Stephansdom, Wenen

De Stephansdom (Stephanskirche) is al acht eeuwen lang het symbool van de stad Wenen en de grootste kerk van Oostenrijk. De indrukwekkende gotische kathedraal valt vooral op door zijn 137 meter hoge kerktoren, die fier boven de binnenstad uitsteekt. Met deze toren, die liefkozend de Steffl wordt genoemd, was de Stephansdom lange tijd het hoogste bouwwerk van Europa. Na een klim op een wenteltrap van 343 treden sta je bovenin en kun je genieten van het uitzicht op de stad.

De bouw van de rooms-katholieke kerk begon in 1147 en heeft daarna door brand en geweld heel wat te verduren gehad. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog raakte het dak zwaar beschadigd. Inwoners van Wenen doneerden de kleurige dakpannen van keramiek waarmee het dak in 1950 is hersteld. Behalve de hoge zuidelijke toren heeft de Stephansdom nog drie andere torens. De noordelijke toren heeft een hoogte van ‘slechts’ 68 meter, maar heeft wel de grootste klok van de kathedraal. Deze Pummerin van 21.383 kilo is een van de grootste kerkklokken ter wereld en galmt op 1 januari over Wenen om het nieuwe jaar in te luiden. De klok is gemaakt van het ijzer van een Turks kanon dat in 1683 werd buitgemaakt.

Het interieur van de Stephansdom is minstens zo indrukwekkend, met belangrijke kunstwerken en rijk versierde altaren en kapelletjes. Tijdens het bezoeken van de kathedraal kun je ook de kerkschatten zien, waaronder relikwieën van goud en edelstenen, monstransen, liturgische teksten en kleding. Verschillende adellijke en koninklijke lieden liggen in de kerk begraven. Een grote marmeren sarcofaag bevat het lichaam van keizer Frederik III. De Stephansdom was ook het decor voor de bruiloft (in 1782) én de uitvaart van Mozart (in 1791).

Een tikje luguber zijn de catacomben onder de Stephansdom, waar de skeletten en overblijfselen van ruim 11.000 mensen liggen opgeslagen. In 1735 was Wenen in de ban van de Zwarte Dood, een pestepidemie die vele mensen het leven kostte. Om de ziekte in te dammen werden alle begraafplaatsen in de omgeving geruimd en werden de skeletten begraven in kuilen onder de kerk. In de crypte worden nog steeds mensen bijgezet – de laatste keer was dat in 2004, toen de aartsbisschop van Wenen er zijn laatste rustplaats vond.

Je kunt de catacomben en de twee belangrijkste torens bezoeken tijdens een rondleiding, waarvoor je een kaartje moet kopen. Informatie over de tijden staat op de website. De Stephansdom zelf is elke dag gratis  te bezoeken zolang er geen kerkdiensten plaatsvinden. Ook vinden er regelmatig concerten plaats. Adres: Stephansplatz 3, 1010 Wien, Oostenrijk. Website: www.stephanskirche.at

Meer hoogtepunten ontdekken tijdens je vakantie in Wenen?
Bekijk hier de beste tours en activiteiten in Wenen

Voor het laatst bijgewerkt op 28 september 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Stephansdom in Wenen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Kotomi_

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam