kun je hier aanspraak op maken:

 • Als je vliegt met een luchtvaartmaatschappij van een lidstaat van de Europese Unie (inclusief Noorwegen, IJsland en Zwitserland). Het maakt niet uit vanuit welk land je vliegt.
 • Als je vertrekt vanaf een vliegveld binnen de Europese Unie. Het maakt niet uit met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt. Dat kan er ook een zijn van buiten de EU.

Wil je je geld terug, dan moet de luchtvaartmaatschappij dat binnen 7 dagen aan je terugbetalen. Mocht je niet verder kunnen vliegen vanaf een vliegveld waar je een tussenstop hebt gemaakt, dan heb je recht op een gratis vlucht terug naar de luchthaven waar je vandaan kwam.

Kies je voor een andere vlucht, dan is de luchtvaartmaatschappij verplicht de passagiers verzorging aan te bieden tot de nieuwe vlucht vertrekt, zoals eten en drinken, gratis telefoongesprekken of de mogelijkheid om gratis te internetten.  Als je zo lang moet wachten dat je moet overnachten, dan moet de luchtvaartmaatschappij zorgen voor een gratis hotelovernachting en vervoer naar het hotel.

Wanneer heb je recht op een vergoeding?

Bij annulering heb je in bepaalde gevallen ook recht op een financiële compensatie. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de afstand die je vliegt:

 • € 250 per passagier voor een vlucht korter dan 1500 kilometer. De vergoeding bedraagt € 125 als je minder dan 2 uur later op je eindbestemming aankomt.
 • € 400 per passagier voor een vlucht tussen de 1500 en 3500 kilometer. De vergoeding bedraagt € 200 als je minder dan 3 uur later op je eindbestemming aankomt. De meeste bestemmingen in Turkije, Marokko en de Canarische Eilanden vallen binnen de 3500 kilometer.
 • € 600 per passagier voor een vlucht langer dan 3500 kilometer en van of naar een land buiten de Europese Unie. De vergoeding bedraagt  € 300 als de vertraging onder de 4 uur blijft.

Vergoeding aanvragen

Bewijsstukken voor claim luchtvaartmaatschappijHeb je eenmaal recht op een vergoeding, dan kun je daarvoor een claim indienen bij de luchtvaartmaatschappij. Ben je nog op de luchthaven, dan kun je de situatie bespreken bij een informatiebalie van de betreffende vliegtuigmaatschappij. Als ze een beetje bereidwillig zijn, kunnen zij mogelijk direct al je gegevens invoeren en zorgen voor restitutie.

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen, zoals de KLM, kun je een vergoeding voor vertraging via de website aanvragen. Bij de KLM kun je contant geld krijgen, maar ook kiezen voor een Travel Voucher waarmee je later een andere vlucht kunt maken.

Is het niet mogelijk via de website een klacht in te dienen, stuur dan een brief naar de luchtvaartmaatschappij. Hier is een overzicht te vinden van kantoren van alle luchtvaartmaatschappijen in Nederland. Geef in de brief zoveel mogelijk details, zoals de passagiersgegevens, de datum, het vluchtnummer, de bestemming en de duur van de vertraging. Vermeld je rekeningnummer waar het bedrag op kan worden gestort. Ook als je je reis het geboekt bij een reisbureau of een tour operator, moet je zelf een claim indienen bij de luchtvaartmaatschappij.

Bewaar ook zoveel mogelijk bewijsstukken, zoals de e-mail met het e-ticket en je boarding pass. Maak met je smartphone een foto van de schermen op het vliegveld waarop de duur van de vertraging of de annulering staat aangegeven, zodat daar later nooit discussie over kan ontstaan. Bewaar bij een vertraging de bonnetjes van drankjes en maaltijden, om die te kunnen declareren. Stuur de brief bij voorkeur aangetekend naar het kantoor van de luchtvaartmaatschappij.

Is de luchtvaartmaatschappij niet bereid mee te werken, dan kun je de klacht voorleggen aan het meldpunt luchtvaartpassagiers van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Deze instantie controleert of de vliegtuigmaatschappij zich aan de Europese regels houdt. De inspectie neemt alleen klachten in behandeling van vluchten die korter dan een jaar geleden hebben plaatsgevonden. Een besluit van de inspectie is niet bindend en kan de luchtvaartmaatschappij nog altijd naast zich neerleggen. In dat geval zal je naar de kantonrechter moeten stappen om je geld te krijgen.

Bemiddelaars

Er zijn in Nederland talloze commerciële bemiddelaars die het werk voor je uit handen nemen bij het indienen van een claim. Je bepaalt hier uiteraard wel een vergoeding voor. Ze werken veelal op basis van ‘No Cure, No Pay’, wat betekent dat je niet hoeft te betalen als je geen recht hebt op een vergoeding. Ze helpen je bij verdere juridische procedures als de luchtvaartmaatschappij je claim afwijst.

Uit eerder onderzoek van de Consumentenbond bleek dat luchtvaartmaatschappijen liefst 95 procent van de compensatieverzoeken in eerste instantie afwijzen. Hieronder vermelden we enkele bemiddelaars die in Nederland actief zijn.

EUclaim
EUclaim is een van de grotere bemiddelaars in Nederland, die al honderdduizenden Nederlanders heeft geholpen om geld terug te krijgen bij een vertraagde of geannuleerde vlucht. Een team juristen van EUclaim neemt al je werk uit handen om de vergoeding op te eisen bij de luchtvaartmaatschappij. Ze hebben naar eigen zeggen een slagingspercentage van 97 procent. Bij succes betaal je 29 procent van het compensatiebedrag en € 26 administratiekosten. ► Check hier je vergoeding bij EUclaim bij een vertraagde of geannuleerde vlucht

Lees hieronder meer handige tips over reizen en vliegen:

Tips voor het kopen van een vliegticket

Oud KLM-vliegticketBij het kopen van een vliegticket betreed je een duistere wereld waar transparantie, duidelijkheid en heldere tarieven ver te zoeken zijn. Hier staan allerlei tips op een rij die je op weg moeten helpen in de jungle van vliegtarieven. Lees hier alle tips voor het kopen van een vliegticket

Tips om een jetlag te voorkomen

Jetlag voorkomenHet is een van de bijkomende ongemakken van een lange vliegreis: een jetlag. Heb je al urenlang verkrampt in een veel te krappe stoel gezeten zonder een goede nachtrust, ben je daarna nog dagen bezig om te wennen aan de nieuwe tijdzone. Hier vind je tips voor het voorkomen en tegengaan van een jetlag

Vliegen met kind of baby

Vliegen met kinderenVliegen met kinderen: voor de één is dat een feest, voor de ander een kwelling. Het goede nieuws is dat kinderen tot 2 jaar bij de meeste luchtvaartmaatschappijen vrijwel gratis mogen vliegen. Lees hier meer over vliegen met baby’s of kinderen

Vliegangst

Vliegangst meditatieBen je bang om te vliegen? Je hoeft je niet te schamen, veel andere mensen hebben er ook last van. Zo’n 30 procent van alle volwassenen kampt met aviofobie. Vliegangst is echter goed te behandelen. Je kunt een speciale therapie volgen, boeken lezen of je toevlucht zoeken tot kalmerende medicijnen. Lees hier meer over vliegangst

Vliegtickets en een wereldreis

Wereldreis en vliegticketWereldreizigers worstelen vaak met de vraag of ze voor vertrek een ’round-the-world ticket’ moeten kopen of dat ze beter onderweg losse vliegtickets kunnen aanschaffen. Een wereldticket is een flinke kostenpost aan het begin van je reis. Lees hier alles over vliegtickets en een wereldreis.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 juni 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vertraagde of een geannuleerde vlucht, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; depositphotos.com/eyeidea/furtaev.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

2 reacties

 • wij zitten in shenyang,door corona vliegt lufthansa niet naar nederlandwij hebben alles geprobeerd,maar het lukt ook niet met andere europese maatschappijen naar nederland te vliegen,10 mei loopt visum af,we zijn gaan info bij een kantoor in shenyang,die zeggen geen visumverlenging,we wilden ervoor betalen,ze zeggen het is ons eigen probleem,en we moeten zelf regelen de terugreis,

  • Beste Willem,

   Ik zag dat je onderstaand bericht op mijn website hebt geplaatst, maar wij zijn alleen een online reismagazine en kunnen je helaas niet helpen.

   Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een speciaal telefoonnummer voor gestrande reizigers:
   Bent u gestrand in het buitenland en heeft u hulp nodig? Dan kunt u 24 uur per dag, 7 dagen in de week bellen naar +31 247 247 247.

   Veel sterkte en hopelijk kun je snel terugreizen.