Booking Australië

Bezienswaardigheden in Sydney top-10

Sydney bezienswaardighedenSydney is de grootste en oudste stad van Australië en een van de hoogtepunten van het land. Wat voor rondreis je ook maakt, vroeg of laat kom je aan in deze vibrerende metropool die glinstert aan de grootste natuurlijke haven ter wereld. Wees zorgvuldig met de dagen die je hebt, want er is zoveel te zien en te doen in Sydney!

Alleen al in de haven zijn meer dan genoeg bezienswaardigheden om af te vinken. Bewonder de stalen charme van de Harbour Bridge en natuurlijk het Sydney Opera House, het beroemdste symbool van de stad. Proef de sfeer van de eerste kolonisten tussen Europese huizen die in de 18e eeuw werden gebouwd. Voor wat Instagrammable kiekjes van de skyline van Sydney hoef je nooit ver te zoeken – of je nou op de top staat van de Sydney Tower of tussen de giraffen in de grootste dierentuin van Australië.

Wil je attracties van Sydney met korting bezoeken?
Bestel hier de Go City Explorer Pass voor Sydney

Heb je even een pauze nodig tussen alle bezienswaardigheden door? Sydney heeft meer dan 100 stranden, waarvan Bondi Beach en Manly Beach vast bekend in de oren klinken. Op regenachtige dagen kun je je toevlucht zoeken in ruim 40 musea. Schijnt de zon (zoals op de meeste dagen), dan is het maken van een helikoptervlucht boven de stad onvergetelijk.

Sydney is niet de hoofdstad van Australië (dat is Canberra), maar heeft alle vibes van de belangrijkste stad van het land. Wil je een bezoek brengen aan de hoofdstad van New South Wales in het zuidoosten van Australië? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Sydney!

Sydney Opera House

Sydney Opera House in SydneyHet Sydney Opera House is een van de bekendste iconen in de wereld en een sterattractie in de Australische stad. Sowieso ziet de halve wereldbevolking het sierlijke gebouw één keer per jaar op televisie voorbijkomen als met een groot vuurwerk in Australië het nieuwe jaar wordt ingeluid. Het operahuis werd in 1973 geopend. Lees hier meer over het Sydney Opera House

Sydney Harbour Bridge

Tot de komst van het Sydney Opera House zetten de meeste toeristen nog hun statief neer om een foto te maken van de Sydney Harbour Bridge. De brug is nu weliswaar gezakt tot de tweede plaats, maar is nog een van de bekendste bezienswaardigheden in de stad en een symbool van Australië. Door locals liefkozend The Coathanger (de kleerhanger) genoemd, is de Sydney Harbour Bridge de breedste stalen boogbrug ter wereld.

Sydney Harbour Bridge

De brug werd in 1932 in gebruik genomen, 40 jaar voordat de eerste paal de grond in ging van het Sydney Opera House. Deze ruim één kilometer lange brug rijst 134 meter uit boven de haven en verbindt de noordelijke kust van Sydney met het zakendistrict in het centrum. De brug bevat een autoweg met acht rijbanen, twee spoorlijnen, een fietspad en een gedeelte voor voetgangers. Onder leiding van een gids kunnen types zonder hoogtevrees en met een goede lichamelijke conditie in 3½ uur naar de top van de brug klauteren, waar je een spectaculair uitzicht hebt over de haven en de stad.

Voor meer informatie over de geschiedenis en de bouw kun je het museum Pylon Lookout bezoeken op de zuidoostelijke pier, waar ook een uitkijkplatform is (www.pylonlookout.com.au). Een interessant weetje: de Australische acteur Paul Hogan – alias Crocodile Dundee – werkte als schilder op de brug voordat hij zijn wereldwijde sterrenstatus verwierf. Voor informatie over het beklimmen van de brug: www.bridgeclimb.com

The Rocks

The Rocks is de oudste wijk van Sydney, én van heel Australië. Hier werd in 1788 de eerste Europese kolonie gesticht toen een schip met matrozen en veroordeelde gevangenen uit Engeland aankwam. Deze havenbuurt was in het begintijd nogal smerig en smoezelig, met krakkemikkig gebouwde woningen, pubs en pakhuizen. Door de zandstenen gebouwen kreeg de wijk de naam The Rocks.

The Rocks in Sydney

Veel van de overgebleven historische gebouwen zijn nu opgeknapt en bieden plek aan bars, restaurants, cadeauwinkels, boetiekjes en kunstgalerieën. Je kunt slenteren door de smalle geplaveide straatjes om de wijk te verkennen. Uiteraard is dit ook het meest toeristische deel van Sydney, maar dat maakt het niet minder gezellig. Een van de bezienswaardigheden is Cadmans Cottage, het oudste nog bestaande woongebouw in Sydney uit 1816. The Rocks ligt direct naast de Sydney Harbour Bridge, met het operahuis aan de overkant van de haven. Website: www.therocks.com

Bondi Beach

Geen bezoek aan Sydney is compleet zonder een paar uur relaxen op Bondi Beach, misschien wel het beroemdste strand van Australië. Op slechts een halfuurtje van het centrum van Sydney vind je een prachtig halvemaanvormig strand met fijn wit zand en golven die ideaal zijn om te surfen. Na een duik in de oceaan kun je het zout van je af wassen bij openbare douches en een cocktail drinken bij een van de gemoedelijke cafés en strandbars.

Bondi Beach in Sydney

Heb je geen ervaring met surfen? Geen probleem, want bij surfscholen kun je lessen volgen. Of wat dacht je van een verkwikkende duik in het oceaanbad van de Bondi Icebergs Club (www.icebergs.com.au)? Het buitenzwembad van de oudste zwemclub van Australië (uit 1929) is het hele jaar door open. Voor een fantastisch uitzicht over de zee kun je de 6 kilometer lang wandeling maken van Bondi Beach naar Coogee Beach. Dit kustpad uitgehouwen in zandstenen kliffen is de populairste wandelroute van Sydney.

Wil je leren surfen op het bekendste strand van Australië?
Boek hier een superleuke surfles van 2 uur op Bondi Beach

Australian Museum

Voor de meeste dode dieren van Australië – opgezet of achter glas – moet je in Sydney naar het Australian Museum. Dit natuurhistorische en volkenkundige museum is geopend in 1827 en daarmee het oudste museum van het land. Vier jaar nadat het eiland de naam ‘Australië’ kreeg, werd het al opgericht.

Australian Museum in Sydney

Naast een uitgebreide verzameling gewervelde en ongewervelde dieren bezit het museum ook een grote collectie fossielen, mineralen, kristallen, edelstenen, dinosaurusskeletten en antropologische objecten van de inheemse volkeren die in Australië en de Pacific leefden. Dat varieert van speelgoed van Aboriginal-kinderen tot een getatoeëerd krijten hoofd uit de Solomon Eilanden. Toch wel een beetje triest is de sectie met recent uitgestorven dieren. Adres: 1 William St, Darlinghurst, Sydney, NSW 2010, Australië. Website: www.australian.museum

Taronga Zoo

Voor kids staat de Taronga Zoo ongetwijfeld bovenaan hun lijstje van favoriete bezienswaardigheden in Sydney. Dit is de grootste dierentuin van Australië, met meer dan 5000 dieren van 350 verschillende soorten. Uiteraard zie je hier inheemse dieren als rode kangoeroes, koala’s en boomkangoeroes. Uit andere werelddelen komen onder meer Sumatraanse tijgers, chimpansees, Aziatische olifanten en honingberen – de kleinste beer ter wereld.

Taronga Zoo in Sydney

Maar daarnaast is er bijna geen dierentuin in de wereld op zo’n mooie plek, tegen de achtergrond van de skyline van het zakendistrict van Sydney. Wat een uitzicht hebben de giraffen wel niet! Taronga Zoo ligt in de chique buitenwijk Mosman aan de noordkant van de haven van Sydney. Met de ferry vanuit de stad ben je er in 12 minuten. Stap vervolgens in de Sky Safari, de enige kabelbaan van Sydney, voor een geweldig uitzicht op de dieren en de haven. Eventueel kun je overnachten in een lodge of safaritent bij de dierentuin. Adres: Bradleys Head Rd, Mosman, Sydney, NSW 2088, Australië. Website: www.taronga.org.au

Vermijd wachtrijen voor je bezoek aan de dierentuin van Sydney
Boek hier alvast je entreetickets en de ferry voor Taronga Zoo

Royal Botanic Garden

Wil je even ontsnappen aan de stadsdrukte? Breng een bezoek aan de Royal Botanic Garden, de oudste botanische tuin van Australië. In 1816 is een prachtige groene oase gecreëerd op een steenworp afstand van de haven van Sydney. Op een terrein van 30 hectare kun je hier dwalen langs exotische planten, struiken en bomen. Hoogtepunten zijn onder meer de rozentuin (met 1800 rozen) en de inheemse Australische rotstuin. Daar vandaan heb je een prachtig uitzicht op de haven en het Sydney Opera House.

Sydney botanische tuin

Ontdek zeldzame en bedreigde palmen, varens en orchideeën in de Australian Rainforest Garden, een stukje inheems regenwoud in het midden van Sydney. Er is een kruidentuin en een palmbos, maar ook een oosterse tuin met flora uit landen als Japan, China en Zuid-Korea. De tuin Cadi Jam Ora vertelt het verhaal van de Aboriginals en de komst van de Europeanen, die hier hun meegebrachte zaden plantten. In de botanische tuin kun je deelnemen aan allerlei rondleidingen en activiteiten. Heb je last van stress, dan is de natuurtherapiewandeling wel wat voor jou. Adres: Mrs Macquaries Rd, Sydney NSW 2000, Australië. Website: www.rbgsyd.nsw.gov.au

Darling Harbour

Een van de bruisendste plekken van Sydney is Darling Harbour, een populaire uitgaansplek aan de waterkant in het centrum. Je kunt er uren vertoeven voor eten, drinken en amusement. Er zijn tientallen restaurants, cafés, bars en clubs die vooral ‘s avonds vol stromen met mensen. Ga shoppen in een van de boetiekjes of pak een avondje mee in het IMAX-theater met het grootste bioscoopscherm ter wereld. Ook leuk te doen: elke zaterdagavond om 20.30 uur is er een vuurwerkshow.

Darling Harbour in Sydney

Darling Harbour is vooral in de avond een toeristische trekpleister, maar ook overdag zijn er meerdere dingen te doen. Maak een ontspannen wandeling langs de haven of koop een kaartje voor een van de bezienswaardigheden in het havengebied. Er zijn veel gezinsvriendelijke attracties, zoals het aquarium SEA LIFE, de dierentuin WILD LIFE Sydney Zoo en het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds.

Haven van Darling Harbour in Sydney

Bezoek het maritiem museum of wees zen in de Chinese Garden of Friendship. Deze Chinese tuin werd in 1988 aangelegd volgens het principe van Yin en Yang. Darling Harbour ligt op slechts 10 minuten lopen van het stadscentrum van Sydney. Je kunt ook een veerboot nemen vanaf Circular Quay nabij het operahuis. Website: www.darlingharbour.com

Combineer de Darling Harbour met een havencruise
Boek hier een ticket hop on, hop off ticket voor de ferry in Sydney

Sydney Tower Eye

Voor een waanzinnig uitzicht over de havenstad neem je de lift naar het observatieplatform van de Sydney Tower Eye. Met zijn 309 meter is dit het hoogste gebouw van Sydney én van heel Australië. De toren met de gouden ‘spits’ is van veraf te zien en steekt boven alle andere wolkenkrabbers uit. De Sydney Tower werd gebouwd tussen 1974 en 1981 om de Australische stad meer aanzien te geven.

Sydney Tower

Liefst 56 kabels stabiliseren de toren, die bovendien aardbevingen en hevige stormen kan weerstaan. Zelf noemen de architecten het daarom ‘een van de veiligste gebouwen ter wereld’. De Sydney Tower staat ook wel bekend als de Centrepoint Tower, vernoemd naar een kantoren en winkelcomplex beneden. Een supersnelle lift brengt je in 40 seconden naar het observatiedek op 250 meter boven de straten van Sydney. Op heldere dagen kun je zelfs de Blue Mountains zien, 80 kilometer verderop.

Sydney Tower Eye Toren

Als je zin hebt in een adrenalinekick koop je een ticket voor de SKYWALK, waarbij je in een uurtje aan de buitenkant loopt van de toren. Het is handig als je dan geen last hebt van hoogtevrees. Voor een iets minder spannende ervaring boek je een tafeltje bij een van de twee ronddraaiende restaurants bovenin, SkyFeast (www.skyfeastsydneytower.com.au) op de 82e verdieping of Infinity (www.infinitysydneytower.com.au) op de 81e etage. Of drink een drankje bij Bar 83 (www.bar83sydneytower.com.au) op de 83e verdieping, de hoogste bar van Sydney. Adres: Westfield Sydney, Level 5/108 Market St, Sydney NSW 2000, Australië. Website: www.sydneytowereye.com.au

Geniet van het spectaculaire 360-graden uitzicht over Sydney
Boek hier een tafeltje voor Skyfeast in de Sydney Tower

Museum of Contemporary Art

Net zoals in bijna elke andere grote stad heeft ook Sydney een Museum of Contemporary Art (MCA). Dit is het meest toonaangevende museum voor hedendaagse kunst van Australië. De verzameling omvat ruim 4000 schilderijen, foto’s, sculpturen en video’s van Australische kunstenaars, met de focus op kunst van de Aboriginals en de Torres Strait Islanders. Ook worden er internationale kunstwerken tentoongesteld. Het museum bevindt zich in een art deco gebouw aan het water, vlakbij de Harbour Bridge.

Museum moderne kunst Sydney

Toen het gebouw in 1991 geopend werd, was het doel om naast bezienswaardigheid ook te dienen als een educatieve instelling voor schoolkinderen. Inmiddels is een van de drie verdiepingen opengesteld voor scholen en studieprogramma’s en zijn de andere twee open voor de tentoonstellingen. Ga voor lunch of koffie naar het MCA Café, met een adembenemend uitzicht op het Sydney Opera House. De toegang voor het museum is gratis. Adres: 140 George St, The Rocks NSW 2000, Australië. Website: www.mca.com.au

Voor het laatst bijgewerkt op 22 februari 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Sydney, Australië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Australian Museum/Stuart Humphreys.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam