Tips voor een vakantie in San Pedro de Atacama, Chili

Door Carmen van Verseveld

Vakantie in San Pedro de AtacamaSan Pedro de Atacama (ook wel ‘San Pedro’ genoemd) ligt op zo’n 2500 meter hoogte in de Atacama woestijn in Chili. Een prachtige omgeving, en één van de droogste plekken ter wereld. Het is een leuk, klein stadje in the middle of nowhere met een gezellige sfeer. San Pedro leeft voornamelijk van het toerisme, en dat is ook te zien. Overal zijn tour operators en souvenirshops te vinden. Perfect voor de aanschaf van een paar handschoenen, mutsen, sjaals of simpelweg souvenirs.

Hoewel er meerdere pinautomaten in het stadje zijn, gaat het pinnen soms moeilijk. Lukt het niet om te pinnen met je betaalpas, probeer het dan met je creditcard. Cash geld meenemen is sowieso handig. Omdat sommige van de excursies die je kunt doen op hoger gelegen gebieden liggen, is het aan te raden eerst te acclimatiseren om geen last te krijgen van hoogteziekte.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond San Pedro de Atacama

Sandboarden in San Pedro de AtacamaSandboarden

Kun je snowboarden? Dan is sandboarden van de zandheuvels echt iets voor jou! Kun je dat niet? Toch proberen! Omdat je steeds de hoge zandheuvel moet oplopen, kost het je wel veel energie, zeker in de warme zon. Het sandboarden vergt even wat handigheid, maar ach, het uitzicht is geweldig en je valt tenminste zacht!

Valle de la Luna

De maanvallei in de Atacama woestijn ligt op zo’n 13 kilometer van San Pedro. Deze rots- en steenformaties zijn gevormd door de wind en door het water. Het lijkt een beetje op een maanlandschap, vandaar de naam. De rotsen kunnen allerlei kleuren aannemen en zeker met zonsondergang is de ‘Valle de la Luna’ zeer indrukwekkend.

El Tatio in ChiliEl Tatio

Het El Tatio geiserveld ligt op 4300 meter hoogte en bevat meer dan 80 actieve geisers. Het beste tijdstip om het veld te bezoeken is ‘s morgens vroeg omdat je dan het stoom van de geisers goed kunt zien. Het kan dan nog behoorlijk koud zijn. Voor de echte koukleumen onder ons: er is een warmwaterbron waar je kunt opwarmen! Vanaf San Pedro de Atacama is er een dagexcursie te boeken naar El Tatio.

Stargazing

‘s Avonds word je naar een donkere plek in de stad gebracht. Je ziet daar dan een sterrenhemel zoals je die nog nooit gezien hebt. Er staan telescopen waarmee je naar de sterren kunt kijken. De gids vertelt over het sterrenstelsel. Houd er rekening mee dat het op zo’n grote hoogte als San Pedro de Atacama, in combinatie met een heldere hemel, erg koud kan zijn. Muts en handschoenen zijn geen overbodige luxe.

Mountainbiken

Huur een fiets en verken de omgeving in en rondom San Pedro de Atacama en de woestijn. Je kunt bijvoorbeeld ook naar de maanvallei fietsen.

Salar de Uyuni, ChiliSalar de Uyuni

Vanuit San Pedro kun je een meerdaagse tour boeken waarbij je de zoutvlaktes van Bolivia bezoekt. Niets dan een eindeloze witte vlakte die afsteekt tegen een helderblauwe lucht. De perfecte plek om de meest gekke of originele foto’s te maken. Doe je zonnebril op want de weerkaatsing van de zon op de zoutvlakte is erg fel!

Salar de Atacama

Vlak bij San Pedro de Atacama ligt Salar de Atacama. Het is de grootste zoutvlakte in Chili, gevormd door het water van de Andes. Je vindt er een hoop meren. Zo heb je Laguna Chaxa, waar flamingo’s leven, en Laguna Salada, waar je op het water het zout ziet drijven. Salar de Atacama is omgeven door bergen en vulkanen, waaronder de meest actieve vulkaan in Chili. Informeer bij één van de vele tour operators welke plekken je aan doet. Er worden dagexcursies aangeboden.

Salar de Atacama, Chili

Praktische informatie over een vakantie in San Pedro de Atacama

Eten en drinken in San Pedro de Atacama

Eten in San Pedro de AtacamaIn de hoofdstraat Caracoles vind je diverse kleine supermarktjes waar je inkopen kunt doen. Er zijn verschillende restaurants en cafetaria gevestigd. Een aanrader is Las Delicias de Carmen. Lekker eten en goede service. Als je buiten de hoofdstraat gaat eten, liggen de prijzen over het algemeen wat lager.

Je kunt in San Pedro trouwens heerlijke grote empanada’s krijgen: deegflappen gevuld met vlees, vis, groenten of ham en kaas. In de cafetaria kun je coca-thee bestellen: goed tegen hoogteziekte.

Overnachten in San Pedro de Atacama

Wat voor restaurants geldt, geldt ook voor hostels en hotels – ga je iets verder van de hoofdstraat af zitten, dan is de prijs wat lager. Voor je vakantie is er in ieder geval genoeg keuze in dit toeristenstadje. Hostel Puritama is een leuk hostel gelegen in de hoofdstraat. Mooie en schone kamers en vriendelijk personeel dat je uitgebreid vertelt over de mogelijke excursies.

Vervoer naar San Pedro de Atacama

Om in San Pedro de Atacama te komen, vlieg je naar Calama, wat op anderhalf uur rijden van het stadje ligt. Er gaan (shuttle)bussen vanaf het vliegveld, je kunt een taxi nemen of een auto huren. Let op: er zijn geen tankstations tussen Calama en San Pedro de Atacama! Ook is San Pedro gemakkelijk over de weg vanaf Argentinië en Bolivia te bereiken. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf Salta in Argentinië in tien uur met de bus naar het Chileense stadje.

Voor het laatst bijgewerkt op 3 oktober 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over San Pedro de Atacama in Chili, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Carmen van Verseveld; depositphotos.com/brizardh; Pixabay.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam