Booking Australië

Wat te doen in Micronesië: 10 tips!

Micronesië wat te doenMicronesië is een van de meest afgelegen landen in de wereld, een vredige en uitgestrekte archipel van 607 eilandjes en atollen in het midden van de Stille Oceaan. Micronesië bestaat uit de vier eilandstaten Yap, Chuuk, Pohnpei en Kosrae die mijlenver van elkaar af liggen en liefst vijf tijdzones omvatten. Deze eilandenrijkjes hebben allemaal hun eigen cultuur, taal en tradities, maar hebben ook één ding gemeen. Stuk voor stuk behoren ze tot de mooiste plekken op aarde.

Je vindt hier ‘s werelds grootste koraalriffen, een gevarieerd zeeleven en de beste locaties voor wrakduiken. Op de zeebodem ligt een bizar aantal scheepswrakken en vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog tot zinken zijn gebracht. Het landschap op land is net zo betoverend, met tropisch regenwoud, mangrovebossen, vulkanische pieken en verfrissende watervallen. Je kunt er zelfs de overblijfselen vinden van volkeren die eeuwen geleden hele tempelsteden bouwden op de eilandjes van Micronesië. Wil je op vakantie naar dit kleine paradijs in de Pacific? Hier vind je 10 tips wat te doen in Micronesië!

Nan Madol

Nan Madol is een van de spectaculairste bezienswaardigheden van Micronesië, en het bewijs dat hier duizenden jaren geleden al mensen woonden. Het is een oude ruïnestad die verspreid ligt over 92 kunstmatige eilandjes aan de oostkust van het hoofdeiland Pohnpei. Tussen de eilandjes loopt een ingewikkeld netwerk van kanalen, waardoor Nan Madol ook wel het ‘Venetië van de Stille Oceaan’ wordt genoemd. De eilandjes werden waarschijnlijk bewoond tussen 500 en 1500 na Christus door de Saudeleur-dynastie, een koninkrijkje dat destijds de macht had over deze eilanden in de Pacific.

Nan Madol in Micronesië

Nu zie je er de overblijfselen van stenen paleizen, tempels, tombes en woonhuizen. Die werden gebouwd van enorme basaltblokken die soms wel 50 ton zwaar waren, die met vlotten naar de eilandjes werden vervoerd. Hier was sprake van flink wat technisch vernuft, als je bedenkt dat ze in die tijd nog geen katrollen, hefbomen of andere moderne bouwtechnieken hadden. Nan Madol staat sinds 2016 op de gevarenlijst van Unesco, omdat mangrovebossen het ruïnecomplex steeds meer overwoekeren. Je hebt wel een dag nodig om de hele ruïnestad te verkennen.

Truk Lagoon

Bij het eiland Chuuk vind je de beroemde Truk Lagoon, een van de beste duiklocaties voor scheepswrakken ter wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de lagune de thuisbasis voor een groot deel van de Japanse marinevloot, die tijdens een verrassingsaanval van de geallieerden in februari 1944 grotendeels tot zinken werd gebracht. Op de zeebodem liggen nu 50 wrakken van Japanse marineschepen, maar ook de resten van 250 Japanse vliegtuigen, tanks en ander oorlogsmaterieel.

Truk lagune in Micronesië

Tot de jaren zestig schonk eigenlijk niemand aandacht aan de lagune, tot de documentaire Lagoon of Lost Ships van Jacques Cousteau uit 1969. Hij verkende de gezonken schepen die toen nog vol zaten met lichamen. De meeste stoffelijke overschotten zijn toen geborgen en naar Japan gebracht.

De wrakken zijn nu begroeid in koralen in verschillende kleuren. Ze zijn zichtbaar in ondiep en helder water, waardoor je er zowel kunt duiken als snorkelen. Een favoriet onder duikers is de Fujikawa Maru, een Japans transportschip uit 1938. Dit scheepswrak is achteraf voorzien van een boegkanon en vier gedemonteerde jachtvliegtuigen. Vanaf de wal heb je vanaf oude Japanse vuurtorens uitzicht op de lagune.

Kepirohi waterval

Op de eilanden van Micronesië vind je talloze schitterende watervallen, waar je ook naartoe kunt voor een koele duik op een warme tropische dag. De Kepirohi waterval is de mooiste op het eiland Pohnpei. De fotogenieke waterval is ongeveer 20 meter hoog en 30 meter breed, waarbij het water over over grote vierkante basaltstenen naar beneden klettert.

Kepirohi waterval in Micronesië

Het water komt terecht in een ondiepe poel voordat het naar de zee stroomt, waar je heerlijk in kunt zwemmen. Zowel toeristen als locals komen hier om verfrissing te halen. De waterval is 5 minuten lopen van de hoofdweg, over een stenen pad dat omringd is door tropische bloemen. Het is een leuke stop voor een picknick als je de ruïnestad Nan Madol bezoekt, want die ligt vlakbij.

Ruïnes van Lelu

Op het eilandje Lelu, nu met een weg verbonden met het eiland Kosrae, vind je de één na belangrijkste archeologische vindplaats van Micronesië. Tussen de dichtbegroeide jungle duiken de overblijfselen op van een ommuurde stad waar tot het einde van de 19e eeuw nog mensen woonden. Deze nederzetting werd gebouwd in de 13e en 14e eeuw en was de residentie van de koninklijke familie van Kosrae en hun onderdanen.

Er werden enorme blokken van basalt en koraal gebruikt om de muren, tempels, graven en woningen te bouwen. Toen de Europeanen Lelu ontdekten, woonden er zo’n 6000 mensen. Daarna raakte de stad in verval en nam de jungle het over. Je kunt nog steeds de vertrekken van de hoogste leiders zien, evenals twee koninklijke grafheuvels en enkele muren.

Mount Sokehs

Wil je wat actiefs doen in Micronesië? De eilandengroep biedt uitstekende mogelijkheden voor kortere en lange wandeltochten, naar bergtoppen en door fascinerende jungle. Een populaire wandeling van 2 uur leidt naar Mount Sokehs, met 276 de hoogste top op het eiland Pohnpei. Het is een langgerekte platte berg die ook wel bekendstaat als Pohndollap. De trektocht eindigt met een fraai uitzicht op de haven van Kolonia en de imposante Sokehs-rotsen die pontificaal uit het bos omhoog steken. Je wandelt door dichte tropische bossen waarbij je onderweg allerlei Japanse relikwieën uit de Tweede Wereldoorlog tegenkomt. Je passeert de verroeste resten van Japanse commandoposten, kanonnen en luchtafweergeschut.

Micronesië Sokehs

James Palsis Marine Park

Het James Palsis Marine Park ligt op het eiland Kosrae en bestaat uit enkele van de meest ongerepte bossen, mangroves en lagunes van Micronesië. Het beschermde natuurgebied ligt tussen de dorpen Tafunsak en Walung aan de noordkust van het eiland. Je kunt er snorkelen in warm kristalhelder water met kleurrijke koraalriffen of wandelen over uitdagende junglepaden waar wilde zwijnenjagers rondzwerven. De kust is bezaaid met verlaten strandjes die alleen per boot bereikbaar zijn. Ook als je alleen maar wil ontspannen kun je hier naartoe. Bij de ingang van het park zijn picknickhutten waar je kunt barbecueën en de zachte bries uit de oceaan in je gezicht kunt voelen. Sanitair en water zijn aanwezig.

Mount Finkol

Wandelaars die een echte uitdaging zoeken, kunnen op het eiland Kosrae een trektocht maken naar de Mount Finkol. Met 619 meter is dit de hoogste top van het eiland, maar je vindt hier ook het meest laaggelegen nevelwoud ter wereld. Het regent bijna altijd op Mt. Finkol en het is daarmee een van de twee of drie natste plekken op aarde. Onderweg naar de top passeer je gigantische banyanbomen die je aan The Hobbit doen denken. Zodra je de op hebt bereikt, wacht je een panoramisch uitzicht op het eiland en de koraalriffen langs de kust. De hele trektocht duurt 7 tot 8 uur en kun je het beste ondernemen met een gids. Zorg voor goede regenkleding vanwege de plotselinge regenbuien. Elk jaar zijn er maar één of twee expedities naar de top.

Stenen geld op Yap

Een bizarre bezienswaardigheid op het kleine Micronesische eiland Yap is de traditionele munteenheid: geld van steen! Verspreid over het eiland staan honderden massief uitgehouwen stenen die bijna niet te verplaatsen zijn, maar eeuwenlang een rol vervulden als betaalmiddel. De stenen zijn ongeveer even groot als een mens en staan lokaal bekend als rai.

De waarde van het geld hangt samen met de geschiedenis van de stenen, die allemaal verschillend zijn en een andere vorm hebben. In traditionele dorpen staan rijen stenen om hun rijkdom te tonen. Niemand weet precies wanneer de stenen als geld werden gebruikt en ze zijn niet eens afkomstig van Yap zelf. De stenen kwamen uit een groeve in Palau, een eilandstaat 400 kilometer naar het zuidwesten, en werden met bamboevlotten naar het eiland vervoerd. Er zaten gaten in om ze makkelijker te kunnen vervoeren.

Pahntakai grot en waterval

Een wandeling van een halfuur door het regenwoud brengt je naar een enorme overhangende grot en de Pahntakai-waterval. Hier stort het water langs een gladde klifwand 50 meter naar beneden, om terecht te komen op een wirwar van rotsen. Achter de waterval zijn gapende grotten waar grote kolonies vleermuizen in de schemering op insecten jagen. De overhangende grot is meer dan 900 meter breed. Pahntakai betekent in de lokale taal ‘onder de rots’. Zwemmen onder de waterval kan hier niet, daarvoor zijn de rotsen te glad en te gevaarlijk. Je vindt deze attractie in het noordoosten van het eiland Pohnpei.

Ulithi atol

Als je wat wilt doen op een échte afgelegen plek, kun je het vliegtuigje nemen naar het atol Ulithi. Er zijn weinig andere plekken dit ongerepte paradijs evenaren, qua schoonheid en traditionele eilandcultuur. Het is een cluster van 41 laaggelegen eilandjes met prachtige witte zandstranden, ruim 300 kilometer aan koraalriffen en de thuisbasis van nestelende zeeschildpadden, zeevogels en kokoskrabben.

Ulithi is een van de grootste broedplaatsen voor groene schildpadden in Micronesië en in de lente is het niet ongebruikelijk om elke nacht meer dan vijftig van deze vriendelijke reuzen te zien. De atol kent ook een roerige geschiedenis, want tijdens de Tweede Wereldoorlog ‘parkeerde’ Amerika hier een enorme vloot van marineschepen. Je hebt speciale toestemming nodig om de eilandjes te bezoeken, die allemaal eigendom zijn van een andere familie. Overnachten kan op één plek, in de Ulithi Adventure Lodge (www.ulithiadventurelodge.com).

Voor het laatst bijgewerkt op 19 december 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Micronesië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © maloff/Shutterstock.com; Danita Delimont/Shutterstock.com; Imagine Earth Photography/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam