Bezienswaardigheden in Madrid top-15

Madrid bezienswaardighedenMadrid telt honderden musea, bezienswaardigheden en monumenten. Ben je voor een stedentrip in de Spaanse hoofdstad, dan zijn er een paar die eigenlijk niet op je lijstje mogen ontbreken. In de stad vind je musea met kunstcollecties die tot de top van de wereld behoren, maar ook levendige en historische pleinen en een paleis dat bijna niet onder doet voor dat in Versailles.

Je vindt er Picasso’s beroemde schilderij La Guernica, maar ook 17e eeuwse meesterwerken van Diego Velázquez, de ‘Spaanse Rembrandt’. Madrid heeft tongstrelende markten, weelderige parken, voetbalwalhalla’s en zelfs een Egyptische tempel. Als je alle bezienswaardigheden hebt gezien, is er genoeg ander vertier in deze zinderende stad op 667 meter hoogte in het geografische hart van Spanje.

Zoek je accommodatie voor je citytrip naar Madrid?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Madrid

Madrid heeft eindeloze mogelijkheden om te shoppen, hartstochtelijke bars en clubs en voortreffelijke restaurants (waar de locals pas om half tien aanschuiven). Wil je een bezoek brengen aan de Spaanse hoofdstad? Hier hebben we de 15 beste bezienswaardigheden in Madrid voor je op een rij gezet.

Plaza Mayor

Plaza Mayor is het belangrijkste plein in de historische binnenstad van Madrid. Het plein is in 1620 aangelegd in opdracht van koning Felipe III, wiens bronzen standbeeld trots het midden van het plein markeert. Het elegante plein was in het verleden het domein van markten en publieke manifestaties, maar ook van riddertoernooien en stierengevechten, executies en koninklijke kroningen.

Plaza Mayor in Madrid

Plaza Mayor is tegenwoordig een belangrijke ontmoetingsplek voor zowel toeristen als Madriñelos. De restaurants en cafés onder de bogengalerij zijn een prima plek voor het drinken van een glas Spaanse wijn, het proeven van tapas en het bekijken van voorbijgangers. ► Lees hier meer over Plaza Mayor

Wil je bezienswaardigheden van Madrid met korting bezoeken?
Bestel hier de Go City Explorer Pass voor Madrid

Puerta del Sol

Puerta del Sol, midden in het hart van de hoofdstad, is het grootste en belangrijkste plein van Madrid. Het is een druk verkeersknooppunt waar verschillende bus- en metrolijnen samenkomen en het is het nulpunt voor de kilometermetingen van alle Spaanse (snel)wegen die vanuit Madrid lopen.

Puerta Sol in Madrid

Dit is ook één van de levendigste pleinen, met talloze cafés, bars, restaurants en winkels. Aan de zuidkant vind je het rood-witte gebouw Real Casa de Correos, dat beroemd is door de klokkentoren. Op oudejaarsavond komen drommen Madrilenen hier samen om af te tellen naar het nieuwe jaar. ► Lees hier meer over Puerta del Sol

Wil je de hoogtepunten op de fiets ontdekken?
Boek hier een fietstour of huur een fiets in Madrid

Palacio Real (Koninklijk Paleis)

Het Palacio Real is de Spaanse versie van Versailles in Parijs. Het Franse kasteel diende als voorbeeld toen de Spaanse koning Philip V in 1764 opdracht gaf aan twee Italiaanse architecten om in Madrid een koninklijk paleis te bouwen. Zij kwamen met een ontwerp dat bedoeld was om indruk te maken. Het paleis is geheel gebouwd van wit marmer en graniet, het heeft 3000 kamers en staat bovenop een steile helling met uitzicht op weelderige tuinen.

Koninklijk Paleis in Madrid

De majestueuze neoklassieke voorgevel is voorzien van Ionische zuilen en Dorische pilasters, gebaseerd op tekeningen die beeldhouwer Bernini oorspronkelijk had gemaakt voor het Louvre. Het hoogtepunt binnen is de rood fluwelen Troonzaal (Salon del Throno) met zijn 17e-eeuwse sculpturen, fresco’s, wandtapijten, spiegels, antieke meubels en kroonluchters. De huidige koning Juan Carlos I woont in het meer ingetogen Zarzuela Paleis buiten Madrid.

Hal van Koninklijk Paleis in Madrid

Het Palacio Real wordt vooral gebruikt voor officiële gelegenheden, zoals staatsbanketten en de ontvangst van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Je kunt het koninklijk paleis dan ook het grootste deel van het jaar bezoeken. Aan het eind van de middag of aan het begin van de avond is de toegang gratis voor inwoners van de Europese Unie (check de website). Adres: Calle de Bailén, s/n, 28071 Madrid, Spanje. Website: www.patrimonionacional.es

Boek je tickets voor het koninklijk paleis zonder wachtrij

Prado Museum

Het Prado Museum is een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een bezoek aan Madrid. Het in 1819 opgerichte museum heeft een vermaarde collectie van meer dan 5000 schilderijen die niet onder doet voor die in het Louvre in Parijs. De hoofdmoot bestaat uit werken van Spaanse kunstenaars uit de 12e tot en met de 19e eeuw, waaronder 140 schilderijen van Spanje’s belangrijkste kunstenaar Francisco de Goya (1746-1828).

Prado Museum in Madrid

Ook Italiaanse, Vlaamse, Franse, Britse en Nederlandse meesters hangen in het Prado. Zo heeft het museum enkele werken van Jeroen Bosch, de bekendste middeleeuwse schilder van Nederland. Het Prado Museum bestaat uit meer dan honderd zalen verdeeld over drie verdiepingen, dus het is onmogelijk om alles op één dag te zien. Het grootste kunstmuseum van Spanje biedt bezoekers routes aan langs de hoogtepunten, zoals Las Meninas van Diego Velázquez. Dit tafereel van het Spaanse hofleven is het beroemdste werk in het museum.

Tuin van Prado Museum in Madrid

Het Prado heeft een aangenaam café met een buitenterras. Via internet kun je entreekaarten bestellen (handig om wachtrijen te vermijden). Aan het begin van de avond is de toegang gratis. Het is sowieso handig om later op de dag te gaan. De drukste tijd is tussen 10.00 en 12.00 uur ‘s ochtends, als er ook veel groepen zijn (die het zich op de kunstwerken blokkeren). Adres: Calle de Ruiz de Alarcón, 23, 28014 Madrid, Spanje. Metrohaltes: Banco de España (rode metrolijn, L2) en Atocha (lichtblauwe metrolijn, L1). Website: www.museodelprado.es

Vermijd wachtrijen voor het grootste museum van Madrid
Boek hier je entreeticket voor het Prado Museum in Madrid

Retiro Park

Een groene oase in het hart van de stad is het Retiro Park (Parque del Buen Retiro), dé favoriete plek voor inwoners van Madrid om de stadsdrukte te ontvluchten. Het park werd halverwege de 17e eeuw aangelegd voor de Spaanse koning Felipe IV. Sinds 1868 is het een openbaar stadspark waar zowel locals als toeristen naartoe komen om te wandelen, te sporten, te picknicken of te chillen. In het midden is een grote vijver waar je een roeiboot of kano kunt huren, maar het is ook geen straf om te slenteren tussen de fonteinen en elegant aangelegde tuinen.

Retiro Park in Madrid

Er vinden regelmatig evenementen plaats en straatmuzikanten, waarzeggers en poppenspelers zorgen voor vermaak. In het park zijn ook enkele bezienswaardigheden te vinden, zoals het Palacio de Cristal uit 1887. Dit ‘kristallen paleis’ van glas en gietijzer is een van de belangrijkste voorbeelden van ijzeren architectuur in Spanje. Vroeger was het een kas, nu wordt het paviljoen gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen.

Zuilengalerij in Retiro Park in Madrid

Aan de rand van de vijver vind je het monument voor Alfonso XII, een indrukwekkend monument uit 1922 in de vorm van een halvemaanvormige zuilengalerij. Bovenop staat een groot standbeeld van de koning zelf. Bekijk ook even de ahuehuete, een van de oudste bomen in Madrid. Er wordt gezegd dat de boom er al staat sinds 1630. Opvallend aan deze boom is dat-ie niet elk jaar zijn bladeren verliest.

Bernabéu Stadion

Een tour in het Bernabéu Stadion in Madrid is een must voor voetballiefhebbers. Het stadion is de thuisbasis van Real Madrid, een van de beste voetbalclubs ter wereld. Geen andere club heeft zoveel prijzen, bekers en trofeeën in de kast staan als Real Madrid. Veel van die overwinningen zijn behaald en gevierd in dit gigantische stadion.

Tijdens een tour krijg je een leuk kijkje achter de schermen van dit wereldberoemde voetbalstadion. Je ziet de tribunes die plek bieden aan meer dan 81.000 toeschouwers, je wandelt door de spelerstunnel en je bezoekt de kleedkamers van de spelers. In het museum wordt het succesverhaal van Real Madrid breed uitgemeten met een eindeloze reeks bekers, schalen en trofeeën. ► Lees hier meer over het Bernabéu Stadion

Tempel van Debod

Een van de verrassende bezienswaardigheden in Madrid is de Tempel van Debod (Templo de Debod), die je eerder in Egypte zou verwachten. Deze oude tempel dateert uit de 2e eeuw voor Christus en stond eerst vlakbij de tempels van Abu Simbel in het zuiden van Egypte. Door de bouw van de Aswan-dam in de jaren ’60 van de vorige eeuw dreigde dit monument te overstromen. De Egyptische regering schonk de tempel toen aan Madrid als dank voor de Spaanse hulp bij het redden van meerdere monumenten tijdens de bouw van de dam.

Debod Tempel in Madrid

De Tempel voor Debod is steen voor steen afgebouwd en later in Madrid weer opgebouwd in het Montaña-park. Sinds 1972 is de tempel geopend voor publiek en kun je binnen reliëfs zien uit de tijd van de farao’s. Die decoraties verwijzen naar de goden Amon en Isis, waaraan de tempel was gewijd. De toegang is gratis, maar door de beperkte ruimte mogen er maximaal 10 mensen tegelijk binnen zijn. Rondom de tempel zijn prachtige tuinen met vijvers en een fontein. Vooral bij zonsondergang ziet het monument er fabelachtig uit. Adres: Calle de Ferraz, 1, 28008 Madrid, Spanje. Website: www.madrid.es

Reina Sofía Museum

Een voormalig ziekenhuis uit de late achttiende eeuw biedt nu onderdak aan het Reina Sofía Museum, het belangrijkste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Spanje. De Spaanse koningin Sofia opende het strakke moderne gebouw in 1992. Uiterlijk heeft het museum wel wat weg van het Centre Pompidou in Parijs, met drie glazen torens voor de liften.

Reina Sofia Museum in Madrid

Binnen is een enorme expositieruimte van 39.000 vierkante meter waar schilderijen hangen van kunstenaars als Miró, Picasso en Dalí. Het bekendste werk is Picasso’s Guernica, een enorm doek dat hij in 1937 maakte na een bombardement tijdens de Spaanse burgeroorlog. In 2005 werd het Reina Sofia Museum flink uitgebreid met een futuristische aanbouw. Op enkele avonden is de toegang gratis, check daarvoor de website. Wees wel op tijd, anders zijn alle kaarten vergeven. Adres: Calle de Santa Isabel, 52, 28012 Madrid, Spanje. Metrostation: Atocha. Website: www.museoreinasofia.es

Puerta de Alcalá

Madrid had de eerste triomfboog van Europa, al voordat Parijs pronkte met de Arc de Triomphe en Berlijn met de Brandenburger Tor. Midden op Plaza de la Independencia staat de Puerta de Alcalá, een neoklassieke granieten triomfboog die is ingehuldigd in 1778. Het 30 meter hoge monument werd gebouwd in opdracht van koning Carlos III, die een grootse stadspoort wilde die recht deed aan de status van Madrid.

Puerta Alcala in Madrid

De Puerta de Alcalá verving een kleinere stadspoort uit de 16e eeuw, waar Carlos niet zo van onder de indruk was. Toevallig is dit ook de eerste triomfboog die in Europa is gebouwd na de val van het Romeinse Rijk. De stadspoort is rijkelijk versierd met ornamenten en sculpturen. Bovenop zie je vier kinderfiguren die symbool staan voor de deugden voorzichtigheid, rechtvaardigheid, matigheid en vastberadenheid. Het verkeer rijdt er tegenwoordig niet onderdoor, maar omheen. De Puerta de Alcalá is een van de symbolen van Madrid. Adres: Plaza de la Independencia, s/n, 28001 Madrid, Spanje.

Mercado de San Miguel

Een topattractie voor foodies is de Mercado de San Miguel op een steenworp afstand van Plaza Mayor. Dit is de gastronomische tempel van Madrid waar je de lekkerste producten kunt proeven uit alle delen van Spanje. Bij zo’n kraampjes kun je terecht voor uiteenlopende delicatessen, van Iberische ham en bijzondere kazen tot mediterrane rijstgerechten en zeevruchten uit Galicië. Sommige tapas zijn bedacht door chef-koks van Michelin-restaurants, dus dan weet je wel een beetje wat je kunt verwachten.

San Miguel markt in Madrid

Ook presenteren de beste wijnhuizen van Spanje hier hun wijnen, dus je hoeft bij het proeven niet met een droge mond te zitten. Of pauzeer met een cappuccino en softijs, ijslolly’s, wafels of chocolaatjes bij de kraam van Rocambolesc, gerund door 3-sterrenchef Jordi Roca.

Mercado de San Miguel in Madrid

De Mercado de San Miguel bestaat al sinds 1916 en was jarenlang een gewone voedselmarkt. In 2009 is het omgevormd tot een gastronomische markt. Het gebouw met de smeedijzeren constructie en grote glazen ramen herinnert nog aan vroeger. Met een rondleiding met proeverijen haal je het beste uit een bezoek aan de markt. Adres: Plaza de San Miguel, s/n, 28005 Madrid, Spanje. Website: www.mercadodesanmiguel.es

Boek hier een culinaire tour in Madrid

Stadsboulevard Gran Vía

Ga zeker een keer slenteren over de Gran Viá, de belangrijkste boulevard in het historische centrum van Madrid. De belangrijke verkeersader van 1,3 kilometer lang is begin 20e eeuw aangelegd tussen Calle Alcalá met Plaza de España. Voor de aanleg moesten 22 kleinere straatjes wijken en werden 300 huizen gesloopt. De Gran Vía was het begin van de modernisering van Madrid: een luxe winkelstraat met warenhuizen, restaurants, hotels, theaters en bioscopen.

Gran Via winkelstraat in Madrid

In de straat kwamen monumentale art nouveau gebouwen zoals de Telefónica-wolkenkrabber uit 1930. Met zijn 90 meter was het destijds een van de hoogste gebouwen van Europa. Op de hoek met Calle Alcalá verrees het Metrópolis-gebouw, een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Madrid. Andere trekpleisters zijn het Real Casino en de bioscoop Cines Callao.

Gran Via in Madrid

Door de theaters staat de Gran Vía ook wel bekend als het ‘Broadway’ van Spanje. Hoe anders was dat tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Toen stond de stadsboulevard bekend als Avenida de los Obuses – oftewel ‘de straat van de granaten’. Er kwamen destijds vele granaten terecht op de trottoirs en in de gebouwen.

Thyssen-Bornemisza Museum

Het Thyssen-Bornemisza Museum is ontsproten uit de privéverzameling van de Duits-Hongaarse staalmagnaat en kunstverzamelaar Heinrich Thyssen (1875-1947) en zijn zoon. De familie leende een groot deel van de kunstwerken uit aan de stad Madrid om ze tentoon te stellen. Na een bruikleen van bijna 10 jaar besloot het Madrileense stadsbestuur de werken te kopen en kwam zo in het bezit van één van de belangrijkste privécollecties ter wereld.

Thyssen Museum in Madrid

In het museum zijn rond de duizend de werken te zien die Europese kunststromingen vertegenwoordigen van de 13e tot de 20 eeuw, van renaissance en romantiek tot barok en pop art. Je vindt er schilderijen van bekende kunstenaars als Van Eyck, Degas, Van Gogh, Dürer, Caravaggio en Rubens.

Het Thyssen Museum vormt samen met het Prado en het Reina Sofia Museum de ‘el Triángulo del Arte’, de kunstdriehoek. Op loopafstand in het centrum zitten drie topmusea bij elkaar, met een imponerende collectie schilderijen in huis. Het museum is gehuisvest in een neoklassiek paleis uit 1806. Op maandagmiddag is de toegang gratis. Adres: Paseo del Prado, 8, 28014 Madrid, Spanje. Metrohalte: Banco de España. Website: www.museothyssen.org

Paleis van Cibeles

Het Paleis van Cibeles (Palacio de Cibeles) is een van de meest iconische gebouwen van Madrid. Het prachtige witte paleis werd tussen 1909 en 1919 gebouwd aan het Plaza de Cibeles als hoofdpostkantoor van Spanje. Bij de inwoners van Madrid werd het gebouw snel geliefd, die het aanduidden als ‘paleis van communicatie’. Door het sprookjesachtige uiterlijk werd het paleis ook wel met een suikertaart of bruiloftstaart vergeleken. Sinds 2007 is het onderdeel van het stadhuis van Madrid.

Cibeles Paleis in Madrid

Toch werken hier niet alleen maar ambtenaren, maar is een groot deel van het Paleis van Cibeles geopend voor bezoekers. Voor € 3 kun je naar het uitkijkpunt op de 8e verdieping om te genieten van een geweldig 360-graden uitzicht over de stad. Je neemt eerst de lift naar de 6e verdieping, en moet daarna nog een trap beklimmen van 88 treden. Op de 6e verdieping is ook een restaurant en cocktailbar (www.palaciodecibeles.com). Verder is er op de 1e, 3e, 4e en 5e een tentoonstellingsruimte van CentroCentro, met projecten en exposities rondom hedendaagse kunst. Adres: Plaza Cibeles, 1, Sexta Planta, 28014 Madrid, Spanje. Website: www.centrocentro.org

Almudena kathedraal

Direct tegenover het koninklijk paleis pronkt de Almudena kathedraal, de belangrijkste kerk van Madrid. Je zou het misschien niet verwachten, maar de kathedraal is verrassend nieuw. De eerste steen werd al in 1883 gelegd, maar de bouw was pas in 1993 voltooid. Niemand minder dan paus Johannes Paulus II verrichtte de opening, toen hij op bezoek was in Spanje. Door geldtekort, de Spaanse burgeroorlog en gedoe over het ontwerp liep de bouw enorme vertraging op.

Almuneda kathedraal in Madrid

Zo zou de kathedraal eerst een gotisch uiterlijk krijgen, maar later vond het stadsbestuur dat toch niet zo passen bij de omgeving. Bewonder binnen het plafond en de glas-in-loodramen die veel kleuriger zijn dan in andere Europese kathedralen. De toegang is gratis, maar een donatie van € 1 wordt wel op prijs gesteld. Je kunt ook een bezoek brengen aan het kathedraalmuseum met mozaïeken, religieuze kunst en bisschoppelijke gewaden. Ga meteen door naar de indrukwekkende crypte waar machtige families uit Madrid liggen opgebaard. Adres: Calle de Bailén, 10, 28013 Madrid, Spanje. Website: www.catedraldelaalmudena.es

Sorolla Museum

Madrid is de thuisbasis van een van de beste kunstenaarshuizen van Europa: het Sorolla Museum (Museo Sorolla). Dit paleisachtige herenhuis was begin 20e eeuw het onderkomen van Joaquín Sorolla (1863-1923), de beroemdste impressionistische schilder van Spanje. Hij legde zich vooral toe op portretten en landschappen, waarbij hij behendig speelde met het felle Spaanse zonlicht. Sorolla woonde met zijn gezin in dit huis van 1911 tot aan zijn dood in 1923. Vlak daarna werd het een museum dat nog net zo is ingericht als de tijd dat de kunstenaar hier woonde.

Sorolla Museum in Madrid

Zo heeft het museum ‘s werelds grootste collectie schilderijen en tekeningen van Sorolla in huis, met ruim 1200 werken. Je ziet er foto’s, keramiek, sculpturen en de oorspronkelijke meubels, maar ook persoonlijke bezittingen als sieraden, kleding en brieven. Een van de mooiste plekjes is de tuin in Andalusische stijl, met zitjes en fonteinen. Bezoek het museum voor een intiem kijkje in de leefstijl van de kunstenaar. De entree is slechts € 3. Adres: P.º del Gral. Martínez Campos, 37, 28010 Madrid, Spanje. Website: www.culturaydeporte.gob.es

Voor het laatst bijgewerkt op 9 mei 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Madrid, Spanje, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam