Onvergetelijke reisbestemmingen voor een vakantie in juni 2018

Amsterdam, 26 mei 2018 – Heb je een fikse reiskoorts te pakken? Dan is juni één van de beste maanden om daar iets aan te doen. Hier staan de klaprozen in de wegberm en is de zomer op handen. Welke windrichting je ook kiest, je komt tijdens een vakantie altijd goed terecht.

Als het kwik niet snel genoeg zou stijgen, is er wel een Sint-Jansvuur te vinden om je aan te warmen. Met een reisbestemming onder de noorderzon ben je al helemaal verzekerd van surrealistische dagen waar geen einde aan komt. Maar er zijn meer reisbestemmingen waar juni jouw vakantie een onvergetelijke smaak geeft.

Rozenfestival, Kazanlik (Bulgarije)

Iedere bloem heeft zijn seizoen. Op ouderwetse almanakken staat juni te boek als de rozenmaand. Dat is ook wat toeristen naar het hart van Bulgarije brengt. Ze komen zelfs helemaal uit Japan. Voor dag en dauw staan ze op. Tegen de lunch zijn ze terug met handen vol modder en schrammen. De kostbare bloemblaadjes van de Rosa Damascena worden met de hand geplukt. Voor een liter rozenolie heb je 3,5 ton rozenblaadjes nodig. Vloeibaar goud dat wordt ingekocht voor de beste Franse parfums. De geur van deze rozensoort vervliegt immers minder snel dan andere.

In 2018 duurt het Rozenfestival van 18 mei tot en met 10 juni. Tijdens het eerste weekend van juni wordt in Kazanlik de Rozenkoningin gekroond en de grootste folkloristische parade van het land gehouden. Vul je dagen na de pluk met het ontdekken van deze prachtige vallei. Je vindt er graftombes van Thracische koningen, het orthodoxe Shipka klooster en het communistische betonnen monument Buzludzha.

Blijf je tot het eind van de maand in dit Balkanland? Volg de Bulgaren in hun trek naar het oosten. Het is een volkstraditie om op 1 juli de zonsopgang te zien weerspiegelen in de Zwarte Zee. Dit is ontstaan tijdens de hippietijd, ga dus bij voorkeur liften en back to basics op het strand kamperen.

Juni in Bulgarije betekent een doornroosjesvakantie met ceremoniële ochtendpluk (foto: Donald Judge)

Bloomsday, Montréal (Canada)

Verras vriend en vijand met een literair excuus voor een stedentrip. Bloomsday is in het Canadese Montréal een vijfdaags festival van 12-16 juni 2018. Ieren zijn meesters in het vormgeven van hun nationale trots. Ook als ze al lang niet meer op hun groene eiland wonen. St Patrick’s Day zit nog vers in het geheugen en daar komt Bloomsday al op de proppen. Op 16 juni 1904 doorkruist het hoofdpersonage Leopold Bloom de stad Dublin. Laat dat nu het tijdsbestek zijn waarin het beroemde boek Ulysses zich afspeelt. De uitgelezen dag om het leven en werk van de Ierse schrijver James Joyce te herdenken.

In Dublin zelf herken je het decor van deze wereldliteratuur. Op Bloomsday vind je er bloemlezingen, straattheater en overal stadswandelingen. Een goed advies na deze portie wereldliteratuur met een flinke dosis Ierse trots? Wegspoelen met Guinness en daarna de groene heuvels in!

Behoefte aan een ander landschap voor jouw Ulyssiaanse omzwervingen?Net als St-Patrick’s Day is het overal ter wereld te vinden. Het vijfdaagse Bloomsday festival in Montréal is een van de uitgebreidste ter wereld. Voor de volledigheid gaat Parijs weliswaar met de eer van de oudste Bloomsday lopen (voor het eerst in 1929). De dag wordt ook gevierd in vele steden van de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en Europa. Denk dan aan Praag, Den Haag, het Italiaanse Genua en ook Triëste en het Kroatische Pula, waar Joyce tijdelijk heeft gewoond.

Nationale feestdag, Reykjavik (IJsland)

Iedereen die de lange donkerte van de winter kent, kan het zich voorstellen. In het Noordelijke deel van Europa wordt smachtend uitgekeken naar de zomerzonnewende. Dit is het seizoen waar de zon nauwelijks meer ondergaat. Rond middernacht kleurt de lucht met een warme oranje gloed. De Witte Nachten van Sint-Petersburg zijn legendarisch. De naam staat tegelijk voor een wekenlang festival vol culturele topevenementen. Oslo ligt op dezelfde lengtegraad maar kan landelijk niet concurreren met de noordelijke Spitsbergen waar de zon tussen 20 april en 22 augustus helemaal nooit onder gaat.

Ook in Reykjavik is juni de internationale kunstenfestivalmaand. Op 17 juni vieren ze daarbovenop de nationale feestdag. De verjaardag van de onafhankelijkheidsstrijder Jón Sigurðsson kon niet beter vallen. Na de ceremoniële bloemen op zijn graf, barst Reykjavik uit in een vrolijke dag vol straattheater, muziek en zonnige buitenprogramma’s. Een paar dagen later volgt van 21-24 juni 2018 het bijzondere middernachtzon muziekevenement Secret Solstice. Naast het gebruikelijke festivalweiland worden exclusieve concerten georganiseerd in een lavatunnel, heetwaterbron en gletsjer. Hoeveel kan er op deze unieke Ijslandse sandwich gestapeld worden ? De smaak van de maand juni vergeet je in elk geval nooit meer van je leven!

Middernachtzon in Reykjavik bij het kunstwerk Sun Voyager (foto: Nagarajan Kanna)

Inti Raymi, Cuzco (Peru)

Inti Raymi kan je vanuit het Quechua letterlijk vertalen als Het Festival van de Zon. Onder de evenaar zitten we in deze maand met de kortste dagen van het jaar. Op de hoogvlaktes van de Andes worden eeuwenoude Inca ceremonies gehouden om Inti terug te brengen. De zonnegod is bron van warmte, licht en leven. Bij dit nieuwe begin, hoort een rituele reiniging in de plaatselijke rivier of waterval. Tijdens de folkloristische dansen duikt ook de berggod met twee gezichten op: Aya Uma. Ze draagt 12 hoorns die staan voor de maanden van het jaar. Het dansen maakt de wintergrond wakker voor het nieuwe zaaiseizoen.

De grootste feesten zijn in de Peruaanse regio van Cuzco waar Machu Picchu en de hoofdstad van de Incabeschaving ligt. Maar ook in Argentijnse en Ecuadoraanse bergdorpen wordt het nieuwe jaar gevierd. In het Boliviaanse Tihuanaku luiden Aymara priesters het nieuwe jaar in door op schelpen te blazen. In Ecuador zit er nog maar weinig verschil op de daglengte tijdens de zonnewende. Toch worden ook daar rituele cirkels met mais en graan gemaakt tijdens folkloristische dansevenementen.Het Feest van de Zon vertelt een eeuwenoude geschiedenis. Tijdens Inti Raymi vieren de Andesvolkeren hun culturele identiteit en erfenis. Niet toevallig is 21 juni in Canada een nationale feestdag onder de naam National Aboriginal Day.

Inti Raymi te Cuzco (foto: Carsten ten Brink)

Sint-Jansfeest, Porto (Portugal)

Met het kerstfeest bood het christendom de heidense rituelen rond de winterzonnewende een mooi alternatief. Ritueel reinigen door water of vuur kenmerkt de zomer equinox. Dat 24 juni de geboortedag van Johannes die Doper werd, hoeft niet te verbazen. Scandinavië heeft met de middernachtzon een mooie troef in huis. In elk Europees land is er wel een lange Sint-Jansfeest traditie. Porto verdient een bijzondere vermelding.

Meestal begint het straatfeest in Porto al ergens in de late middag van 23 juni. Springen over laaiende vlammen, gegrilde sardines en boerenkoolsoep eten en samen papieren heteluchtballonnetjes oplaten in de zomeravond. Met een bloeiende preistengel in de hand tikte je vroeger de man of vrouw van je voorkeur op de kop. Tegenwoordig wordt dat minder prozaïsch vervangen door plastic hamertjes.

Kijk je ogen uit bij zelfgebouwde cascatas (trapsgewijze stadstaferelen uit kleibeeldjes) en het middernachtelijk vuurwerk als eerbetoon aan de zon. Als afsluiter de uitdaging om met alle Portugese wijn in het lijf tot aan de stranden van Foz of Matosinhos te lopen en bij zonsopgang een duik in de koude Atlantische oceaan te nemen. In al deze tradities voel je de eeuwenoude symboliek doorzinderen. Daar hoef je niet voor naar de andere kant van de wereld maar het is gewoon te vinden in een Europees vakantieland als ze de zomer in hun bol krijgen.

Festa de São João in de stad Porto (foto: Joana Soarez)

Serengeti, Tanzania

Iedereen heeft ze ooit op een natuurdocumentaire bekeken. Maar hoe overweldigend is het om in levende lijve honderden gnoes en zebra’s te zien trekken. De kuddes verplaatsen zich het hele jaar door met de wijzers van de klok door dit wereldberoemde natuurgebied. Op zoek naar het groene seizoen van de plaatselijke savanne.

Als de regens stoppen in de Serengeti, wordt het in Tanzania te droog. In juni en juli beginnen de kuddes daarom aan hun adembenemende oversteek van de Grumeti en andere rivieren in het westen. De dieren verhuizen dan naar het land van de Masai Mara in Kenia. Niets houdt hen tegen. Daar in het noorden regent het nog wel en is er voldoende eten te vinden. Lees hier meer over migraties van verschillende dieren overal ter wereld. Sowieso is het altijd een gok. Als de savanne nog genoeg voedsel biedt kan het zomaar pas in augustus gebeuren.

Grote trek van kuddes gnoes door de rivier in het westen van de Serengeti (foto: John Piekos)

Houdt ook niets of niemand jou meer tegen om de wereld te ontdekken tijdens een vakantie in juni? Waar je ook bent: maak het voor jezelf een onvergetelijke maand, met of zonder vakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Nele Decock
Nele is een verhalenverzamelaar en heeft al heel wat alleen rondgereisd. Van Oezbekistan tot Madagascar, over de Armeense bergen tot in Kameroen. Voor elk nieuw land leert ze zichzelf een pakketje basiswoorden in de lokale taal. Verder zitten een open vizier, een onversneden onderzoekershart en een gezonde intuïtie ook altijd in haar rugzak. Voor als ze het land uitgaat, lekker op de internetgolven surft of gewoon naar de andere kant van de stad fietst.