Koningaap - India

Bezienswaardigheden in Delhi, India

Rode Fort van Delhi

Rode Fort in DelhiDit prachtige Rode Fort is een ommuurd paleis dat in 1648 werd gebouwd door Shah Jahan, keizer van het Indiase Mogolrijk. Tot 1857 was het de hoofdzetel van de Mogoldynastie. Het halvemaanvormige fort met zijn hoge, massieve muren van rood zandsteen beslaat een oppervlakte van meer dan twee kilometer en is omringd door een gracht. ► Lees hier meer over het Rode Fort van Delhi

Qutb Minar

Een favoriete trekpleister onder toeristen in Delhi is de Qutb Minar (ook wel Qutab Minar genoemd), de hoogste stenen minaret ter wereld en een van de belangrijkste islamitische bouwwerken van India. De sierlijke toren van vijf verdiepingen is 72,5 meter hoog en werd in 1193 gebouwd door Qutb-ud-din Aybak, de eerste islamitische heerser over Delhi. Opmerkelijk genoeg is de minaret geconstrueerd uit verschillende soorten stenen. Aan de voet van de toren staat de oudste moskee in het noorden van India. ► Lees meer over de Qutb Minar

Delhi stenen minaret

Gurdwara Bangla Sahib

De Gurdwara Bangla Sahib is het belangrijkste gebedshuis van de Sikhs in Delhi. De tempel was oorspronkelijk in 1664 gebouwd als bungalow voor Jai Singh, de heerser van India in de 17e eeuw. In 1783 maakte een militaire generaal er een gebedshuis voor de Sikhs van nadat hij het keizerlijke Delhi had geplunderd.

Delhi tempel Sikhs

De witte marmeren tempel valt op door haar gouden koepel en midden in het complex is een waterbassin, met de naam Sarovar. Het water in dit bassin komt van een bron onder de grond en zou helende eigenschappen hebben. In het verleden zou het water patiënten hebben genezen van pokken en cholera en nog steeds heeft het bassin een grote aantrekkingskracht op zieken. Sikhs uit de hele wereld komen naar de Gurdwara Bangla Sahib om een flesje van het ‘heilige water’ mee naar huis te nemen.

Op het complex is ook een museum over de geschiedenis van de Sikhs. Bezoekers zijn altijd welkom in het gebedshuis en er is voor iedereen zelfs een uitstekende gratis maaltijd beschikbaar. Je moet wel je schoenen uitdoen en je haar bedekken – een schoenenopslag en hoofddoeken zijn aanwezig.

Sikh tempel in Delhi

De tempel ontvangt Sikhs op alle uren van de dag, voor devotie en om te mediteren. Tijdens Sikh-festivals is het erg druk (er komen dan zo’n 100.000 mensen), dus dan kun je de tempel beter mijden. De Gurdwara Bangla Sahib bevindt zich ongeveer een halve kilometer van Connaught Place in het centrum van Delhi. Adres: Ashoka Road, Hanuman Road Area, Connaught Place, New Delhi.

Ervaar de spirituele monumenten in het oude Delhi
Boek hier een privé-tour langs de tempels van Delhi

India Gate

In het centrum van het nieuwe Delhi staat de India Gate, een indrukwekkende triomfboog van 42 meter hoog. Het oorlogsmonument is gebouwd tussen 1921 en 1931 ter herdenking van de 70.000 Indiase soldaten die voor het Britse leger het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook herdenkt het monument de 13.516 Britse en Indiase soldaten die omkwamen tijdens de Afghaanse oorlog in 1919.

India Gate in Delhi

De namen van alle slachtoffers staan op het monument gegraveerd. Onderaan brandt de eeuwige vlam, die in 1972 is ontstoken door Indira Gandhi. De India Gate heeft wel wat weg van de Arc de Triomphe in Parijs, al kun je hier niet naar boven. Rondom het bouwwerk zijn groene gazons waar locals en toeristen vaak picknicken. In de avond is de triomfboog spectaculair om te zien door de verlichte fonteinen aan beide kanten. Dat zorgt voor een prachtig schouwspel. Daarmee is het oorlogsmonument een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Delhi.

Tombe van Humayun

Midden in sierlijke vierkante tuinen staat Tombe van Humayun, een weelderig mausoleum van wit marmer en rood zandsteen. Het graf is in 1570 gebouwd voor Humayun, de tweede keizer van het Mogol-rijk. Dit betoverende mausoleum doet met de marmeren witte koepel en de enorme omvang eerder denken aan een paleis. De graftombe geldt als het eerste voorbeeld van Mogol-architectuur in India en diende dan ook als inspiratie voor de Taj Mahal.

Humayuns tombe in Delhi

Vanwege de bijzondere architectuur is de tombe een van de bezienswaardigheden in Delhi die is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het mausoleum staat op een 7 meter hoog platform en heeft sterke Perzische invloeden omdat de architect afkomstig was uit Perzië (het huidige Iran). De tombe is omringd door tuinen die in verschillende vierkanten zijn verdeeld, gescheiden door looppaden. Hier bevinden zich nog enkele andere graven, onder meer van de kapper van Humayun. Het mausoleum is elke dag te bezoeken. Adres: Hazrat Nizamuddin Aulia Dargah, Mathura Rd, Nizamuddin, Nizamuddin East, New Delhi, Delhi 110013, India.

Chandni Chowk

Een bezoek aan Chandni Chowk kun je als een behoorlijke cultuurschok ervaren als je nog niet zo lang in Delhi (of India) bent. Dit is de oudste en drukste markt van de stad waar massa’s voetgangers, venters, handkarren, koeien en riksja’s vechten om de schaarse ruimte. Overvol, druk en chaotisch is deze markt, maar ook fascinerend om mee te maken. Laat je in een riksja door het gekrioel rijden en je hebt een ervaring die je nooit zal vergeten.

Chandni Chowk in Delhi

Chandni Chowk is al een marktplaats sinds de 17e eeuw, toen kooplieden uit China, Turkije en zelfs Nederland hier naartoe kwamen om handel te drijven. Nog altijd is deze wijk in Old Delhi een ‘winkelparadijs’ (voor de locals althans). In de smalle straatjes zijn winkels waar van alles te koop is, van kleding en sieraden tot elektronica en souvenirs. Khari Baoli, gelegen aan de westkant van Chandi Chowk, is helemaal gewijd aan specerijen, noten en gedroogd fruit.

Delhi oude bazaar

Dariba Kalan is een bazaar die bekendstaat om de parels, de gouden en zilveren sieraden en de parfums. Midden door de wijk loopt de hoofdstraat Chandni Chowk, een drukke verkeersader richting het Rode Fort. Als je avontuurlijk bent aangelegd, kun je in de wijk op talloze plekken terecht voor authentiek Indiaas streetfood.

Vrijdagmoskee

Aan de rand van Chandni Chowk staat de Vrijdagmoskee (Jama Masjid Mosque), een van de grootste moskeeën van India. De binnenplaats biedt plek aan liefst 25.000 gelovigen, die hier vooral op vrijdag naartoe komen om te bidden. De moskee werd tussen 1644 en 1656 gebouwd in opdracht Mogol-heerser Sjah Jahan, de keizer die ook grootse monumenten liet bouwen als de Taj Mahal en het Rode Fort. Meer dan 5000 ambachtslieden werkten aan de voltooiing.

Delhi Vrijdagmoskee

De moskee is gebouwd van rood zandsteen en wit marmer en ziet er prachtig uit, met drie poorten, vier torens en twee minaretten van 40 meter hoog. Buiten gebedstijden mag je de moskee gratis bezoeken als je gepast gekleed bent. Dus schoenen uit, geen blote benen en vrouwen moeten hoofd en schouders hebben bedekt. Voor ₹ 100 kun je de zuidelijke minaret betreden voor een mooi uitzicht over de oude stad van Delhi (130 treden). Wil je fotograferen, ook met een smartphone, dan ben je ₹ 300 kwijt. Adres: Jama Masjid Rd, Jama Masjid, Chandni Chowk, New Delhi, Delhi 110006, India.

Lodhi Garden

Lodhi Garden (of Lodi Gardens) is een aangenaam groen park in Delhi om even te ontsnappen aan de verkeerdrukte, het vuil en de smoggy lucht in de stad. Het is een populaire plek onder inwoners voor een ochtendwandeling, een stukje hardlopen of het doen van yoga-oefeningen. Het park is weelderig ingericht met gazons, rozentuinen, kassen en meer dan honderd soorten inheemse bomen. Er leven verschillende soorten vlinders en vogels, waaronder zwarte wouwen en rotsduiven.

Lodhi Garden in Delhi

Het park heeft echter ook enkele archeologische bezienswaardigheden. Verspreid door Lodhi Garden vind je vier 15e- en 16e-eeuwse mausolea uit de tijd van de Lodi-dynastie. Deze sultans regeerden over Noord-India en een deel van Pakistan van 1451 tot 1526. Het oudste graf dateert uit 1444 en bevat de overblijfselen van Mohammed Shah, een heerser van de Sayyid-dynastie van het sultanaat van Delhi. Het is een achthoekige tombe met een kamer in het midden. Je vindt dit mausoleum helemaal aan de zuidkant van het park, omringd door palmbomen.

Mausoleum in Lodhi Garden Delhi

Helemaal aan de noordkant staat de tombe van Sikander Lodi uit 1517, de laatste heerser van de Lodi-dynastie. Deze tombe heeft een enorme koepel en is omringd door een veranda met een zuilengalerij. In het midden staan de mausolea Bara Gumbad en Shish Gumbad. Historici zijn er nog niet achter gekomen wie hier liggen begraven.

National Museum

Het National Museum is een van de grootste musea van India en bestrijkt het culturele erfgoed van het land over een periode van 5000 jaar. Dit museum is opgericht in 1949 en heeft sindsdien een imposante collectie van 200.000 items opgebouwd. De verzameling omvat onder meer archeologische vondsten, schilderijen, sculpturen, oude munten, terracotta aardewerk, sieraden, wapens en religieuze relikwieën. Er zijn zo’n 22 zalen, dus je bent wel even bezig als je alles wilt zien.

National Museum in Delhi

Tot de hoogtepunten behoort een staand Boeddhabeeld uit de 2e eeuw na Christus. Dit was de eerste tijdsperiode dat de Boeddha fysiek werd uitgebeeld. Je ziet dit beeld in de Kushana Gallery, over het Kushan-rijk dat van de 1e tot en met de 3e eeuw in Noord-India, Pakistan en Afghanistan regeerde. Ook boeiend is de collectie Centraal-Aziatische Oudheden, met vondsten die zijn opgegraven langs de oude Zijderoute. Het nationaal museum is gesloten op maandag en feestdagen. Adres: Janpath Rd, Rajpath Area, Central Secretariat, New Delhi, Delhi 110011, India. Website: www.nationalmuseumindia.gov.in

Voor het laatst bijgewerkt op 31 mei 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Delhi, India, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam