Booking Argentinië

Bezienswaardigheden in Buenos Aires top-10

Buenos Aires bezienswaardighedenBuenos Aires is de meest bezochte stad van Zuid-Amerika, en dat is niet zonder reden! De hoofdstad van Argentinië heeft zoveel bezienswaardigheden dat het onmogelijk is om alles tijdens één vakantie te zien. Buenos Aires combineert ouderwetse Europese grandeur met vurige Latijns-Amerikaanse passie. Je kunt een bezoek brengen aan statige pleinen en toonaangevende musea, om je avondje af te sluiten met Argentijnse steak en een lesje tango dansen.

In het ‘Parijs van Zuid-Amerika’ kun je slenteren over een van de mooiste begraafplaatsen ter wereld, in de voetsporen treden van paus Franciscus of je verkneukelen in misschien wel de mooiste boekwinkel ter wereld. Ga je jezelf opdoffen voor de opera of kijk je naar een zinderende voetbalwedstrijd met de Porteños, zoals de inwoners van Buenos Aires zichzelf noemen?

Buenos Aires is een uitgestrekte stad met 48 barrios (wijken) die allemaal hun eigen karakter hebben. Beleef de artistieke en kleurrijke flair in buurten als La Boca en San Telmo, of loop over brede boulevards langs elegante herenhuizen in wijken als Palermo, La Recoleta en Belgrano. Buenos Aires slaapt zelden en kan je dagenlang bezighouden, of je nu zin hebt in hedendaagse kunst of een sensuele Latino-avond. Wil je een bezoek brengen aan de Argentijnse hoofdstad? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Buenos Aires!

Colón Theater

Ben je een liefhebber van muziektempels, dan moet je geen kans voorbij laten gaan om enkele van de grandioze zalen in Buenos Aires te bezoeken. De bekendste is het prachtige Teatro Colón, dat een podium biedt voor opera, ballet en klassieke muziek. Verschillende architecten waren verantwoordelijk voor dit operahuis met de weelderige balkons en fluwelen stoelen.

Colon Operahuis in Buenos Aires

De akoestiek wordt tot de beste ter wereld gerekend.  Sinds de opening in 1908 hebben er allerlei grootheden op het podium gestaan, onder wie Pavarotti, Caruso en Toscanini. Je kunt een rondleiding krijgen voor een kijkje achter de schermen, maar de beste ervaring beleef je natuurlijk als je een kaartje koopt voor een concert. ► Lees hier meer over Teatro Colón

Bekijk de bezienswaardigheden van Buenos Aires met een gids
Boek hier een stadswandeling met rondleiding door het Colón Theater

Plaza de Mayo

Plaza de Mayo is het belangrijkste plein in Buenos Aires en was het toneel van vele belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de stad en het land. Het plein werd al aangelegd in 1580, tijdens het ontstaan van Buenos Aires. Plaza de Mayo is echter het brandpunt van het politieke leven sinds 1810, toen de Spanjaarden werden verslagen. Rond het plein staan tal van belangrijke gebouwen, waaronder de kathedraal, het oude stadhuis en het roze presidentiële paleis Casa Rosada, waar presidentsvrouw Eva Perón de menigten toesprak ► Lees hier meer over Plaza de Mayo

Kathedraal van Buenos Aires

Op het Plaza de Mayo staat de Kathedraal van Buenos Aires, de belangrijkste kerk van de Argentijnse hoofdstad. Het is misschien lastig om het gebedshuis te herkennen, want het gebouw ziet er niet echt uit als een katholieke kerk. Er ontbreekt een kerktoren en de voorgevel ziet er eerder uit als een Griekse tempel, met 12 hoge zuilen die de apostelen voorstellen. Niettemin is dit een van de populairste bezienswaardigheden van Buenos Aires, zeker omdat paus Franciscus hier vroeger achter de kansel stond. Als aartsbisschop Jorge Bergoglio droeg hij hier tot maart 2013 de mis op, voordat hij Buenos Aires verruilde voor Vaticaanstad.

Kathedraal van Buenos Aires

Op de plek van de kathedraal werd in 1593 eerst een kleinere kapel gebouwd. In latere eeuwen werd de kerk liefst zeven keer uitgebreid en herbouwd. Pas in 1823 kreeg de kathedraal haar neoklassieke uiterlijk. Bewonder het indrukwekkende interieur met een vloer van Venetiaanse mozaïeken en het 41 meter hoge gewelfde plafond. In het rechter gangpad na de derde kapel vind je het mausoleum van generaal José de San Martín, een nationale held die Argentinië, Chili en Peru bevrijdde van de Spanjaarden. De generaal ligt in een sarcofaag van zwart marmer, bedekt door de Argentijnse vlag. Sinds de beroemdste voorganger naar Vaticaanstad verhuisde, is er ook een Paus Franciscusmuseum met persoonlijke bezittingen van de kerkleider. Adres: San Martín 27, C1004 CABA, Argentinië. Website: www.catedralbuenosaires.org.ar

Treed in de voetsporen van paus Franciscus!
Boek hier een Paus Franciscustour in Buenos Aires

Begraafplaats La Recoleta

Een kerkhof staat niet snel op een lijstje van beste bezienswaardigheden, maar La Recoleta is wel heel bijzonder. Deze begraafplaats in Buenos Aires is een griezelig mooie plek, met meer dan 6400 beelden, sarcofagen, doodskisten, crypten en torenhoge marmeren mausolea. Deze zijn gebouwd in verschillende stijlen, van art nouveau en art deco tot barok en neogotisch. Bovendien is het geen gewone begraafplaats, maar sinds de oprichting in 1822 de laatste rustplaats van de rijken, beroemdheden en machtigen van Argentinië.

La Recoleta in Buenos Aires

Zo liggen hier Argentijnse presidenten, enkele Nobelprijswinnaars, een kleindochter van Napoleon en de beroemde first lady Eva Perón. Ze stierf in 1952, maar pas twintig jaar later werd haar lichaam bijgezet in het familiegraf van de Duarte’s. Dit is het populairste graf waar mensen elke dag nog steeds bloemen achterlaten. Haar crypte bevindt zich 5 meter onder de grond om het stoffelijk overschot te beschermen.

Een ander iconisch (en verdrietig) graf is de prachtige art nouveau-tombe van Rufina Cambaceres uit het begin van de 20e eeuw. Het marmeren graf is gebouwd door haar moeder nadat ze ontdekte dat haar dochter levend was begraven. Rufina lag in coma, maar ontwaakte toen ze al in de kist lag. Adres: Junín 1760, C1113 CABA, Argentinië.

Ontdek meer over de beroemde mausolea van La Recoleta
Boek hier een rondleiding over de begraafplaats La Recoleta

Museo Nacional de Bellas Artes

Het Museo Nacional de Bellas Artes is een van de beste kunstmusea van Latijns-Amerika met werken van kunstenaars uit de hele wereld. Het museum heeft de grootste collectie Argentijnse kunst van het hele land, maar ook schilderijen van meesters als Van Gogh, Rembrandt, Rubens, Picasso, Renoir, Degas en Chagall. Van Rembrandt zie je hier het schilderij Portret van een jonge vrouw uit 1634. Het museum ging al open in 1896, maar bevindt zich sinds 1933 in een voormalig pompstation in de wijk La Recoleta. Misschien wel het beste van dit museum: de toegang is gratis! Adres: Av. del Libertador 1473, Buenos Aires, Argentinië. Website: www.bellasartes.gob.ar

Museum voor Schone Kunsten in Buenos Aires

Casa Rosada

Een van de bekendste bezienswaardigheden aan Plaza de Mayo is het ‘roze huis’ – oftewel het Casa Rosada. Dit mooie paleis in Italiaanse renaissancestijl is sinds 1862 het werkpaleis van de Argentijnse president. Het werd gebouwd op de plek van een Spaans fort uit 1580. Na de onafhankelijkheid van Argentinië werd het gebruikt als douanekantoor en later als zetel van de regering. Het is niet helemaal bekend waarom het gebouw zo roze is. Populair is het verhaal dat het paleis ooit beschilderd werd met koeienbloed omdat gewone verf afbladderde in het vochtige Buenos Aires.

Buenos Aires Casa Rosada

Casa Rosada was regelmatig het toneel van politieke ontwikkelingen in de Argentijnse hoofdstad. In de late jaren ’40 en vroege jaren ’50 stond Evita Perón hier op het balkon om het volk toe te spreken. Sinds 1977 voeren de Dwaze Moeders voor het paleis een stil protest tegen de verdwenen familieleden tijdens de militaire junta. Achter het paleis is het Casa Rosada Museum over de geschiedenis van Argentinië, van de koloniale tijd tot het heden. Op zaterdag kun je een gratis rondleiding krijgen in het paleis zelf. Reserveren is verplicht en je dient je paspoort mee te nemen. Adres: Balcarce 50, C1064 CABA, Argentinië. Website: www.casarosada.gob.ar

Caminito

De Caminito is het kleurrijkste straatje van Buenos Aires, vol fotogenieke huizen die geschilderd zijn in een lappendeken van kleuren. Dit steegje ligt in de wijk La Boca, een oude arbeiderswijk waar in de 19e eeuw veel Spaanse en Italiaanse immigranten woonden. In de Caminito, dat letterlijk ‘klein straatje‘ betekent, liep vroeger een spoorlijn. Na de sluiting in 1954 dreigde verloedering, waarop een groep buurtbewoners besloot om samen met een Argentijnse kunstenaar de huizen te verfraaien.

Caminito in Buenos Aires

Deze Benito Quinquela Martín greep naar pasteltinten om de muren, balkons en patio’s op te fleuren. Sommigen zeggen dat in dit straatje ook voor het eerst de tango tussen twee mannen werd gedanst. Tegenwoordig is de Caminito een straatmuseum waar verschillende werken van Argentijnse kunstenaars zijn opgenomen. Restaurants in de buurt bieden tangoshows aan en in de straat kun je lokale kunstenaars aan het werk zien.

Museum van Latijns-Amerikaanse Kunst

Moderne kunst uit Latijns-Amerika vind je in het Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires – oftewel het MALBA. Het museum is in 2001 geopend om kunst van het eigen continent te promoten. De oprichter is de Argentijnse zakenman Eduardo Costantini die de basis voor de collectie heeft gelegd. Zijn verzameling bevat werken van beroemde Latijns-Amerikaanse kunstenaars als Diego Rivera, Wifredo Lam en Frida Kahlo.

Malba Museum in Buenos Aires

Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen met hedendaagse Argentijnse en Latijns-Amerikaanse kunst. Het museum wil een dynamisch kunstcentrum zijn, dus op de agenda staan ook filmvoorstellingen, boekpresentaties, cursussen, lezingen en andere evenementen. Inmiddels is het museum al behoorlijk populair onder de cultuurminnaars van Buenos Aires, met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar. Het hoekige gebouw ziet er net zo eigentijds uit als de collectie: met kubussen die in elkaar geschoven lijken te zijn. Adres: Av. Figueroa Alcorta 3415, C1425CLA Buenos Aires, Argentinië. Website: www.malba.org.ar

Laat je verrassen door Latijns-Amerikaanse kunst
Boek hier een wandeltocht en bezoek aan het MALBA

Obelisk van Buenos Aires

De Obelisco de Buenos Aires is het belangrijkste monument van de stad, vergelijkbaar met de Eiffeltoren in Parijs of het Vrijheidsbeeld in New York. Deze enorme obelisk van ruim 67 meter hoog werd ingehuldigd in mei 1936 om het 400-jarig bestaan van Buenos Aires te vieren. De pilaar is in twee maanden gebouwd, door 157 arbeiders. Al drie jaar na de inhuldiging werd gesproken over sloop van het monument omdat de veiligheid in het geding zou zijn, maar dat is op het laatste moment tegengehouden.

Obelisk van Buenos Aires

De obelisk staat op de kruising van Avenida Corrientes en Avenida 9 de Julio, ook wel bekend als de ‘breedste straat ter wereld’. Dit plein is regelmatig het toneel van politieke demonstraties en de viering van sportieve prestaties. Alleen bij speciale gelegenheden kun je naar het uitkijkpunt bovenin voor een fantastisch uitzicht over Buenos Aires. Mocht dat een keer mogelijk zijn, dan moet je een trap beklimmen van 206 treden.

Ontdek de bezienswaardigheden van Buenos Aires in je eigen tempo
Boek hier een ticket voor de hop on hop off-bus in Buenos Aires

Boekhandel El Ateneo Grand Splendid

Boekenliefhebber of niet, neem zeker de tijd om een kijkje te nemen in El Ateneo Grand Splendid. Dit is een van de mooiste boekwinkels ter wereld, gevestigd in een voormalig theater uit 1919. Bij de ombouw tot boekhandel in 2000 heeft de architect de originele decoraties intact gelaten. Je kunt hier tussen de boeken snuffelen in een prachtige omgeving met sierlijke beschilderde plafonds, elegante ronde balkons en pluche rode toneelgordijnen.

Buenos Aires boekhandel

De winkel heeft 120.000 boeken op voorraad en je kunt even wegzakken in comfortabele stoelen om boeken door te nemen. Op het podium waar ooit Argentijnse tangoshows te zien waren, kun je nu genieten van koffie en live pianomuziek. Je vindt deze serene boekentempel in een drukke winkelstraat in de wijk Recoleta. Elke dag geopend, op vrijdag en zaterdag zelfs tot middernacht. Adres: Av. Santa Fe 1860, C1123 Buenos Aires, Argentinië. Website: www.yenny-elateneo.com

Voor het laatst bijgewerkt op 21 september 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Buenos Aires, Argentinië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam