Koningaap - Costa Rica

Reisverhaal Costa Rica & Panama

Donderdag 14 februari

Ik lag vanochtend wat dromerig naar het systeemplafond in mijn hotelkamer te staren, toen opeens één van die platen opzij werd geschoven. Ik schrok me rot, maar voordat ik goed en wel kon zien wat of wie er achter zat werd-ie alweer dicht geschoven. Zat iemand mij heimelijk te begluren? Ik vond het maar een rare zaak. Ik wilde een dagje luieren, maar de dag ging zo snel dat het alweer half vier was voordat ik aan de rand van het zwembad lag.

The city of David, PanamaEerst een ticket geregeld voor de Bocas-eilanden morgen. Ik vlieg met de lokale Panamese maatschappij Aeroperlas en vreemd genoeg wilden ze ook m’n leeftijd en m’n gewicht – in ponden – weten. Is het vliegtuig zo klein? Daarna ge-internet, spotgoedkoop hier, een uur voor één dollar. Rondgewandeld in David, de derde grootste plaats van Panama met 70.000 inwoners. Dat is er niet aan af te zien, er is niet eens een boekwinkel, behalve dan een christelijke. Ik was echter niet op zoek naar een bijbel in het Spaans, maar naar wat reisinformatie over Panama. In Costa Rica kon ik nergens een reisgids van Panama vinden. Uiteindelijk heb ik in mijn hotel wel een kaart kunnen kopen.

Het viel me op dat ik zo’n beetje de enige westerse toerist ben in David. Het zwembad had ik voor me alleen. In het hotel zitten wel wat andere gasten, maar dat zijn allemaal latino’s. Ook viel het me op dat er bijna géén Engels wordt gesproken. In CR zei iedereen tegen me dat iedereen in Panama een woordje Engels spreekt. Nou, vergeet het maar. Misschien in de plaatsen waar meer toeristen komen.

Het is Valentijnsdag vandaag. Ik was me er niet zo bewust van tot het begin van de avond. In mijn hotel werd een Valentijnsfeest gehouden en de voorbereidingen waren in volle gang. Al het personeel was opperbest gekleed en in de tuin bij het zwembad werden de tafeltjes feestelijk gedekt. En dat de Panamezen Valentijnsdag heel serieus nemen merkte ik toen ik een hapje ging eten. In alle restaurants van David zaten de tafeltjes vol met verliefde of semi-verliefde stelletjes. Ik viel wel op als blanke, blonde man, alleen aan een tafeltje….

► Lees verder naar vrijdag 15 februari.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam