Wat te doen in Tozeur, Tunesië: 10 tips!

Tozeur wat te doenTozeur is een lieftallig oasestadje in het zuidwesten van Tunesië, beroemd om de palmbomen en de sappige dadels. Tozeur ligt aan de rand van de Sahara, omringd door uitgestrekte woestijnduinen en één van de grootste zoutmeren van Afrika. Een bos met honderdduizenden palmen is de reden dat hier vroeger al karavanen met kamelen stopten, op zoek naar water en vruchten.

In de oude medina staan huizen eeuwenlang te bakken in de zon. Door de traditionele architectuur, gebouwd van gebakken klein en palmhout, kunnen ze de hitte goed buiten houden. Tozeur is een verademing vergeleken met de toeristische badplaatsen aan de Tunesische kust! Het is echt een andere wereld, veel relaxter, en er is genoeg te doen en te zien om er een paar dagen door te brengen. De medina, het palmenbos en de woestijn zijn natuurlijk de grootste trekpleisters, maar je kunt ook uitstapjes maken naar fascinerende bezienswaardigheden in de omgeving.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Tozeur?
Reserveer hier online een hotel of guesthouse in Tozeur

Bezoek de bizarre overblijfselen van de filmset van Star Wars die hier langzaam door zand worden bedolven. Maak een uitstapje naar de drie bergoases Chebika, Tamerza en Midès, met watervallen en spectaculaire kloven. Ervaar de luchtspiegelingen van de zoutpan Chott el Djerid en bezoek musea voor traditionele Tunesische kunst. Avonturiers kunnen er sandboarden of quadrijden. Wil je een andere kant van Tunesië leren kennen tijdens een vakantie in het land? Dan mag je dit oasestadje niet overslaan. Hier vind je 10 tips wat te doen in Tozeur!

Dwaal door de medina van Tozeur

Ontdek het oude hart van Tozeur in de medina, een van de best bewaarde van Tunesië. Deze ommuurde oude wijk staat ook bekend als Ouled el-Hadef en is sinds de 16e eeuw vrijwel onveranderd gebleven. Dwalend door de wirwar van smalle straatjes van de medina kun je je verwonderen over de traditionele architectuur van de huizen die zo typisch is voor de streek.

Tozeur medina

De huizen zijn gebouwd van okerkleurige bakstenen in de vorm van allerlei geometrische patronen. Je ziet er onder meer bloemen en koranverzen in terug. Let ook op de massieve houten deuren met drie deurkloppers. De linker is voor vrouwen, de rechter voor mannen en de onderste voor kinderen. Zo weten bewoners wat voor bezoek er voor de deur staat en wie er open moet doen.

Tozeur medina straatje

Met een paar overdekte straatjes en pleintjes is de medina van Tozeur niet heel groot, dus je bent er wel vrij snel doorheen. Er zijn wel een paar bezienswaardigheden waar je wat meer tijd voor kunt uittrekken. Zo is er een klein museum voor archeologie en volkstradities, Sidi Ben Aissa. Vlakbij is het voormalige gouverneurspaleis (Dar Bey) waar in 1997 scènes zijn opgenomen van de bekroonde film The English Patient. Wil je in de medina verblijven? Dar Saida Beya is een charmant 5-sterrenhotel in de oude wijk met dakterras en hammam.

Wandel door het palmenbos van Tozeur

Je weet waarom het woestijnstadje bekend staat als ‘het land van de palmbomen’ bij het zien van de Oasis de Tozeur. Dit is een uitgestrekt palmenbos van ongeveer duizend hectare met meer dan 350.000 dadelpalmen. Tussen de palmbomen liggen plantages met fruitbomen waar onder meer granaatappels, vijgen en bananen groeien. Rond de 200 bronnen voeden het palmenbos. Via een ingenieus netwerk van kanalen wordt het water afgevoerd voor de irrigatie van de palmentuin.

Tozeur palmenbos

Het is een van de mooiste oases ter wereld waar de beste dadels van Tunesië vandaan komen. Door het bos slingeren verschillende paden waar je in de schaduw van de palmbomen een ontspannen wandeling of fietstocht kunt maken. Oasis de Tozeur ligt slechts een paar kilometer ten zuidoosten van het stadje. Als je zin hebt in  een toeristisch ritje, kun je er eventueel met een paardenkoets naartoe.

Tozeur oase

In het noorden van de oase ligt een klein museum, Eden Palm (www.eden-palm.com), dat gewijd is aan de dadelpalm. Je kunt er een rondleiding volgen om alles te ontdekken over palmbomen, van het zaaien en oogsten tot de vele toepassingen. Ambachtslieden laten zien hoe je van palmbladeren en palmhout bijvoorbeeld meubels, stoelen en manden kunt maken. Ook is er een café met terras en een winkel waar je lokale lekkernijen kunt scoren, zoals dadeljam, dadelsiroop en gebakjes van dadels.

Bezoek de filmset van Star Wars

Ben je een fan van Star Wars? Dan ben je in Tozeur helemaal op de juiste plek beland! Maak een tripje naar een paar zandduinen midden in de Tunesische woestijn ten noordwesten van Tozeur. Hier is eind jaren ’90 namelijk de filmset opgebouwd voor de populaire filmreeks. Het buitenaardse en surrealistische landschap in the middle of nowhere bleek namelijk de perfecte setting voor de verlaten ruimtehaven Mos Espa.

Mos Espa in Tozeur

Regisseur George Lucas gebruikte deze stoffige plek voor het maken van blockbusters als Episode I: The Phantom Menace (1999) en Episode II: Attack of the Clones (2002). In de Star Wars-films was het een bruisende stad met winkels, markten en buitenaardse wezens uit de hele Melkweg. Anakin Skywalker werd er geboren als slavenjongen die later de strijd aanging met Darth Vader. Mos Espa bevond zich op de afgelegen planeet Tatooine, vernoemd naar de nabijgelegen Tunesische stad Tataouine.

Filmset Star Wars Tozeur

De filmset werd verlaten en raakte langzaam bedolven onder het zand van de Sahara-woestijn, maar inmiddels heeft Tunesië er een toeristische attractie van gemaakt. Het is een bizarre ervaring om te wandelen tussen de koepelvormige huizen en Star Wars-rekwisieten die zijn achtergebleven. Fotogeniek is het zeker! Een tour duurt een halve dag, waarbij je wordt opgehaald in je accommodatie.

Ontdek de beroemde locaties van de Star Wars-films!
Boek hier een tour naar de filmset van Star Wars

De kamelenrots Ong Jemel

Vlakbij de oude filmset van Star Wars ligt de markante rots Ong Jemel, de beroemdste berg in de omgeving van Tozeur. Letterlijk betekent Ong Jemel de ‘hals van een kameel’. Sommigen vinden dat de rots de vorm heeft van een liggende kameel die zijn nek uitsteekt.

Ong Jemel in Tozeur

Je kunt de kamelenrots beklimmen voor een weids uitzicht over de desolate Tunesische woestijn. De klim is niet heel moeilijk, maar let er wel op dat de afdaling steil en glad kan zijn. Ong Jemel is alleen te bereiken met een 4WD-voertuig die het Sahara-zand kan trotseren. Als je een tour boekt naar de Star Wars-filmset is een uitstapje naar de rots meestal inbegrepen.

Dar Cherait Museum

Een paar honderd meter van de media en het palmenbos kun je een bezoek brengen aan het Dar Cherait Museum, het eerste privémuseum van Tunesië. In 1990 gingen de deuren open van Musée Dar Cherait & Médina des 1001 Nuits, zoals het museum officieel heet. Initiatiefnemer was de Tunesische schrijver en politicus Abderrazak Cheraït, die jarenlang burgemeester was van Tozeur. Hij zette zich in voor het behoud van het cultureel erfgoed in de regio.

Tozeur museum

Met verschillende tentoonstellingen belicht het museum de kunst en tradities in Noord-Afrika. Je ziet er onder meer sieraden, kostuums, aardewerk, glaswerk, schilderijen en gebruiksvoorwerpen. Ook zie je kamers waarin het leven van Tunesiërs in de 19e eeuw wordt verbeeld, rond thema’s als bruiloften, de Koranschool en het bereiden van eten in de keuken. Het museum is gevestigd in een nagebootst paleis. Er is geen website, maar wel een Facebook-pagina.

Zoutmeer Chott el Djerid

Ten zuiden van Tozeur ligt Chott el Djerid, het grootste zoutmeer in de Sahara-woestijn. Volgens sommige bronnen is dit zelfs de grootste zoutpan op het Afrikaanse continent. De oppervlakte ligt ergens tussen de 5000 en 7000 vierkante kilometer, afhankelijk van hoe je het meet. Niettemin is dit een enorme zoutvlakte die opeens opduikt in de woestijn.

Chott Djerid in Tozeur

Chott el Djerid staat bekend om de luchtspiegelingen, die worden veroorzaakt door de warme lucht en de glinsterende minerale zouten. Hierdoor werden karavanen vroeger op een dwaalspoor gebracht. Denk echter niet dat je aan het hallucineren bent als je zo’n fata morgana meemaakt. Het is gewoon een optische illusie, het ligt niet aan je gemoedstoestand.

Tozeur zoutmeer

Het zoutmeer is het grootste deel van het jaar opgedroogd, met zoutkorsten en zoutformaties uitstrekken. Hier en daar zijn kleine meertjes in allerlei kleuren, van lichtgroen tot roze en oranje. Dwars door het zoutmeer loopt een weg, de P16, maar het is gevaarlijk om op eigen houtje over de zoutvlakte te rijden. Je kunt dan verdwalen of vast komen te zitten, dus kun je beter een lokale gids inhuren. In de winter, als het regent, kunnen sommige delen van het meer met een boot worden overgestoken.

Maak een dagtrip naar drie bergoases

Een van de populairste uitstapjes leidt je naar de drie bergoases Chebika, Tamerza en Midès. Zeker doen, het is een van de hoogtepunten tijdens je vakantie in Tozeur! De hoger gelegen oases zijn alle drie even indrukwekkend, omringd door prachtige landschappen.

Tozeur Chebika

Chebika ligt het dichtste bij, ongeveer 50 kilometer ten noorden van Tozeur en dichtbij de grens van Algerije. Ooit was het een buitenpost van het Romeinse Rijk. Het dorp is in 1969 verlaten vanwege ernstige overstromingen.

Tozeur Chebika waterval

De ligging is schilderachtig, gebouwd tegen een achterliggende heuvel. Met een lokale gids kun je een wandeling maken naar de oase waar de groene palmbomen nogal een contrast vormen met het droge woestijnlandschap. Er is een waterval waarbij het water vanuit de rotsen in een groenblauwe poel stroomt. Sommige reizigers springen in het meer om af te koelen.

Tozeur Tamerza

De volgende stop is Tamerza (ook geschreven als Tamaghza), de grootste bergoase van Tunesië. Vanaf een afstand ziet het eruit als een gigantisch zandkasteel. Ook dit dorp werd in 1969 verlaten toen het door de overstroomde rivier dagenlang onder water stond. Tamaghza ligt in een ruig en steil berglandschap met heldere watervallen. Met een gids kun je een trektocht maken naar Chebika (5 uur).

Tozeur Mides

Midès ligt slechts een paar kilometer verder, vrijwel tegen de Algerijnse grens. Het verlaten dorp ligt aan de rand van een adembenemende kloof van 60 meter diep. Eeuwenlang baande de rivier zich een weg door de kloof en liet grillig gevormde rotswanden achter. Er is een pad dat naar beneden leidt, zodat je over de zanderige bodem van de kloof kunt lopen. De canyon was onder meer te zien in de films Raiders of the Lost Ark en The English Patient.

Bewonder de betoverende natuur rondom Tozeur!
Boek hier een tour naar de bergoases Tamerza, Chebika en Midès

Dinosaurussen en een dierentuin

Tozeur heeft twee bezienswaardigheden als je wat wilt doen met kinderen. In het palmenbos ligt Chak Wak Park waar je een mengeling van cultuur en entertainment staat te wachten. Je duikt er in de geschiedenis van onze planeet met 50 replica’s van dinosaurussen die de prehistorie tot leven brengen. Ook zijn er levensgrote figuren van Neanderthalers, olifanten, krokodillen en andere dieren.

Tozeur park

Verschillende displays verbeelden de wereldreligies, van de geboorte van Jezus tot het begin van de islam. Hier wordt een serieus verhaal verteld met een grappige twist. Er is een restaurant als je je dorst wilt lessen of een pizza wilt scoren.

Tozeur dierentuin

Een paar kilometer ligt de kleine dierentuin Zoo du Sahara met allerlei inheemse woestijndieren. Je ziet er onder meer leeuwen, jakhalzen, gazellen, slangen en schorpioenen. Met een Coca-Cola drinkende kameel wordt het publiek vermaakt. Het ziet er allemaal armoedig en triest uit en de levensomstandigheden van de dieren lijken ook niet al te best.

Maak een kameeltocht door de woestijn

Tozeur is de perfecte uitvalsbasis om de uitgestrektheid van de Sahara te ervaren. De zandvlakte en duinen in de gortdroge woestijn hebben iets magisch, zeker door de veranderende kleuren in de loop van de dag naarmate de zon haar rondje om de aarde draait. Vanuit Tozeur ben je in een mum van tijd in de Sahara. Wat is de leukste manier om dat te doen? Juist: op de rug van een kameel! Of eigenlijk op de rug van een dromedaris (met één bult), het nationale dier van Tunesië dat ook bekendstaat als de ‘Arabische kameel’.

Tozeur kamelentocht

Maak een kameeltocht en combineer dat met een overnachting in een nomadisch tentenkamp midden in de woestijn – dan haal je het meeste uit je Sahara-ervaring in Tunesië. De bult kan na een tijdje wat in de weg zitten en aanvoelen als zadelpijn, maar dan staan je wel een paar onvergetelijke momenten te wachten.

Tozeur woestijn

Beklim een nabijgelegen zandduin om te genieten van de oranjerode zonsondergang. En beklim diezelfde zandduin de volgende ochtend om de zon te zien opkomen. De blik op de nachtelijke sterrenhemel is helemaal iets wat je altijd zal bijblijven. Wat we zeggen: magisch! Wil je liever iets meer comfort? Dan kun je een kameel of dromedaris ook inruilen voor een trip met een 4WD.

Verken het serene woestijnlandschap rondom Tozeur
Boek hier een kameeltocht met overnachting in de woestijn

Ontdek de moderne stad Tozeur

Als je wat langer in Tozeur verblijft, is het de moeite waard om ook even het moderne deel van de stad te ontdekken. De scheiding is niet zo duidelijk, maar je bereikt het nieuwe deel als je vanuit de medina richting het noorden wandelt. Hier is ook het treinstation. Dit deel van Tozeur heeft enkele hoofdstraten met restaurants, fastfoodtenten, supermarkten (Carrefour) en winkels die textiel en lokaal handwerk verkopen.

Minaret moskee in Tozeur

Het middelpunt is Place Ibn Chabbat, met een goudkleurig standbeeld van de 13e-eeuwse geleerde Ibn Chabbat. Na een studie in Tozeur werd hij gekozen tot imam, maar hij bereikte zijn faam vooral door het bedenken van een irrigatiesysteem in de woestijnoases. Niet ver vandaan staat de Ferkous-moskee, met de okerkleurige bakstenen en de zeshoekige minaret (met een koepeltje bovenop). Die minaret is even hoog als een flat van zes of zeven verdiepingen en vanuit de hele stad zichtbaar.

Wat te doen in Tozeur: praktische tips

Overnachten in Tozeur

Tozeur timmert hard aan de weg om meer toeristen te trekken, dus er zijn steeds meer plekken om te overnachten. Het stadje heeft een breed scala aan accommodaties, van hotels en resorts tot guesthouses en bed & breakfasts (die lokaal bekendstaan als résidence). In de omringende woestijn zijn nomadische tentenkampen, maar daar kun je alleen slapen als onderdeel van een tour. Als woestijnstadje kan in de zomermaanden erg heet worden in Tozeur. In juli en augustus ligt de temperatuur overdag regelmatig boven de 40°C.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Tozeur?
Reserveer hier een hotel of guesthouse in Tozeur, tegen de laagste prijzen

Een topadres is Anantara Sahara-Tozeur Resort & Villas, dat bekendstaat als een van de beste hotels in heel Tunesië. Het luxe 5-sterrenresort ligt aan de rand van de Sahara en heeft zowel suites als villa’s met eigen zwembad met één tot drie slaapkamers. Word wakker met de zonsopgang in de woestijn vanuit de privacy van je eigen villa en dineer ‘s avonds onder de sterren in Berberse stijl. Kom tot rust in een Ottomaanse hammam en dompel je onder in een traditioneel Berberbad. ► Boek een overnachting in Anantara Sahara-Tozeur Resort & Villas vanaf € 280

Anantara Resort in Tozeur

Eten en drinken in Tozeur

Met zoveel dadelpalmen in de oase zijn dadels uiteraard een specialiteit in Tozeur. De dadels staan bekend om hun superieure kwaliteit en sappige vruchtvlees. Deze vruchten worden in talloze gerechten verwerkt, onder meer in jam, siroop en gebakjes. Vanuit Tozeur worden dadels ook geëxporteerd naar grote delen van de wereld. In de winter worden de dadels geplukt. Probeer dit niet te missen als je hier bent. Het is een spectaculair gezicht om te zien hoe lenige mannen in de palmbomen klimmen om de dadels eruit te halen.

Tozeur dadels

Makroudh is een zoete lekkernij die populair is in Tozeur en andere delen van Tunesië. Het is gemaakt van een deeg van griesmeel, gevuld met dadelpasta en op smaak gebracht met oranjebloesemwater en sesamzaadjes. Na het bakken worden ze vaak bestrooid met poedersuiker.

In het palmenbos kun je eten bij restaurant Douar El Hafsi (www.douar-hafsi.com). Wel wat toeristisch, maar de plek is prachtig met de vele palmbomen om je heen. In een grote Berbertent kun je terecht voor traditionele Tunesische gerechten als couscous. Tijdens het eten worden de gasten vermaakt met dinnershows, van slangenbezweerders tot vuurspuwers. Populair bij de locals voor trouwerijen.

Reizen naar Tozeur

Tozeur ligt in het westen van Tunesië, ongeveer 60 kilometer van de Algerijnse grens. Het stadje heeft een eigen luchthaven, Aéroport International de Tozeur–Nefta (TOE), een paar kilometer ten noorden van het centrum. Met Tunisair Express (www.tunisairexpress.net) kun je vliegen van de hoofdstad Tunis naar Tozeur. Dit is een vlucht van 1 uur en 10 minuten.

TUI fly verzorgt in het hoogseizoen rechtstreekse vluchten van Amsterdam Schiphol naar het eiland Djerba en Enfidha in het noordoosten van Tunesië. Vanuit Brussel gaan er directe vluchten naar de hoofdstad Tunis (2½ tot 3 uur) van de luchtvaartmaatschappijen Tunisair, Nouvel Air Tunisie en TUI fly Belgium.

Ben je op zoek naar een goedkoop vliegticket in Tunesië?
Boek hier een vliegticket naar Tunesië bij TUI fly

In Tunesië zelf kun je Tozeur bereiken met de trein en de bus. Tozeur heeft een eigen treinstation, maar de meeste treinen rijden niet verder dan Métlaoui, 60 kilometer ten noordoosten van de stad. Vanuit Tunis vertrekt dagelijks één trein naar Métlaoui (8½ uur), die ook stopt in de toeristische plaatsen Enfidha, Sousse en Monastir. Kijk voor de dienstregeling op de website van de Tunesische spoorwegen SNCFT (www.sncft.com.tn).

Tozeur weg

Vanuit Métlaoui kun je een taxi nemen naar Tozeur (1 uur, € 18 tot € 23, stel vooraf de prijs af met de taxichauffeur). Ook rijden er langeafstandsbussen vanuit talloze steden in Tunesië. Verder behoort het huren van een auto tot de mogelijkheden.

Voor het laatst bijgewerkt op 7 juli 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden en wat te doen in Tozeur, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam