Autorijden in Estland

Als je het drukke verkeer in Nederland gewend bent, is autorijden in Estland een feest. In dit dunbevolkte Baltische land zijn weinig auto’s op de weg, waardoor het relaxed toeren is op de Estlandse wegen. Automobilisten rijden niet gestresst en gehaast, maar juist behoorlijk rustig – wat waarschijnlijk te maken heeft met de vele flitspalen langs de weg.

Daarnaast kent Estland voor het merendeel goede geasfalteerde wegen, al kun je ook gravel-, grind- en zandwegen tegenkomen. Het enige nadeel van autorijden in Estland is misschien wel dat de lange wegen nogal saai en slaapverwekkend kunnen zijn. De helft van de meest noordelijke Baltische staat bestaat uit bos. Het landschap van steeds dezelfde bomen kan na een tijdje autorijden een beetje gaan vervelen.

In combinatie met het weinige andere verkeer en de maximale snelheid is het oppassen geblazen om niet achter het stuur in slaap te dommelen. Op de meeste hoofdwegen geldt een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur, dus flink doorrijden is er niet bij (met de vele flitspalen in het achterhoofd).

De lange rechte en rustige wegen nodigen echter wél uit om flink het gaspedaal in te drukken. Je laat het wel uit je hoofd als je ziet hoe keurig de Estlandse automobilisten zich aan de snelheid houden. Het relaxte rijgedrag en de comfortabele wegen maken het ideaal om een auto te huren tijdens je vakantie in Estland. Als je de tijd hebt, kun je vanuit Nederland ook met de auto naar Estland rijden.

Wegen in Estland

De wegen in Estland zijn onderverdeeld in hoofdwegen, lokale wegen en bos- en privéweggetjes. Snelwegen heeft Estland niet, afgezien van een paar kleine stukjes met vier rijstroken in de buurt van grotere steden. Tolwegen kent het land dus niet. Alleen voor vrachtwagens en zware voertuigen boven de 3,5 ton geldt een soort tolheffing.

De hoofdwegen verbinden de belangrijkste steden met elkaar en zijn vrijwel altijd tweebaanswegen. De hoofdwegen zijn geasfalteerd en in het algemeen van goede kwaliteit. Ook lokale wegen zijn voor het grootste deel geasfalteerd. Ze kunnen wel smal zijn, waardoor je op moet letten bij het inhalen.

Bij wegwerkzaamheden kun je het rijtempo beter iets verlagen. Sommige stukken weg bestaan dan uit grind en zand, waarbij kleine steentjes tegen je auto kunnen ketsen. Met een huurauto kan dat ongewenste schade aan de lak betekenen. Op de website Tark Tee kun je zien waar aan de weg wordt gewerkt en welke wegen afgesloten zijn: www.tarktee.ee

Bij strenge vorst in de winter krijgt Estland er mogelijk enkele ijswegen bij. De zee langs de kust is dan zo dichtgevroren, dat je met je auto over het ijs naar de eilanden kunt rijden. Het kan alleen overdag en de maximumsnelheid ligt tussen de 25 en 70 kilometer per uur. Speciale bedrijven onderhouden deze ijswegen en houden toezicht op het verkeer.

Langs de wegen zie je vaak verkeersborden waarop gewaarschuwd wordt voor overstekend wild. Waakzaamheid is geboden. In Estland leven bijna 12.000 herten en andere wilde dieren die regelmatig de weg oversteken, vooral tijdens zonsondergang en zonsopgang.

Verkeersregels in Estland

In Estland rijdt men net als bij ons aan de rechterkant van de weg. Voor autorijden in het land moet je minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Een Nederlands rijbewijs volstaat, je hebt geen internationaal rijbewijs nodig. Kom je met je eigen auto, dan dien je ook een kentekenbewijs en de verzekeringspapieren (groene kaart) mee te nemen.

Veiligheidsgordels zijn verplicht voor alle inzittenden van een voertuig. Kinderen die jonger zijn dan 12 en niet vast kunnen zitten in een gordel, moeten op een kinderzitje zitten. Telefoneren tijdens het autorijden is verboden, tenzij het handsfree is. Ook overdag moet je met de lichten aan rijden.

Maximumsnelheden in Estland

Estland kent de volgende maximumsnelheden:

  • hoofdwegen: maximaal 70 tot 90 kilometer per uur. Op een klein stukje vierbaansweg bij de hoofdstad Tallinn geldt een maximumsnelheid van 110 kilometer per uur.
  • bebouwde kom: maximaal 50 kilometer per uur. Op sommige lokale wegen geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

Op veel plekken langs de hoofdwegen staan flitspalen, die met een verkeersbord worden aangekondigd. Bedenk dat het nummerbord van je auto schoon en zichtbaar moet zijn. Een vuile kentekenplaat kan je een boete opleveren.

Daarnaast voert de politie regelmatig snelheidscontroles uit langs de hoofdwegen, waarbij ze verdekt tussen de bomen of bosjes staan opgesteld. Wees vooral alert op de bebouwde kom. Met de vele bomen is het niet altijd duidelijk of je je in dorp bevindt.

Als je bijvoorbeeld 80 kilometer per uur rijdt binnen de bebouwde kom omdat je denkt dat dit een hoofdweg is, rij je 30 kilometer te hard. Dit kan je een boete opleveren tussen de € 120 en € 400. Het uiteindelijke bedrag wordt bepaald door de agent die je staande houdt. Als je als buitenlandse toerist volledig meewerkt en niet eerder verkeersovertredingen hebt begaan in Estland, krijg je de laagste boete van € 120. Je hoeft niet ter plekke te betalen, je kunt het geldbedrag later overmaken op een rekeningnummer. Een snelheidsboete voor een buitenlandse toerist is vooral veel administratieve rompslomp. De politie trekt al snel een halfuur uit om alle papieren in te vullen.

Berucht zijn de snelheidscontroles nabij de haven voor de veerboot naar het eiland Saaremaa. De weg naar de haven lijkt een hoofdweg, maar is officieel bebouwde kom. Laat je gaspedaal los als je naar de ferry terminal rijdt.

Autorijden en alcohol in Estland

Van alle Baltische staten is Estland het strengste als het gaat om autorijden met alcohol in je lichaam. Je kunt het beter achterwege laten, want het is officieel verboden om achter het stuur te zitten als je hebt gedronken (dat geldt voor alle voertuigen, inclusief de fiets).

Het maximaal toegestane alcoholpromillage in je bloed is 0,02%. Dat is heel weinig, dus je kunt beter niet drinken. Een hoger promillage wordt als een misdrijf beschouwd. Bij overschrijding van de wettelijke alcohollimiet riskeer je een boete tussen de € 180 en € 380. Als extra boete mag je niet meer de weg op. Als je flink hebt gedronken, riskeer je zwaardere financiële sancties en een gevangenisstraf van 3 jaar.

Verplicht meenemen in de auto

Als je gaat autorijden in Estland dien je de volgende zaken verplicht bij je te hebben in de auto:

Tenzij je vierseizoenenbanden hebt, zijn winterbanden verplicht van 15 oktober tot en met 31 maart. Buiten deze maanden kun je echter ook te maken krijgen met winterse omstandigheden op de weg. Check de lokale situatie als je tussen oktober en april gaat autorijden in Estland.

Zorg dat je alles bij je hebt voor autorijden in Estland
► Een gevarendriehoek, een brandblusser en een reflecterend veiligheidshesje zijn verplicht als je met je eigen auto naar Estland op vakantie gaat. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij Bol.com

Parkeren in Estland

In het centrum van steden als Tallinn, Pärnu en Tartu geldt betaald parkeren. Je kunt betalen via een parkeerautomaat of een app. Buiten het centrum en bij winkelcentra mag je kortere tijd gratis parkeren met behulp van de blauwe parkeerschijf, waarop de starttijd duidelijk staat aangegeven. Voor een overzicht van parkeerterreinen en parkeergarages kun je kijken op de website van Parkimine: www.parkimine.ee

Tanken in Estland

Tankstations vind je vooral in de buurt van steden. Zelfs langs de hoofdwegen is het aantal benzinestations beperkt, dus zorg dat je een goed gevulde tank hebt als je gaat autorijden. Gelukkig is Estland ook weer niet heel groot, zodat je na enige tijd altijd weer een stad of dorp tegenkomt.

De meeste tankstations zijn van Lukoil, Neste, Statoil, Circle K en Olerex. Het bedrijf Olerex, afkomstig uit Estland, is de grootste keten met ruim 80 tankstations. Langs de hoofdwegen kun je vaak 24 uur terecht door te betalen via een tankautomaat. Je kunt betalen met een bankpas of creditcard. De winkel is in het algemeen geopend van 06.00 of 07.00 uur ”s ochtends tot in de avond.

Bij tankstations zijn loodvrije Euro 95, Euro 95 E10 en Superplus 98 goed verkrijgbaar. Ook diesel kun je op de meeste plekken tanken. Estland heeft een groeiend netwerk van oplaadpunten voor elektrische auto’s, die zo’n 40 tot 60 kilometer uit elkaar liggen. Kijk voor een overzicht op de website van Enefit VOLT: www.enefitvolt.com

Lees hieronder verder voor meer tips voor een vakantie in Estland:

Reizen met de auto naar Estland

Je kunt vanuit Nederland in twee dagen met de auto naar Estland reizen. Dankzij veerverbindingen is de reis comfortabel en goed te doen en kun je de reistijd flink inkorten. Zo kun je vanuit Duitsland een veerboot nemen. Lees hier meer over reizen met de auto naar Estland

De 10 beste bezienswaardigheden in Estland

Estland heeft een schat aan bezienswaardigheden, van prachtige middeleeuwse steden tot ongerepte natuurgebieden. Je kunt relaxen in een van de badplaatsen of natuur en rust opzoeken op de eilanden. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Estland

Voor het laatst bijgewerkt op 20 augustus 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over autorijden in Estland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam