IJsland met Voigt Travel

Tips voor een vakantie op het schiereiland Snæfellsnes, IJsland

Door Eveline Schloesser

Snaefellsnes vakantieSnæfellsnes is het grootste schiereiland van IJsland met een omtrek van zo’n 150 kilometer en ligt ingeklemd tussen de Faxaflói baai in het zuiden en de Breiđafjörđur fjord in het noorden. Over de gehele lengte van het schiereiland loop een bergketen in oost-westelijke richting.

Het hoogste punt hiervan is de 1446 meter hoge vulkaan mét gletsjer: Snæfellsjökull. Deze actieve vulkaan is zeker een van de hoogtepunten in dit gebied (er wordt zelfs gezegd dat dit één van de zeven grootste energiepunten op aarde is) en kan op heldere dagen vanuit Reykjavik, dat ongeveer 120 kilometer zuidoostelijker ligt, te zien zijn. Vlakbij de gletsjer is ook nog de Bjarnafoss waterval te vinden.

Snæfellsnes wordt soms ook het mini-IJsland genoemd omdat in dit gebied heel veel verschillende landschappen terug te vinden zijn die ook verspreid liggen in de rest van het land. Denk hierbij aan vulkanen, lavavelden, kliffen, zwarte en witte stranden, grotten, watervallen, meren, warme en koude waterbronnen waarvan sommige borrelend koolzuurhoudend mineraalwater bevatten en basaltformaties (gestolde lava).

Er zijn ontzettend veel dingen te doen en als je zelf een auto hebt dan kun je er makkelijk meerdere dagen vertoeven! Mocht je niet zoveel tijd hebben, dan zijn er natuurlijk altijd de meest toeristische plekjes waar altijd wel een tourbus naar toegaat. Omdat er zoveel prachtige dingen te zien zijn, heb ik voor deze trip mijn mooiste plekjes voor jullie op een rij gezet.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Snæfellsnes

Vatnshellir grotDe Vatnshellir grot

Deze prachtige grot vind je in de zuidwestelijke hoek van het schiereiland. Het is een van de vele honderden verborgen grotten, maar dit is toch echt een van de mooiste. De Vatnshellir grot is ongeveer 8000 jaar oud en gaat zo’n 200 meter ver met een diepte van 35 meter.

Het is het zeker waard om deze grot te ontdekken, maar om je eigen veiligheid te waarborgen zul je dit net als bij alle andere grotten moeten doen met een tour. Tijdens de rondleiding krijg je een uitrusting, zodat je veilig de grot kunt betreden. De tour duurt ongeveer 50 minuten.

De witte stranden

IJsland staat vooral bekend om zijn stranden met zwart zand. Het is dan ook alleen op dit schiereiland dat er ook genoeg stranden zijn te vinden met wit zand. Deze stranden zijn vooral in trek bij locals om er in de zomer lekker te kunnen zonnebaden, picknicken en een frisse duik te nemen in de Atlantische oceaan.

Een van de mooiste witte stranden vind ik zelf Skarđsvik. Dit strand kun je vinden in het noorden van het nationale park (meest westelijke punt van het eiland). Het mooiste is dat de meeste toeristen dit nog niet hebben gevonden, dus als je geluk hebt kun je je als een van de weinige tussen de locals mengen.

Londrangar kliffenDe Lóndrangar basalt kliffen

Aan de zuidelijke kust van het schiereiland zul je deze kliffen vinden. Het zijn twee vulkanische lava-torens die uit de zee komen. De hoogste hiervan is 75 meter en de laagste is 61 meter. Deze kliffen en de kliffen eromheen zijn vol met vogels in de zomer en je kunt hier onder andere de beroemde papegaaiduikers vinden.

Dichtbij deze kliffen vind je ook nog de Malarrifsviti vuurtoren die in 1917 is gebouwd. Voor de avonturiers onder ons is er ook nog een zipline naast de vuurtoren voor een beetje meer actie. Leuk weetje: de boeren durven het land rondom de basalt kliffen niet te gebruiken – volgens een legende is het land eigendom is van de elven die daar wonen.

Arnarstapi

Dit lokale vissersdorpje was vroeger een belangrijke haven en een handelspunt voor de omgeving. De bevolking telde toen zelfs meer mensen dan nu. Hier kun je prachtig wandelen over een pad dat recht langs de oceaan en zijn gevaarlijke kliffen ligt. Het meest toeristische in deze plek is de Gatklettur klif, vertaald naar het Nederlands: de steen met het gat erin.

Zo’n twee minuten van Arnarstapi ligt Rauđafeldsgjá, een indrukwekkende nauwe bergpas met een rijke geschiedenis aan unieke legendes vol met woede, moord, misverstanden en spijt. Deze grote nauwe bergpas is ongelofelijk leuk om te ontdekken. Je kunt door de ‘scheur’ van de berg heen lopen waar je terecht komt in een grot. Voor de échte daredevils kun je zelfs nog verder de berg in lopen via smalle paadjes. Wat je daar verder vindt, is voor jou om te ontdekken!

KirkjufellKirkjufell

Kirkjufell is een berg die aan de noordelijke kant van het schiereiland ligt. De berg is de meest gefotografeerde berg van IJsland en is een mijlpaal recht bij de voordeur van het prachtige stadje Grundafjörđur. Het is aan jou om te beslissen of je de berg wilt beklimmen of alleen van het prachtige uitzicht wilt genieten!

Landbrotalaug

IJsland staat bekend om de vele natuurlijke warmwaterbronnen die over het hele eiland verspreid liggen. Ook in dit gebied zijn er meerdere te vinden. Ook al is het maar een kleintje, Landbrotalaug is naar mijn mening de allermooiste!

Als je de warmwaterbron hebt gevonden en er is verder niemand, dan heb je geluk en kun je er heerlijk van genieten. Zijn er wel andere mensen, dan moet je wachten of je verlies nemen. De hot spring is namelijk zo klein dat er maar twee of drie personen tegelijk in kunnen.

Voor degene die de sprong toch willen wagen geef ik hier een kleine routebeschrijving:
– de hotspring ligt in het zuidoosten van het schiereiland, dus het kan makkelijk op het begin of het einde van je route liggen;
– Als je weg #54 volgt en het bordje ‘Stóra-Hraun’ ziet, moet je linksaf slaan;
– rijd ongeveer 1,5 kilometer tot dat je een verlaten huis ziet en sla linksaf, kort hierna zul je een kleine parkeerplaats vinden.
– vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 100 meter lopen over een niet goed aangegeven pad. Volg de zwavelgeur en dan zul je vanzelf bij de warmwaterbron komen. Vergeet niet je handdoek mee te nemen!

StykkisholmurStykkishólmur

Dit stadje ligt in het noordelijkste puntje van Snæfellsnes en is de hoofdstad van dit gebied. Veel bewoners vinden dat het een van de mooiste stadjes van IJsland is en ik ben het daar zeker wel mee eens. Met een bevolking van iets meer dan duizend mensen is het voor onze begrippen maar een klein dorp.

De gebouwen zijn oud, kleurrijk en charmerend en er is genoeg te doen in en rondom dit leuke stadje:
– Ook Stykkishólmur heeft een geothermaal verhit zwembad, wat altijd heerlijk is om in te badderen.
– Je kunt vanuit hier meerdere boot tours boeken, de meest verse vis proeven en als je geluk hebt ook nog wat papegaaiduikers zien.
– Er is een lokaal visrestaurant en de favoriet van de locals, een pizzeria!
– Het hele stadje is voorzien van gratis wifi dus je kunt ook nog met je vrienden skypen terwijl je door het prachtige stadje heen loopt.

Praktische informatie over een vakantie in Snæfellsnes

Eten en drinken in Snæfellsnes

Snaefellsnes dorpNatuurlijk kun je in elk dorpje waar je langs komt wel een plekje vinden om even lekker iets te gaan eten. Mocht je vanuit Reykjavik komen, dan kan in ieder geval de échte Italiaanse pizzeria La Colina aanraden waar je langs komt als je Borgarnes in rijdt.

Ook hier is het weer aan te raden om voor de rest van de trip altijd iets van eten en drinken in de auto te hebben liggen. Als je namelijk ook weer terug naar Reykjavik moet rijden omdat je daar overnacht, is het toch wel handig om áltijd iets bij de hand te hebben.

Het zal niet de eerste keer zijn dat een huurauto langs de kant van de weg komt te staan met pech. Dit is in de zomer nog niet zo’n probleem. In de koudere periodes heb je dan wel geluk als je dekens en wat meer rantsoen in de auto hebt liggen dan we gewend zijn in Nederland.

Slapen in Snæfellsnes

Er zijn langs de gehele route op het schiereiland wel hotels, hostels en bed & breakfasts te vinden. Mocht je in de zomerperiode een trip maken over het eiland, dan kan je ook nog in een tentje of in je auto verblijven. Ik raad je wel aan om hier eerst een beetje meer onderzoek naar te doen om problemen te voorkomen.

Voor het laatst bijgewerkt op 2 december 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op het schiereiland Snæfellsnes, IJsland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Pixabay; Flickr.com/mariejirousek.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam