Booking Duitsland

Vakantie op het Duitse Waddeneiland Juist: 10 tips!

Juist vakantieJuist is een pareltje onder de Duitse Waddeneilanden. Hier vier je vakantie voor de natuur, de rust, de ongerepte omgeving en een ontsnapping aan de dagelijkse hectiek. Op dit langgerekte autovrije eiland staan geen ronkende bussen en taxi’s op je te wachten als je aankomt met de ferry. Met een bagagekar breng je zelf je koffers naar je accommodatie of desnoods neem je een paardenkar naar je hotel. Dat is de enige vorm van ‘openbaar vervoer’ op dit Oost-Friese Waddeneiland.

Juist – dat je uitspreekt als Juust – ligt tussen de grotere Duitse Waddeneilanden Borkum en Norderney. Het eiland strekt zich 17 kilometer uit, maar is slechts 500 meter breed. Waar je ook bent, de Waddenzee en de Noordzee zijn nooit ver weg. Na een korte wandeling ben je op een van de uitgestrekte zandstranden, een kort fietstochtje brengt je naar schitterende natuurgebieden met duinen en kwelders. Vele soorten trekvogels landen op Juist voor een rustpauze, terwijl je op drooggevallen zandplaten misschien wel kolonies zeehonden kunt spotten.

Zoek je accommodatie voor je vakantie op Juist?
Reserveer hier online een hotel of appartement op Juist

Als je hier bent, wekt het geen verbazing dat de 1500 locals hun eiland aanduiden als Töwerland – oftewel ‘magisch land’. Op Juist vind je nog niet het massatoerisme zoals op de buureilanden, maar het is wel een geliefde plek onder gepensioneerden en rustzoekers uit Duitsland. Op het autovrije eiland kun je de moderne wereld even achter je laten en overal de zeelucht ruiken en opsnuiven.

Pak een terrasje in het enige dorp, ga een middag zwemmen in het Noordzeezwembad, beklim de vuurtoren en fiets langs het grootste zoetwatermeer van alle Waddeneilanden. Op deze smalle strook, op slechts een paar uur rijden vanuit Nederland, is meer te zien en te doen dan je denkt. Hier vind je 10 tips voor een vakantie op Juist!

Uitwaaien op het strand

Een van de grootste trekpleisters van Juist is zonder twijfel zijn prachtige stranden. De eindeloze zandstranden bieden volop mogelijkheden om te ontspannen, te zwemmen, te zonnebaden of een lange strandwandeling te maken. Het strand van Juist is perfect om schelpen te zoeken, te genieten van de zonsondergang, uit te waaien of gewoon te luisteren naar het kalmerende geluid van de golven.

Juist strand

Vergeet niet om de adembenemende landschappen vast te leggen met je camera of smartphone. De wolkenluchten en het reflecterende zonlicht zorgen voor schitterende plaatjes. Alle stranden bevinden zich aan de noordkant van het eiland, aan de Noordzee. Juist is maar 500 meter breed, dus het strand is nooit ver weg.

Juist strandstoelen

Het populairste strand is 3 kilometer lang en bevindt zich achter wellnesscentrum TöwerVital, vlakbij het dorpscentrum. Langs het strand loopt een promenade met cafés en restaurants. Op het strand zijn netten en doelen om een potje voetbal of beachvolleybal te spelen. Er lopen strandwachten om een oogje in het zeil te houden. Doe als een echte Duitser en huur een van de kleurrijke korfstoelen (Strandkörbe) om ontspannen naar de Noordzee te turen. Voor één dagje ben je ongeveer € 12,50 kwijt, dus heel goedkoop is het niet. Strandstoelen kun je huren van 1 mei tot 15 oktober.

Juist strandopgang

Een strandopgang aan de westkant van het eiland leidt je naar Strand bei Loog, een ander bewaakt strand op Juist. Dit strand is slechts 300 meter breed, maar de golven zouden hier het hoogste zijn. Hier moet je dus naartoe om te watersporten, maar je kunt er ook korfstoelen huren.

Natuurgebied Billriff

Wil je zeehonden spotten? Met een beetje geluk zie je ze in Billriff, een prachtig natuurgebied aan het winderige westelijke puntje van Juist. Dit is een waar paradijs voor vogelliefhebbers en natuurliefhebbers, met kwelders, duinen en zoutwatermoerassen die overlopen in een uitgestrekte zandwoestijn. Hier ontmoeten de Waddenzee en de Noordzee elkaar en bij laag water ontstaan er zandbanken waarop zeehonden liggen te luieren.

Juist zeehonden

Neem wel een verrekijker mee, want het is niet de bedoeling dat je het zelf het strand op gaat. De rust van de zeehonden mag je niet verstoren. Daarnaast is Billriff een belangrijke tussenstop voor trekvogels. Beroemd is de bontbekplevier die hier regelmatig te zien is, maar vogelspotters kunnen ook op zoek naar bonte strandlopers, scholeksters, tureluurs en grutto’s.

Juist Billriff

Er zijn speciale uitkijkposten en paden aangelegd zodat je de vogels en zeehonden in hun natuurlijke habitat kunt observeren. Ook is er een bewegwijzerde wandelroute langs de duinen van Billriff, waarvan de naam waarschijnlijk ontleend is aan het woord ‘billen’. De halfronde vorm van de zandvlakte lijkt een beetje op een bil, van bovenaf gezien.

Juist Billriff restaurant

Vanuit het dorpscentrum van Juist is het zo’n 9 kilometer fietsen naar het uiteinde van Billriff. Je doet er een halfuur over, en met tegenwind wat langer. Een leuke ruststop vlak voor het natuurgebied is restaurant Domäne Bill. Een legendarische specialiteit is Stuten, een dikke plak zoet witbrood met rozijnen. Ook kun je er terecht voor stoofschotels en veganistische gerechten. Een klein stukje fietsen brengt je naar een fietsparkeerplaats vlakbij het strand.

Waterplezier in het Noordzeezwembad

Het kan nogal eens guur, winderig en regenachtig zijn op het eiland. Op dat soort dagen kun je een paar uurtjes ontspannen in het Töwervital Meerwasser-Erlebnisbad, een zwembad en waterparadijs dat gebouwd is op de hoogste duinen van Juist. Je zwemt hier in origineel (gezuiverd) Noordzeewater met uitzicht op de Noordzee en de Waddenzee.

Juist zwembad

Het grote zwembad heeft een temperatuur van 30°C, dus het is hier aangenaam vertoeven als de regen tegen de grote ramen klettert. Voor meer waterplezier kun je bovendien terecht in een waterglijbaan, twee bubbelbaden met een temperatuur van 33,5°C. Ook is er een warm peuterbadje en een ‘watergrot’ waarin je je kunt terugtrekken.

Juist zwembad glijbaan

In de winter zijn er evenementen als lichtjeszwemmen en discozwemmen. Mocht de zon schijnen op een warme dag? Pak een relaxte stoel op het zonneterras om je op te laten drogen. Het Noordzeezwembad is het perfecte uitstapje als je vakantie viert met de kinderen op Juist. Adres: Warmbadstraße 3a, 26571 Juist, Duitsland. Website: www.juist.de

Fietsen op Juist

Fietsen is een geweldige manier om het eiland te verkennen. Eigenlijk ook de enige manier, tenzij je lange wandelingen wilt maken of de hele tijd in een paardenkoets wilt zitten. Fietsen is praktisch wel zo handig om ergens te komen, maar los daarvan ook leuk. Juist heeft mooi aangelegde fietspaden die kronkelen door kwelders en duinen, langs de zee en het strand en door het buurtschap Loog en het dorpscentrum in het midden van het eiland.

Juist fietsen

En het mooie van Juist is dat je niet kunt verdwalen! Een rondje fietsen is onmogelijk op dit smalle langgerekte eiland. Je kunt alleen naar het westen of oosten fietsen, wat je in een halve dag wel gedaan hebt (afhankelijk van de windkracht). Ondertussen snuif je wel de frisse zeelucht op en sta je versteld van de serene schoonheid van Juist. En je hebt geen last van auto’s, want die vind je hier niet. Fiets lekker midden op de weg!

Juist fietser

In het dorp zijn een paar plekken waar je fietsen kunt huren. Het aanbod is enorm, van kinderfietsen tot e-bikes. Zelf hebben we fietsen gehuurd bij Juist Pirates Bikes (www.fahrrad-juist.de). Let er op dat de meeste fietsverhuurbedrijven tussen de middag gesloten zijn.

Wandel over het Otto-Leege-Pfad

Het Otto-Leege-Pfad is een leuk wandelpad van 1 kilometer lang aan de oostkant van Juist. Dit slingerende natuurpad doorkruist vrijwel het hele eiland, van de kwelders in het zuiden naar het strand in het noorden. Je bereikt het pad via een trap aan de Flugplatzstraße naar een uitkijkplatform, waar je een schitterend uitzicht staat te wachten over het eiland.

Otto-Leege natuurpad Juist

Daarna loop je over een houten plankenpad door de duinen naar het strand. Het is niet alleen een gemoedelijke wandeling, maar het Otto-Leege-Pfad probeert je ook wat bij te brengen over de flora en fauna van Juist. Onderweg kom je informatieborden tegen over de unieke biodiversiteit van het eiland.

Juist Otto-Leege-Pfad

Je krijgt op een speelse manier uitleg over de planten- en vogelsoorten van Juist. Dit past bij de doelen die de lokale beroemdheid Otto Leege (1862-1951) nastreefde. Hij was een Duitse leraar en natuuronderzoeker en wordt beschouwd als de ‘geestelijke vader’ van het vogeleiland Memmert.

Struin door het dorpscentrum van Juist

Het enige dorp van Juist is het bruisende hart in het midden van het eiland. In de autovrije straten vind je winkels, restaurants, cafés en héél véél hotels en appartementen. Er is altijd wel een moment van de dag dat je door het dorp gaat fietsen of struinen, al is het maar om te shoppen of een hapje te eten. Je doorkruist het dorp vanuit de haven, maar ook als je naar het strand gaat.

Juist Inselkirche

In het centrum bevindt zich de Kurplatz met een muziekpaviljoen en een botenvijver waar kinderen hun modelbootjes kunnen laten varen. Op zomeravonden is er live muziek op het plein en rondom het Kurplatz zijn cafés waar je een terrasje kunt pakken. En ook al is het een klein eiland, toch zijn er twee kerken in het dorp te vinden. Het bekendst is de Inselkirche, die de inwoners van Juist ook wel liefkozend aanduiden als ‘de raket’.

Juist oude badhuis

Deze kerk dateert uit 1964 en is al de zesde eilandkerk sinds de eerste rond 1400 werd gebouwd. Vijf eerder gebouwde kerken zijn telkens door stormvloeden verwoest. Neem verder een kijkje bij het Altes Warmbad. In dit oude badhuis uit 1899 werd het water rechtstreeks uit de Noordzee gehaald. Nu vinden er tentoonstellingen plaats en is het een populaire plek om te trouwen – ook bij niet-eilandgangers.

Bezoek het Küstenmuseum

Breng een bezoekje aan het Küstenmuseum als je meer wilt weten over de geschiedenis en tradities van het eiland. In elf zalen zijn tentoonstellingen over de strijd met de zee, bijzondere reddingsacties, het maritieme verleden en de ontwikkeling van Juist als vakantieoord. Bewonder de uitgebreide schelpencollectie en laat je wegwijs maken over de moderne energiewinning op de Noordzee.

Juist museum

Ook organiseert het museum regelmatig tijdelijke exposities en lezingen. Dit is het enige museum van Juist dat ook bekendstaat als Inselmuseum. Let op de openingstijden, want het is alleen ‘s ochtends en ‘s middags geopend. De entree is € 3 voor volwassenen en € 1,50 voor kinderen. Adres: Loogster Pad 29, 26571 Juist, Duitsland.

Natuurgebied Kalfamer

Als je het Billriff aan de westkant hebt gezien, is het natuurlijk ook tijd om de oostelijke kant van Juist te ontdekken. Een fietstochtje van zo’n 12 minuten brengt je naar het natuurgebied Kalfamer, dat zoiets betekent als ‘kalverweide’. Het is een gebied met uitgestrekte zandbanken, duinen en duizenden vogels, die hier stoppen om te broeden en te rusten.

Juist Kalfamer

Vanaf het nabijgelegen vliegveld loopt een wandelpad door de duinen naar het meest oostelijke puntje van het eiland. Het pad is gemarkeerd met groene paaltjes. Bij laag water kun je eventueel via het strand teruglopen.

Juist Sherpa

Tijdens het broedseizoen van 1 april tot en met 31 juli is het verboden om Kalfamer te betreden, tenzij je meedoet aan een rondleiding. Er wordt streng in de gaten gehouden of je niet over het pad gaat lopen. Bij de luchthaven is een café met terras, Sherpa Juist, waar je kunt bijkomen na een verfrissende wandeling.

Beklim de vuurtoren van Juist

Je ziet ‘m al als je met de boot aankomt in de haven van Juist: de Memmertfeuer. Deze vuurtoren is met haar 15 meter niet heel hoog, maar kent wel een bijzonder verhaal. Juist was namelijk eeuwenlang een van de weinige Waddeneilanden zónder vuurtoren. De vuurtorens van de buureilanden Borkum en Norderney straalden al genoeg licht uit om als baken te dienen voor passerende zeeschepen.

Juist vuurtoren

Op het nabijgelegen vogelbeschermingseiland Memmert stond sinds 1939 echter ook een kleine vuurtoren, die dus ‘Memmertfeuer’ heet. In 1986 was die niet meer nodig en werd het bouwwerk ontmanteld en opgeslagen. De bewoners van Juist wilden echter altijd graag een eigen vuurtoren op het eiland. Na een inzamelingsactie werd er voldoende geld ingezameld om de Memmertfeuer weer op te bouwen bij de ingang van de haven.

Juist vuurtoren haven

Het is dus vooral symbolisch, want de vuurtoren heeft geen waarschuwende functie meer. De Duitse autoriteiten verbieden het zelfs om het licht op de Waddenzee en de Noordzee te richten. De lichtstralen zijn daarom alleen te zien richting het westen en het oosten van het eiland. In de zomermaanden kun je de vuurtoren beklimmen voor een kleine vergoeding van € 1.

Bewonder de Hammersee

Maak ook even een stop bij de Hammersee als je een fietstocht of wandeling maakt aan de westkant van het eiland. Dit is het grootste zoetwatermeer op een Waddeneiland in de Noordzee. Ondanks de geringe oppervlakte heeft Juist hiermee een uniek natuurfenomeen in huis! Het meer ontstond in 1651 na een zware stormvloed en is slechts 1 meter diep. Het zoute water veranderde in de loop der jaren in zoet water.

Juist Hammersee

De Hammersee ligt in een idyllische groene omgeving en is een belangrijk leef- en broedgebied voor vogels. Je kunt het meer makkelijk vanuit de verte bewonderen. Langs het fietspad naar het natuurgebied Billriff is een fietsparkeerplaats en een pad naar een uitkijkplatform op een duintop.

Juist Hammersee uitkijkpunt

Ook vanaf het strand kun je een (ander) uitkijkplatform bereiken. Dit staat bekend als de Dree Water Utkiek waar je uitzicht hebt op drie watermassa’s: de Hammersee, de Noordzee en de Waddenzee. Tevens kun je een rondje wandelen rondom het meer.

Vakantie op Juist: praktische tips

Overnachten op Juist

Juist leeft van het toerisme, dus er is accommodatie genoeg. Het hele dorp is vrijwel een aaneenschakeling van hotels en appartementen. Vakantiehuizen en bungalows die je op de Nederlandse Waddeneilanden kunt boeken, vind je op dit eiland echter weer niet. Je hoeft niet te rekenen op een schattig afgelegen huisje tussen de duinen. Bijna het hele eiland buiten de bebouwde kom is beschermd natuurgebied.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie op Juist?
Reserveer hier een hotel of appartement op Juist, tegen de laagste prijzen

Omdat het eiland zo smal is, heb je wel bijna altijd uitzicht op de Noordzee of de Waddenzee (als je tenminste niet op de begane grond verblijft). Tijdig boeken is sterk aan te raden. Juist is onder Duitsers een hele populaire vakantiebestemming en hotels en appartementen zijn razendsnel volgeboekt. Vooral in de zomermaanden en tijdens schoolvakanties, maar ook buiten deze periodes zijn er veel pensionado’s die op Juist vertoeven.

Juist bagagekarren

Je hoeft na aankomst niet te slepen met je bagage. In de haven staan bagagekarren waarmee je koffers en tassen naar je hotel of appartement kunt brengen. De meeste accommodatie bevindt zich op loopafstand van de haven. Elk hotel of appartementencomplex heeft zijn eigen bagagekarren, dus het kan even zoeken voordat de juiste gevonden hebt. Moet je wat verder weg zijn op het eiland, dan kun je wachten op een paardentaxi.

Strandhotel Kurhaus Juist

Een van de meest iconische hotels van het eiland is Strandhotel Kurhaus Juist, dat direct aan de strandpromenade ligt. De blauwachtige koepel bovenop is al van ver te zien. Het elegante 4-sterrenhotel opende al in 1898 de deuren en was in de beginjaren het exclusieve domein van de adel, royalty, diplomaten, kunstenaars en schrijvers. Al snel kwam het bekend te staan als het ‘Witte Kasteel aan Zee’.

Strandhotel Kurhaus op Juist

Met de salons en een restaurant als de Weißer Saal biedt het hotel nog steeds de grandeur van weleer. Onder de glazen koepel bevindt zich nu een lounge met misschien wel het mooiste uitzicht van het eiland. Voor ontspanning kun je terecht in het zwembad, het fitnesscentrum, de sauna of de spa waar wellnessbehandelingen worden aangeboden. Vanuit de kamers met hoge ramen kun je de zee zien liggen. De haven ligt op minder dan een kilometer lopen. ► Boek een overnachting in Strandhotel Kurhaus Juist vanaf € 190

Eten en drinken op Juist

In de ‘hoofdstad’ van Juist zijn genoeg eetgelegen te vinden, van pizzeria’s en theehuizen tot strandbars en verfijnde restaurants. Door de nabijheid van de zee pronken bij veel restaurants de visgerechten prominent op de menukaart. Visliefhebbers kunnen er genieten van verse zeevruchten, haring, makreel, forel, paling en garnalen. Op de een of andere manier lijken er niet genoeg restaurants te zijn in verhouding tot het aantal toeristen. Het is dus raadzaam altijd te reserveren, ongeacht het seizoen dat je vakantie viert op Juist.

Het beste adres op het eiland is Restaurant Danzer’s (www.danzers.de), onderdeel van Hotel Achterdiek. Culinaire hoogstandjes variëren van visgerechten en zeevruchtendelicatessen tot vegetarische en veganistische creaties. Dit chique restaurant heeft een aanbeveling van Michelin, als enige op Juist.

Juist restaurant

Een aanrader is ook Restaurant Hohe Düne (www.juist-gastronomie.de), helemaal bovenaan de promenade. Geniet van Noordzeekrab, schol en tong met uitzicht op de Noordzee. ‘s Winters zit je warm bij de open haard, in de zomer kun je een plekje zoeken op het zonneterras. Voor thee en Oost-Friese lekkernijen kun je terecht bij Lütje Teehuus, gevestigd in een historisch huis aan het Janusplatz. Heb je zin in pizza of pasta? Reserveer dan een tafeltje bij Restaurant Da Pietro aan hetzelfde plein.

Juist pizzera

Reizen naar Juist

Juist is een van de meest westelijk gelegen Waddeneilanden van Duitsland en ligt helemaal niet zo ver van Nederland. Veerboten vertrekken vanuit de Noord-Duitse stad Norddeich, 3½ uur rijden vanaf Amsterdam. Vanuit de stad Groningen is het een kleine 2 uur rijden naar Norddeich.

Je kunt ook de trein nemen naar Norddeich. Het station ligt direct bij de terminal waar je zo op de boot kunt stappen. Je moet wel minimaal twee keer overstappen als je met de trein reist. Vanaf Amsterdam CS neem je eerst de trein naar Rheine (2 uur en 40 minuten), en daar moet je overstappen op een trein naar Emden (1½ uur). Vanuit Emden rijdt elk uur een trein naar Norddeich (40 minuten).

Reis comfortabel met de trein naar Duitsland
Boek je treinticket naar Norddeich bij NS International

Vanuit de haven van kun je met rederij Frisonaut (www.frisonaut.de) de gewone veerboot nemen naar Juist, die er 1½ uur over doet. Deze vertrekt een paar keer per dag en een auto mag dus niet mee naar dit autovrije eiland. Veel sneller is de Inselexpress (www.inselexpress.de), een watertaxi die je in drie kwartier naar de overkant brengt.

Juist watertaxi

Op een ruwe zee kunnen de golven zo’n bootje flink heen en weer doen schudden, dus zorg dat je niet vatbaar bent voor reisziekte. De watertaxi’s varen de hele dag heen en weer. Reserveren is aan te raden, wat voor ferry je ook kiest. Op loopafstand van de haven zijn grote parkeerplaatsen waar je je auto (tegen betaling) kunt achterlaten.

Juist speedboot

Het is een beetje decadent, maar je kunt ook het vliegtuig nemen naar Juist. Er is een klein vliegveld aan de oostkant van het eiland. FLN Frisia Luftverkehr (www.frisonaut.de) onderhoudt lijnvluchten van Norddeicht naar Juist met kleine vliegtuigjes voor maximaal 8 personen. De vlucht duurt slechts een paar minuten. Bij het boeken reserveer je ook een tochtje per paardenkar om bij je accommodatie te komen.

Juist paardentaxi

Toeristenbelasting

Let erop dat je Juist niet mag verlaten zonder dat je de verplichte toeristenbelasting hebt betaald. Dit staat bekend als de Gästebeitrag. Die wordt niet verrekend bij je accommodatie, maar moet je zelf betalen op het eiland. Dat kan bij het toeristenkantoor of bij het zwembad op vertoon van je retourticket voor de ferry. Ook kun je betalen bij een automaat in de haven of bij het gemeentehuis door het scannen van je ferryticket.

Juist huizen

Verder kun je de ‘gastenbijdrage’ online betalen via www.juist.shop. De hoogte van de toeristenbelasting is afhankelijk van het aantal dagen dat je op het eiland verblijft. Kinderen tot en met 12 jaar betalen de helft. Zorg dat je het betaald hebt voordat je weer op de veerboot stapt terug naar het vasteland en bewaar het bonnetje. Het kan gecontroleerd worden bij het instappen.

Voor meer informatie over een vakantie op het eiland Juist kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.juist.de

Voor het laatst bijgewerkt op 26 oktober 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op het Duitse Waddeneiland Juist, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam