10x eten en drinken in Berlijn

Berlijn eten drinkenJe maakt een stedentrip naar Berlijn niet alleen voor de musea en het nachtleven, maar ook voor het lekkere eten en drinken! De Duitse hoofdstad heeft ongelooflijk veel te bieden voor een Feinschmecker, zoals ze daar zeggen. Natuurlijk vind je er de traditionele Duitse gerechten die je overal in Duitsland vindt. Vaak zware kost met vlees en aardappelen. Maar door de grote Turkse en Vietnamese gemeenschap en andere migranten zijn ook exotische lekkernijen inmiddels helemaal ingebakken in de Berlijnse keuken.

Voor zoetekauwen zijn er plaatselijke specialiteiten te krijgen bij Berlijnse bakkerijen. De stad heeft zelfs eigen drankjes, en dat gaat verder dan alleen bier. Bovendien is Berlijn een van de grootste culinaire hotspots ter wereld voor vegetariërs en veganisten. Ruim wat tijd in voor proeverijen van lokale delicatessen – of je nu van vlees of vega houdt. Dus scoor je vliegtickets Berlijn en dompel je onder in de lekkernijen van de Duitse hoofdstad. Hier vind je 10 tips voor eten en drinken in Berlijn!

Currywurst

Currywurst is het bekendste streetfood van Berlijn. Het is een warme varkensworst die in stukjes is gesneden, op smaak gebracht met een pittige ketchup-currysaus met kerriepoeder. Als je het bestelt, krijg je er een portie frietjes bij. Veel Duitse steden claimen de geboorteplaats te zijn van het iconische gerecht, maar Currywurst is toch echt in Berlijn bedacht.

Berlijn eten Currywurst

Die eer gaat naar Herta Heuwer, die een snackkraampje runde in de stad. In 1949 kreeg ze kerriepoeder en Worcestershiresaus van Britse soldaten en ging ermee aan de slag. Je kunt de Currywurst krijgen bij kraampjes en snackbars in de hele stad. Een beroemd adres is Konnopke’s Imbiss in de wijk Prenzlauer Berg, die al sinds 1930 bestaat.

Berliner Pfannkuchen

Als je zin hebt in pannenkoeken, bestel dan géén Berliner Pfannkuchen. Dit is namelijk een soort donut, gevuld met room of jam en bestrooid met suiker, die je bij elke bakkerij kunt krijgen. In tegenstelling tot bij Amerikaanse donuts zit er geen gat in het midden.

Berlijn eten Berliner Bol

In de rest van de wereld staat deze zoete traktatie bekend als een Berliner of een Berlinerbol, behalve in Berlijn zelf. Mensen buiten de Duitse hoofdstad lachen nog steeds om een toespraak van de Amerikaanse president John F. Kennedy in 1963, die toen zei ‘Ich bin ein Berliner‘. Dus toen hij letterlijk zei dat hij een ‘donut’ was.

Döner Kebab

Je zou denken dat Döner Kebab een typisch Turks gerecht is, maar volgens velen is het toch echt Berlijn waar dit gerecht is ontstaan. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw kwam een groot aantal Turkse gastarbeiders naar de Duitse hoofdstad. Turkse immigranten in de wijk Kreuzberg zouden toen de Döner Kebab hebben bedacht. Meer specifiek: in 1972 stopte Kadir Nurman voor het eerst het sappige gegrilde vlees van een spies in een stuk pitabroodje.

Berlijn eten Doner Kebab

Tegenwoordig is dit de bekendste variant: dun gesneden en gekruid vlees van een ronddraaiend spit, dat geserveerd wordt in een broodje. ‘Döner’ betekent dan ook draaien in het Turks. Je doet er een salade en sauzen bij. Oorspronkelijk is de Döner Kebab gevuld met lamsvlees, maar er zijn ook versies met veel groenten. In Berlijn wemelt het van de kebabwinkels. Een favoriet is Mustafa’s Gemüse Kebap, ook voor vegetariërs.

Eisbein

Voor een traditioneel gerecht zou je Eisbein kunnen proberen. Letterlijk betekent dit ‘ijsbeen’, al is die naam wat verwarrend. Alleen de vorm zou de naam van deze klassieker uit de Berlijnse keuken kunnen verklaren. Eisbein is een zachtgekookte en gepekelde varkensschenkel, geserveerd met erwtenpuree, zuurkool en mosterd.

Berlijn eten Eisbein

Soms worden de erwten vervangen door aardappelpuree. Bij verschillende restaurants in Berlijn staat dit op de menukaart, maar Zur Letzten Instanz is een specialist in dit gerecht. De geschiedenis van dit restaurant gaat al terug tot 1621.

Königsberger Klopse

Een hartige favoriet onder inwoners van Berlijn zijn de Königsberger Klopse: gehaktballetjes in een romige witte saus met kappertjes. Het gerecht kan worden bereid met verschillende ingrediënten, zoals kalfsgehakt, rundvlees, varkensvlees, uien, eieren, ansjovis en bloem. Daarna wordt het in een bouillon gekookt. Het gerecht is vernoemd naar de voormalige Duitse stad Köningsberg, nu bekend als het Russische Kaliningrad. Het was vanouds een van de hoogtepunten in de Oost-Pruisische keuken en heeft zijn weg gevonden naar Berlijn.

Berlijn eten Konigsberger Klopse

Buletten

Voor lokaal fastfood bestel je Buletten, de Berlijnse versie van een broodje hamburger. Dit zijn sappige gehaktballetjes van rund- of varkensvlees in een broodje, geserveerd met ketchup of mosterd. Ook worden ze weleens met zuurkool of aardappelpuree geserveerd – door thuiskoks althans. Je eet Buletten als snack uit je hand. Loop binnen bij een café of een Beergarten en je hebt geen probleem om dit te proberen.

Berlijn eten Buletten

Senfeier

Senfeier is een optie voor vegetariërs die lokaal eten uit Berlijn willen proberen. Deze ‘mosterdeieren’ zijn een simpel maar verrukkelijk gerecht, voor iedereen trouwens. Senfeier bestaat uit hardgekookte eieren in een romige mosterdsaus, meestal geserveerd met aardappelen. Meestal wordt het niet gegeten als complete maaltijd, maar als je zin hebt in iets eenvoudigs. Voor dit gerecht kun je op zoek gaan naar traditionele restaurants die huisgemaakte maaltijden serveren.

Berlijn eten Senfeier

Berliner Weisse

Heb je zin in een biertje? In Berlijn en andere Duitse steden hoef je hiervoor nooit ver te zoeken. Maar ga eens voor een glas Berliner Weisse, een typisch bier uit de Duitse hoofdstad dat in de 19e eeuw mateloos populair was in de stad. Het is een lichtgekleurd, troebel en zurig biertje met een relatief laag alcoholpercentage van zo’n 3 procent.

Berlijn drinken Berliner Weisse

Het heeft veel koolzuur en lijkt een beetje op champagne. In de tijd van Napoleon stond het daarom ook bekend als het ‘champagne van het noorden’. Wees wel een beetje voorbereid op de zure smaak – je mond kan er van samentrekken. Voor een beetje zoetigheid kun je er een siroop aan toevoegen. Berliner Kindl is een bekende brouwerij die deze Berlijnse biertjes op de markt brengt.

Splitterbrötchen

Voor een lokaal ontbijt mag je de Splitterbrötchen niet missen. Dit is een zacht en lichtzoet broodje met een knapperige korst dat bekendstaat als ‘de croissant van Berlijn’. De broodjes hebben een gekartelde bovenkant en worden op het laatst bewerkt met halfbevroren boter.

Berlijn eten bakkerij

Voor de val van de Berlijnse muur waren de Splitterbrötchen populair in Oost-Berlijn en de DDR. Nu hebben de broodjes een soort cultstatus in heel Berlijn. Omdat het een bewerkelijk proces is om ze te maken, zijn ze nog maar bij een paar bakkerijen in Berlijn te verkrijgen. Grote en lekkere krijg je bij Bäckerei Hacker in de wijk Prenzlauer Berg.

Berliner Luft

Voor wat sterkers bestel je een Berliner Luft, een lokale schnaps uit Berlijn. Verwacht geen glaasje lucht, maar een frisse en zoete likeur met de smaak van pepermunt. Lekker voor in een cocktail, maar ook als shotje om een avondje af te trappen. Het drankje is daarom erg populair in het uitgaansleven van Berlijn, zowel onder jong als oud. Je kunt Berliner Luft inmiddels ook in Nederland kopen bij slijterijen. Ideetje met vrienden om herinneringen op te halen aan je stedentrip naar Berlijn?

Berlijn drinken Berliner Luft

Voor het laatst bijgewerkt op 1 mei 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over eten en drinken in Berlijn, Duitsland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Flickr.com/Dr. Matthias Ripp (CC BY 2.0 DEED).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam