Booking Denemarken

Wat te doen in Helsingør, Denemarken: 10 tips!

Helsingor wat te doenHelsingør is een charmant havenstadje in het uiterste noordoosten van Denemarken dat vooral bekend is van de drukke veerhaven. Dagelijks maken tienduizenden passagiers hier de oversteek naar de Zweedse stad Helsingborg, zo’n 5 kilometer verderop. In 20 minuten steek je de smalle zeestraat over, de Sont, en ben je in Zweden. Maar Helsingør is meer waard dan een blik op de haven en de ferryterminal!

Deze havenstad ten noorden van Kopenhagen heeft een rijke maritieme geschiedenis, historische en nieuwerwetse bezienswaardigheden en een onmiskenbare Scandinavische flair. De beroemdste trekpleister is Kasteel Kronborg, dat Shakespeare rond 1599 vereeuwigde met zijn toneelstuk Hamlet en de gevleugelde uitspraak to be or not to be. Voor de Deense koningen was Helsingør al veel langer bekend. Het was de ideale plek om hun rijkdom te vergroten, door tol te innen van de vele schepen die de zeestraat moesten passeren tussen de Oostzee en de Noordzee.

Kronborg mag je niet missen, maar trek ook wat tijd uit voor de interessante musea van Helsingør. Ontdek het zeevaartverleden van de stad, maar bekijk ook de oudste auto, het oudste vliegtuig én de oudste winkel van Denemarken. Wandel door de geplaveide straatjes van de oude binnenstad, langs romantische kleurrijke huizen, sfeervolle cafés en een van de best bewaarde middeleeuwse kloosters van Noord-Europa.

Helsingør heeft het industriële karakter van zich af geschud, want oude scheepswerven zijn nu hippe hotspots voor exposities en streetfood. Rij niet meteen door naar de haven, maar blijf een paar nachtjes in Elsinore – zoals Shakespeare de stad heeft genoemd. Hier vind je 10 tips wat te doen in Helsingør!

Bezoek Kasteel Kronborg

Kasteel Kronborg is dé topattractie Helsingør, maar daarnaast ook een van de bekendste bezienswaardigheden van Denemarken. Dat is vooral te danken aan Shakespeare! De Engelse toneelschrijver gebruikte de burcht als decor voor zijn beroemde toneelstuk Hamlet, een tragedie uit 1600 waarbij behoorlijk wat doden vallen. In de toneelversie staat het bekend als ‘Kasteel Elsinore’.

Kronborg kasteel in Helsingor

Het kasteel is een must see als je Hamlet ooit hebt gezien, maar is ook een bezoek waard vanwege de rol in de Deense geschiedenis. Kasteel Kronborg is gebouwd door de Deense koning Frederik II tussen 1574 en 1585. Het verrees op een landtong dat uitsteekt in de Sont (Øresund), de zeestraat tussen Denemarken en Zweden.

Helsingor Kronborg

Vanaf dit schiereiland is de zeestraat hier het smalst: de afstand naar de Zweedse havenplaats Helsingborg is maar 4½ kilometer. Van meet af aan was de vesting een van de belangrijkste renaissancekastelen van Europa, dat vooral de macht en rijkdom van de Deense koningen moest uitstralen.

Helsingor haven

In 1629 brandde het kasteel tot de grond aan af, maar koning Christiaan IV liet het helemaal herbouwen in oorspronkelijke staat. Neem een paar uur de tijd om Kasteel Kronborg te verkennen. Het is een groot complex met vier vleugels, een binnenplaats, hoge torens en verborgen hoekjes en gaatjes. Een rondleiding is inbegrepen bij je ticket. Unesco plaatste het kasteel in 2000 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Adres: Kronborg 1B, 3000 Helsingør, Denemarken. Website: www.kronborg.dk

Vermijd wachtrijen voor de populairste attractie van Helsingør
Boek hier alvast je entreetickets voor Kasteel Kronborg

Maritiem Museum

Direct naast het kasteel ligt het M/S Maritiem Museum (M/S Museet voor Søfart), waar je een duik neemt in het rijke zeevaartverleden van Denemarken. Tentoonstellingen belichten onder meer de maritieme handel, scheepsbouw, het reddingswezen, het alledaagse zeemansleven, oorlogsvoering op zee en de verschillende veroveringen van Denemarken (zoals Groenland). Je ziet onder meer scheepsmodellen, navigatie-instrumenten, schilderijen, foto’s en brieven.

Maritiem Museum in Helsingor

Ontdek hoe matrozen ver van huis afleiding zochten in drank en prostituees, om vervolgens rust te zoeken in een zeemanskerk. Je kunt zelfs je talenten als tatoeëerder testen en je eigen klassieke zeemanstatoeage maken. Het museum bevindt zich in een oud ondergronds droogdok langs de waterkant en is bijzonder vormgegeven. Je zigzagt als het ware door het droogdok heen. Een bezoek aan het Maritiem Museum is een van de leukste uitstapjes als je wat met kinderen wil doen in Helsingør. Adres: Ny Kronborgvej 1, 3000 Helsingør, Denemarken. Website: www.mfs.dk

TIP: wil je de musea van Helsingør met korting bezoeken?
Bestel hier de Copenhagen City Card – ook geldig in Helsingør!

Cultuurwerf Kulturværftet

Een van de nieuwste bezienswaardigheden van Helsingør is de Cultuurwerf (Kulturværftet) vlakbij Kasteel Kronborg. Dit is een oude scheepswerf die in 2010 is omgevormd tot een bruisend cultureel centrum. Historische scheepswerfgebouwen hebben een moderne architectonische twist gekregen en bieden nu onderdak aan concerten, tentoonstellingen, lezingen, theatervoorstellingen, festivals en andere evenementen. Inmiddels staat de teller al op ruim 1000 evenementen per jaar.

Helsingor Cultuurwerf

In het complex proef je nog de rauwe sfeer van de vroegere scheepswerf met kale betonnen muren, balken aan het plafond en hoge ramen. In het hart van het cultuurhuis vind je een grote moderne bibliotheek die is uitgeroepen tot een van de beste van Europa. Voor koffie met gebak, lunch of avondeten kun je een tafeltje bemachtigen in het biologische café Spisehus, met een prachtig uitzicht over de haven van Helsingør en het kasteel. Adres: Allegade 2, 3000 Helsingør, Denemarken. Website: www.kuto.dk

Domkerk Sint-Olaf

Moeilijk te missen in de oude binnenstad van Helsingør is de Domkerk Sint-Olaf (Sankt Olai Kirke), de belangrijkste kerk van de stad. De spitse kerktoren is goed te zien tussen de lage omringende huizen. Deze bakstenen romaanse kathedraal kreeg haar huidige vorm in 1559, maar de oudste muren dateren al uit de periode 1200-1250. De kerk is vernoemd naar de Noorse vikingkoning Olav, die later heilig werd verklaard.

Domkerk Sint-Olaf in Helsingor

Van buiten ziet de kathedraal er misschien wat gewoon uit, maar het loont de moeite om even binnen te kijken. Je ziet er enkele fresco’s van de vroegere romaanse kapel die mooi afsteken tegen de effen witte muren. Bewonder het prachtige houtsnijwerk van de preekstoel uit 1567 en het bijna 12 meter hoge altaarstuk uit 1664. Regelmatig vinden in de kathedraal concerten plaats, die meestal gratis toegankelijk zijn. Buiten de gebedsdiensten en kerkelijke activiteiten is de kerk van dinsdag tot en met zaterdag gratis te bezoeken. Adres: Sct Anna Gade 12, 3000 Helsingør, Denemarken. Website: www.helsingoerdomkirke.dk

Deens Museum voor Wetenschap en Techniek

Naast het glorieuze maritieme verleden kun je in Helsingør ook terecht voor de technologische innovaties van Denemarken. In het Deens Museum voor Wetenschap en Techniek (Danmarks Tekniske Museum) kom je alles te weten wat het land heeft gepresteerd op het gebied van transport, communicatie, luchtvaart, elektronica en meer. Zo zie je er een auto van het merk Hammel uit 1888, de eerste auto van Denemarken én de oudste auto ter wereld die nog steeds kan rijden.

Helsingor Techniekmuseum

Hoogtepunten zijn verder een vliegtuig van de Deense luchtvaartpionier Ellehammers uit 1906, verschillende modellen van de beroemde Deense motorfiets Nimbus en de ruimtecapsule die in 2015 de eerste Deen de ruimte in bracht. Uiteraard mag originele LEGO uit 1958 niet ontbreken als het om uitvindingen gaat. En wist je dat in Denemarken de telegrafoon (de voorvader van de moderne bandopname) en de luidspreker zijn bedacht? Je ontdekt het in dit museum, gevestigd in een voormalige ijzergieterij uit de jaren ’60. Adres: Fabriksvej 25, 3000 Helsingør, Denemarken. Website: www.tekniskmuseum.dk

Karmelietenklooster en Sint-Mariakerk

Niet ver van de Olafskerk staat het Karmelietenklooster (Vor Frue Kloster), dat behoort tot de best bewaarde middeleeuwse kloosters van Scandinavië. Het klooster werd in 1430 gesticht voor de karmelietenmonniken, die ook bekendstaan als ‘de witte broeders’. Deze bedelmonniken kwamen op aandringen van koning Erik van Pommeren naar Denemarken. Bij het klooster werd de Sint-Mariakerk (Sankt Mariæ Kirke) gebouwd waar de katholieke monniken konden bidden.

Helsingor Mariakerk

Lang hebben de monniken er niet van kunnen genieten, want na de reformatie in 1536 werd het klooster omgebouwd tot ziekenhuis en bejaardenhuis. De abdijkerk bleef een sloop op het nippertje bespaard en werd de ‘Duitse kerk’ voor de vele Duitsers en Nederlanders die in Helsingør woonden. Tot 1851 vinden hier kerkdiensten plaats in het Duits. Tegenwoordig is een deel van het complex in gebruik door de gemeente, maar van dinsdag tot en met vrijdag vinden er wel rondleidingen plaats in het Karmelietenklooster en de kerk. Neem daarvoor contact op met het kerkelijk bureau. Adres: Sct Anna Gade 38, 3000 Helsingør, Denemarken. Website: www.sctmariae.dk

Skibsklarerården

Het onuitspreekbare Skibsklarerården betekent letterlijk ‘Het huis van de schipper’ en is een van de best bewaarde koopmanshuizen van Helsingør. In dit 16e-eeuwse herenhuis moesten schippers tot 1857 hun papierwerk regelen. Elk vaartuig dat de havenstad passeerde, moest hier aanmeren om scheeps- en douanegelden te betalen. Dit was destijds een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor Denemarken.

Helsingor scheepvaarthuis

Skibsklarerården is nu een museum waar je terugkeert naar vervlogen tijden. De inrichting is sinds 1780 vrijwel onveranderd, dus je maakt echt een reis terug in de tijd. Vooral interessant is de scheepsproviandwinkel op de begane grond waar zeelieden vroeger goederen konden inslaan als bier, kruidenthee, specerijen, Nederlandse jenever, zeekaarten, touwen en zeildoeken. Het ziet er nog net zo uit als in 1820 en is daarmee het oudst bewaard gebleven winkelinterieur van Denemarken.

Huis van de schipper in Helsingor

Bekijk ook de schipperskamer, het oude kantoor van de scheepscommissaris en de bovenverdieping waar kapiteins onderdak konden vinden totdat hun papieren in orde waren. Bij een museumbezoek wordt je begroet door medewerkers in historische kostuums zodat je de 19e eeuw herbeleeft. Skibsklarerården bevindt zich aan Strandgade, een van de oudste straten van Helsingør. Dit was vroeger de waterkant van de stad. Adres: Strandgade 91, 3000 Helsingør, Denemarken. Website: www.helsingormuseer.dk

Øresund Aquarium

Een bezoek aan het Øresund Aquarium is een leuk uitje als je wat wilt doen met kinderen in Helsingør. Het is klein zoutwateraquarium waar je de zeedieren kunt ontmoeten in de Sont (Øresund), de zeestraat die Denemarken scheidt van Zweden. In verschillende bassins is het zeeleven nagebootst, inclusief een rotsachtige en modderige zeebodem met zeegras en scheepswrakken.

Helsingor aquarium

Populair zijn de twee ‘aanraakbaden’. Er is een aquarium voor volwassenen die vissen als roggen en kleine haaien kunnen strelen. En een bassin voor kinderen die krabben, zeesterren, zeeanemonen en zee-egels mogen aanraken. Of de dieren dat zelf ook leuk vinden, weten we natuurlijk niet. Het aanraken gebeurt wel onder begeleiding van biologiestudenten. Het aquarium maakt dan ook deel uit van de afdeling Biologie van de Universiteit van Kopenhagen. Je mag het aquarium gratis bezoeken met de Copenhagen City Card. Adres: Strandpromenaden 5, 3000 Helsingør, Denemarken. Website: www.oresundsakvariet.ku.dk

Stadsmuseum van Helsingør

Voor een duik in de 600-jarige geschiedenis van de havenstad breng je een bezoek aan het Stadsmuseum van Helsingør (Helsingør Bymuseum). Het verleden wordt belicht aan de hand van schilderijen, historische documenten, aardewerk, poppen, gebruiksvoorwerpen en een schaalmodel van de stad uit 1801. Op de eerste verdieping is een mooie renaissancezaal. Dit museum is gevestigd in van de oudste huizen van Helsingør, daterend uit 1516.

Helsingor huizen

Het is oorspronkelijk gebouwd door karmelietenmonniken als ziekenhuis voor zeelieden. Later deed het onder meer dienst als armenhuis, gymnasium, bibliotheek, paardenmolen en burgerhuis. Sinds 1973 zit hier het stadsmuseum. Er is een leuke souvenirwinkel waar je nostalgisch speelgoed kunt scoren. Je mag gratis naar binnen als je al een toegangskaartje hebt voor het schippershuis Skibsklarerården. Adres: St. Anna Gade 36, 3000 Helsingør, Denemarken. Website: www.helsingormuseer.dk

Kasteel Marienlyst

Helsingør heeft nog een tweede vorstelijke residentie die veel minder bekend is. Aan de noordkant van de stad ligt Kasteel Marienlyst, dat in 1588 werd gebouwd als lusthof en jachthuis door Frederik II. De koning zelf stierf toen het kasteel af was, maar latere vorsten kwamen hier regelmatig om te drinken, te feesten, de rust te zoeken of om te jagen op het omringende landgoed. Kasteel Kronborg, dat gebouwd is als vesting, bood nauwelijks plek voor dit soort ontspanning.

Marienlyst kasteel in Helsingor

Het elegante witte landhuis dat je nu ziet, dateert uit de 18e eeuw. Hiervoor werd de befaamde Franse architect Nicolas-Henri Jardin ingehuurd, die er een neoklassiek meesterwerk van maakte. Voor de inrichting met muurschilderingen, decoratieve spiegels en grote kroonluchters werden de beste vakmensen van Denemarken ingeschakeld. Rondom het kasteel kwam een prachtige romantische tuin die sprookjesschrijver Hans Christian Andersen in 1826 nog bezocht.

Helsingor Marienlyst

Geleidelijk aan raakte het kasteel in verval, maar in 2012 werd een vereniging opgericht voor de bescherming van dit koninklijke erfgoed. Soms houden ze een open huis en kun je deelnemen aan een rondleiding. Adres: Marienlyst Alle 32, 3000 Helsingør, Denemarken. Website: www.marienlyst.nu

Wat te doen in Helsingør: praktische tips

Overnachten in Helsingør

Veel vakantiegangers maken een dagtrip naar Helsingør vanuit Kopenhagen, maar je kunt ook prima in de stad zelf overnachten. Helsingør heeft verschillende hotels en bed & breakfasts, zowel in de oude binnenstad als in de buurt van stranden en de kust. In de omgeving kun je ook verblijven op campings en in vakantiehuizen (als je een eigen auto bij je hebt). Je kunt goedkoop overnachten in Danhostel Helsingør, een hostel met eigen privéstrand op loopafstand van het centrum.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Helsingør?
Reserveer hier een hotel of bed & breakfast in Helsingør, tegen de laagste prijzen

Een van de fijnste plekken om te verblijven is het Marienlyst Strandhotel, een dikke 20 minuten lopen naar Kasteel Kronborg. Het stijlvolle 4-sterrenhotel ligt aan de kust en heeft 227 kamers in alle prijsklassen, van comfortabele tweepersoonskamers tot grote suites met uitzicht op zee. Je kunt je van top tot teen laten verwennen in de luxueuze Marienlyst Spa van 1600 vierkante meter, met zouttherapieën, massage- en schoonheidsbehandelingen en een strandsauna.

Marienlyst Strandhotel in Helsingor

Er is een privéstrand en een zwembad waar je uitzicht hebt op de Sont. In het restaurant Brasserie 1861 smelten Franse en Scandinavische smaken samen. Als gast heb je ook gratis toegang tot het casino. Dit badhotel bestaat al sinds 1861 en heeft sindsdien ook vele koninklijke gasten mogen verwelkomen. ► Boek een overnachting in Marienlyst Strandhotel vanaf € 134

Een aanrader is Helsingør Camping & Cottages Grønnehave op een prachtige locatie aan het water, slechts 1 kilometer van het centrum van Helsingør. Deze kleine intieme camping is het hele jaar door geopend en er is ruimte voor caravans, campers en tenten. Daarnaast kun je overnachten in charmante houten cottages voor maximaal 5 personen. ► Boek een overnachting in Helsingør Camping & Cottages Grønnehave vanaf € 75

Helsingor cottages

Eten en drinken in Helsingør

Veel gezellige restaurants en cafés vind je in de verkeersvrije straten van de oude binnenstad van Helsingør. Een begrip is Café Olai (www.cafeolai.dk), een familierestaurant dat al sinds 1986 bestaat. Hier staat de traditionele Deense keuken centraal met verse smørrebrød, lichte salades en grote steaks met zelfgemaakte sauzen. Bestel hierbij een schuimend biertje van de tap of kies voor wijn of schnaps. Alles is nog net zo betaalbaar als jaren geleden.

Voor een culinair topavondje reserveer je een tafeltje bij Restaurant MOS (www.restaurantmos.dk) aan Torvegade 5B. MOS is de afkorting van Mad Og Sjæl, wat vrij vertaald ‘food & soul’ betekent. Maar het staat ook voor het mos dat groeit in de Deense natuur. Het restaurant wordt gerund door een gepassioneerd kokspaar dat elke dag een ander menu samenstelt met gerechten met lokale ingrediënten. Voor de beste ervaring kies je een proeverij (Tastingmenuer) met bijpassende wijnen.

Helsingor voedselmarkt

Heb je zin in streetfood? Loop dan naar binnen bij Værftets Madmarked (www.vaerftetsmadmarked.dk), een voedselmarkt in de oude scheepswerf van Helsingør. Op deze food market heb je de keuze uit 100 verschillende gerechten, van pizza’s en taco’s tot pannenkoeken en Syrische tapas. De voedselmarkt is een bruisende ontmoetingsplek voor zowel bewoners als toeristen. Alle dagen van de week geopend van 11.00 tot 20.00 uur.

Reizen met de auto naar Helsingør

Helsingør ligt in het uiterste noordoosten van Denemarken op het eiland Seeland (Sjaelland), ongeveer 45 kilometer ten noorden van Kopenhagen. Veel vakantiegangers pakken hun eigen auto om vanuit Helsingør de veerboot te nemen naar Helsingborg in Zweden.

Als je vroeg vertrekt, kun je er vanuit Nederland in één keer naartoe rijden. De snelste route vanaf Amsterdam is 823 kilometer, minimaal 9½ tot 10 uur rijden. Deze route leidt je langs de Duitse steden Bremen, Hamburg en Lübeck. Daarna neem je ferry van Puttgarden naar het Deense havenstadje Rødbyhavn op het eiland Seeland. De veerboot van Scandlines vertrekt elk halfuur en de overtocht duurt 45 minuten. In vakantieperiodes is het raadzaam vooraf te boeken. ► Boek hier alvast je ticket voor de ferry van Puttgarden naar Rødbyhavn

Helsingor veerboot

Mocht je geen zin hebben in gedoe met de veerboot, dan kun je vanaf Hamburg snelweg 7 nemen naar de Deense grens en via Odense en Kopenhagen naar Helsingør rijden. Wil je ook de veerboot nemen naar Zweden? Tussen Helsingør en de Zweedse stad Helsingborg varen de hele dag ferry’s heen en weer. De vaartijd is 20 minuten. Het is een van de drukste ferry routes ter wereld, dus het kan geen kwaad te reserveren. ► Boek hier alvast je ticket voor de ferry van Helsingør naar Helsingborg

Reizen met de trein naar Helsingør

Je kunt ook de trein nemen naar Helsingør, waarbij je via Kopenhagen reist. Treinen vertrekken drie keer per uur en de rit duurt 45 minuten. Vanaf Amsterdam CS kun je de ICE International of de Intercity Berlijn nemen naar Kopenhagen, waarbij je twee keer moet overstappen (onder meer in Hamburg). Deze treinreis duurt zo’n 10½ uur.

Reis comfortabel met de trein naar Denemarken
Boek hier een treinticket naar Kopenhagen bij NS International

De aankomst op het treinstation van Helsingør is niet verkeerd, want het stationsgebouw staat bekend als het mooiste van Denemarken. Het werd gebouwd in 1891 in renaissancestijl met rood metselwerk, zandstenen versieringen en met koper beklede torenspitsen. En de Deense architecten haalden hun inspiratie uit Nederlandse architectuur! (Zoals je misschien wel ziet). Het station staat bij de haven, zodat je zo de ferry kunt pakken naar Zweden. Bij het verlaten van het station wordt je begroet door beelden van Hamlet en Ophelia.

Helsingor treinstation

Voor meer informatie over wat te doen in Helsingør kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.visitcopenhagen.dk/helsingoer

Voor het laatst bijgewerkt op 7 juni 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Helsingør, Denemarken, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; VisitCopenhagen/Daniel Rasmussen/Jacob Lisbygd; Booking.com; Wikipedia/Antony-22 (CC BY-SA 4.0) (Skibsklarerården).

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam